CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 5401|Reply: 29

Lalat - Jelmaan Orang Yang Sudah Tiada?

[Copy link]
Post time 30-12-2020 11:26 AM | Show all posts |Read mode
Edited by Mooverine at 30-12-2020 11:26 AM

Selamat petang.Terlebih dahulu saya memohon agar post ini dibaca dengan hati dan minda yang terbuka. Saya bukan nak berdebat tentang kepercayaan agama atau pasal logik atau tidak. Dan harap-harap lah apa yang saya tulis ni, difahami sebab lama dah tak buat karangan hehehe

Pernah dengar tak, seseorang yang rapat dengan kita boleh melawat kita dengan menjelma sebagai lalat?
Saya pun baru pertama kali dengar, tetapi entahlah.. difikir, macam tak logik... tapi bila berlaku kepada diri sendiri, saya rasa mungkin ada betulnya kata orang tua-tua. Minggu lepas, kami di pejabat didatangi seekor lalat. Dihalau keluar pun, tingkap buka pun tetap lalat tu berlegar di work area kami.  Kalau tak di desk saya, di desk kawan kat belakang.. atau dia pergi berlegar di office bawah. Kami bising lah sebab lalat tu dihalau pun masih tak keluar. Terus satu kawan tu cakap "Mungkin ni bukan lalat biasa. Mungkin "ada" yang "datang melawat". Masa tu saya tak peduli sangat lah.
Kemudian, colleague A cerita yang dia mimpi ex-colleague kami (sudah meninggal). Masa tu pun, kami masih tak peduli sangat.
Sehinggalah semalam, ada kejadian agak pelik berlaku. Di pejabat, masih kosong sebab staff lain belum sampai. Tiba-tiba ada bunyi macam orang jatuhkan timbunan file ke atas meja. Tapi masa tu, saya seorang saja di pejabat. Dan saya tengok di sekitar pun, tidak ada file jatuh pun.
Tak lama lepas tu, colleagues yang lain sampai. Saya cerita lah kat mereka.
Terus colleague A inform kami, yang 2 hari sebelum tu dia ada mimpi ex-colleague kami tu pergi ke pejabat. Duduk kat tempat biasa dia, nak balik sini bekerja. Tapi kami semua cakap kat dia tak boleh. Sampai boss bising-bising larang dia jangan bekerja kat sini lagi, tapi dia pun tetap nak kerja juga. Last-last, dia offer ayam panggang kat Colleague A " You mau ini ayam kah?" . Bila dia offer tu, terus colleague A terbangun.
Hmm.. semalam dan hari ni.. langsung tak muncul-muncul dah lalat tu.. Hmmm ...



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-12-2020 11:47 AM From the mobile phone | Show all posts
haaaaa..korang naya dia ek sampai dia trpksa melawat korang tuk balas dendamm...gasakkk
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2020 11:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Korang pernah dgr tak org tua2 ckp..lalat tak ada kalau musim haji.. Semua terbang pegi mekah
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2020 11:55 AM | Show all posts
pernah dengar ceramah ustaz, dah lupa ustaz mana, tapi kat you tube,
dia kata lalat antara jelmaan jin untuk menyakat atau bertindak sebagai pelesit (spy).
Ustaz tu kata, kalau sekor je lalat, mungkin itu jelmaan jin.
kalau banyak ekor, tempat tu kotor dan berbau sampai menarik perhatian lalat datang hurung
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2020 12:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Oang dah mati tokleh jelma pe pun..dunia depa alam barzakh

Roh pisah jasad..jasad masuk kuboq..roh pi alam roh..pe cite tu Allah je tahu..tkmo berandaian k

Tapi kne ingat

Masa roh pisah jasad..kembar qarin pun kire single dah..kembar manusia dia masuk kuboq satu..alah roh satu tpi kembar djinn niiii yg kita sebut qarin..ni bergantung hok manusia tu gi mana amalan dunia nya

Of kos qarin serupa kembar ..dah nama pun kembar..tp dia jinnnnnn kembar dia manusia

