CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 2284|Reply: 19

Have you cross the Rawang bypass?

[Copy link]
Post time 26-2-2021 12:22 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode



The RM628 million Rawang Bypass.

Most of us dah lalu ke? Purposes of highway ni shorten the journey rawang to KL.

Antara projek lebuhraya hebat dan komplikated di Malaysia. Di antara laluan projek ini, kita akan berada separas puncak pokok atau lebih tinggi bergantung pada kawasan. Kita juga akan melaui bawah talian kabel pencawang elektrik.

Laluan ini merentasi Taman Warisan Selangor, yang padat dengan hutan. Ia unik kerana ditiang sehingga 60m tinggi dan dibina tidak lurus bagi meminimakan impak kerosakan terhadap ekosistem Taman Warisan Negeri Selangor.

Sumber : Lebur.


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

3

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2021 08:46 PM | Show all posts
i dah lalu thn 2019.. memang tinggi.. u dah pernah lalu ke?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-2-2021 09:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by adila39 at 27-2-2021 09:37 AM
keypochino replied at 26-2-2021 08:46 PM
i dah lalu thn 2019.. memang tinggi.. u dah pernah lalu ke?


Belum pernah... I takut if i yg drive.. Then i tengah cari info pasal pokok gaim tu,  tertinggi didunia xsilap ke Asia ke cemana.  Cantik ka? How do u feel lalu tu?
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2021 08:45 AM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 26-2-2021 09:19 PM
Belum pernah... I takut if i yg drive.. Then i tengah cari info pasal pokok gaim tu,  tertinggi di ...

I xdrive.. masa tu ada event kat Rawang.. so semua nk try.. kami pi la.. rasa seronok sbb dpt tgk sama tggi dgn pokok.. Nice la.. mula2 rasa mcm lalu kat karak..but much more higher
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-2-2021 09:36 AM From the mobile phone | Show all posts
The construction of the second stage took a longer time due to environmental concern towards the project. Initially, the planned route was longer, would be built completely on ground level and might run through the Selangor State Heritage Park and Templer Park

Due to protests from environmentalists and pressure from local residents who insisted on going ahead with the project despite possible environmental issues, the route was realigned and redesigned, and a 2.7-km viaduct was constructed along the border of the Selangor State Heritage Park to minimize the negative impact towards the critically endangered Giam Kanching trees which is an endemic species and can only be found nowhere else but in the heritage park

Oh pokok giam ni hanya ada di heritage park je tu depa jaga.  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-2-2021 09:37 AM From the mobile phone | Show all posts
keypochino replied at 27-2-2021 08:45 AM
I xdrive.. masa tu ada event kat Rawang.. so semua nk try.. kami pi la.. rasa seronok sbb dpt tgk  ...

Nanti i nak lalu tapi kena such org lain drive.. Gayatttt
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2021 02:05 AM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 27-2-2021 09:37 AM
Nanti i nak lalu tapi kena such org lain drive.. Gayatttt

Hehe bawa Adam skali.. mesti dia excited
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-2-2021 07:38 AM From the mobile phone | Show all posts
keypochino replied at 28-2-2021 02:05 AM
Hehe bawa Adam skali.. mesti dia excited

definitely, and insyaAllah.
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2021 10:41 AM | Show all posts
Hopefully one day ada rezeki lalu sini
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2021 01:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Suka drive dekat Rawang Bypass ni. Cantik dan rasa bangga. Cuma malam kena hati2 banyak samseng suka road bully sini
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-3-2021 05:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Raman replied at 23-3-2021 01:56 PM
Suka drive dekat Rawang Bypass ni. Cantik dan rasa bangga. Cuma malam kena hati2 banyak samseng suka ...

