Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
10679
View
133
Reply

"Aku Yang Bela, Bukan Kau," -Alicia Amin Muak Dengan Komen Bodoh Pertikai Anjingnya

[Copy link]

Author: Cari-Saiful       Show all posts   Read mode

Author
Post time 23-2-2021 02:11 PM | Show all posts |Read mode
Alicia Amin kecewa sungguh dengan sikap pihak yang suka komen negatif terhadap mereka yang bela anjing sebagai haiwan peliharaan.


Kata Alicia, orang luar tak berhak nak mempertikaikan keputusannya untuk bela anjing.


Katnya kalau tak selesa, janganlah tengok!


Foto: IG




Malah pelakon dan model ini juga kata dia dah penat baca komen bodoh tentang anjingnya yang tak bersalah.


"Aku yang bela bukan kau," katanya melalui IG Story.













Tambah Alicia, lebih baik sekiranya kita sentiasa berbuat baik terhadap anjing daripada ambil pusing dengan kata-kata orang lain.




  



  



"Jaga hati orang yang suka cakap buruk tak guna. Baik jaga anjing yang akan menyayangi dan melindungi kita."


Aduhai, nak cakap pun susah. Mohon ada ustaz atau ustazah tolong nasihatkan. -CARI

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 23-2-2021 02:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Igtkn dah kawin ni akan tone down,rupenye bt hal jgk yee..tp nak bt mcm mana,laki pn lebih kurg sama jah perangai..so,go die die lah..
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 02:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Tapi anjing dia comeyyyyyyy   {:childlike  {:childlike
Husky eh?
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 02:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Rajin betul ye nk sertu tiap kali nk solat. Kucing pun aku was was dgn tapak kaki aku apatah lg la anjing. Peluk sakan tidur sekali. Adoi. Buat baik pada haiwan dah disalah tafsirkan
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 02:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Comelnya time puppy Gini...esok dah besar mmg macam Bela anak jawabnya..Dahla husky ni Baka Yang kuat throw tantrum, ngan menjawab dia..
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 02:39 PM | Show all posts
Sesiapa tolong report polis lisia hamen ni nak normalized bela anjing kat negara agama persekutuan islam
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 02:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Bab followers ni...aku lagi x faham follower bodo yg ikut segala aktiviti artis/selebriti..makan tidur verak selebriti tu hari2 depa follow intip.....

Lantaknyala walau tahap dia nk sembah berhala..nk tukar agama atau nk bela babi sekali pun...dah ig dia...

Bab selebriti pula....selebriti ni pun satu dah tahu ko ramai follower dan tahu jenis semua kaki kecoh kaki jaga tepi kain orang lagi ko nk tunjuk macam2...kan dah kena tegur
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 02:41 PM | Show all posts
xleh nk berhusnuzon dh dgn die ni huhuuu
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 02:43 PM From the mobile phone | Show all posts
comel anjing dia
tp kalau da jelir2 lidah kena baju tu..
urmm.. tp iols mmg expect je dia jenis cmni huhu
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 02:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Anjing ni i sedih kalau tgk yg kat jalanan tu muka sedih je tapi disebabkan dari kecik dah dibrainwash benci ke anjing, i mmg takut sangat dekat anjing walau baik mcmmana pun sbb gigi dia besar. Sama macam orang yg takut kucing jugak and sbb beberapa kali mmg ada encounter anjing ganas nk mampos waktu jalan nak pegi bus stop. Ada sekali i bagi makan anjing stray yg baik, dia ikut i sampai rumah ooo, i sampai takut nak keluar gate. Pastu kawan i cakap yg anjing ni memang ingatan dia kuat. I sedih betullll

Untuk hangrii ni, selagi anjing dia kering je dan tak kena air liur anjing tu... Rasanya tak perlu samak kan?
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 02:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by lavendernovella at 23-2-2021 07:04 PM

Yang iol paham :
Bela boleh tapi tak boleh bawak masuk rumah langsung, sbb malaikat tak masuk. Bila malaikat tak masuk, setan yg masuk. Kena paham bukan anjing tu yg bawak setan.

Sbb tak boleh bawak masuk rumah , anjing ni tak boleh kurung sentiasa kat luar. Kena ada laman luas yang berpagar. Fitrah dia berlari2, berguling, lompat2. Kena bagi makan berkhasiat, tempat berteduh. Kena layan elok2. Dia boleh jadi guard.

Bela atas sebb apa? Kena ada sebab kukuh. Jangan suka suki bela, dah tak nak buang sesaja. Dah menganiaya binatang.

Budaya setempat khasnya orang melayu zaman skg byk sgt yang tak cukup ilmu. Bila ilmu tentang anjing dan hukum2, ilmu2 berkaitan sgt kurang , dah timbul salah paham. Hasilnya byk anjing dianiaya. Ada gak manusia teraniaya hasil salah paham.

Anjing najis mughalazah. Dah pegang , terpegang, apa susah. Samak/sertu. Small matter jer sebenarnya.

Silakan tengok di minit 24 - 27 . Ada dijelaskan serba sedikit perihal anjing.
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 02:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Apesalla korg sibuk pegi tengok?
Lepas tu kutuk dia
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 02:50 PM From the mobile phone | Show all posts
anjing tu cute, tuan dia berkerak
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 03:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Sesiapa yg bagi dia baju utj diperagakan memamg kena sental elok2 sebab nampak badan dia macam berdaki
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 03:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Hari2 pahala dia kurang sebesar gunung kalau dia sentuh anjing tu untuk suka2. Kesian
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 03:37 PM | Show all posts
org dulu2 bela anjing utk jaga kebun dan sekaligus rumah
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 03:38 PM From the mobile phone | Show all posts
SayaSayangMama replied at 23-2-2021 02:26 PM
Rajin betul ye nk sertu tiap kali nk solat. Kucing pun aku was was dgn tapak kaki aku apatah lg la a ...

ko rasa org mcm dia ni solat tak tinggal ke?
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 03:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Netizen pun ...biarkan jer lah dia...dah tau dia camner kan life...org2 so called urban ni mana leh tegur....pada diaorang kita ni kolot..not her level gitu....
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 03:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Itzy replied at 23-2-2021 03:32 PM
Hari2 pahala dia kurang sebesar gunung kalau dia sentuh anjing tu untuk suka2. Kesian

dh bogel kesana kemari, cacah2 tatu 1 badan tu kau rasa pahala dia berlipat ganda?
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 03:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Biarkan ja dia hehehe
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list