CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 2345|Reply: 13

[WORLD WAR 2]: ''THE PHONEY WAR'' Phase

[Copy link]
Post time 10-12-2020 06:55 AM | Show all posts |Read mode
World War 2 (WW2) yang diterima oleh pakar2 sejarah sebagai berlaku dari 1st Sept 1939 bila Germany menakluk Poland, hingga 2nd Sept 1945, adalah perang yang dikatakan tidak akan berlaku lagi suatu incident sebesar ini dalam sejarah manusia. Ianya melibatkan sebahagian besar negara2 semasa itu. Yang lebih dasyat lagi, ialah ia melibatkan setiap negara secara keseluruhannya, bukannya tribe2 melawan suatu kawasan etc. Pada permulaan ini, USSR telah menyerang Poland di timur nya dan Finland.

Sebaik sahaja Germany menakluk Poland; Britain, France, Australia, New Zealand, Canada dan South Africa hampir serentak mengisytiharkan perang ke atas Germany.  Namun begitu, ada suatu interval dimasa itu, dimana hampir tiada peperangan yang berlaku. Ia dipanggil dengan pelbagai nama di Eropah, tetapi di UK, ia dinamakan 'The Phoney War'.

The Phoney War yang berlaku sejurus Germany berjaya menakluk Poland, adalah suatu tempoh masa dimana historians mula menyedari bahawa hampir tiada activiti perang yang berlaku, dan banyak incidence ketenteraan yang berlaku ketika itu menunjukkan bahawa askar2 dari pelbagai negara yang terlibat masih menghormati satu sama lain eg semasa response mereka kepada kemalangan dipihak lawan etc. Malah, semasa tentera British mula memetakan barisan defensive Germany, askar2 Germany menerima hal ini dengan tenang tanpa memberi sekatan.

Ahli2 sejarah mendapati, ketika ini, apa yang berlaku di serata dunia yang terlibat pada ketika ini, ialah laungan2 politics dan perang mulut yang lantang. Juga terjadi pelbagai perjanjian di merata2 kawasan yang terlibat. Yang ada berlaku hanyalah serangan oleh France ke atas daerah Saar di Germany dan pengeboman oleh RAF ke atas Germany dengan leaflet2 dan bukan dengan bombs. Juga yang berlaku adalah sekatan2 laluan laut, darat dan udara. Malah Hitler masih berusaha untuk melembutkan hati Britain dimasa itu dan dianggap sebagai memujuk Britain untuk berdamai.

Yang lebih malang lagi, ahli2 sejarah mendapati bahawa jika Britain dan France telah menyerang Germany serta merta pada masa itu sebagaimana yang termaktub di dalam perjanjian mereka dengan pelbagai negara lain eg Poand dan sesama sendiri, Germany dikatakan mungkin dapat ditewaskan, dan ditewaskan dengan agak mudah. Kerana inertia dari pihak bersekutu, Germany sempat bersatu dengan USSR dan Italy dan menguatkan military masing2, membawa kepada Fasa seterusnya di dalam WW2.

The Phoney War (Phony War / Bore War / Sitting War / Sitzkreig / Twillight War / Funny War / Drole de Guerre / Armchair War etc) berakhir dalam bulan April 1940 bila Germany menakluk Denmark dan Norway dan USSR menyerang banyak negara2 Baltic lain dan selepas itu (secara ringkasnya) aksi2 peperangan dari Italy juga Jepun mula berlaku lalu membawa kepada terbunuhnya 73 juta penduduk dunia secara direct.


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2020 10:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Then, Pearl Harbor pulak.. and thats the entrance for US in WW2.  7th Dec, 1941 US celebrating the remembrance of Pearl Harbor..tulisla pasal Pearl Harbor pulak supermod..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2020 03:38 PM | Show all posts
adila39 replied at 10-12-2020 10:52 AM
Then, Pearl Harbor pulak.. and thats the entrance for US in WW2.  7th Dec, 1941 US celebrating the r ...
Apa kata sis letak artikel sini juga ...

Terimakasih meriah kan Thread ni

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2020 04:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by adila39 at 10-12-2020 08:13 PM
FanTasyCreaTioN replied at 10-12-2020 03:38 PM
Apa kata sis letak artikel sini juga ...

Terimakasih meriah kan Thread ni


oh... insyaallah.. tapi thread ni pasal Phony War.  Why its a phony war? A war without fighting nor bombs attack ke apa. So more to a strategy to those countries yg involved. And ada kata part of Hitler strategy... argh im not the expert... sikit2 bolehla... tu teringat Pearl Harbor..kalau xde lagi tingin jugak tulis...mybe a new thread nnt... mekasih FC!
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2020 06:09 PM | Show all posts
adila39 replied at 10-12-2020 04:15 PM
oh... insyaallah.. tapi thread ni pasal Phoney War.  Why its a phoney war? A war without fighting  ...
huhuhu server wat hal lagi ka...?

tak terima noti pun ...


Sesamer


yang best nyer jika orang menulis kat sini...
kita tak yah lagi nak godek sana sini ... boleh baca senyap2 ...

ada masa nanti2 ... FC tambah2 juga memana yang FC sempat ...

