Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
3042
View
47
Reply

[Tempatan] Pakar: Ribuan kontak rapat tak dikesan berisiko tular Covid-19

[Copy link]

Author: EJALTI       Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-1-2021 06:13 PM | Show all posts |Read mode
Pakar: Ribuan kontak rapat tak dikesan berisiko tular Covid-19

https://www.malaysiakini.com/news/559907

Annabelle Lee

Diterbitkan 21 Jan 2021, 5:54 pm
Dikemaskini 6:01 pm



Pakar kesihatan meminta kerajaan untuk memperuntukkan lebih ramai kakitangan untuk membantu Kementerian Kesihatan melakukan pengesanan kontak rapat.

Jika proses ini tidak dipercepat, mereka khuatir wabak Covid-19 hanya akan bertambah buruk.

Semalam, Malaysiakini melaporkan Kementerian Kesihatan 'terlepas' lebih 6,000 kontak rapat secara purata setiap hari di Selangor sahaja kerana kekurangan sumber.

Walaupun kontak rapat dapat dikesan, hanya sebahagian daripada mereka yang mempunyai gejala sahaja akan diuji.

Tidak kira sama ada mereka akan diuji atau tidak, semua kenalan rapat mesti kuarantin kendiri di rumah selama 10 hari.



Bercakap kepada Malaysiakini, penyelidik kesihatan awam Institut Penyelidikan Khazanah (KRI), Nazihah Noor (gambar, atas) menyatakan kebimbangannya kerana pengesanan kontak rapat yang tidak mencukupi dan tertangguh.

"Pengesanan kontak rapat yang tidak mencukupi menjadi halangan utama dalam tindak balas keseluruhan negara terhadap Covid-19, memperlambat proses ujian dan kuarantin.

"Sekiranya ribuan kontak rapat terlepas, ia berpotensi membiarkan orang yang dijangkiti menyebarkan jangkitan kepada orang lain tanpa disedari, terutama jika mereka tidak simptomatik atau prasimptomatik [...]

"Dan kepantasan sangat penting - kita perlu mengesan virus lebih cepat daripada mereka dapat menjangkiti orang lain. Pengesanan kontak rapat langkah penting dalam hal ini, katanya.

Nazihah menegaskan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah berulang kali meminta agar pengesanan kontak menjadi tulang belakang mekanisme tindak balas Covid-19 sesebuah negara.

"Kami tidak dapat menghapuskan virus itu jika kami tidak tahu di mana mereka bersembunyi," jelas Nazihah lagi.




Penyelidik klinikal Institut Kesihatan Malaysia (NIH) Dr Arvinder Singh Hs (gambar, atas) juga mengingatkan hal serupa, berkata kontak rapat yang tidak dikesan berisiko memperburuk penularan virus di kalangan masyarakat.

Dia sangat prihatin terhadap individu tanpa gejala yang mungkin menyebarkan virus kepada kumpulan berisiko tinggi seperti golongan warga emas dan mereka yang sudahpun mempunyai beberapa penyakit lain.

"Orang-orang yang akan dirawat di ICU dan meninggal dunia (kebanyakannya) pesakit kategori 3, 4 dan 5 yang berumur tetapi bagaimana mereka mendapatkannya?

"Kemungkinan besar daripada pesakit tanpa gejala [...]

"Saya bimbang kita akan terlepas banyak kes asimtomatik. Dan apabila kita terlepas banyak kes asimtomatik, sayangnya kita tidak akan menemui penyebar virus dan penularan akan berterusan, kata Arvinder.

Latih lebih ramai pengesan, guna teknologi

Bagi membendung penularan Covid-19, bekas timbalan menteri kesihatan Dr Lee Boon Chye berkata kerajaan perlu dapat mengenal pasti, menguji dan mengasingkan semua kontak rapat dalam tempoh 48 jam.

Untuk menyelesaikan sistem pengesanan kontak rapat KKM yang 'tidak dapat menampung' jumlah jangkitan, dia mengusulkan supaya kerajaan mengambil 10,000 kakitangan tambahan - termasuk pemuda, pelajar dan pemimpin masyarakat seperti ketua kampung untuk terlibat dalam pengesanan kontak rapat.

Penyelidik sistem kesihatan dan kesihatan awam Monash University Malaysia Mark Cheong mengulang cadangan ahli parlimen Gopeng itu, berkata kementerian lain juga dapat menyumbang sumber manusia.