Jin umoq panjang..cikai cikai ratusan tahun so QARIN kembar manusia ni yg kadang kita nmpk..misal kat tempat kemalangan..si mati mata tercabut dua biji n terkuo tpi tergantung gantung ..dia mati gitu misal..so klo ada oang lalu nmpk mcm ada oang duduk tundukkk sekali dia tegur paling muka tuuuu dia 2 biji mata terkuo haaa..tu qarin laaa  bukan roh si mati..roh dah alam lain tp qarin masih atas bumi ni..tatau la kut join parlimen jin kaaa pi new york tmpt jin kaaa..Allah je tau tp depa tetap mati bila mai ajaq..depa pun ada kelebihan mcm jin lain..bleh jelma mcm tuan kembar dia..buleh itu ini

Klo kita pi rumah arwah mona fendy n stay mlm tu situ most.probably jumpe qarin dia situ..jin duk umah kosong yg tadak penghuni

Ni selain bab bela jin SAKA ok aaa ni lain.
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2020 12:19 PM | Show all posts
Pertama kali mendengan lalat boleh jadi jelmaan, biasanya pelesit yang kami dengar
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-12-2020 12:21 PM | Show all posts
msdummy.2018 replied at 30-12-2020 11:47 AM
haaaaa..korang naya dia ek sampai dia trpksa melawat korang tuk balas dendamm...gasakkk

tak ada lah.. kami sini okay-okay saja. dia sendiri pun bestfriend saya.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-12-2020 12:22 PM | Show all posts
makneng replied at 30-12-2020 11:52 AM
Korang pernah dgr tak org tua2 ckp..lalat tak ada kalau musim haji.. Semua terbang pegi mekah

Tak pernah dengar. Boleh cuba perhatikan nantilah bila musim haji datang
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 30-12-2020 12:25 PM | Show all posts
Ipo replied at 30-12-2020 11:55 AM
pernah dengar ceramah ustaz, dah lupa ustaz mana, tapi kat you tube,
dia kata lalat antara jelmaan  ...

Mmm jin? Kemungkinan lah.. sebab hari tu office ni pernah kena sembahyang juga. 3 upacara agama... Buddhist, Christian dan Islam. Ustaz Syifa tu cakap, memang pejabat kami ni ada banyak jin..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-12-2020 12:28 PM | Show all posts
ajinomotonosuga replied at 30-12-2020 12:09 PM
Oang dah mati tokleh jelma pe pun..dunia depa alam barzakh

Roh pisah jasad..jasad masuk kuboq..ro ...

Qarin ni kan, yang kadang-kadang bila ada orang meninggal , orang nampak si mati tu di dapur lah, di bilik lah macam tu kan?
tu lah mungkin kepercayaan pasal lalat ni, kepercayaan orang tua-tua zaman dulu kala sebelum Christian dan Islam menjadi anutan.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-12-2020 12:29 PM | Show all posts
Supersirap replied at 30-12-2020 12:19 PM
Pertama kali mendengan lalat boleh jadi jelmaan, biasanya pelesit yang kami dengar

Saya pun pertama kali dengar. Sebab tu saya curious, tanya sini mana tau ada juga yang pernah dengar.
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2020 12:55 PM From the mobile phone | Show all posts
makneng replied at 30-12-2020 11:52 AM
Korang pernah dgr tak org tua2 ckp..lalat tak ada kalau musim haji.. Semua terbang pegi mekah

hahahaha..mak neng punya statement xpernah gagal buat i gelak
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2020 12:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Mooverine replied at 30-12-2020 12:21 PM
tak ada lah.. kami sini okay-okay saja. dia sendiri pun bestfriend saya.

saja jer sakat ko...jgn plak amik hati
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2020 12:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Mse kecik dlu org ckp kunang2 tu roh org mati, lalat tu xpenah dgr pulak huhu
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2020 01:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Mooverine replied at 30-12-2020 12:28 PM
Qarin ni kan, yang kadang-kadang bila ada orang meninggal , orang nampak si mati tu di dapur lah,  ...

