Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
5368
View
55
Reply

[Tempatan] Ku Seman loya untuk menulis tentang Sajat. Amat meloyakan. Tetapi terpaksa.....

[Copy link]

Author: YgBenar    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 5-3-2021 12:36 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Sajat bukanlah siapa-siapa. Sajat tidak ada pengaruh kecuali dalam kalangan yang mabuk kerana menelan hedonisme.

Maka apabila Sajat mengugut untuk keluar agama Islam (murtad), biarlah Sajat dengan jalan yang dipilih. Tidak perlu membuang masa memujuk atau terlebih memikir tentang dia.

Saya sebenarnya rasa loya untuk menulis tentang Sajat. Amat meloyakan. Tetapi terpaksa menulis apabila ada pihak terlebih memberi tumpuan pada isu Sajat, seolah-olah tidak ada isu lain yang lebih penting.

Lebih malang lagi seolah-olah apabila Sajat murtad, gagallah segala usaha institusi agama, birokrat agama dan sekelian pendakwah yang menyeru ke jalan Islam.

Padahal telah banyak terbukti institusi Islam seperti Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telah banyak membawa golongan seumpama ini kembali ke pangka jalan.

Tentulah tidak adil kalau Sajat dijadikan pembaris untuk mengukur kejayaan institusi Islam dalam menyebar dakwah Islam. JAKIM telah membuktikan program pemulihan golongan seperti Sajat memberikan hasil yang sangat baik.

Tetapi hanya Sajat memilih untuk tidak pulih, banyak kerenah dan mahu dilayan seolah-olah dia sangat istimewa.

Ternyata bahawa pelakuan Sajat yang menghina Islam, mencabar pihak berkuasa agama seterusnya mengugut hendak murtad hanya kes terpencil. Sangat terpencil.

Pemantapan kefahaman Islam bermula dengan sistem pendidikan rendah, konsistensi institusi Islam dan ekosistem dalam majoriti masyarakat menjurus pada Islam tidak wajar dinilai hanya dengan seorang Sajat.

Tidak perlu ada sesiapa yang merayu kepada Sajat supaya jangan murtad, ini penghinaan kepada Islam seolah-olah Islam ketandusan umat di negara ini.

Memanglah pihak yang anti institusi Islam akan menggunakan isu Sajat murtad sebagai peluru. Biarkan kerana Sajat pun kemungkinan sebahagian daripada puak-puak ini.

Maka pendakwah selebriti pun bolehlah berhentilah memberi kenyataan dakwah yang berjela-jela untuk memujuk Sajat.

Pendakwah selebriti ini mungkin bertambah popular. Pemimpin birokrat agama pun mungkin popular bila bercakap pasal Sajat.

Tetapi apalah ertinya popular dalam kalangan yang hidungnya dicucuk hedomisme? Sajat hanya ikon hedonisme yang sama sekali tidak boleh dijadikan teladan.

Janganlah ada pihak yang hendak tumpang sekaki menganjurkan forum itu dan ini seolah-olah Sajat pencetus isu nasional. Malah mulai sekarang media perlu berhenti menjadi pelobi hedonisme yang membesar-besarkan isu Sajat.

Maka usah terlebih memberi tumpuan pada isu remeh Sajad kerana banyak lagi isu Islam yang menuntut tumpuan dan perhatian.

Watak-watak seperti Sajat sudah berulang kali wujud malah akan terus wujud. Kita perlu bijak menguruskan, pada masa yang sama memastikan tidak ikut menari mengikut rentaknya.

*Sumber: Kuseman.com
IMG_20210305_003430.jpg

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 5-3-2021 12:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Loya masih gigih mahu menulis issue sajat.. Loya konon
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2021 12:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Betul tu .... Mcm budak kecik tk dpt gula2..porndan ni bkn sesiapa pn
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2021 12:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Sambil tulis tu mesti termuntah muntah kan
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2021 01:06 AM | Show all posts
dalam islam, pujuk tu takde had tempoh ke? rasa dah bertahun pujuk dah kot sampai dipijak2 maruah agama dah ni.
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2021 01:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Entah2 bang jat yang loya loya.
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2021 05:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Dwdrum replied at 5-3-2021 12:47 AM
Loya masih gigih mahu menulis issue sajat.. Loya konon

Dia pun nk tumpang gelemer

Ngata dulang paku berterabor
Ngata oang ko tu yang bodoh
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2021 05:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Diiii tefon ngak di angkat anngkattt
Di wasap ngak di baca baca

