Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
941
View
7
Reply

Selain Covid-19, Ada 5 Penyakit Pelik Dilaporkan Sepanjang 2020

[Copy link]

Author: CARI-MRO       Show all posts   Read mode

Author
Post time 31-12-2020 11:55 AM | Show all posts |Read mode
Tidak dapat disangkal lagi, Covid-19 merupakan penyakit paling memberi kesan sepanjang 2020. Namun, tahukah anda terdapat beberapa penyakit lain yang dianggap aneh turut berlaku pada tahun ini?


Masalah kesihatan ini terjadi disebabkan oleh beberapa perkara. Berikut adalah penyakit aneh yang dilaporkan sepanjang 2020 selain Covid-19.





Gambar Hiasan





1. Kencing hijau


Seorang lelaki berusia 62 tahun di Chicago, Amerika Syarikat ketika kencing mendapati air kencingnya berwarna hijau.


Dalam kajian yang diterbitkan dalam The New England Journal of Medicine mendapati, air kencing berwarna hijau ini terjadi disebabkan kesan sampingan yang sangat jarang berlaku kerana pengambilan ubat-ubatan tertentu.


Dilaporkan, beberapa hari sebelumnya, lelaki tersebut diberi ubat bius dikenali sebagai propofol. Warna air kencing lelaki itu bagaimanapun kembali normal selepas pengaruh ubat itu hilang.


Terdapat beberapa penyakit berlaku yang tak dapat dijelaskan.


2. Batu kapur pada usus


Seorang wanita dikejarkan ke wad kecemasan kerana mengalami sakit perut dan muntah. Selepas pembedahan diakukan, doktor menemui batu kapur berukuran 4 sentimeter di dalam ususnya.


Berdasarkan laporan jurnal BMJ Case Reports, batu kapur itu hidup dan membesar dalam tubuh wanita itu hampir sepanjang hidupnya.


3. Air kencing bertukar alkohol


Air kencing seorang wanita berubah menjadi alkohol padahal wanita itu tidak pernah mengambil sebarang minuman keras beberapa hari sebelumnya.


Selepas pemeriksaan dilakukan, doktor mendapati terdapat kuman dalam air kencingnya sehingga berlaku proses penapaian glukosa menjadi alkohol.


Gambar Hiasan





4. Organ bergerak


Normalnya, organ dalam badan manusia berada di tempat sama setiap masa. Namun, berbeza dengan keadaan seorang wanita di Michigan, Amerika Syarikat. Limpanya bergerak ke bahagian tubuh lain selama 48 jam.


5. Tiga ginjal


Seorang lelaki di Brazil mengejutkan doktornya ketika melakukan pemeriksaan kesihatan apabila mendapati dia mempunyai tiga ginjal.


Ginjal ketiga yang ditemui itu berada dalam keadaan normal dan terletak di bahagian kiri badan dan melekat berdekatan punggungnya.


Memiliki tiga ginjal merupakan perkara luar biasa tetapi boleh berlaku malah terdapat 100 kes yang dilaporkan sebelum ini. -CARI


Sumber: mStar Online

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 31-12-2020 12:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Kencing merah
Setelah melantak 2 biji red dragon fruit sekali gus dan menyangka telah datang period yar
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2020 12:44 PM From the mobile phone | Show all posts
anakmak: Kencing merahSetelah melantak 2 biji red dragon fruit sekali gus dan menyangka telah datang period yar


Muntah merah sbb makan tembikai byk sgt sampai muntah..{:smile
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2021 03:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Good info...
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2021 08:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Hebatnya kencing dia
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2021 10:19 AM | Show all posts
macam2 penyakit dunia akhir zaman ni
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2021 10:21 AM | Show all posts
macam2 penyakit dunia akhir zaman ni
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2021 01:50 PM | Show all posts
Macam2 penyakit pelik tapi yang no 5 tu dah ada beberapa kes juga sebelum ni
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list