CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 4957|Reply: 19

Misteri Banglo terbiar di Bukit Segambut, tepi jalan Segambut Dalam - Mont Kiara

[Copy link]
Post time 25-1-2021 01:13 PM | Show all posts |Read mode
Edited by qqOfficial at 25-1-2021 05:15 AM

1st time buka benang di board MPS..huhuu

actually, lama dah meols nak tanya kpd sesiapa yg tahu mengenai 1 banglo lama ni...

actually banglo ni terletak di tepi jalan utama Segambut Dalam ke Mont Kiara, berdekatan di Bukit Segambut (umah BangNon), berhampiran masjid Ubudiah...

lama dah banglo ni ditinggalkan, rasanya belasan atau puluhan tahun...not sure... dedulu meols masa kecik dok area kampung segambut ni...dulu kawasannya tenang, berbukit, sungai mengalir jernih... sejuk jer....ada ladang getah, durian, kebun2... cuma kacau bila start projek PLUS tol jalan duta, pembangunan demi pembangunan mula tumbuh macam cendawan.,,Apartment menggila naik sampailahh laluan tembus ke Mont kiara/hartamas..

tak silap arwah nenek meols ada cerita yg banglo ni dulu kepunyaan 1 family melayu, antara yg kaya di kampung segambut ni, ade kebun getah, ladang ekar2, kilang dan macam2 bisnes lagi, banglo ni tepi jalan, (dulu jalan tak selebar sekarang), kira kalo lalu memang akan terpana laa tgk banglo ni... sekitar hujung 80an/90an ...cantik, besar, ada swimmping pool, nak masuk banglo ni, ada jambatan kecil cross sungai nak ke gate utama banglo..

then, bila masuk sekolah rendah, meols dah pindah KL.. so, bila balik raya atau ada balik rumah nenek, akan lalu depan banglo ni..masih ada penghuni... tp tak lama lepas tu, tak silap hujung 90an/awal 2000an rasanya banglo ni macam sepi, takde org dah tinggal...kosong... semak samun mula naik ..meols tanya kat arwah nenek, nenek pun tak pasti kenapa tibe2 keluarga yg dok banglo tu dah tak duduk situ, ,macam lari p dok tempat lain...tanya sedara mara lain pun  diorg taktau.. tp ada jua yg cerita bila ketua family banglo ni meninggal, diorg pindah tpt lain, lagi2 bila kegawatan ekonomi circa 1997-1998, sebelum tu katanya pernah berlaku kejadian rompakan banglo tu, lps rompakan, banglo tu terbakar bahagian dapur... satu persatu kejadian malang berlaku.. lps tu diorg takde anak, hanya ada anak angkat...salah seorang nya penagih dadah....wallahualam..

sampailaa ada satu projek nak buat banglo berapa unit sebelah kwsn banglo lama ni, pemaju nak robohkan banglo ni, tapi tak dapat sbb tak dpt kesan waris... ada dengar juga rumours katanya pemaju minta robohkan jua (kira illegal) tapi tak berjaya, macama da je halangannya, sampailaa banglo ni terus kekal sampaila ke hari ni... pemaju bina juga banglo - banglo sebelah banglo lama ni...

nak jadikan cerita juga, laluan depan banglo ni agak seram, kalo chuols perhatikan gambar, kalo dr segambut luar (arah dr Jalan kuching), laluannya menurun dan berselekoh... selalu la juga dgr kes seram, mistik gangguan bagai kalo lalu area situ bila time maghrib, pepetang remang atau tgh malam... anjing2 hitam juga banyak berkeliaran kat sini, mana Ntah dtg anjing2 tu... bangunan paling hampir dgn banglo lama ni ..kira sederet laa.. kilang lama (juga ditinggalkan) dgn Klinik kesihatan segambut dalam...

makanyaa ... mana pemilik banglo ni skrg?? huhuuu...

ada sesiapa tahu mengenai banglo lama Segambut Dalam ni???

p/s : time weekend, pagi sampai tghari ada terdapat pasar lambak jual macam2 item, bundle item, car boot sales... kat area tepi bahu jalan ...sampailahh ke depan pintu utama banglo lama ni...diorg tak jual sampai petang...sbb katanyaa ada pernah kena kacau... oleh 'penghuni banglo' ni

p/s/s : sorry kalao tak serem, huhuu...cuma tepek mengenai kisah banglo ni sbb  nak tau je kisah disebaliknya...
di bawah ni, meols tepek, banglo yg dimaksudkan...drpd Google Maps :




This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 25-1-2021 01:17 PM | Show all posts
jalan/selekoh berbukit yg meols maksudkan..