"Kerajaan mungkin ingin mempertimbangkan untuk mengalihkan tenaga kerja dan sumber daya daripada kementerian dan agensi kerajaan lain untuk melakukan operasi pengesanan kontak," katanya.



Untuk menyasarkan tindak balasnya, pakar ekonomi kesihatan Lim Chee Han mencadangkan KKM melatih pengesan kontak rapat sukarela untuk ditempatkan di zon merah.

"Kementerian harus berusaha memperluas pasukan pengesanan kontak rapat setempat terutama di daerah atau kawasan dengan beban jangkitan penyakit yang lebih besar.

"Sekiranya perlu, mereka perlu mendapatkan bantuan daripada masyarakat tempatan dan melatih lebih ramai sukarelawan," kata penyelidik kesihatan awam NGO Third World Network.

Jika boleh, kerajaan juga dicadangkan untuk mengautomatikkan pengesanan kontak rapat menggunakan aplikasi telefon pintar seperti MySejahtera dan SELangkah.

Nazihah menunjukkan bagaimana Korea Selatan menggunakan teknologi untuk mengesan kontak rapat pesakit Covid-19.

"Negara-negara seperti Korea Selatan sangat bergantung terhadap pencarian digital untuk mengekang penyebaran Covid-19. Ia sejauh menggunakan rekod transaksi kad kredit dan debit serta rakaman CCTV untuk tujuan mencari kontak rapat.

"Diakui hal iitu menimbulkan banyak persoalan mengenai privasi pribadi dan kebebasan sivil, tetapi mungkin perlu kerana mengambil kira wabak ini," katanya.



Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 21-1-2021 06:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Sgt2 bodoh. Mysejahtera kan ada. Patut upgrade la apps tu stiap individu ada code sdri. Katakan kalau kita jumpa abg sdri, boss, atau sapa2 la kontak rapat, masing2 kne scan code masing2. So bila slh 1 positif, detect la sapa yg dia jumpa in 14days tu
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 06:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Skrg yg positf pon kena suruh kurantin kat rumah.gelang apa x de...bergantung pd kejujuran sendiri aje nak kurantin ke tidak....aku bet ramai yg culas keluar aje sbb gelang pun x de....sape tau
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 06:32 PM | Show all posts
jalfa replied at 21-1-2021 06:29 PM
Skrg yg positf pon kena suruh kurantin kat rumah.gelang apa x de...bergantung pd kejujuran sendiri a ...

Sape yg buat covid test kat private...takde gelang.
So sehari dua tunggu result dah pi merata.
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 06:43 PM From the mobile phone | Show all posts
anony-mous replied at 21-1-2021 06:22 PM
Sgt2 bodoh. Mysejahtera kan ada. Patut upgrade la apps tu stiap individu ada code sdri. Katakan kala ...

setiap profile kita dah ada qrcode masing2 cuma bila scan tak masuk dlm history "check-in", just tunjuk profile orang yg discan. patut app ni kena tweak sikit je utk registerkan dlm history check-in bila scan qr profile orang. tapi yg mysejatera kedai pon ramai
tak scan, nak scan sesama individu brp ketul je agak2 akan buat. kalau nak amik inisiatif sendiri gi generate qrcode mysejahtera masing2, simpan dlm phone. setiap org yg jumpa kita hala code tu paksa dia scan dulu
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 06:44 PM From the mobile phone | Show all posts
anony-mous replied at 21-1-2021 06:22 PM
Sgt2 bodoh. Mysejahtera kan ada. Patut upgrade la apps tu stiap individu ada code sdri. Katakan kala ...

Itu lar pasal
Apa gunanya MySejahtera kalau tak di manfaatkan sebaiknya
Sorry to say aku tak tak yakin dgn cara sekarang ni
Ada kemungkinan yg positive ni terlupa dgn siapa dia ada berjumpa melebihi 15 minit serta beberapa lagi kriteria sebagai close contact
Buatnya orang yang si positive ni terlupa pernah berjumpa telah positive tapi jenis asymptomatic so telah merata tempat dia pergi akibatnya sungguh menakutkan
Aku bukan nak condemn gomen tapi banyak kelemahan yg gomen tak peduli @ perbaiki sehinggakan keadaan semakin meruncing sekarang ni
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 06:45 PM From the mobile phone | Show all posts
jalfa replied at 21-1-2021 06:29 PM
Skrg yg positf pon kena suruh kurantin kat rumah.gelang apa x de...bergantung pd kejujuran sendiri a ...

yeee..knowing thp disiplin rakyat mesia sgtlah rendah
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 06:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by awanearisu at 21-1-2021 06:52 PM

Pada kita isu terlepas seperti kurang tepat. Data kontak rapat itu memang ada. Isunya kekurangan sumber manusia untuk tugas pengesanan dilaksanakan dengan menyeluruh.