Oi mat sajattt nko kat mano
Ko buang pelir n ngaku betino

Ciiiilako ko oiii mat sajat
Ko jantan asli tapi nak jadi betino..skrikkkkkkkkk

......bideo stop sat
tetek pelsu mat sajat meletop sebelah..
sok sambung!
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2021 07:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2021 08:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Adalah mustahil bagi sebuah institutionalized religion untuk paksa semua penganut dia terima semua benda oleh puak agamawan. Lebih-lebih lagi agama yang takde exit plan.
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2021 09:59 AM From the mobile phone | Show all posts
biarla mat sajat, makpak dia pun tak heran dia kerat kote asalkan mereka sekeluarga hidup mewah, buatpa kita nk sibuk2, baik mnteri agama /lobai2 agama pi curi masa pi dakwah antivaxx, lagi ada manafaat pd rakyat .
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2021 10:08 AM From the mobile phone | Show all posts
ajinomotonosuga replied at 4-3-2021 01:11 PM
Dia pun nk tumpang gelemer

Ngata dulang paku berterabor

Tidak perlu kata orang bodoh... Sebab jenis ini suka bagi pay attention untuk mainstream issue.... Yacking geli sana sini.. Issue sajat memang tidak akan settle... Untuk jadi kan dia lelaki without penis... U guys owned his rights but not his will .. 1 tranny chaos 1 malaysia untuk cari tranny mental koyak.. From nothing u guys buat dia jadi someone special... Ini lawak... Sedang kan issue marhein during pandemic lebih penting yang tidak cukup makan dan jenayah..membazir duit dan masa.... Bukan jauh pun dia boleh lari border pun tutup...
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2021 10:12 AM | Show all posts
Aku yg baca hal sajat pun loya nak muntah hijau....mampus lagi bagus lah ko jattt, lahanat!
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2021 10:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku kenal sajat pun di cari forum... Ummah anti lgbt yang famous kan sajat..kecam seperti seperti peluru sajat maintain jadi tranny  
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2021 10:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Betul lah apa dia ckp..baik buang saja pandangan utk si muhammad sajad ni
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2021 10:33 AM | Show all posts
Moga ada jln penyelesaian yg terbaik
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2021 10:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada satu artikel faisal tehrani pasal lgbt dalam intrend yg aku suka baca.

Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2021 11:00 AM | Show all posts
ramai betul si bodo menulis pasal sajat nih,
kat socmed pun ramai si bodo meratib pasal sajat.
tak suka tapi meratib nama dia sana sini.

tak boleh ka ignore saja takyah layan,
buat jer dia macam tak wujud.

puak2 LGBT ni memang spesis attention whore,
yang hangpa pegi bagi perhatian tulis macam2 tu pasai apa.
budusss bertingkek tingkek.
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2021 11:47 AM | Show all posts
notM replied at 5-3-2021 12:58 AM
Sambil tulis tu mesti termuntah muntah kan

Ya, penulis merasa loya dn termuntah2 shnga memuntahkan fikiran dn pendapatnya untuk dikongsi ramai.  Netizen seharusnya bijak menyikapi secara matang sekalipun forumer akui ada hak fikiran masing2. Sekalipun merasa berhak menzahirkan opini jelik, mengejek dn menyindir kemudian mengharapkan orang lain menghormati fikiran spt itu, apakah idea yg tidak mendidik masyarakat harus dibanggakan? Hanya mutu yg mengenal maknikam.   
Ku Seman adalah seorang wartawan akhbar yg berpengalaman, bukan spt sebahagian forumer picisan yg hadir di bebenang ini. Yg makan lada, yg pegang nangka itulah dianya. KS menulis atas rasa tanggungjawab, mengajak masyarakat berfikir sebijak mana ummat yg memuliakan Islamnya, perlu peka ttng Sajat.

Sajat bagaikan cacing dah naik ke mata, bak duri dlm daging bagi masyarakat Islam. Gelagat Sajat benar2 mencemari Islam, mencabar kewibawaan para agamawan, dan sah2 memperkotak-katikkan hukum Allah yg jelas2 melarang. Penguasa dn para agamawan negara bagaikan mati kutu untuk bertindak sedangkan para penyokong lgbt diam2 marak bak api dlm sekam. Tak hairan satu hari nanti perjuangan mereka akan muncul atas nama hak asasi manusia. Apakah tidak mungkin M'sia akan terjadi perkara spt itu. Na'u zubillahi min zalik.

Pesanan: Saya harap non-muslim tidak mengomentari posting saya ini. Terima kasih.
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2021 11:48 AM | Show all posts
Dwdrum replied at 5-3-2021 12:47 AM
Loya masih gigih mahu menulis issue sajat.. Loya konon

patutnya buat dek je dan tanya balik siapa sajat tu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list