Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
1234Next
Return to list New
5314
View
65
Reply

Penerbit Taasub Pilih Pelakon 'Segak' Menyusahkan Syarikat Produksi - Isma Yusoof

[Copy link]

Author: CARI-MAL       Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-3-2021 08:38 AM | Show all posts |Read mode
Kecenderungan stesen televisyen (TV) dan penerbit memilih pelakon jelita dan tampan untuk menerajui produk mereka wajar dihentikan, kata pengarah drama kontroversi, Isma Yusoof.


Isma berkata, sikap stesen TV dan penerbit yang terlalu taasub memilih pelakon berkulit putih dan berhidung mancung sebagai hero dan heroin dengan bakat lakonan buruk atau 'ke laut', hanya menyusahkan syarikat produksi.




Kredit foto: IG Isma



"Ini masalah penerbit di Malaysia yang suka ambil pelakon hanya sebab cantik dan baru menang pertandingan pencarian remaja.

"Stesen TV juga 'sama naik' apabila memetik nama entah siapa-siapa yang tidak tahu berlakon kerana mengharapkan rupa.

"Tolonglah jangan cadangkan kepada kami calon-calon yang baru memenangi pertandingan pencarian bakat," katanya kepada BH Online.


Katanya, pengarah berdepan kesukaran mengajar pelakon baharu mendalami watak di lokasi penggambaran.

"Saya terpaksa meminta bantuan beberapa rakan turun ke set semata-mata untuk mengajar.

"Memang kami boleh pejam mata dengan lakonan kayu mereka. Tetapi, kami pula nanti dipersalahkan atas mutu lakonan bakat baharu," katanya yang turut meluahkan rasa tidak puas hati mengenai isu itu di Instagram (IG).


Tambahnya, pelakon baharu silap apabila menganggap set penggambaran sebagai medan menimba ilmu lakonan kerana baginya, lokasi penggambaran adalah tempat mereka berkerja dan 'berperang'. Mempelajari ilmu lakonan dan mencari pengalaman adalah dua perkara berbeza.

"Bayangkan, bagaimana jika jurukamera tidak tahu mengendalikan kamera? Jurusolek pula tidak tahu menata rias pelakon ketika di lokasi? Bukankah perkara itu akan menyusahkan produksi?

"Untuk pelakon baru, sebelum bersetuju menerima watak besar, tolonglah sertai kelas lakonan yang dianjurkan Fauziah Nawi dan Fatimah Abu Bakar.

"Bayaran yang diterima bakat baharu lebih tinggi berbanding kru produksi, takkan mereka tidak mampu membayar kos untuk kelas lakonan?" katanya.




Kredit foto: IG Isma




Isma yang baru selesai menyiapkan penggambaran drama Shah Alam 40K mengaku tidak boleh bekerja dengan sikap pelakon yang suka mengambil mudah.


Tambahnya, mungkin disebabkan artis baharu hidup di zaman media sosial seperti IG dan TikTok, mereka mudah hilang fokus.

"Apabila stesen TV dan penerbit hanya mementingkan paras rupa, timbul rasa simpati kepada graduan bidang lakonan dari institusi pengajian tinggi (IPT) seperti Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA).

"Mereka berhabis duit untuk membayar kos pengajian dan cukup mencintai seni lakonan serta berbakat, tetapi tidak diberikan peluang disebabkan tiada rupa," katanya.




Sumber: BH Online

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 8-3-2021 08:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Banyaj bunyik pulak fonen nihhh..dah tenggelam sangatke?
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 10:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Eh bukan kau yang cari lelaki maskulin ke?  Takkan lah xde yg maskulin gitewww..
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 10:22 AM | Show all posts
semakin bnyak pulak spesis sajat ni yer... mkin lantang bersuara plk depa nie..
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 10:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Taste dia  kan lelaki yg lelaki..buat kerja2 kampung tu ...yg pigi sawah yg angkat sawit..yg g kebun..haha mcm tu
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 10:29 AM | Show all posts
dah memang penonton kalau takde hero hensem deorang takmau la tengok drama cinta cintun tu... geli dikkk...

pelakon2 tak hensem sesuai untuk drama2 realiti tanpa cinta cintun atau telemovie... macam michael ang punya cerita haritu best oiiii....