Ini berdasarkan pengalaman ahli keluarga yang tersenarai sebagai kontak rapat.

Cadangan kita, mungkin pembangun sistem boleh mempertimbangkan penambahan ciri notifikasi automatik untuk kontak rapat yang ada dalam data MySejahtera.
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 06:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Meiizu replied at 21-1-2021 06:32 PM
Sape yg buat covid test kat private...takde gelang.
So sehari dua tunggu result dah pi merata.

Ini menepati pengalaman peribadi ahli keluarga kita juga. Malahan PKD mahu saring kontak rapat yang bergejala sahaja. Jadi mereka yang tak bergejala buat saringan sendiri dan kuarantin kendiri tanpa gelang.
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 06:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Mmg betul. Aku dh nak habis kuarantin, blom dpt call dari siapa2. Mula2 close contact dgn relative. Effort sendiri pegi test. Alhamdulillah aku negatif. Tapi nasib tak baik anak2 positif. So kuarantin lagi lah kami. Tapi sampai skrg takde siapa2 call. Mmg sistem kesihatan kita tgh struggle skrg, x cukup kakitangan. Masing2 kena ada rasa tanggungjawab. Dah tau close contact amek initiative pegi swab sendiri dan kuarantin. Kalau xmau swab sbb xde simptom pun xpe, tapi kuarantinkan lah diri anda. Takut yg asymptomatic ni la ke hulu ke hilir jangkitkan kat org lain.
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 07:05 PM From the mobile phone | Show all posts
jalfa replied at 21-1-2021 06:29 PM
Skrg yg positf pon kena suruh kurantin kat rumah.gelang apa x de...bergantung pd kejujuran sendiri a ...


Iye.. lagi2 yang hidup makan hari2 tak bergaji tetap mcm e hailing, pak guard etc..

Kenalan i masuk kumpulan C (husband dia contact rapat kes positif) dan dia terpaksa kuarantin 3 hari sementara tunggu result husband dia, kena potong gaji by majikan...
Dia belum confirm kerja, so takde cuti..

Majikan pun... dah cukup tanggungjawab member tu kuarantin sebab risau dia positif covid, kalau selamba masuk office, yg lain2 pun jadi positif ada kluster office lagi teruk.. itupun tak tau nak terima kasih.
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 07:14 PM | Show all posts
zidane2011 replied at 21-1-2021 06:58 PM
Mmg betul. Aku dh nak habis kuarantin, blom dpt call dari siapa2. Mula2 close contact dgn relative.  ...

Kalau dah confirm negetif lepas 14 hari boleh dapatkan surat bebas kuarantin dari pejabat kesihatan terdekat.  Walau buat test kat swasta tunjuk je test result tu nanti.  Nak tunggu dia orang call memang tak ada ler dah dia orang pun amat sibuk.
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 07:16 PM | Show all posts
zidane2011 replied at 21-1-2021 06:58 PM
Mmg betul. Aku dh nak habis kuarantin, blom dpt call dari siapa2. Mula2 close contact dgn relative.  ...

lebih kurang citer staff meols, binik +ve saringan sblm operate kat gomen spital

bini saring 8/1, result bini kluar on 10/1 petang pulak tu..

11/1 suh staff pi kpj ampang, but kena balik sbb orang ramai.. 12/1 baru boleh buat, terbang rm250 utk bayar, sbbnya kut nak tunggu kkm mmg berjanggut la kkm nak buat saringan ... naseb heols -ve but mmg tak masuk opeh la, last 8/1 tu which is friday...


kkm amek  bini 13/1 pi meaps,  then 18/1 dah discharge, sebab takde simptom, xde 2nd testing seblm discharge tu taw.. cumannya esok both kena pi klinik gomen terdekat utk potong gelang pink, if takde simptom, tp  dlm masa home quarantine tu  kkm ada la call depa just untuk tanya ada simptom ke tak, itu atas diri sendiri sbb via telepon je, bukan depa mai amek temp ke apa..

dats y cobid ada di mana2 dah skang , kita kena cuma kena boost immnune system je lah nampak gayanyierr...


Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 08:35 PM From the mobile phone | Show all posts
zidane2011 replied at 21-1-2021 06:58 PM
Mmg betul. Aku dh nak habis kuarantin, blom dpt call dari siapa2. Mula2 close contact dgn relative.  ...

Dah habis 14 hari kena call kkm nak pi potong gelang kat mana.kalo x de gelang kena amik surat pelepasan kk terdekat.mmg x de second swab test..kkm mcm dah lost gitew
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 08:46 PM | Show all posts
Kitty_catz replied at 21-1-2021 07:16 PM
lebih kurang citer staff meols, binik +ve saringan sblm operate kat gomen spital

bini saring 8 ...

tu symptom keruntuhan fasiliti kesihatan malaysia, tak dapat coup cover suspek covid dan contact rapat. bila jadi cmni kes akan spike. kesan kes spike orang yang tiada covid sakit kronik or sakit biasa takkan dapat fasiliti kesihatan hospital dengan sempurna.

covid bukan sbb katil tak cukup tapi nak handle merebak tu.. sebenarnya malaysia kurang doctor dan hospital yang uzur. benda ni dah lama saban tahun keluar berita. jadi cmni tekanan kerja doctor petugas hospital bertambah malah ada bunuh diri. its a ticking bomb.

sama juga rasuah projek2 sepatutnya bina hospital tapi buat projek kayakan kroni contoh 1mdb, projek jasa dan lain2 lagi. its also ticking bomb. matter of time malaysia akan belakang dari vietnam and indonesia. no matter choice politician still bullshit. so  belajarlah hidup tanpa harapkan kerajaan. atau belajar pandai2 kerja luar negara.

zaman malaysia berkebajikan dah lama berlalu kena sedar dan insaf sorry bebel rasa sakit hati dengan permainan politik yang perjudikan frontliner kita dan rakyat jelata.
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 08:50 PM From the mobile phone | Show all posts
bakingsoda replied at 21-1-2021 06:43 PM
setiap profile kita dah ada qrcode masing2 cuma bila scan tak masuk dlm history "check-in", just t ...

Ya mmg xsmua akan buat, tp dari pada x buat, at least mgkin angka dlm berita ni x smpai 6k. Dan kerajaan pon x ada suruh scan kan. Cuba kalau suruh, at least mgkin 1/3 or 2/3 rakyat akan buat dpt la kurangkan risk
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 10:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak baca article atas baca tajuk jer. Yea betul. Sebab aku dengar kawan aku citer kawan dia punya housemate dah positive then si kawan lain close contact tak buat swab test sebab kena pakai duit sendiri lepas tu siap buat grab lagi.  Taknak quarantine taknak test. Selfish betul. Sebab fikir nak cari duit.
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 10:18 PM | Show all posts
slavehunter replied at 21-1-2021 10:03 PM
Tak baca article atas baca tajuk jer. Yea betul. Sebab aku dengar kawan aku citer kawan dia punya ho ...

Merbahaya ni.
Kalaulah yang bawa grab tu positif, habis oenumpang dia.Selfish betul
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 10:55 PM From the mobile phone | Show all posts
uda replied at 21-1-2021 10:18 PM
Merbahaya ni.
Kalaulah yang bawa grab tu positif, habis oenumpang dia.Selfish betul

Memang selfish m.faka you. Alasan nak buat grab. Then yang positive tu company dia taknak tanggung cost swab test so kena bayar sendiri. Bila kena keluar duit sendiri masing2 taknak buat test ler.
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 11:09 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 21-1-2021 08:46 PM
tu symptom keruntuhan fasiliti kesihatan malaysia, tak dapat coup cover suspek covid dan contact r ...

Yea uolsss. Contoh Hosp PPum hanya ada satu machine MRI saja, berzaman nak tunggu que nak buat Mri. Machine harga ratus ribu, setakat harga macam tu Gov mampu kot nak supply sampai 5 machine pun untuk kesenangan rakyat.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list