Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
5599
View
197
Reply

[Tempatan] Ming Ying rakyat Malaysia graduan Chinese Media University dakwa rakyat pelbagai kaum ditindas melalui polisi dan ramai berpindah ke luar negara tetapi 10/10 individu terkaya bukan Bumiputera

[Copy link]

Author: kluangman       Show all posts   Read mode

Author
Post time 23-1-2021 10:59 AM | Show all posts |Read mode
https://www.hmetro.com.my/utama/ ... terkaya-di-malaysia

https://www.facebook.com/MCF.organization/

Ming Ying, a Malaysian Chinese girl who studied at the Chinese Media University, currently works in Beijing. She said, It is true that the proportion of Chinese people is slowly decreasing, and the people around them tend to immigrate." When asked why, Ming Xiang said, Although the Chinese life in Malaysia is not bad, but The welfare of the community will be treated differently.

Except for the Malays, other ethnic groups are often suppressed by some policies. In education, for example, the Malay ethnic group is more likely to be able to take a look at the state university. They will have a lot of government subsidies, but other ethnic groups don't."

Ming Xiao told reporters that this phenomenon of differential treatment is called stifling in Malaysia. The reporter learned that stifling means the introduction of racial quotas in education, which is mainly in the interests of Malays. ." Most of the overseas scholarships will be awarded to Malays.

As regards admission to public universities, the Malaysian authorities also allocate specialized fields such as medical, engineering, law, pharmacy and biotechnology to the Malays on the grounds of racial policy and 'fixed'. , also not necessarily to get smoothly into the ideal university.".
     

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 23-1-2021 11:08 AM | Show all posts
banyak sangat makan sup babi ni
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2021 11:09 AM From the mobile phone | Show all posts
tny kt cina ni, kat china sana ade skolah kebangsaan melayu tak?
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2021 11:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Betul lah apa dia cakap.

Cuma ditindas tu tak tepat. Discriminatory yes. Mungkin lost in translation.

Yang kaya top ten tu ofkos tak komplen. Dia ni marhaen.
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2021 11:14 AM | Show all posts
Saya rasa kenyataan yang dibuat oleh orang ni hanya boleh dijawab dengan berkesan dengan menunjukkan bukti statistik dan bukti empirikal lain, jika ada, yang boleh membuktikan bahawa sistem kuota dsb yang dia nyatakan itu tidak benar.  Kenyataan macam ni kalau cuba disangkal dengan mengatakan bahawa 10 orang terkaya di Malaysia adalah terdiri daripada bukan bumiputera tidak semestinya menidakkan kenyataan yang dia buat.

Contohnya, kenyataan bahawa orang India berketurunan Dalit (atau ramai yang kenal sebagai kasta pariah) di India masih ditindas sehingga hari ini walaupun undang2 secara rasminya tak membenarkan penindasan tersebut. Mereka masih tidak dibenarkan masuk ke kuil atau mengambil air daripada telaga dengan orang lain. Namun, ramai keturunan Dalit yang kaya raya jutawan malah seorang Dalit iaitu KR Narayanan pernah menjadi Presiden India. Namun, adakah kekayaan dan menjadi presiden itu membuktikan bahawa tidak ada penindasan atau diskriminasi terhadap golongan Dalit? Ada banyak dokumentasi yang menunjukkan bahawa jutawan Dalit tetap dihalang masuk kuil ataupun menggunakan kemudahan awam yang diguna oleh kasta lebih tinggi.

Seperkara lagi kita sering membaca bahawa warga India beragama Islam didiskriminasi di India. Namun, begitu ramai billionaire Muslim warga India seperti MA Yusuf Ali, dan Yusuf Hameed. APJ Abdul Kalam juga pernah menjadi Presiden India. Jadi jika orang India mengatakan bahawa warga Muslim India tidak didiskriminasi kerana ada ramai billionaire Muslim dan pernah pula jadi presiden India, mungkin tidak tepat sangkalan ini.  Apa yang boleh menyangkal tuduhan diskriminasi ialah independent data bahawa kejadian2 diskriminasi yang didakwa itu sebenarnya tidak wujud, tersilap, direka dsb.
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2021 11:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Belajar sejarah. Jangan kurang ajar.
Mn2 rakyat malaysia yang biadap dan tak hormat perlembagaan, bahasa kebangsaan, sejarah tanah melayu tu bolehla ikut jejak langkah makhluk tak guna ni

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2021 11:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Walhal chinese dapat jadi tokey je terus ditindas pekerja non chinese macam babi. Racist dan anti agama.

Babi punya sembang macam kicap juga acah teraniaya sampai tuduh kuil banyak kena roboh.
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2021 11:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Dasar rasis malaysia ni ibarat duri dalam daging. Jgn tertipu dgn kemakmuran ekonomi skrg ni. Tunggu masa ja malaysia ni akan tertinggal.  

Banyak polisi mengutamakan melayu hanya memalukan melayu di mata dunia.

Biar jelah melayu yang hebat tu compete apa masalah. Yang perlu ditolong tu kita tolong bukan sbb dia melayu.
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2021 11:33 AM | Show all posts
Edited by Innrukia at 23-1-2021 11:34 AM
Decaffeinated replied at 23-1-2021 11:10 AM
Betul lah apa dia cakap.