kalau bab cinta cintun pegang sana sini sweet2 harus la muka kena herlok kalau letak shuk dan cek non mesti lah semua pakat2 katup TV...

cuba buat drama selain drama cinta cintun? mungkin pasal kehidupan susah ke... buat la varieties sikit... ni ujung2 ko duk kondem penerbit ko pun buat drama cinta cintun jugak... cuba buat sutun 10 ke ok la jugak tapi versi islamik sikit...
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 10:30 AM | Show all posts
oh salah satu lagi contoh drama ke telemovie

aishah 50 sen... popular je telemovie ni dulu2 walaupun arwah azean tak lawa pun...

tengok pada drama/telemovie tu la jugak.. kalau pasal cinta dan sweet2 mesti la nak hero heroin lawa2 herlok mata memandang...

kalau macam aishah 50 sen tu wan maimunah ke ebby yus sesuai la dengan watak...
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 10:31 AM | Show all posts
The right spelling of taasub. Nice one.

Hensem ke x ni depends on story la.
Kalau cite cintan cintun, orang x hensem jd x feel la plak.
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 10:39 AM From the mobile phone | Show all posts
pendapat iols, kat malaysia ni x susah pun sebenarnya nak cari pelakon yg ada rupa + berbakat..masalah sebenarnya industri drama/filem kat malaysia ni, penulis skrip..skrip2 drama n filem malaysia ni mcm makanan yg kurang asam garam..ni i bukan nak bandingkan drama2 kawen paksa, ala2 megah holdings je..citer2 serius pun x berapa kick..drama@movie indon,hindustan@tamil pun lagi senang nak cari yg sedap2 jalan ceritanya..baru ni i tgk citer epik telegu Bahubali kat netflix..ingatkan hype je citer tu...rupanya mmg best..mmg jauhhhhh bertiang lagi sedap dari citer Puteri Gunung Ledang yg malaysia dok banggakan tu..
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 11:34 AM | Show all posts
Satu batch ngan Sajad Krismas la ni...
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 11:57 AM | Show all posts
exclusive_vvip replied at 8-3-2021 10:39 AM
pendapat iols, kat malaysia ni x susah pun sebenarnya nak cari pelakon yg ada rupa + berbakat..masal ...

Cuba tgk Drishyam pulak..hero dh umur 60 pakai kain pelikat je tp filem top top meletop..
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 12:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by lavendernovella at 8-3-2021 12:39 PM

Baik tgk drama turki...  hero2 semua maskulin meletups, citer best,  sampai konpius nak tgk drama yg mana satu. Hahaha ..  
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 12:06 PM | Show all posts
cc kpd bini Janna Nick tu dan model Kazastan tu nama Delir Yusof x silap...kayu x dleh bincang.
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 12:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Drama sampah utk penonton sampah
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 01:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Betul apa dia cakap. Muka lawo jadi hero/heroin tapi second lead lagi pandai berlakon. Ni pun membakor juga jiwa yang menengok.

Semalam tgk ali setan. Nostalgic betul cerita tu. tak tau nak kata mcm mana. Dari cerita ke pelakon ke music. Mcm cerita opah. Cerita la ni, agak2 akan datang akan wujud ke nostalgic feeling tu.
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 01:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa dia xkena tangkap pakai baju pompan? Tangkap sekali Xexelicios kify segala tu
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 01:51 PM From the mobile phone | Show all posts
OK la pelakon llaki segak2. Blh la si butang tumpang inzal.
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 02:01 PM From the mobile phone | Show all posts
cicicumel replied at 8-3-2021 11:06 AM
cc kpd bini Janna Nick tu dan model Kazastan tu nama Delir Yusof x silap...kayu x dleh bincang.

Pelik diorang sesenang ke dpat permit kerja kt sini? Patutnya foreigner ni nak approve permit kerja susah.
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 02:12 PM | Show all posts
cicicumel replied at 8-3-2021 12:06 PM
cc kpd bini Janna Nick tu dan model Kazastan tu nama Delir Yusof x silap...kayu x dleh bincang.

ye
setakat putih muka kacukan

tp xhensem pon
berlakon pon gila bapak kayu
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 02:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Mcm counter artikel si natasha charmain rickson je ni...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list