Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1234Next
Return to list New
5246
View
71
Reply

[Tempatan] Peniaga Terduduk Lemah, Tak Dpt Berbuat Apa-Apa Hanya Duduk Termenung Sambil Memerhatikan Anggota Penguatkuasa Melakukan Rampasan

[Copy link]

Author: YgBenar    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-3-2021 01:12 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Allahuu..Terduduk Lemah, Tidak Dapat Berbuat Apa-Apa Hanya Duduk Termenung Sambil Memerhatikan Anggota Penguatkuasa Melakukan Rampasan

Berniaga di bahu jalan sememangnya satu kesalahan jika tidak mempunyai permit yang diluluskan oleh pihak berkuasa. Hal ini kerana boleh mengundang bahaya kepada peniaga dan juga pengguna jalan dikawasan tersebut. Namun, bukan semua orang mampu menguruskan urusan berkaitan mendapatkan permit dan terpaksa berniaga secara haram demi kelangsungan hidup.

Pakcik meniaga kena tahan, jualan kena ambil

Bagi penguatkuasa pula, merampas dan mendenda golongan yang ingkar dengan arahan adalah salah satu tugas yang harus dilkukan kerana ia merupakan tanggungjawab yang termaktub dalam skop kerja mereka. Walau bagaimanapun, foto-foto seorang lelaki tua yang duduk sambil melihat barangan perniagaannya diangkut badan berkuasa sememangnya mengundang sebak.
Barang-barang diangkut naik lori

Menerusi perkongsian tersebut, jelas sekali raut wajah warga emas itu kelihatan sedih apabila barang-barang yang digunakan untuk berniaga diangkut memasuki kenderaan penguatkuasa. Dia yang tidak dapat berbuat apa-apa hanya duduk termenung sambit memerhatikan anggota penguatkuasa melakukan rampasan.

Patut ada cara lebih baik kot nak tegur

Sehubungan dengan itu, menerusi laman Facebook sumber, rata-rata warganet telah meninggalkan komen pelbagai diatas foto-foto yang di muat naik oleh Betta Malaysia. Mereka turut mempersoalkan mengapa peniaga kecil diperlakukan sebegitu sedangkan ramai lagi yang melakukan perkara sama namun bebas tanpa sebarang rampasan dilakukan.

Dekat sangat dengan line putih kot Dari bayar sewa ratus2 baik bayar saman
IMG_20210308_010940.jpg
IMG_20210308_011002.jpg
IMG_20210308_011039.jpg

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 8-3-2021 01:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Tepi jalan sangat tu pakcik.. dekat sgt dah dgn line putih
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 01:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Jenis meniaga atas jalan dengan dalam kotak parkir ni memang tak patut. Menyusahkan orang. Goblok
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 02:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Netizen pun tak payah la bangang sangat nak banding2. Salah tetapp salah. Lapor je kalau nampak peniaga lain yg buat kesalahan yang sama.
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 04:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Ye la dekat sgt dgn line putih tu.. tapi tgk keadaan jalan gak kot.. sbb dekat area rumah aku ada je org bukak gerai/ lori niaga tepi jalan betul2 dekat dgn line putih gak.. ok je aku tgk..
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 05:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Tu mcm kat taman perumahan.. baper untung pokcik ni dpt meniaga kat situ?
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 07:01 AM | Show all posts
sian pakcik tu... tapi bahaya la dia jual kat situ macamtu...
kalau kereta terlanggar habis lah... sape nak jawab last2 jpj ke bandaraya jugak kena jawab...
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 07:19 AM From the mobile phone | Show all posts
aduh.. xleh ke bagi amaran dulu atau suggest niaga kat area sesuai? kesianla.. jalan tugas is jalankan tugasla.. tapi xleh ke berperi kemanusiaan sikit like panjangkan akal and do a bit effort aleh kan ke??? ke dah bagi amaran banyak kali. and pakcik pun... kesian
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 07:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau lah pbt ni tegas macam ni kt semua kilang haram ngan peniaga pati kan bagus. Ni ngan local bukan main lagi tunjuk power, dengan pati menikus.
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 07:42 AM | Show all posts
Kesian tu mmg kesian sbb org nak cari rezeki kan.. tapi salah tetap salah.. bahaya kot meniaga tepi jalan mcmtu.. benda2 kemalangan ni susah nak jangka..

Teringat dulu kes kereta terbabas rempuh masuk kedai makan nasi kandar kt penang dulu.. bhaya jenis kedai2 tepi jalan nie..
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 07:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Mcm kat sekolah je.. skrg bukan boleh berniaga tanpa mohon lesen ke kat kl? Ni kwsn mane
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 08:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Diharap shuk yg buat drama jual tepi jalan aritu pun diambil tindakan..
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 08:39 AM | Show all posts
Kenapa mcm penah tgk post ni dulu2? Dejavu ke atau benar2 baru berlaku?
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 08:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Kedai mamak tempat aku ni dah berpuloh tahun melambakkan meja sampai ketempat parking keta . Tapi aman2 jrerk aku tengok .  
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 09:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Bahaya gila2 ooo tepi jln sgt2
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 09:17 AM | Show all posts
sblm nk viral tu cuba selidik dulu ntah2 pakcik ni meniaga sbb boring duduk rumah
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 09:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Jangan ingat beli payung jer dah boleh niaga.duit 'payung' pun nak kena ada.baru lancar.
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 09:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Org local elok berniaga ikut prosedur..tepi jln ganggu kereta , bahaya juga. Lgpun skrg setengah tempat ramai pendtg asing yg ambik kesempatan sesuka hati niaga tepi2 jln conquer tempat jd sesak pula dgn meja kanopi dibiar bila dh hbs niaga  , kawasan jd kotor dan bersepah.
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 10:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Bahaya tepi jalan sangat tu. Harap Pakcik tak putus asa dan dapat berniaga di tempat yang sesuai.

Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 10:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Biar jelah penguatkuasa tu buat kerja dia. Netizen ni pun
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list