Cuma ditindas tu tak tepat. Discriminatory yes. Mungkin lost in transla ...

kena discriminasi gila ummah suci ni Malaysia sampai most job vacancy pun letak "chinese speaker" preferred although US/europian comp.


teraniaya sgt2 dgn berderet sek jenis kebangsaan cina kat every daerah...


diskriminasi sgt2 bila every 100 meter ada kedai cina & ketuanan melayu masuk beli??????


teraniaya sgt2 bila tokong pun dibina merata Malaysia..dan Chinese new year pung takleh celebrate, upacara halau hantu pun xleh buat kat kawasan yg ada ketuanan


teraniaya gila ummah suci ni sampai di allow utk letak segala tulisan suci di jalan2 utama


teraniaya amat bila tokoh2 bangsa ummah suci di letak penghargaan nama di jalan2 utama.


Jalan raja uda, icon city, jelutong, air itam etc pun xleh ketuanan melayu jejak


Melingkup sebuah mnc kat kulim psl ummah suci didiscriminasi sampai boleh beli beberapa properties kat aussie sana

Ketuanan Melayu banyakkkkk gila dpt subsidi. Although dpt straight A, tp aku amik tpt hak ummah suci utk masuk u
Masa aku belajar kat U, aku dpt segala benda freeeee sesen tak kena byrrrrr......bila aku grad, aku masuk MNC sbb subsidy & hak ketuanan
Lupa... td aku nampak punya ramai ummah suci di"tahan" takleh masuk kawasan2 ketuanan Melayu

Iskkkk baru aku realise sgt teraniaya & didiskriminasi ummah suci ni
Thank for highlighting this.. I'm so proud jd ketuanan Melayu yg menganiaya & discriminasi ummah suci kat Malaysia




Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2021 11:33 AM From the mobile phone | Show all posts
cuba tanya samada ming ying ni fasih bm ke tidak,
dan berapa peratus pelajar cina yg fasih bm?
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2021 11:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Decaffeinated replied at 23-1-2021 11:27 AM
Dasar rasis malaysia ni ibarat duri dalam daging. Jgn tertipu dgn kemakmuran ekonomi skrg ni. Tunggu ...

Masalahnya...semua keistimewaan tu irg melayu tak rasa apa pun

Yg rasa tu geng2 elit kayangan
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2021 11:37 AM | Show all posts
cmf_almondpecan replied at 23-1-2021 11:14 AM
Saya rasa kenyataan yang dibuat oleh orang ni hanya boleh dijawab dengan berkesan dengan menunjukkan ...

boleh tolong list down subsidi ketuanan melayu yg dinikmati oleh golongan marhaen?
letak semua kajian ilmiah yg kata golongan marhaen ni dpt segala subsidi tu & cina marhaen ni di discriminasi?
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2021 11:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Decaffeinated replied at 23-1-2021 11:10 AM
Betul lah apa dia cakap.

Cuma ditindas tu tak tepat. Discriminatory yes. Mungkin lost in transla ...

Ape salahnya disktiminasi skit jahh.. kalo hang duk china decaff oii lg lahhh didisktiminasi
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2021 11:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Ko da duk kat negara majority nya melayu hadap la... X suka migrate... Blk China blk.. Dah tu siloam ugyur pun kn tinfas kat China ko x nk ckp plak
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2021 11:42 AM From the mobile phone | Show all posts
ummah suchi mmg sering play victim..walhal merekalah kaki tindas dan kaki tipu terbesar
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2021 11:46 AM From the mobile phone | Show all posts
cmf_almondpecan replied at 23-1-2021 11:14 AM
Saya rasa kenyataan yang dibuat oleh orang ni hanya boleh dijawab dengan berkesan dengan menunjukkan ...

president di India maupun di Singapork tiada fungsi executive iya  sekadar lambang sahaja..jadi jgn bangga sgt jadi president di sana...lainlah kalau jadi president usa
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2021 11:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Innrukia replied at 23-1-2021 11:33 AM
kena discriminasi gila ummah suci ni Malaysia sampai most job vacancy pun letak "chinese spe ...

komen yg sgt baik dan tepat..tahniah sis...
kita tunggu reply professor budu pula
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2021 11:54 AM | Show all posts
Tak betul ka apa yang dia bagi tau tu?

Satu sahaja yang merugikan bangsa Melayu, iatu beli rumah kuota  bumiputera.

Yang ini harus di hapus kan!
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2021 11:57 AM From the mobile phone | Show all posts
sekngucing replied at 23-1-2021 11:35 AM
Masalahnya...semua keistimewaan tu irg melayu tak rasa apa pun

Yg rasa tu geng2 elit kayangan

Dasar elitis lebih tepat bukan.
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2021 12:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Teori konspirasi non bumi

Korang ingat islam ada teori konspirasi?

Cina dan india pun ada

1. Org melayu sebenarnya dtg dari indonesia..malaysia ni kosong

2. Kerajaan hanya mengambil kaum.melayu bekerja kerajaan/tentera/polis etc

3. Org melayu bnyak keistimewaan dari kerajaan .disorokkan dari kaum.lain

4. Sejarah malaysia sebenarnya berlainan dari sejarah yg diajar di sekolah(cth melaka..hang tuah dan lain2 tu tak wujud)

5. Komunis dan bukan melayu pejuang sebenar malaya

6. Kaum cina pembayar cukai terbanyak
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list