CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 9593|Reply: 39

masalah anak 6 tahun masih tak dapat membaca

   Close [Copy link]
Post time 6-3-2021 08:50 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
salam... anak tala umor 6 thn, tala anto dia taska masa dia 3 tahun lg dari pukul 7 pg smp 5.30 ptg... terpaksa hantar dia sejak kecik sbb xda org jg masa g keje. bila balik tadika mmg tala x pnh ajak dia belajar sbb 8.30mlm dia akan tdo dah...
dan bl pkp tala start ajar dia, dan rupanya abc pun dia x mengenal lg.... dan bila 6 tahun ni dia masih sukar nk ingat yg basic....
skrg tala blur nak buat apa dah... anak tala sorang ni je jd xda pglmn sgt, tala dah bpisah ngan papa dia ms dia 2 thn lg... xtau nk bincang ngan sesapa...

plz bg pandangan.... tqvm
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-3-2021 09:21 AM From the mobile phone | Show all posts
mcm aku juga la ni. darjah dua br tahu membaca. kenal huruf tapi x tau sambung perkataan. subject lain je aku pro. relaks, kau kena ajar dia satu, bg kenal huruf sebelum tidur. lepas tu, ajar dia sambung ayat pendek. contoh mcm perkataan satu dua atau tiga, mcm iqra la. kalau da pandai, ajar dia perkataan panjang. ajar tu kena sabar.
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2021 10:24 AM | Show all posts
Dyslexic ke? Cuba hantar terapi or mana-mana pakar untuk identify masalah dia.
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2021 03:10 PM From the mobile phone | Show all posts
My lil hero da darjah 1 da pandai semua

Baca mengira mengaji coz

umur 3 tahun da hantar qudess

then ptg kelas mengaji atok jiran

sblah umah

calculated total dekat 20k++ jg

4 all fees inbesmen
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-3-2021 09:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Andyscenes replied at 6-3-2021 09:21 AM
mcm aku juga la ni. darjah dua br tahu membaca. kenal huruf tapi x tau sambung perkataan. subject la ...

mmg byk2 kena sabar...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-3-2021 09:22 PM From the mobile phone | Show all posts
supermum replied at 6-3-2021 10:24 AM
Dyslexic ke? Cuba hantar terapi or mana-mana pakar untuk identify masalah dia.

x kot, sbb bl tanya cikgu dia, dia ckp ada jg yg mcm dia.. hrp2 x lah kan...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-3-2021 09:24 PM From the mobile phone | Show all posts
tagas replied at 6-3-2021 03:10 PM
My lil hero da darjah 1 da pandai semua

Baca mengira mengaji coz

alhamdulillah lah... sy pun umur 2 thn lg anto tadika.. tp mgkn silap sy x reti jg anak kot.. semua sy wat sorang diri campo xda pglman
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2021 09:34 PM | Show all posts
syakuntala replied at 6-3-2021 09:22 PM
x kot, sbb bl tanya cikgu dia, dia ckp ada jg yg mcm dia.. hrp2 x lah kan...

Pasal anak ni ada benda kita takleh ambik positive sangat. Banyak budak special needs lambat dapat intervention sebab parents in denial. Kawan aku ada sorang. Memang ada budak lambat sikit, tapi no harm dapatkan advise pakar.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-3-2021 08:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Betul. Saya ada 2 anak special needs (slow learner) dan 2 anak normal. Based on my experience, better tala just buat appointment dulu dgn paed/therapist utk evaluation purpose. Kalau Dr kata normal dan anak just perlukan masa aje, then alhamdulillah lah. At least kita dah dapat kepastian dari dok sentiasa dlm dilemma tertanya2 sdiri apa masalah anak. Tapi kalau Dr kata ada  some issues, pon it's OK. At least kita dapat tau awal dan masih punya masa utk bantu anak based on therapist nya advice. Early intervention adalah the best thing to do. Smoga yang baik2  ajer untuk tala dan anak.
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 12:19 PM | Show all posts
Edited by capiloton at 8-3-2021 12:28 PM

anak buah ai belajar sendiri dari youtube,
dia suka tengok channel blippi.
lepas tu bapak dia suka ajar dia masa kat rumah,
ajar sambil main2.
dekat dinding rumah dia penuh wallpaper huruf dan nombor,
dekat bilik air pun ada, dekat area tempat dia berendam main air

masa ai balik kampung, selalu main2 dengan my nephew,
testing dia abc dan number, layan dia nyanyi,
memang lancar w'pun pelat, umur baru 3 tahun.

parent kena spend masa layan anak, especially time weeken.
layan dia main dan menyanyi,
tengok youtube sama2 ker, sambil layan dia bercakap.

parents kena kurang kan hobi mengadap phone dan socmed




Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 12:32 PM | Show all posts
syakuntala replied at 6-3-2021 09:24 PM
alhamdulillah lah... sy pun umur 2 thn lg anto tadika.. tp mgkn silap sy x reti jg anak kot.. semu ...

