Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
7876
View
136
Reply

[Tempatan] Diva AA halau budak kurang ajar jual Yasin depan Pavillion,Ada netizen setuju mereka pun alami pengalaman yg sama.Dipercayai didalangi sindiket.

[Copy link]

Author: YgBenar    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 2-3-2021 12:41 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode


Baru-baru ini, pengacara Azwan Ali memuat naik video dirinya didatangi seorang pengemis cilik lalu dihalau, menimbulkan rasa kurang sesetengah warga maya.

Namun demikian, ada netizen yang tampil menjelaskan mereka juga pernah berdepan dengan pengemis cilik berkenaan di kawasan Pavilion dan disifatkan kurang ajar dan menipu untuk mendapatkan wang dengan cara mudah.

Kalau korang nampak budak-budak jual Yasin depan Pavilion camni, tak payahlah sedekah. Kurang ajar nak mampus. Aku bagi RM20, then dia panggil semua kawan-kawan dia minta kat aku.

"Pastu aku cakap tak boleh, aku suruh diorang share RM20 tadi. Diorang blah, buat muka. Memang macam b**i," kata Nana di Twitternya.

Perkara itu turut diakui beberapa netizen yang juga pernah mengalami pengalaman seumpama itu di sekitar ibu kota yang dipercayai didalangi oleh sindiket yang sama.

Pernah kena juga kat Sogo. Dia kata lapar, tak makan lagi. Bagi duit kat dia RM20, suruh beli makan. Pastu dia blah then dia datang balik sambil tarik tangan member dia suruh member dia minta. I cakap, tadi kan dah bagi? Share la beli makanan. Then tiba-tiba dia kata dia tak kenal budak tu," - Maixaa.

Betul! Sangat kurang ajar ya. First kes dulu, budak ni suruh beli Yasin. Tetapi biadab, memaksa pula tu. Aku yang niat mahu sedekah terus tak jadi. Bila tak layan, budak itu maki aku.

Kes lain, aku ingat dia sedekah Yasin. Bila ambil, dia suruh bayar RM10. Sudah! Ambil balik Yasin tu, tak kesah pun," - Davina.

Disebabkan kegiatan sindiket seperti ini membuatkan orang ramai berwaspada apabila didekati para pengemis di ibu kota kerana bimbang ditipu.



Justeru, orang ramai dinasihatkan untuk tidak mudah terperdaya dengan sindiket pengemis terancang ini. Sebaik-baiknya hulurkan derma atau sumbangan ikhlas anda kepada badan-badan yang berdaftar dan diberi keizinan untuk mengutip sumbangan.

Sumber: Twitter Nana
IMG_20210302_003651.jpg
IMG_20210302_003635.jpg

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 2-3-2021 01:47 AM | Show all posts
bukan tak kesian, tapi bila tahu tu rohingya dan saja2 minta sedekah lepastu panggil ramai2 bagi rasa kurang senang orang yang nak bantu tu... tu memang sendiri cari penyakit sebenarnya...

rakyat malaysia ni ramai pemurah yach, kalau nak minta sedekah pun pandai2 la jaga hati orang yang bagi sedekah tu juga... jangan timbulkan ketidak senangan... korang dapat duduk malaysia tanpa kena halau balik tu pun patutnya dah cukup syukur dah nak2 orang siap bagi rm20 lagi tu...
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 02:10 AM | Show all posts
jangan bagi derma kat depa.kang duit tu diguna utk bawa kaum kerabat depa mai sini
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 02:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalaulah Mujahid yg.halau ni, lunyai lah DAPig dituduh hasut PAN benci mulayu isele
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 07:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Jgn jd pemurah tak bertempat.. Parah nanti
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 08:01 AM | Show all posts
rakyat malaysia ni pemurah, tapi juga penakut.

itu sebabnya pendatang haram ni kurang ajar dgn warganegara. show to them who is the real tuan tanah here.
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 08:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak voley ka tangkap depa ni pastu hantaq balik?
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 08:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Hahahaha padan muka.

Selama ni most Malaysians sbb sopan, kau Makin menjadi2 Kan.

Sekali kena dgn diva AA baru kau tahu hangit
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 08:09 AM From the mobile phone | Show all posts
dudaberhias replied at 2-3-2021 01:47 AM
bukan tak kesian, tapi bila tahu tu rohingya dan saja2 minta sedekah lepastu panggil ramai2 bagi ras ...