Ye ke? Ishh.. Anyway if u sampai.. Share la view ya... Tq.. I xsampai lagi
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2021 01:04 PM | Show all posts
Pernah lalu tapi tak nampak sgt. Masa tu malam. memang sunyi time tu sampai ingatkan silap jalan. Lepas tu tak lalu dah
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2021 01:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Habis PKP nanti..yg xtau sampai bila tu boleh la nk test drive kat rawang
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2021 05:54 PM | Show all posts
masa baru buka dulu --- tak silap 2018 -
saya masuk larian HM rawang bypass
so ... lari atas bypass tu!!  tinggi -- kena lari elevated -
quite a nice run --
menang top 5 masa tu - tapi  -- menyampah pulak
politician yang nak bagi hadiah tu -- sebok duk
suruh vote BN -- masa tu lagi few months PRU14
bengong --  mcm  la runners nak sebok dgn politic -
anyway    a nice run -- quite high  but nice smooth
jalan tutup sbb larian -- so it was great -

since then -- tak ada pun nak drive kat by pass rawang tu
tapi pernah cycling once there ---
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-10-2021 10:32 PM | Show all posts
dexa replied at 27-10-2021 05:54 PM
masa baru buka dulu --- tak silap 2018 -
saya masuk larian HM rawang bypass
so ... lari atas bypas ...

ehhh....wahh x penat ke lari dex?  tak gayat ke???? teror sungguh...boleh la ni buat lagi dah habis pkp and so on.
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2021 11:14 PM | Show all posts
adila39 replied at 27-10-2021 10:32 PM
ehhh....wahh x penat ke lari dex?  tak gayat ke???? teror sungguh...boleh la ni buat lagi dah habi ...

haha --
penat juga tapi  it was quite a nice run --
actually kira guinness book of record
HM highest place

rasanya depa tak buat dah event kat situ
dulu sbb baru nak buka -- tak banyak traffic
now -- quite a task  la pulak -

cuma -- cycling kat situ mmg nice la  stop kat view point
nice view --- pretty -

adeline bila pula nak gi hiking and stuff -
tu kat shah alam tu --  lari kat bukit sapu tangan tu
sampai peak tu   boleh la nangis -
jangan lupa bawa sapu tangan
tak tinggi mana pun --
pejam mata -- sampai la atas tu -

lol -
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-10-2021 11:21 PM | Show all posts
dexa replied at 27-10-2021 11:14 PM
haha --
penat juga tapi  it was quite a nice run --
actually kira guinness book of record

dex awat hang tepek nama official hahaha
oh ye ke....that was awesome

yeah i think now tak sesuai...anyway tunggu awak ajakla saya manalah reti hiking bagai ni...sangatlah kayu bab outdoor ni...but hari tu i did  some running from the house to track kat depan concord tu...hahaha jauhhh tu dah to me.


Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2021 11:29 PM | Show all posts



whoaa  dah lari sampai track kat concord tu ----
kira nak kena bagi medal la ni...
nanti  bila free free boleh aje kita gi for a walk aje kat Tasik Shah Alam tu
pusing2 situ  2 round -- dapat  6-7km --
not bad kan --  dalam 1 hour okay la
saya ada gak lari situ -- okay la  doable -- cuma suka bila tak ramai orang -

tak salah kan guna Adeline -- tak reti nak tulis adilla adilla tu -
Adeline lagi best -- kan -

gelang yang adeline bagi 2019 dulu tu - masih ada lagi
pakai gak bila2 ---thanks -

nanti kita makan sop kambeng lagi ye
pelita ke.......rahmath bistro ke....
okay la kan --
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-10-2021 11:36 PM | Show all posts
dexa replied at 27-10-2021 11:29 PM
whoaa  dah lari sampai track kat concord tu ----
kira nak kena bagi medal la ni...
nanti  bila f ...

hehehe to me that is a big achievement dah...yeah tak ramai org...i ingat pepagi i nak continue tapi payahnya la hai...i ingat nak sign up gym tapi bazirla pulak if tak pegi...so benda gini xboleh pikir kena buat je..so yeah im super proud.

xkisahla boleh je panggil apa. That gelang from Burma masa i kesana so dah bertahun tu...i pun lupa but batunya nice. Everytime kalau mak i masak laksa i mesti ingat u..tapi lama lak x buat....

Okay dating tempat sama la eh the last makan sup kambing masa dulu tu la
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2021 06:51 PM | Show all posts

Eh!

[AceHand SPECTaceLAR]

Beberapa jugak lalu ni sebab best jer walau tempat yang nak dituju tu jadi lebih jaoh... Pernah jugak u turn bila sampai hujong sebab nak lalu dua kali... Siap sengaja pandu perlahang lagi... Hah! Hah! Hah!


Jizzz... Klong! Klong!

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-12-2021 04:46 AM GMT+8 , Processed in 0.093423 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list