Yerlaaa...lalat ko cite ni pestime aku tahu ni

Setau aku ade lalat makna situ kotoqqqq...kotoq ni tempat dok syaitan..mcm jamban tu..kotoq

Mayb tiak ko n opismet tengik..aa pahit maung..lalat je leh bau ikut frekuensi dia..idun manusia tk leh so dia maiii
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-12-2020 01:02 PM | Show all posts
ajinomotonosuga replied at 30-12-2020 01:00 PM
Yerlaaa...lalat ko cite ni pestime aku tahu ni

Setau aku ade lalat makna situ kotoqqqq...kotoq  ...

motif ko nak kutuk-kutuk ketiak orang ni, kenapa..
adakah bau ketiak kami ni ada unsur-unsur mistik juga
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 30-12-2020 01:03 PM | Show all posts
msdummy.2018 replied at 30-12-2020 12:56 PM
saja jer sakat ko...jgn plak amik hati

tak lah.. sebab saya post pun, bukan nya post cari gaduh kan.. jadi, takkan la orang nak komen-komen gaduh hehehe
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-12-2020 01:04 PM | Show all posts
nipskacang replied at 30-12-2020 12:57 PM
Mse kecik dlu org ckp kunang2 tu roh org mati, lalat tu xpenah dgr pulak huhu

oh.. mungkin hampir sama la versi ni kan..
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2020 01:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Mooverine replied at 30-12-2020 01:04 PM
oh.. mungkin hampir sama la versi ni kan..

Haah same kot teori ni. Tp lalat ni mak i ckp jelmaan jin, xpasti la iols. Sbb kdg2 rumah spooky parents i tu tetibe bau busuk nanah, tapi bau skjp je pastu takde. Then mst ade la either lalat @belalang pelesit tu..
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2020 03:50 PM | Show all posts
baca cerita ni teringat aku kisah kat ofis ni.. tapi bukan jelmaan la.. sorry tt off topic jap ye

salah sorang uncle tua kat bahagian production ni mati beberapa bulan sebelum chinese new year.. uncle ni biasa akan dapat annual incentive dalam rm7k-rm8k setiap kali CNY.. kira macam bonus la.. so lepas dia mati ade sorang colleague ni mimpi uncle ni datang menyerupai pocong tapi rupa muka dia la.. terlompat lompat kat area lori dan berhajatkan nak duit incentive dia.. 2 3 kali jugak la colleague aku mimpi.. lastnye dia beli kertas duit pastu bakar dengan harapan uncle tu terima duit di alam kayangan.. terus hilang mimpi tu.. lawak pulak kalau ingat balik.. lepas mati pon nak tuntut incentive
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Anugerah Grammy dikecam mempromosikan penyembahan syaitan
JoyahMengayahAnugerah Grammy dikecam mempromosikan pe
Views : 939 Replies : 19
Suami Miera Leyana sekat Whatsapp isteri pertama lebih setahun
aqua_marineSuami Miera Leyana sekat Whatsapp isteri
Views : 20998 Replies : 336
anak soleh
KumbangPoIkaDotanak soleh
Views : 6643 Replies : 53
Peti Ais Baru
vanilla_vellPeti Ais Baru
Views : 16920 Replies : 83
Nak 1000 kacang kalau lawak..plssss
krustykrabNak 1000 kacang kalau lawak..plssss
Views : 3207 Replies : 33
berita baik berita buruk
budi_jentayuberita baik berita buruk
Views : 9643 Replies : 63
[SALAH FAHAM]
Laracrop[SALAH FAHAM]
Views : 9092 Replies : 60
Hati hati bakar lemang takut rentung jadi arang
Lavender85Hati hati bakar lemang takut rentung jad
Views : 11896 Replies : 30
Aduh, sakit kepala bapak!!
chicozinnAduh, sakit kepala bapak!!
Views : 8749 Replies : 38
[JANGAN PUSING BELAKANG]
Laracrop[JANGAN PUSING BELAKANG]
Views : 6627 Replies : 46

 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-2-2023 09:36 AM GMT+8 , Processed in 0.113355 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list