Budak2 rohingya ni mmg bersepah mintak duit even kat klcc pun... berani betul la buat perangai... kat foodcourt, kat resto pun diorg berani cilok masuk kalo kita duk tepi2 gitu... pernah i tengah jalan depan isetan budak pompuan tu tarik baju iols nak jual yasin....  i ckp NO and bgtau you shouldnt be here sambil i tengok kat guard... pastu budak tu cepat2 lari..

Alih2 kat level 2 masa i tengah minum kat coffee bean, budak yg sama tu datang lg.. potong selera weh.. cam sial dalam klcc pun jadi tpt mintak sedekah dah ingat sini hentian bas pudu ke
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 08:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau dulu kt Shah alam setahu aku ramai geng2 sindiket ni under SM apa tah yg kilang dia kt shah alam jugak tu.. MO dia suruh orang belu kalender la, kismis la, buku doa..kalau tknak beli derma seikhlas hati.. dr pg sampai ke tgh malam merayau cRi org.. mmg kesian tp mengenangkn viral bdeo utube owner dia jd geli geliman nk bg sebab tahu bdk3 ni mamgsa je yg kaya n hasil kutipan pg ke dia.. siapa tahu psl owner ni? Gaya ala2 jaafar on.. bdk3 ni tktau la kne toture ke apa tapi mmg rude.. pernah skali tk bg.. masa tu mlm lewat dh.. bkn sebab tkde duit tp tkde cash.. mmg plan byr mkn guna debit je.. dia blah smbil maki2 n hentak kerusi.. sgt2 rude ehh
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 08:23 AM | Show all posts
aku kalau sebut pasal rohingya ni memang sakit hati. bangsa pemalas & bermasalah, beranak mcm tikus. patut la takde negara yg nak kan diorg ni. rakyat msia pun taknak kt rohingya ni tp gomen pulak dok terima masuk atas dasar kemanusiaan
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 08:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Yasin tu pn ntah dari mna dorg potostat je buat buku tu kn pastu mintak rm10...
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 08:44 AM | Show all posts
Penah gk kena, diorang ni mtk derma kt pasar malam.. katanya bnyak hri tak makan.. aku pun kata la nak makan apa akak belikan.. dia takmau makanan.. nak duit..

Aku pun kata la duit takda tapi kalau nk makan akak belikan.. pastu dia ngis2 buat scene kt situ mcm aku buli depa plak.. pastu ada abg pasar mlm tu mai halau depa.. abg tu pesan jgn layan sgt depa nie semua ni sindiket jaa.. pagi2 nampak turun dari kereta ada org bawak depa..
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 08:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Yang minta sedekah ni entah2 anak2 pati dari chow kit tu. Haritu tengah makan, datang indon mintak sedekah. Bila tak bagi, dia mencarut. Ingat aku tak faham agaknya.
Janganlah bermurah hati sangat, nanti lagi ramai pati nak datang malaysia. Kalau nak sedekah sangat, baik cari orang kampung susah atau sedekah dekat ngo diiktiraf.
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 08:47 AM | Show all posts
penguatkuas aangkut pengemis ni bila ada aduan atau diorg ade KPI berapa kali atau mcna? serabut la bebudak ni mtk sedekah lps tu kurang ajar
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 08:52 AM | Show all posts
Edited by capiloton at 2-3-2021 08:58 AM

pengutip sedekah nih 99.5% sindiket dan warga asing.
tak payah la bagi.

bagi tak bagi duit, memang ko akan kena carut dengan dia
elok nya bolayan.
bila korang bagi, lagi ramai sindiket "pemintak sedekah" ni semua nanti di masa depan.

kalau betul kesian dengan budak2 nih, JANGAN BAGI.
ada lahanat yang manipulate budak2 nih,

selagi korang bagi, selagi tu la ramai budak2 kena paksa mintak sedekah.
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 09:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Mintak sedekah ni dah jadi kerjaya diorang... seronok hari2 dpt byk duit berbekal muka sedih.. senang hidup.. korang juga yg semekin pak lobai2 pulak kata derma ikhlas nanti tuhan balas... haaaa.. lagi syok... dulu kat tv ada interview penggemis... boss kata mintak ngan org melayu je.. org melayu mudah kesian.. kalau bangsa lain... koserrrr... diorang derma direct badan berwajib.. melayu juga kena tipu...
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 09:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Kat mn2 ada pengemis ni, bkn pavilion jer. Dan kebanyakan mmg warga asing.

Korang blh imagini x, ko g singapore pastu mintk sedekah apa jd? Kat msia buat mcm tu dpt duit
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 09:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Firman/ayat2 yang datangnya dari Allah sepatutnya percuma bukan?
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 09:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Tumbuk je Muka diorg
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list