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2021 01:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Parkkkkkkkk
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2021 02:08 PM | Show all posts
ni bukan villa nabila ye?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-1-2021 02:40 PM | Show all posts

Bukan...villa nabila kat JB....

Ni kat KL jaaa... segambut dalam....
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2021 02:44 PM | Show all posts
qqOfficial replied at 25-1-2021 02:40 PM
Bukan...villa nabila kat JB....

Ni kat KL jaaa... segambut dalam....

takut sista vokuru masih kt vanilla nabila nasib baik bukan.



Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-1-2021 02:51 PM | Show all posts
Jarak (based on google map) banglo terbiar dgn banglo BangNon .. huhuu...

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-1-2021 02:53 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 25-1-2021 06:44 AM
takut sista vokuru masih kt vanilla nabila nasib baik bukan.

Heshe masih terperuk di sana kahh... kena sorok dgn jin villa nabila kah...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-1-2021 10:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Tacoddddd....
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 07:39 AM | Show all posts
Iols lalu jalan ni setiap hari for almost 3 years menghala ke Desapark. X pernah perasan langsung ada banglo ni
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 09:29 AM | Show all posts
qqOfficial replied at 25-1-2021 02:51 PM
Jarak (based on google map) banglo terbiar dgn banglo BangNon .. huhuu...

jauh jgk jiran bang non ngn umah bang non
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-1-2021 09:36 AM | Show all posts
briyaniayammadu replied at 25-1-2021 11:39 PM
Iols lalu jalan ni setiap hari for almost 3 years menghala ke Desapark. X pernah perasan langsung ad ...

chuols stay mana?.. dr arah mont kiara, kalo lalu depan banglo ni sebelah kiri... sebelum naik bukit...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-1-2021 09:41 AM | Show all posts
havovasta replied at 26-1-2021 01:29 AM
jauh jgk jiran bang non ngn umah bang non

umah bangNon style banglo sebiji biji..jarak antara jiran adalah dalam anggaran 50 meter...

area umah dia style banglo lama2, jalan sempit..atas bukit, selangseli dgn semak terbiar
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2021 01:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Dulu hari2 lalu jln ni..sblm pindah ke shah alam..dulu mata iols suka tgk banglo ni.. npk mewah..x sangka dh jd rumah tinggal.ku igtkn itu rmh bang non..zmn2 reformasi dulu..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-1-2021 07:50 PM | Show all posts
rosmahisham replied at 26-1-2021 05:35 PM
Dulu hari2 lalu jln ni..sblm pindah ke shah alam..dulu mata iols suka tgk banglo ni.. npk mewah..x s ...

Banglo ni sgt mewah yer...

Design banglo ni tak macam banglo style 80an 90an...wpun banglo ni dah ada dr zaman 80an lagi....

Banglo bang non atas bukit segambut...blkg masjid ubudiah yg baru tu....heheh... banglo heols sejenis type 70an 80an style
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2021 11:12 PM | Show all posts
Ada cerita seram ke?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 31-1-2021 10:36 AM | Show all posts
kawasan situ masih ada kawasan kampung2 ke sister? jalan area situ nampak pprt jua dengan semak samun bagai.
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2021 01:53 PM | Show all posts
BangNon Tu sapa??
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-2-2021 05:18 PM | Show all posts

serem2 manja jahhh..

cuba nak rungkai banglo misteri tersebuttt... kalo ade sesiapa yg tahu... huhuu...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-2-2021 05:20 PM | Show all posts
hyie replied at 31-1-2021 02:36 AM
kawasan situ masih ada kawasan kampung2 ke sister? jalan area situ nampak pprt jua dengan semak samu ...

masih kampung sis... kampung mix urban yachhh... sbb jalan segambut dalam ni tembus area mont kiara...desa sri hartamas bagaii...

area situ selalu jahh banjir kilat... air sungai cepat naik...


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-9-2022 04:18 PM GMT+8 , Processed in 0.215068 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list