CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2392|Reply: 8

anak 6 tahun lemah belajar

[Copy link]
Post time 6-3-2021 08:51 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
salam... anak tala umor 6 thn, tala anto dia taska masa dia 3 tahun lg dari pukul 7 pg smp 5.30 ptg... terpaksa hantar dia sejak kecik sbb xda org jg masa g keje. bila balik tadika mmg tala x pnh ajak dia belajar sbb 8.30mlm dia akan tdo dah...
dan bl pkp tala start ajar dia, dan rupanya abc pun dia x mengenal lg.... dan bila 6 tahun ni dia masih sukar nk ingat yg basic....
skrg tala blur nak buat apa dah... anak tala sorang ni je jd xda pglmn sgt, tala dah bpisah ngan papa dia ms dia 2 thn lg... xtau nk bincang ngan sesapa...

plz bg pandangan.... tqvm
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-3-2021 09:29 AM | Show all posts
perkara pertama, jgn marah anak tu.

tala try tanya cikgu ada problem tak disekolah, masalah tingkahlaku/mudah hilang fokus/ tak paham arahan mudah ke. sebab mereka yang ada lama dengan anak kita yang dapat detect kelainan anak kita. kalau ade, proceed utk jumpa Dr..masalah lemah pelajaran ni berkait dengan permasalahan lain

kalau cikgu kata, semuanya ok tapi cuma lambat sikit compare kawan2 lain, slow2 la ajar. pelan2 kayuh
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2021 10:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Masa anak tu umur 8 bulan..9 bulan ..1 tahun semua tu x ajar ke dia huruf...x belikan mat yang ada huruf tu ke...x ajar dia menyanyi abc semua tu ke?...

TV ada x di rumah?
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2021 10:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Proses belajar ni kena start seawal mungkin ikut stage umur anak2.
Kena selalu monitor perkembangan mereka.
Motor skill. Vocab..
Sebab kalau kita lambat detect masalah anak2 ni..lambat la kita jumpa pakar dan buat rawatan susulan.

Anak2 saya bila dah cecah umur 6tahun.
Dah boleh start membaca suku kata dan ayat ringkas.
English dan BM.

Puan dah patut start ajar secara intensif di rumah.
Ajar huruf, sebutan dan buat secara ulang2
Setiap hari.
Tulis dan sebut.


Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2021 10:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau 6thn tak reti lagi abc, maybe boleh check juga ada masalah pembelajaran ke dengan doc.. suppose at least tahu lah abc...
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2021 11:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Budak2 ni milestones masing2. Bawak pegi pead kerajaan atau swasta buat pemeriksaan. Kadang budak2 ada yang malas nak membaca kat rumah. Sebelum pegi jumpa pakar, rajin2lah tanya cikgu taska/tadika.
Andai kata dia slow learner, masih ada banyak cara untuk ajar dia. Selalunya parents/teachers kena be very creative. Kena tengok apa dia minat dan gunakan itu untuk mengajar dia.
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2021 11:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Jangan risau TT, sebgai ibu tunggal kita mmg tkde masa kan. Langkah terbaik skrg, jumpa cikgu die, tnya sama ada anak ada masalah tak.. solution ke 2 adalah tukar die ke tadika yg baru.. di rumah, cuba main2 dengan anak guna 5 huruf je dulu..cuba dalam 1 bulan..1 lagi cuba TT cek, anak boleh kenal warna at least 3 warna..
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2021 01:11 PM From the mobile phone | Show all posts
i takde anak , tapi i boleh ingat apa yg my mom buat for her kids ...

my mom belikan i work books sejak umur 3 tahun ... dlm masa yg sama dia ajar muqaddam alif ba ta tak ingat macam mana boleh membaca , tapi umur 5 tahun ( default age 6) , at that age dah boleh baca sifir sampai 12 , and. dah boleh baca english book yang range lady bird tu ...

boleh kata kat sekolah tadika 2 tahun tu macam boring sikit sbb mostly yg cikgu ajar macam dah tahu ... sbb kat rumah mak mmg ajar ..

pastu adik2 iols yg lain2 tu wpun x seheavy iols dgn buku semua , tapi 6 tahun semua dah boleh baca , wpun ada yg p tadika half way je .. terus masuk darjah 1 ... termasuk adik iols yg lgsg tak berckp sampai umur 5 tahun.. rupanya dia spesis pendiam , mak aku je risau dia x leh ckp ... sampai ke besar dah menikah pon jenis x ckp byk...


so tt jgn marah anak dulu , just check dgn teacher dulu masa kat tadika dia macam mana ..

lepas tu baru tt boleh ambik tindakan selanjutnya
klu iols tgk sheik muszaffar tu , anak dia baru tiga bulan dia dah tunjuk flash cards ..

anak dia 3-4 tahun .. dah pandai baca ...
2 tahun dah boleh kenal huruf

kdg2 kita jgn harap kat cikgu sekolah je
belajar dgn mak bapak seawal usia budak2 lebih cepat tangkap ... otak budak dari baby sampai 6 tahun macam span .. cepat absorb
klu nak ajar bahasa selain malay .. masa umur2 macam ni la kena belajar

good luck tt
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-3-2021 03:08 PM From the mobile phone | Show all posts
My hero da darjah 1 da pandai semua

Baca mengira mengaji coz

umur 3 tahun da hantar qudess

then ptg kelas mengaji atok jiran

sblah umah

calculated total dekat 20k++ jg

4 all fees inbesmen
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-12-2022 08:49 PM GMT+8 , Processed in 0.103303 second(s), 31 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list