Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
2785
View
22
Reply

Mental Terganggu

[Copy link]

Author: Aking       Show all posts   Read mode

Author
Post time 16-1-2021 03:10 PM | Show all posts |Read mode

Beberapa persembahan termasuk di Singapura terpaksa ditangguhkan, begitu juga projek membabitkan video muzik tergendala membuatkan perjalanan kerjaya Bunga Isme agak terjejas. - Foto IG Bunga Isme


Berita Harian

Serimah Mohd Sallehuddin
bhhip@bh.com.my

KUALA LUMPUR: Bukan hanya kerjaya seni dan pelajaran terjejas, malah kesihatan mental penyanyi rap, Bunga Isme sedikit terganggu disebabkan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Sebelum ini, Bunga atau nama sebenarnya, Noor Ayu Fatini Mohd Bakhari pernah tular selepas video menyanyi rap sambil mengenakan sepasang baju kurung muncul dalam artikel The New York Times, manakala Bloomberg pula memainkan video nyanyiannya.

Gadis kelahiran Slim River, Perak yang mula mencuri tumpuan selepas muncul dalam video YouTube 16 Baris bersama Joe Flizzow itu berkata, pelaksanaan PKP tidak hanya menjejaskan kerjaya seni, malah pelajarannya, tahun lalu.

"Beberapa persembahan termasuk di Singapura terpaksa ditangguhkan, begitu juga projek membabitkan video muzik turut tergendala. Akhirnya, terpaksa melakukannya secara dalam talian.

"Tak dinafikan, fasa PKP menyebabkan kerjaya nyanyian terjejas. Tetapi, kini semuanya serba canggih apabila boleh memilih bekerja secara dalam talian.

"Sepatutnya, saya terbabit dalam video muzik Aizat Amdan, tetapi disebabkan PKP, kami terpaksa menghasilkan secara dalam talian. Rakaman lagu juga tidak boleh dilakukan, jadi hasil pendapatan nyanyian memang terjejas.

"Nasib baik saya membuat ulasan produk menerusi laman Instagram (IG). Jadi, saya memperoleh punca pendapatan. Saya percaya setiap kesulitan pasti ada penyelesaiannya, biarpun agak tertekan terpaksa menempuh fasa PKP," katanya kepada BH Online.

Penuntut jurusan Diploma Pentadbiran Awam, Universiti Teknologi Mara (UiTM) Seremban 3, Negeri Sembilan itu berkata, kesihatan mental sedikit terganggu ketika fasa PKP.

"Lebih lagi, saya terpaksa mengikuti pengajian secara dalam talian. Bagaimanapun, lama-kelamaan saya dapat menyesuaikan diri dengan keadaan norma baharu ini," katanya yang sempat merekodkan single baharu berjudul 300 saat sebelum PKP dikuat kuasa semula.

Mengulas kerjaya lakonan, Bunga yang pernah membintangi supertele, Aku Bunga arahan Kabir Bhatia berkata, dia meminati bidang lakonan dan akan cuba menyeimbangkan antara lakonan, nyanyian dan pengajian.

Selain supertele Aku Bunga, Bunga juga bakal muncul dalam drama Holiday Haji Tom yang menampilkan pelakon Jalil Hamid, Syafiq Kyle dan ramai lagi.

Bunga berkata, dia tidak mempunyai kelab peminat kerana malu dan rasa tidak layak untuk memilikinya.

Namun, katanya, selepas namanya berjaya menembusi senarai pencalonan Artis Baharu Wanita Popular, Anugerah Bintang Popular BH Ke-33 (ABPBH 33), dia mula menubuhkan kelab yang dikenali sebagai De Orked Fams.

"Saya selesa menggelarkan peminat sebagai 'fams club' berbanding fan club. Ini kerana saya tidak mahu hubungan dengan peminat sekadar hubungan artis bersama peminat. Sebaliknya, saya mahu silaturahim yang terjalin seperti hubungan keluarga dan kawan.

"Sebelum ini, saya tidak yakin memiliki kelab peminat. Tetapi, saya terharu mereka memberikan komitmen tinggi selepas tertubuhnya kelab peminat," katanya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 16-1-2021 04:27 PM From the mobile phone | Show all posts
tahikk mana pulekkk ni?
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2021 04:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Sapo ekau ni dikkk???
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2021 04:54 PM | Show all posts
sapokah ini??
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2021 11:11 PM | Show all posts
Chop. ko ialah sape?
ko rase ko je ke terkesan?
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2021 11:50 PM | Show all posts
Masa msuk thread ni pun dah bleh agk apa komen2 yg akn kluar
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2021 11:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau mental tak kuat, boleh mental masuk thread ni dik bunga.

Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2021 11:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Geng2 iman toye jugak ke ni
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2021 12:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Amboi.jgn depresen macam dik qiemilo sudeh
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2021 12:50 AM | Show all posts
haha korang ni sampai dh masuk bloomberg pun tk kenal lagi ke?
masalahnye akak pun tk kenal
larikk
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2021 12:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Mngada2 mcm taikk suh jd frontlines kt hosp tu baru tau...
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2021 12:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Whoreyussss
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2021 01:02 AM From the mobile phone | Show all posts
takpe la dik, kau tangguh ke tak tangguh ke tetap di whooareyusss kan walopon nama kau ada dalam 16 Baris........tak payah nak terjejas sangat la since kau pon bukan keluar tibi sangat pon kan, kalau takat income kau berkurang seribu dua je bersyukur la sebab masih boleh menyanyi walopon online.......airline staff tu beribu2 terus hilang gaji sebulan, belum sektor pelancongan lagi, grab+taxi driver kat airport/border.....so, ko x payah la nk komplen sangat....
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2021 01:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Akak suka bunga ni, first covered muslim woman yg rap katanya, tp maaf ye dik Waheeda tu dah lama rap  lagu apa akak tak ingat kena check balik. Kalau tak bertudung tu lagi la ramai kan dr zaman 90an dah ada agaknya

Tp bunga ni mmg ada potensi.
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2021 11:59 AM | Show all posts
Edited by NekNgah at 17-1-2021 12:09 PM

Bunga ni ok je untuk budak muda.  Berlakon ok, rap/menyanyi pun ok.

Ni OST untuk tele-filem Aku Bunga,

Ni latest lagu Bunga duet dengan Amzar,
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2021 12:07 PM | Show all posts
belum popular lagi dan terjejas mental ko dik
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2021 12:54 PM | Show all posts
sape plak dah ni..adoyai...
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2021 09:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Kecik2 dah depresi. Sengal naw bebudak skarang padahal hari2 tengok berapa likes & vies kat soc med.
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2021 10:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Mudahnya jd artis di zmn skang ngn nama2 pentas yg mcm cialan..
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2021 10:49 AM | Show all posts
Sejujurnya iols menyampah dengan dia ni... sekali dengan bf nya si rapper whatever tu,,, bajet bajet saje
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list