Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
6629
View
167
Reply

[Tempatan] Parents komplen mee goreng kantin sekolah anak RM1.50

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 3-3-2021 02:42 PM | Show all posts |Read mode
Father of Standard One student furious over school canteen’s RM1.50 plain instant noodles
Wednesday, 03 Mar 2021 11:41 AM MYT
BY MELANIE CHALIL


TikTok user Adam Azali couldn’t hide his disdain for his daughter’s miserable-looking school meal. ― Screengrab from TikTok/@adamazali0


PETALING JAYA, March 3 ― The parent of a Standard One student couldn’t hide his horror of a noodle dish that was sold at his daughter’s primary school.

Like most parents who are particular about the nutrition their children get at school, Adam Azali was shocked when his daughter bought a packet of plain instant noodles that cost RM1.50.

The dissatisfied dad took to TikTok where he posted a short clip of the uninspiring instant noodles, asking followers if it was worth the RM1.50 price tag.

Adam wrote in his post that his seven-year-old child had initially thought the packet contained fried noodles but he was horrified to discover they were in fact, some very plain looking and soggy instant noodles.

The dad questions the price and quantity of the food that was sold at the primary school, saying the amount was too little and had no other ingredients for its cost.


Following the disappointing canteen meal, Adam was seen preparing home-cooked meals for his child who is in Standard One. ― Screengrab from TikTok/@adamazali0

The disappointed father said in his TikTok post that he would pack home-cooked meals for his daughter to bring to school after the incident.

TikTok users also chimed in after watching the clip, slamming the school’s canteen operators for selling instant noodles that have no nutritional value for children’s health.

A fellow parent also responded to his post, revealing his child once bought fried rice that had turned bad.

Others persuaded Adam to raise the concern to the school to deal with the matter.

Adam’s clip garnered 33,100 likes and close to 3,000 comments.

In his latest clip that he posted this morning, Adam shared a clip of him making his child’s packed lunch that consisted of bread and a fried egg he cooked using olive oil.

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 3-3-2021 02:45 PM | Show all posts
sekarang apa yg murah

tu yg dpt 30 ringgek pun dah menyembah dap
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2021 02:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Ku tgk pn tak salero pucat je ..
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2021 02:54 PM | Show all posts
bukan la aku nk keji makanan ke apa ke
rasanya rm1.50 tu ok je hrga

cumanya apa teruk sgt megi goreng mcm tu
pucat lesi
mcm kejung je tgk
sanggup eh masak bagi budak2 makan mcm tu?
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2021 03:01 PM | Show all posts
kenapa tak bekalkan dari awal? takde lah buang masa beratur2 beli makanan, nanti tak sempat makan dah bunyi loceng, moralnya nak murah kena bekal, komplen pun ingat kantin kisah ke pun?
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2021 03:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Mcm xmenyelerakan
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2021 03:05 PM | Show all posts
Rendam air panas je ke..
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2021 03:05 PM | Show all posts
walopon harga 1.50 tp agak2 la nak bagi bebudak makan... tak boleh goreng elok2 ke
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2021 03:09 PM | Show all posts
mcm tak goreng je aku tgk.. lepas celur terus gaul2 dgn  cili.. bukan psl hrga sgt tu tapi maggi tu tak padan dgn hrga tu..
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2021 03:11 PM | Show all posts
Duh, segitunya, kasian sama anak-anak
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2021 03:14 PM | Show all posts
ada lagi ke budak2 beratur beresak2 gitu beli time covid ni?

sekolah anak aku cikgu ambik kan order siap2 dlm group ws tiap2 hari

nanti pass kat kantin, diorang tapau kan & hantar ke kelas

budak2 statik la korang kat kerusi tu sampai balik sekolah
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2021 03:15 PM | Show all posts
Rupa pucat gitu... apalah rasa mee goreng gitu
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2021 03:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by notM at 3-3-2021 03:29 PM

Sorry x makan makanan kantin..anak meols membesar dengan Sarapan Bugis dan British

Bajabuk dan Burasak

Kek Pisang dgn Butter dan Jem Pisang

Nasi Goreng British Malaya

Keledek rebus, bajabuk dan sambalak ikan bilis.

