Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
4802
View
91
Reply

Album Klasik Dayang Nurfaizah release 12 Feb, Lagu 'Tudung Periuk' menjadi first Single

[Copy link]

Author: Divasss    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-1-2021 09:39 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by Divasss at 23-1-2021 02:18 AM

KUALA LUMPUR: Mencuba nasib memohon Dana Kandungan Digital (DKD) bagi projek album klasik, Dayang Nurfaizah bersyukur usaha mengangkat martabat khazanah muzik negara mendapat pertimbangan kerajaan.

Dayang bakal melancarkan album klasik yang dirakam secara langsung atau 'live' sejak Oktober lalu, khusus buat peminat muzik tempatan.

Dayang atau nama penuhnya, Dayang Nurfaizah Awang Dowty berterima kasih kepada Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Saifuddin Abdullah atas kelulusan DKD menerbitkan album berkenaan.

"Pada mulanya, saya memulakan projek ini tanpa bantuan mana-mana pihak.

Dayang menghadiahkan peminat album klasik yang bakal dilancarkan, tidak lama lagi. Foto Ihsan Universal Music
Dayang menghadiahkan peminat album klasik yang bakal dilancarkan, tidak lama lagi. Foto Ihsan Universal Music
"Apabila sudah separuh jalan, saya cuba nasib memohon dana kerajaan. Alhamdulillah, urusan dipermudahkan dan saya ditawarkan DKD bagi sektor muzik," katanya kepada BH Online.

Memperincikan mengenai projek album klasik itu, Dayang berkata, proses rakaman dibuat 100 peratus 'live' seperti era lagu lama.

"Saya mencintai irama klasik dan berharap kehadiran album ini dihargai semua pihak. Moga kita sama-sama mendengar dan menghayati kembali keindahan lagu klasik terutama generasi muda," katanya.

Sebagai permulaan, lagu Tudung Periuk dendangan Allahyarham Tan Sri P Ramlee dan Allahyarham Puan Sri Saloma yang diberi nafas baharu, dipilih sebagai single pertama untuk dipromosikan, Jumaat ini.

Dayang berkata, sudah lama dia mengimpikan menghadiahkan peminat sebuah album klasik.

"Saya sering membawa lagu Melayu Asli dan irama klasik. Seperti pada Konsert Kesuma Jiwa 2020 anjuran Datuk Rizalman Ibrahim, Februari lalu, saya tampil dengan lagu lama.

"Antara lagu yang dipersembahkan pada konsert itu adalah Kesuma Jiwa, Bisikan Hati, Laksamana Raja Di Laut dan Tari Tualang Tiga," katanya yang dijadual menghadiri sesi pra dengar album baharu itu anjuran Universal Music, Rabu ini.

Dayang teruja berkongsi proses pelancaran album baharu melalui Instagram (IG) sejak akhir-akhir ini.

"Lagu klasik malar segar dan saya susah hendak melupakannya biarpun terarah kepada lagu balada atau R&B.

"Serba-serbi manis ketika rakaman album ini. Saya bayangkan seperti membuat konsert tanpa penonton," katanya yang berkongsi sedutan proses rakaman album berkenaan di IG.

cc : Berita Harian
cc : IG HHDN_central
  

  

Screenshot_20210113-214253.png
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Author
 Author| Post time 13-1-2021 09:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-1-2021 09:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 09:58 PM From the mobile phone | Show all posts
fans ramai request dia buat album tradisional. akhirnya dia tunaikan.
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 10:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Sejak bersesi foto dengan tok rizalman DN layan tradisional eh. Sejoli sangat DN masa tu..mesmerized kecantikan DN ni..rupanya sheol classic look
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 10:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Dayang mmg nyanyi lagu classic pon Kan sblm jadi retis...jauh bertiang suara dayang lagi shedap nyanyi lagu classic banding nek ani
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-1-2021 10:08 PM From the mobile phone | Show all posts
anak_bunian replied at 13-1-2021 09:58 PM
fans ramai request dia buat album tradisional. akhirnya dia tunaikan.

Akhirnya jdi kenyataan penantian peminat sheols
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-1-2021 10:10 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 13-1-2021 10:04 PM
Sejak bersesi foto dengan tok rizalman DN layan tradisional eh. Sejoli sangat DN masa tu..mesmerized ...

Yuppp konsert kesuma jiwa mmbuktikan sheols boleh nyanyi lagu klasik dgn baik, dgn penampilan classic masa tu...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-1-2021 10:14 PM From the mobile phone | Show all posts
asma87 replied at 13-1-2021 10:07 PM
Dayang mmg nyanyi lagu classic pon Kan sblm jadi retis...jauh bertiang suara dayang lagi shedap nyan ...

Yup sheols juara bintang remaja asli Serawak dulu...
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 10:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Xsia2 i wish kat her insta
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 10:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Ingatkan lagu rentak tradisional ciptaan baru

Rupanya lagu lama diberi nafas baru je. Moga tak dengar napas dayang yg dihembus hembus dalam lagu2 tu.
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 10:39 PM From the mobile phone | Show all posts
asma87 replied at 13-1-2021 10:07 PM
Dayang mmg nyanyi lagu classic pon Kan sblm jadi retis...jauh bertiang suara dayang lagi shedap nyan ...

nek ani konon terpaling ratu irama malaysia ujung2 dayang gak yg kuar album tradisional.. nek ani abokk pun tarakkk..
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 10:58 PM | Show all posts
tu semua lagu cover ke?
iols rela MCMC bagi dana dekat dayang ni buat album tradisional daripada membazir beli akaun twitter yach
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 11:10 PM | Show all posts
suara dia memang sedap gilerrrr nyanyi lagu asli
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 11:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Yeayyy...live recording tu yg buat album ni extra special...
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 11:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak sabar nak dengar versi recorded live ni.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2021 12:25 AM From the mobile phone | Show all posts
sleepandream replied at 13-1-2021 10:58 PM
tu semua lagu cover ke?
iols rela MCMC bagi dana dekat dayang ni buat album tradisional daripada me ...

Yup semua lagu cover sahaja...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2021 12:26 AM From the mobile phone | Show all posts
orang_kampong replied at 13-1-2021 11:12 PM
Yeayyy...live recording tu yg buat album ni extra special...

Yup specialnya record secara live trmsuk MV skali kan
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2021 07:30 AM | Show all posts
album ni mesti jadi koleksi..
rugi tak beli.
pilihan lagu2 nya pun sesuai. mesti susah nak pilih kan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2021 07:40 AM From the mobile phone | Show all posts
zehra2 replied at 14-1-2021 07:30 AM
album ni mesti jadi koleksi..
rugi tak beli.
pilihan lagu2 nya pun sesuai. mesti susah nak pilih k ...

Tula meols ponn oldskool skit msti beli physical sbb bru puas gitew
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list