Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
4554
View
140
Reply

Kedai Komputer Diserbu Ibu Bapa, Kalau Anak Lebih Seorang Macam Mana?

[Copy link]

Author: CARI-MAL       Show all posts   Read mode

Author
Post time 22-1-2021 12:15 PM | Show all posts |Read mode
Pelaksanaan Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) bagi sesi persekolahan tahun 2021 berkemungkinan menjadi faktor utama mengapa kebanyakan kedai komputer sesak sejak akhir-akhir ini.


Difahamkan, kedai komputer di sekitar Lembah Klang dan Melaka dipenuhi ibu bapa yang mencari kelengkapan untuk pembelajaran secara atas talian.




ORANG ramai beratur untuk mendapatkan perkhidmatan servis komputer riba di Global We Shop, Ayer Keroh semalam (kelmarin).
Kredit foto: Kosmo




Menurut seorang daripada peniaga di Desa Pandan yang hanya mahu dikenali sebagai Sha, barangan komputer telah mendapat permintaan tinggi sejak sesi persekolahan bermula lagi.


Sebelum ini, stok komputer riba yang datang pasti mengambil masa untuk dijual.

"Tetapi, kini keadaan berubah apabila ibu bapa perlu menyediakan peralatan tersebut untuk anak-anak," katanya.


Sementara itum seorang suri rumah, Norita Awang, 31, mendakwa barangan komputer riba di kawasannya di Bangi telah kehabisan stok.


"Dah masuk tiga kedai nak cari aksesori web kamera, tapi semuanya habis.

"Kedai komputer pun selalunya tak sesibuk ini," katanya menerusi laporan Kosmo.


Untuk makluman, isu PdPR menimbulkan perdebatan dalam kalangan ibu bapa yang memiliki lebih daripada seorang anak dan terpaksa menghadiri kelas PdPR serentak.


Antara persoalan yang timbul adalah masalah peranti elektronik tidak mencukupi untuk diberikan kepada anak dan bimbang jika tidak mengikuti kelas akan keciciran akademik.


Ada juga yang bimbang tidak sempat memantau anak secara serentak ketika PdPR dijalankan serta masalah akses Internet. Namun, apa yang lebih membimbangkan adalah nasib golongan tidak berkemampuan.


Apapun, diharap kerajaan mencari jalan terbaik di saat dunia berdepan pandemik ini.




Sumber: Gempak

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 22-1-2021 12:18 PM | Show all posts
senyum org kedai komputer...tetiba bisnes masyuk..rezeki depa la...
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2021 12:29 PM From the mobile phone | Show all posts
honeybee1802 replied at 22-1-2021 12:18 PM
senyum org kedai komputer...tetiba bisnes masyuk..rezeki depa la...

setiap perkara ada baik buruknya.
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2021 12:31 PM | Show all posts
esok sekolah nak start hari ni baru nak beli eh
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2021 12:31 PM From the mobile phone | Show all posts
untunglah dpt kwsp sinar tahun lepas x sibuk mcm ini
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2021 12:39 PM From the mobile phone | Show all posts
honeybee1802 replied at 22-1-2021 12:18 PM
senyum org kedai komputer...tetiba bisnes masyuk..rezeki depa la...

Ujian bagi org lain.. Rahmat bagi org lain.
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2021 12:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah tiba masa kerajaan bekalkan laptop kpd student, dan gantikan buku2 teks kepada ebook..
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2021 12:50 PM | Show all posts
hurmmm harga printer naik siot...hurm hurm hurm
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2021 12:53 PM | Show all posts
Jikalau anak lebih sorang?

Belikan lah untuk setiap orang!
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2021 12:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Supposed duit BPN dapat tu belikan laptop untuk anak2.
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2021 01:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Laptop seken boleh dpt bawah 300. Invest beli ssd. Dah cukup laju setakat utk buat google meet/google class.

Masalahnya ramai parent yang tak tahu nak dptkan gajet yg sesuai setakat utk online kelas
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2021 01:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Cybercafe ni bisnes yang dah nak pelingkup, luput ditelan zaman. Sebab covid biz ni naik balik..kalau tidak harap budak gaming jah penohkan cc
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2021 01:08 PM From the mobile phone | Show all posts
harkktuih replied at 22-1-2021 12:45 PM
Dah tiba masa kerajaan bekalkan laptop kpd student, dan gantikan buku2 teks kepada ebook..

Tab pun boleh..harga dalam RM300 sama lappy

Tiba2 barang home office laku
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2021 01:10 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 22-1-2021 01:06 PM
Cybercafe ni bisnes yang dah nak pelingkup, luput ditelan zaman. Sebab covid biz ni naik balik..kala ...

Berdasarkan pemerhatian aku ..sejak covid la punca biznes cybercafe lingkup. Byk dah tutup sejak pkp1.0 lagi. Diorg lelong semua barang pc . Kalau aku ada duit memang aku borong pastu jual balik lepas modified lebih kurang
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2021 01:23 PM | Show all posts
mikasa replied at 22-1-2021 01:02 PM
Laptop seken boleh dpt bawah 300. Invest beli ssd. Dah cukup laju setakat utk buat google meet/googl ...

pakai tab boleh tak utk kelas online..?
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2021 01:24 PM | Show all posts
Sejak tahun lepas lagi harga naik sb org dah wfh & student ipt pun kelas online. Aku beli 2 biji laptop utk anak2...sorang yg kat ipt, sorang spm 2020
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2021 01:27 PM | Show all posts
beli yg refurbish kan lebih murah...
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2021 01:29 PM | Show all posts

sib baiklah tak dak anak tecik  .. nampak haru biru mak pak muda  .... my cucu pun kelas online
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2021 02:38 PM | Show all posts
Rezeki PDPR
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2021 02:42 PM From the mobile phone | Show all posts
mikasa replied at 22-1-2021 01:10 PM
Berdasarkan pemerhatian aku ..sejak covid la punca biznes cybercafe lingkup. Byk dah tutup sejak p ...

Maksud aku years since smartphone jadi norm. Semua org boleh access internet
Yg duk cc tu main game. Cc pon kepam yakmat
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list