Jom la!!~ buka Thread

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2020 10:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Tt info yang sangat bermanfaat, lepas ni boleh ceritakan tentang sejarah pembunuhan franz ferdinand ysng mencetuskan perang dunia pertama

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-12-2020 11:49 PM | Show all posts
adila39 replied at 10-12-2020 10:52 AM
Then, Pearl Harbor pulak.. and thats the entrance for US in WW2.  7th Dec, 1941 US celebrating the r ...

ya, pearl harbour agak unik kerana tak pasal2 japan bawak US lak dalam ww2.. if ia tidak berlaku, entahlah.. mungkin tak lah 73juta penduduk dunia mati

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-12-2020 11:55 PM | Show all posts
Supersirap replied at 10-12-2020 10:13 PM
Tt info yang sangat bermanfaat, lepas ni boleh ceritakan tentang sejarah pembunuhan franz ferdinand  ...

boleh. itupun menarik. ianya diketahui umum tetapi yg tidak diketahu sangat ialah, kenapa bila Gavrilo Princip tu bunuh FF, tetapi jadi WW1? historians ada explain.. nnt sy explain soon, dlm thread yg pendek je
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-12-2020 11:59 PM | Show all posts
adila39 replied at 10-12-2020 04:15 PM
oh... insyaallah.. tapi thread ni pasal Phony War.  Why its a phony war? A war without fighting  ...

kata historians, sebenarnya germany pun agak terkejut dengan lack of reaction dari negara2 utama eropah masa itu..
mungkin jika uk dan france akur pada janji mereka pada poland ie akan serang germany jika poland diserang, tentu tidak terjadi ww2 ini, tentu tidak mati 73 juta penduduk dunia.
tapi itulah.. mungkir janji pada poland. padan muka dua2 negara besar tu.. selepas itu, uk dan france hilang taring mereka dan empire mereka mengecil sedikit demi sedikit

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2020 01:50 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 13-12-2020 03:55 PM
boleh. itupun menarik. ianya diketahui umum tetapi yg tidak diketahu sangat ialah, kenapa bila Gav ...

Terima kasih TT
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-12-2020 05:58 AM | Show all posts

sama-sama
buka lah satu dua thread pendek.. saya akan baca dan tambah2.. utk tambah ilmu saya juga
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2020 10:37 AM | Show all posts
ipes2 replied at 13-12-2020 11:59 PM
kata historians, sebenarnya germany pun agak terkejut dengan lack of reaction dari negara2 utama e ...

kan tetiba germany attack US, so basically disebabkan empire nazi tu nak menakluk US la ya? tapi depa sedar xkan boleh invaded US ..hmm i wish German dapat attack US masa tu probably the history and current situation will be different.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-12-2020 07:40 PM | Show all posts
adila39 replied at 18-12-2020 10:37 AM
kan tetiba germany attack US, so basically disebabkan empire nazi tu nak menakluk US la ya? tapi d ...

Nazi Germany bercita2 nak takluk dunia, tapi dia start kat europe dulu, dia annex (lebih kurang ambil alih la) si Austria tu.. org tak heboh.. pastu annex, sudetenland, czechoslovakia in march 1939.. takde lak org serang dia balik cuma bising2 etc.. bila serang Poland-kerana Poland ada perjanjian dgn France dan Britain-Nazi Germany ingat mereka akan diserang besar2an lah.. tapi rupanya depa hanya isytihar perang sahaja dan tak pun ambil tindakan.. jadilah Phony War kata Britain, or Phoney war kata Americans.. ie Perang Palsu. Poland still marah hingga kini sbb France Britain tak hormati janji. Moral of the story: jgn percaya dgn Colonialists ni semua.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-12-2020 07:53 PM | Show all posts
adila39 replied at 18-12-2020 10:37 AM
kan tetiba germany attack US, so basically disebabkan empire nazi tu nak menakluk US la ya? tapi d ...

bukan begitu sebenarnya; Britain sgt nak US to join perang sama, at least distracted la pihak2 Nazi Germany, Imperial Japan dan USSR. Ada direcordkan dalam sejarah anak Churchill macam moaning la pasal teruk pressure perang ni pada Britain, so Churchill mendengus sambil berkata takpe, kita akan seret the Americans kedalam nya. Bila Imperial Japan attacked Pearl Harbour, maka US pun isytihar perang la pada Imperial Japan pada &/12 1941. Oleh kerana Imperial Japan ada pakatan dengan Nazy Germany masa itu, maka secara tidak langsung, Nazi Germany pun ter-kenalah dalam pengisytiharan itu dan depa pun terpaksa isytihar perang pada 11/12/1941.. dan kerana Fascist Italy pula ada pakatan dengan Nazi Germany, maka Fascist Italy pun terkena jugak.. dan depa pun sama2 isytihar perang keatas US. US pun esoknya isytihar perang pada kedua2 skali gus.
Sebelum ini US takde la nak sgt terlibat.. America tu dekat2 49% kot penduduk dia adalah darah daging dari Germany asalnya (check la kalau tak caya); malah masa awal2 perang tu, sibuk la puak2 Americans ni disana sini buat pertubuhan2 yg mendewa2kan Hitler, associations yg ala-ala Nazi; club2 supporters of Germany etc etc.


Sebenarnya, US masa itu tidak mahu berperang dgn sesiapa dan hanya ingin jadi neutral sahaja. The second bad move ialah yag dibuat oleh Nazi Germany sendiri ie gi serang geng sendiri si USSR tu (mereka ada pakatan untuk sama2 serang Poland; Germany ambil West Side, USSR ambil Timur Poland).

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-7-2022 12:21 PM GMT+8 , Processed in 0.102950 second(s), 28 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list