Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
1250
View
38
Reply

Perlu ke invest untuk kereta baru

[Copy link]

Author: angieen       Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-1-2021 03:26 PM | Show all posts |Read mode
Hi all, nak tanya pendapat semua, kalau kereta selalu bermasalah, rasa patut tak nak tukar kereta baru je?
Macam saya ni rasa dalam 2 bulan dah beberapa kali hantar bengkel. Ni pun kereta persona 7 tahun lepas. Mula - mula abang saya yang pakai since dia dah pakai kereta lain saya yang pakai kereta ni.



Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 18-1-2021 03:48 PM | Show all posts
mcm ni lah tuan tanah,

keta ni sebenar satu keperluan, utk memudahkan banyak perkara. Alternatif utk kegunaan kereta maybe bleh guna moto atau naik lrt/mrt/komuter.

cuma keperluan nak membeli kereta baru atau repair kereta sedia ada tu kena tengok cost benefit analysis.

Kalo setakat rosak minor, boleh dibaiki dan kos tak tinggi, buat apa la nak abiskan beli kereta baru. Sama mcm disebabkan seekor nyamuk abis satu kelambu dibakarnya. Tapi sekiranya kerosakan tu melibatkan kos yg tinggi dan kerap rosak serta melibatkan keselamatan kita sekeluarga baik lah membeli yg baru.

Bab membeli yg baru atau secondhand pun kena tengok juga. Tak semestinya beli yg baru bagus sentiasa tak semestinya beli yg secondhand asyik rosak sentiasa. Tapi kalo tanya aku lah baik beli yg baru je, sebab kos interest yg dikenakan oleh bank pada masa kini agak rendah jikan nak dibandingkan beli secondhand.

Kemudian nak beli kereta cap apa? cap ayam atau cap itik? Ini terpulang kpd tuan tanah. Kalau ada duit lebih atau pendapatan lebih dan stabil, why not beli utk keluarga. Ramai yg cakap stopppp jgn beli kereta dulu, beli rumah baik, harga tak kan turun. Ya betul, beli rumah dulu, tapi kalo rumah pun dah beli, kereta pun dah pakai 7 tahun lepas, apa salah nya kalo nak merasa kereta baru yg lebih sedikit besar dan selesa tapi masih dalam kemampuan bajet bulanan.

Perlu di ingatkan bukan semua beli kereta yg sempoi2 sebab minat semata2, ada byk sebab antara nya nak kena menunjuk dekat downline busniess supaya lebih trusted utk jadi agen business beliau. So kadang2 pakai kedai yg besar2 ni sebenarnya boleh bawa income masuk. Cuma kita tak tahu cara nya. Kalo tak caya cuba tengok founder2 business timbang kilo, jual tudung, jual mcm-mcm la, kalo tak pakai vellfire, sure ada sebijik mercedes atau bmw. Semua ni hanya utk marketing je pun.

Berbalik kepada soalan tuan tanah, nak beli keta baru ataupun tidak. Kalo tanya aku, kalo ada duit lebih apa salahnya cuma jgn beli keta yg tak mampu nak bayar bulan2. Kalo boleh cari kereta yg reliable tahan lama.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2021 03:57 PM | Show all posts
cari mekanik yang trusted, ada jenis mekanik mulut manis tapi barang dalam dia kacuk or tukar 2nd charge baru. scammer mekanik ni banyak. nak kena belajar sikit2 supaya tak kena tipu
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2021 04:11 PM | Show all posts
nak usha kete seken bawak kwn mekanik, suruh dia tgk2kan
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2021 04:37 PM | Show all posts
Yes, patut tukar. Safety first
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2021 08:24 PM From the mobile phone | Show all posts
beli keta = pelaburan besi buruk

beli emas&property= pelaburan utk jd kaya
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2021 09:58 PM | Show all posts
kenapalah amik kete abg
kete 7thn ni rosak mcm2 ...mahal nak repair
bijak abg

beli jelah baru
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2021 10:05 PM | Show all posts
Edited by Meiizu at 18-1-2021 10:10 PM

