Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
4075
View
36
Reply

[Tempatan] Tular Di Laman Sosial, Ramai Letak Modem Wifi Dalam ‘Aluminium Foil’ Boleh Tingkatkan Kelajuan Internet?korang pernah coba?

[Copy link]

Author: YgBenar    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 5-3-2021 12:19 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
PETALING JAYA – Sebelum ini wujud dakwaan kelajuan capaian internet bertambah jika modem atau telefon pintar disalut dengan alumunium foil.

Dakwaan itu bagaimanapun kembali tular di media sosial sejak beberapa hari lalu.

Ia selepas beberapa netizen mendakwa eksperimen mereka ke atas teori tersebut membuahkan hasil.

Pemilik akaun Facebook AQu Fenz mendakwa, capaian internet modemnya tidak lagi lembab selepas dia modem tersebut di letak dalam alumunium foil.

“Mula-mula isteri bising guna aluminium foil, tetapi (capaian internet) sudah tidak lembab. Menjadi. Ini betul-betul,” katanya.

Pemilik akaun Facebook Fadzli Tarmizi pula mendakwa, kelajuan capaian internet modemnya naik 0.5 megabit sesaat (Mbps) selepas dia melakukan eksperimen itu.

Bagaimanapun, ada juga netizen mendakwa hasil eksperimen mereka tidak berjaya dan mempersoalkan sama ada teori tersebut benar.

Tidak kurang juga netizen membuat lawak berhubung teori itu dengan meletakkan modem internet atau telefon bimbit dalam kuali atau mesin pengisar. – K! ONLINE
https://www.kosmo.com.my/2021/03/04/tular-alumunium-foil-tambah-kelajuan-capaian-internet/
IMG_20210305_001623.jpg
IMG_20210305_001701.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 5-3-2021 12:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau utk mobile,kena wrap fon guna foil ke?
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2021 12:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau unifi 100Mbps brp boleh pegi agaknya?  

Skrg nama je over 100 Mbps kot tapi speed rata2 mcm haram je tgh upgrade 5G so connection agak terganggu, gitu kata technician telekom (ada kena mengena ke btw?)
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2021 03:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Dia mcm directkan signal tu straight ke arah yg open tu kan..
Pkai je la cable kalau xnak signal loss ke apa..
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2021 04:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Sapa sini buat jadi bgtau kaka.. Nnt blh claim 10J dr kaka dude, wakil em-boss-sado mamasab internasionale
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2021 06:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Yeke ..
.
.
.
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2021 08:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Dalam ketuhar gelumbang mikro? Sapa penah, share sini.
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2021 08:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Yeke.. Forumer klu ada yg dah berjaya gtau
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2021 09:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak logik...contoh kalau ko kena bagi pakej kelajuan internet 30mbps, mana bole lepas letak foil tu capaian internet korang 100mbps. Letak foil ni, membantu utk menstabilkan internet connection korang aje. Taklah tambahkan lagi kelajuan...
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2021 09:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols tiber tingat jaman conspiracy theorists ke hulu ke hilir pakai aluminium foil sbb taknak gomen baca apa yg depa pikiaq.. rasanya ada episode ni dlm siri xfiles..
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2021 09:12 AM | Show all posts
Tinot7 replied at 5-3-2021 09:08 AM
Iols tiber tingat jaman conspiracy theorists ke hulu ke hilir pakai aluminium foil sbb taknak gomen  ...

Itu mental illness dik Tinot...paranoid...
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2021 09:12 AM | Show all posts
korang wat camni satgi skmm mai plak, tak boleh main tarik2 line ni, salah.  walaupun telco tu sendiri camsial
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2021 09:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Nenolen replied at 5-3-2021 09:12 AM
Itu mental illness dik Tinot...paranoid...

Ye la.. tapi iols tingat babak tu je.. mcm related pula dgn artikel psl aluminium. Hihi
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2021 09:55 AM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 5-3-2021 10:14 AM
airfilterkotor replied at 5-3-2021 08:09 AM
Dalam ketuhar gelumbang mikro? Sapa penah, share sini.

nak claim kemusnahan dari sapee hahahaha


jawapan pada soalan ni

dah berlambak dari laman Quora- dan ada pelbagai jawapan, ia boosting your SIGNAL to Noice ratio aje, bukan speed,dia intensify the signal dan menghalang gangguan daripada gelombang RF  lain, so dgn cara rekabentuk tu jugak dan jenis bhn dia memantulkan gelombang RF internet tu dengan lebih bertenaga , amplifying the signal to noise ratio

ada kat Quora dah  jawapan2 ni.

tapi dah ade kan mesh semua kat Unifi semua kan untuk boosting atau menguatkan wifi ?



Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2021 10:15 AM | Show all posts
Tinot7 replied at 5-3-2021 09:08 AM
Iols tiber tingat jaman conspiracy theorists ke hulu ke hilir pakai aluminium foil sbb taknak gomen  ...

itu adalah saah satu petanda schizophrenia

"thought braodcast "
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2021 10:26 AM | Show all posts
wifi signal dlm bentuk gelombang
kalo letak al foil tu maknanya gelombang tu tuju kat 1 arah jela
pastu test letak pokok kat situ
konfem xlama pastu mati
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2021 10:39 AM From the mobile phone | Show all posts
tiba tiba kerajaan buat undang undang baru..denda 100 ribu...macam repeater boaster
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2021 10:52 AM | Show all posts
such a loser lelaki yg duk up beras kita beli beras kita beli.... haukkk nya ko
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2021 11:01 AM | Show all posts
kalau pakai modem macam atas tu harusss lerr ko nak letak dalam aluminum foil... cuba pakai yang mahal sikit... macam unifi punya modem yang terbaru ke...
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2021 11:27 AM | Show all posts
lain kali beli modem router mahal

yg siap ada antena

rumah jiran sebelah pun enjoy ngicak wifi ko
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list