Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1234Next
Return to list New
3108
View
68
Reply

[Tempatan] 3,000 jalani ujian klinikal fasa-3 vaksin Covid-19 bulan depan.Korang nak join ke

[Copy link]

Author: YgBenar    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 28-11-2020 07:33 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
SERAMAI 3,000 peserta akan terlibat dalam kajian kinikal fasa-3 vaksin Covid-19 bulan depan.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, kajian yang akan dimulakan oleh Kementerian Kesihatan itu dilakukan menerusi inisatif Kerajaan-dengan-Kerajaan (G2G) bersama negara China.

Vaksin yang akan diuji tersebut dibangunkan oleh Institute of Medical Biology Chinese Academy of Medical Sciences (IMBCAMS).

Menurut Muhyiddin, kajian klinikan tersebut akan menilai keselamatan serta keberkesanan vaksin Covid-19 yang dibangunkan oleh institut tersebut.

Katanya, kajian yang dijangkakan bermula pada bulan Disember ini dikendalikan oleh Pertubuhan Kajian Klinikal (CRO) tempatan dan telahpun didaftarkan di dalam Daftar Kajian Perubatan Nasional (NMRR).

Profil keselamatan vaksin akan diteliti terlebih dahulu oleh NPRA untuk memperoleh Lesen Import Kajian Klinikal (CTIL) dan protokol kajian akan dikaji oleh Jawatankuasa Etika dan Kajian Perubatan (MREC).

Ini bagi memastikan kajian yang akan dijalankan mematuhi garis panduan yang ditetapkan oleh KKM.

Kerajaan ingin mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada IMBCAMS yang akan berkolaborasi untuk menjalankan kajian klinikal fasa-3 ini di Malaysia, kata Muhyiddin dalam satu kenyataan.

Menurutnya, kajian berkenaan akan melibatkan lapan buah pusat penyelidikan klinikan di bawah seliaan KKM.

Muhyiddin berkata, kerajaan memberi jaminan kepada semua rakyat Malaysia bahawa vaksin yang akan digunakan di negara ini perlu melepasi syarat-syarat ketat yang telah ditetapkan oleh Nahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA).

Katanya, Kerajaan tidak akan sama sekali berkompromi dalam soal keselamatan.-SM
IMG_20201128_073331.jpg

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 28-11-2020 07:42 AM From the mobile phone | Show all posts
I bkn antivacc tp i xnk jd antara yg terawal in fact, i xnk vaksin tu boleh? Kasi la dkt menteri2, frontliners smua
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2020 07:48 AM | Show all posts
anony-mous replied at 28-11-2020 07:42 AM
I bkn antivacc tp i xnk jd antara yg terawal  in fact, i xnk vaksin tu boleh? Kasi la dkt menteri2 ...

Memang kena hati2 dengan vaksin, terutama semasa ujian klinikal...


siapa yg jadi sukarela tu memang berjasalah kpd manusia. Ramai jer yang mahu asalkan ada duit, tp kalau tak ada sangat boleh saja di uji kepada banduan, skrng banyak jangkitan di penjarakan, klu tak mau jg kena offer deal dgn diorang la

Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2020 07:48 AM From the mobile phone | Show all posts
anony-mous replied at 28-11-2020 07:42 AM
I bkn antivacc tp i xnk jd antara yg terawal  in fact, i xnk vaksin tu boleh? Kasi la dkt menteri2 ...

Frontliner paling afdal,sebab terdedah kannnnnnn..demo dop kenal barrey bohh.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2020 07:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Belibis replied at 28-11-2020 07:48 AM
Frontliner paling afdal,sebab terdedah kannnnnnn..demo dop kenal barrey bohh.

I dgr berita smlm depa akn bg dlu frontliner n golongan berisiko. Jujurnya, i xnk ambik smpai bila2. Seram xsmpai setahun dah siap vaksin nya. Apa side effect xpasti sbb xpernah diuji. Tp kalau nk keluar negara, rasanya mesti akn ada negara mntk prove dah vaksin ke belum c19 ni. So i nk pi negara yg xmntk proof ni dlu
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2020 08:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Vaksin adalah virus yang telah dilemahkan, dengan harapan badan reti bahasa buat imun jikalau virus betul-betul muncul di kemudian hari, tapi siapa yang berani menjadi lab rat bukan? Kalau ada pampasan berupa 1 juta ringgit atau pelepasan kes mahkamah bossku, pengampunan diraja, haruslah berpusu-pusu ummah
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2020 08:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak pasal2 jadi zumba kampung pisang..
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2020 08:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Bila ada sebutan collaboration dgn Tongkang Tanah Besar ni, badan terus jadi seram sejuk....

Kahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2020 08:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Kurex at 28-11-2020 08:12 AM

Ramai yg pertikaikan sebab macam awal sgt, kita bagi menteri & pee esh cuba dulu
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2020 08:21 AM | Show all posts
Semoga dipermudahkan.. Tak kisah la RMCO dilanjutkan lagi ke tak, apapun harap Krismas tahun ini dan Tahun Baru Cina serta Hari Raya tahun depan ditiadakan sehingga wabak C19 dah berlalu pergi..
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2020 08:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Jarum2 halus komunis slow2 meresap masuk ke tubuh ummah pertiwi di bawah naungan abahcow. Habislah ummah bumiputera semua di convert jdi congcengcongceng
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2020 08:34 AM From the mobile phone | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 28-11-2020 08:00 AM
Vaksin adalah virus yang telah dilemahkan, dengan harapan badan reti bahasa buat imun jikalau virus  ...

Bukan dengan harapan, tpi itu lah physiological reaction badan terhadap virus. Melainkan org tu ada penyakit2 yg boleh ubah physiological reaction ni.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2020 08:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Kurex replied at 28-11-2020 08:11 AM
Ramai yg pertikaikan sebab macam awal sgt, kita bagi menteri & pee esh cuba dulu

Menteri, lobai dan umngok lah. Apa pasal ph pulak kena? Ph kan pembangkang? Kahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2020 08:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Voley caya ke vaksin China ni?
Depa cuba ke atas rakyat depa dulu tak?
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2020 08:57 AM | Show all posts
I see dengan syarikat dari China ye...okay...hmm interesting.
how about Pfizer Biontech group ??

pada I, phase  3 clinical tria ni.
bukan dimarketkan lagi pun.
nak tengok lagi ni...

dalam research depa ada kriteria pemilihan peserta kajian.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2020 09:05 AM From the mobile phone | Show all posts
tak apa...aku tgg vaksin dari Pfizer
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2020 09:19 AM | Show all posts
yg termasuk dlm ujian tu mmg berjasa pada manusia lain.Bg menteri2 yg mabuk gila kuasa tu cuba dulu pun ok gak.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2020 09:23 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 28-11-2020 09:05 AM
tak apa...aku tgg vaksin dari Pfizer

Kesian cina ..dah nama barang cina orang takut ..

Ya la..baju buatan cina dgn baju buatan jerman...


Walaupun..

Cina terawal rasanya buat sbb diorg kan terawal jangkitan n pemulihan
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2020 09:30 AM From the mobile phone | Show all posts
dodolgemok replied at 28-11-2020 08:34 AM
Menteri, lobai dan umngok lah. Apa pasal ph pulak kena? Ph kan pembangkang? Kahkahkah

Bagi akulaa sis dol.. bg pee h dan peee n.. sbb depa dua dua kumpulan makhluk yg plg celaka.. depa takde kita pasti aman aman jah..
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2020 09:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Malayaia pakai vaksin pzifer kan
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list