kete lama aku letak je kat kg
loan dah habis
buat backup sesape nak pakai
drive kat kg je
adik laki sudi bertanggunjawab sepenuhnya ..
kalau takmo ...aku nak jualserabut aihhh
aku nak kete 1je

ok next

reason aku beli kete baru buatan msia ....kot boleh bagi idea kat tt

- aku perlukan kete utk keje stp hari ..sehari jln 40km
- kete keperluan, itulah pegi keje itulah makan angin
- nak maintain kete satu je
-taknak serabut repair2
- girl jgn risiko kan diri kejap2 tow truck, naya
- kete baru "worry free"...3thn dah aku bayar bulan, maintenance, road tax je
- aku slalu percaya kos repair kete lama = kos bayar bulan kete baru.



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2021 02:26 AM | Show all posts

Hmmmm...

[AceHand SPECTaceLAR]

Berapa usia keter tu...? Rosak menda sama ke menda berlainang...? Baiki tu guna alat ganti berkualiti ke atau murah punya...?


Jizzz... Klong! Klong!

Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2021 09:35 AM From the mobile phone | Show all posts
kalau aku la.. tgh2 gawat ni ko kena pikir keperluan dr kehendak. cth kalau ko keje kt umah je x kemana sgt.. hold dulu buat saving lg.. xde la maksud aku kete x penting tp kena bijak atur strategi time2 mcm ni
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2021 10:19 AM | Show all posts
jual persona tu.
Beli kete baru max loan.
Lebih bagus kalau kereta yg ada pakej servis.
Selamat google carlist dan mudah. Oh ya FB pun boleh cari group kereta yg anda minati atau pun boleh iklan kete yg nak jual.
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2021 02:23 PM | Show all posts
kalau mampu ok je nak beli kereta baru. angkat viva or axia takdela mahal mana mampu milik lagila
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2021 02:25 PM | Show all posts
AceHand replied at 20-1-2021 02:26 AM
[AceHand SPECTaceLAR]

Berapa usia keter tu...? Rosak menda sama ke menda berlainang...? Baiki tu  ...

aku rasa minyak yang kita pakai pun ada effect gak dekat kereta kan
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2021 02:39 PM | Show all posts
tagas replied at 18-1-2021 08:24 PM
beli keta = pelaburan besi buruk

beli emas&property= pelaburan utk jd kaya

tp kereta boleh diguna kesana kesini buat itu buat ini.
property kalo xde penyewa jilat dinding jela. rege rumah tak macam dulu dah kerajaan cuba kawal.
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2021 02:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Cerita tt ni xlengkap

Cer bgtau nk beli kete apa
Kemampuan tt to maintain kete baru vs maintain current car
Usage tt as fmly ke single ke long distance or short distance
Baru la senang kami nk komen.

If not kami leh baca bebel2 gitu jela Hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2021 03:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Pernah pakai persona. Ok untuk 4 tahun sahaja. Lepas tu banyak benda dah tak ok
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2021 04:17 PM | Show all posts
Build quality kete nasional ni mmg tahap rendah. Tapi utk drive handling mmg A++.
Recently quality the di pertingkatkan. Sealiran dgn permodenan gadjet dlm kereta tu.
Kpd tuan Tanah. Yg penting ialah kebolehupayaan diri sendiri dari segi kewangan.
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2021 07:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Lagubestbest replied at 20-1-2021 02:39 PM
tp kereta boleh diguna kesana kesini buat itu buat ini.
property kalo xde penyewa jilat dinding j ...


umah kalo jual bleh dpt untung

keta hari ni beli esok dah turun harga
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 12:46 PM | Show all posts
tagas replied at 20-1-2021 07:24 PM
umah kalo jual bleh dpt untung

keta hari ni beli esok dah turun harga

setujuu kereta ni janji boleh bawa kita ke sesuatu tempat pun dah kira memadai.
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 12:49 PM | Show all posts
chimumeow replied at 20-1-2021 02:25 PM
aku rasa minyak yang kita pakai pun ada effect gak dekat kereta kan

yup kita kena pilih minyak yang berkualiti untuk kereta yela bukan nak pakai kejap kan. so kalau beli kereta second ni taktahu la owner dulu cemana
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list