anak laki ker pompuan?
kalau laki, normal dia lambat sket.

tapi takpe, time weeken spend masa kat rumah,
ajar dia huruf dan nombor, sambil nyanyi.
tengok blippi sama2 ker,
learning suppose to be fun.
jangan pressure dan stress diri sendiri dan anak.
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2021 04:26 PM | Show all posts
aku dulu beli buku e-xra,alhamdulillah lancar baca mase nk masuk darjah 1
punyer ler legaaaa....
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2021 08:33 PM | Show all posts
Semua anak mempunyai perkembangan yang ramai berbeza in terms of learning.

Tapi jika anda risau bahawa ada faktor lain yang menyebabkan ini, it's always best to consult a doctor on this.

Di sini ada satu sumber artikel yang mungkin boleh menolong:
https://www.q-dees.com/blog/preschool-slow-learner/
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-3-2021 11:18 AM From the mobile phone | Show all posts
abgsallehsado replied at 9-3-2021 04:26 PM
aku dulu beli buku e-xra,alhamdulillah lancar baca mase nk masuk darjah 1
punyer ler legaaaa....

risau kan bl jd gini... skrg pun mlm2 dia dah ngantuk sy tetap paksa dia bc ...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-3-2021 11:22 AM From the mobile phone | Show all posts
capiloton replied at 8-3-2021 12:32 PM
anak laki ker pompuan?
kalau laki, normal dia lambat sket.


ank pompuan.... nombor dia ok, sy ajar tambah dan tolak unt 2 digit.... ok la wlpun masih ada yg salah... ni pun baru anto kelas bi.. mak nyer yg stress... dia rilek jer... skrg undur balik sy ajar baca yg kv kv dl
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-3-2021 11:24 AM From the mobile phone | Show all posts
capiloton replied at 8-3-2021 12:19 PM
anak buah ai belajar sendiri dari youtube,
dia suka tengok channel blippi.
lepas tu bapak dia suk ...

dia mmg x nk tgk hp dah skrg.. lps cikgu taska x bg tgk hp mmg dia dah c minta hp.... dl sy bg je dia tdo awal. skrg lps je isyak sy suruh ambil buku marilah membaca tu... sy turun balik ajar yg kv dl...  biar lancar yg tu..... mvm ubat nk  bg fokus tu boleh caya ke
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 10-3-2021 11:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Chikz79 replied at 7-3-2021 08:39 PM
Betul. Saya ada 2 anak special needs (slow learner) dan 2 anak normal. Based on my experience, bette ...

tu yg sy risau... sbb sy pun ngajar anak2 oku... harap2 nya x... sy ingat nk tgk dl 2-3 bln lps sy htr tuesyen n ajar mlm2... klu masih xda perubahan sy nk jumpa terapist... tq bg sokongan dan panduan membina.... risau klu ada komen mengdownkan
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2021 02:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau dia dah mengenal huruf tu dah senang nak ajar cuma perlukan latihan je. Yang penting kenal huruf. lepas tu ajar la setiap hari supaya dia boleh mengingat. Kadang kadang murid tak sesuai dengan cara pembelajaran. contoh phonic.. tak semua boleh membaca bahasa melayu dengan phonic.
Kena ajar ikut macam zama dulu tu suku kata
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2021 11:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Sy ajar anak2 guna set buku 'bacalah anakku'. Dia guna kaedah fonik iaitu bunyi huruf. Seblm nk ajar anak, kita kena blajar dulu melalui CD yg disediakan bersama buku tu. Sy ajar anak sekejap je tk lbh 10 minit. Nanti anak cpt bosan. Alhamdulillah sgt2 membantu.

Lg 1, pn blh juga guna flash card, tunjuk setiap 1 card tu dlm 2 ke 3 saat je sambil sebut huruf. Anak akan cpt ingat, sbb dia guna otak kanan utk mengingat.  
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2021 11:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by iman_kasih at 18-3-2021 11:50 AM

Cuba discuss dulu dgn cikgu tadika anak dapatkan gmbaran teknik yg diajar kat tadika.  Ada certain tadika ajar sebut & baca guna phonics so anak blh jd lambat knl huruf.  Tapi baca mmg laju..umur 3-4 thn mmg dh boleh membaca. Awal lg ni..tp kene pastikan hjg thn anak dh dpt kuasai 3M sebagai persediaan utk melangkah ke drjh 1. Jgn stress2. Santai2 je ajar anak. 5-10 min pun dh cukup sambil main2..jgn serious sgt mcm kat sekolah. Try approach dulu cikgu then baru fikir tindakan seterusnya. Semoga dipermudahkan.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-12-2022 08:41 PM GMT+8 , Processed in 0.110101 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list