Garlic bread dan kacang panggang
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2021 03:23 PM | Show all posts
berapa ye bajet belanja sehari budak sekolah rendah?
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2021 03:25 PM From the mobile phone | Show all posts
c===8 replied at 3-3-2021 03:23 PM
berapa ye bajet belanja sehari budak sekolah rendah?

Meols x bagi duit belanja pun....x nak biasa Kan dia pegang duit masa kecik.

So kalau nak minta apa kena bagitahu...so dia akan communicate dgn parents selalu pasal aktiviti dia...apa dia buat,belajar dan apa keperluan dia nak.
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2021 03:34 PM From the mobile phone | Show all posts
hotmak replied at 3-3-2021 03:01 PM
kenapa tak bekalkan dari awal? takde lah buang masa beratur2 beli makanan, nanti tak sempat makan da ...

Budak2 ni nak merasa pegang duit dan membeli uols. Aku hari2 bekalkan anak makan dan air. Cukup kenyang. Namun dia nak jugak prgi kantin dengan kawan2. Seronok tgk dapat beli sndri. Btw anak aku baru darjah satu.
Aku rasa zaman covid ni cikgu2 mmg suruh semua keluar pergi kantin kot.
Hari first lupa nak bagi duit. Agaknya tercengang2 je follow org g kantin. Maka cikgu belanja makan. Huhu
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2021 03:49 PM From the mobile phone | Show all posts
taun lepas ank haku darjah 1 mcm2 haku standby kan bekal die dari kelas KAFA pagi sampai ke sesi ptg + duit lanje rm3... kdg2 bekal tu haku tgk ade masa x luak pun Ade masa abis...tp balance lanje kdg2 ade kdg2 x de...feveret ank haku adelah ayam goreng gunting kot rm1...

taun nie darjah 2 haku bg lanje rm3 bekal x de lg, baru 3 Ari sekolah ade la balance die bwk balik, die just beli ayam gunting je rm1, pastu die excited cerita esok nk beli ayam gunting rm2 la nanti balance rm1 bg Kat mak nyer haaaa...next week da start KAFA kene belakang die jugak n lanje cikit mungkin rm4 kot...tgk la
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2021 03:49 PM From the mobile phone | Show all posts
naina replied at 3-3-2021 03:34 PM
Budak2 ni nak merasa pegang duit dan membeli uols. Aku hari2 bekalkan anak makan dan air. Cukup ke ...

Pegang duit dari kecik bagus sebetulnya. Dari kecik dah expose pd “financial planning” versi budak2. Bole jgk ajar budak menabung.
Anak2 i takde yg nk bawak bekal pun.tiap ari si adik dpt $2, si abg kt skola menengah dpt $3. Pandai2 dorang blanja. Yg si abg memang suka mkn kt skola menengah. Sedap katanya. So asalkn happy dan tak mintak i duit lebih, i’m fine with this.
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2021 03:51 PM From the mobile phone | Show all posts
saviour_09 replied at 3-3-2021 03:14 PM
ada lagi ke budak2 beratur beresak2 gitu beli time covid ni?

sekolah anak aku cikgu ambik kan ord ...

Haaahhh kannn...Ada lg ke berasak2...mcm tipu je...
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2021 03:54 PM From the mobile phone | Show all posts
saviour_09 replied at 3-3-2021 03:14 PM
ada lagi ke budak2 beratur beresak2 gitu beli time covid ni?

sekolah anak aku cikgu ambik kan ord ...

Kalau skola buat staggered timing untk waktu rehat, sebetulnya bole mkn kt kantin. Skola2 my kids mcm gitu sejak circuit breaker berakhir tahun lepas. Cuma kalau waktu rehat jadi terlalu lewat atau cepat, budak2 kene bek snacks dari ruma untk alas perut. Eg, waktu rehat kul 8pagi, kul 11pg ada 5-10min snack break. Atau waktu rehat kul 10.45pg, kul 8 ada snack break.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list