Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1234Next
Return to list New
4758
View
59
Reply

Dah Lima Tahun Tam Spider Tak Dapat Royalti, Apa Cerita Ni RPM?

[Copy link]

Author: CARI-MRO       Show all posts   Read mode

Author
Post time 27-11-2020 12:43 PM | Show all posts |Read mode
Penyanyi dan komposer terkenal, Tam Spider yang juga ahli Recording Performers Malaysia (RPM) mengakui sudah lima tahun tidak mendapat bayaran royalti daripada badan itu.


Tam berkata, dia hanya menerima bayaran royalti untuk tahun 2014 dan 2015 sebanyak RM7,000 kira-kira tiga bulan lalu.


"Untuk tahun 2016 sehingga tahun ini, tidak tahu bila pula akan dapat. Apa saya perasan dalam RPM ini, kalau ada pihak yang desak dan bising, baru mereka bayar. Kalau tidak, memang akan diam terus. Malah, jika ada pun, kadang-kadang mereka diamkan juga.


"Ketika ia dikawal Badan Pengutip Royalti Hak Pelaku dan Persembahan Artis (PRISM) sebelum ini pun sama juga. Apabila RPM diwujudkan, konsepnya lebih kurang. Mereka ada buat kutipan, tapi tidak diagihkan kepada ahli mengikut waktu yang sepatutnya. Bayangkan, sewaktu ia dikendalikan PRISM, saya pernah mendapat bayaran royalti sebanyak RM200 ke RM300 sahaja setahun. Kalau ada keluhan baru dinaikkan sikit," katanya.


Foto: Google





Tam berkata, isu royalti tidak sepatutnya timbul selain berharap siasatan yang dijalankan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dapat menyelesaikan kemelut yang melanda.


"Kita ada banyak persatuan pengkarya dan karyawan untuk mewakili penggiat seni, tapi seperti tak berfungsi. Bagi saya, isu ini tak patut timbul sebab ini hak anak seni dan harta intelektual. Saya tahu badan yang diwujudkan ini ada sistem, jadi ia patut berjalan lancar.


"Apabila timbul isu ini, kita nak tahu saluran betul untuk suarakan hak. Memandangkan ini adalah hal belakang tabir, kalau boleh kita pun tak nak jadi isu besar. Jadi ia perlu diuruskan dalam keadaan baik.


"Namun, jika majoriti ahli bising, pasti ada sesuatu yang berlaku. Cumanya, apabila sudah sampai ke peringkat SPRM, saya berharap perkara ini akan selesai. Kasihan pada pemuzik lain yang berhempas pulas, tapi tak dibayar," katanya.


Terdahulu, Harian Metro melaporkan Presiden Persatuan Karyawan Malaysia (Karyawan), Datuk Freddie Fernandez mendesak Pengerusi RPM, Datuk Sheila Majid meletak jawatan berikutan kegagalannya menyelesaikan isu royalti artis.


Freddie berkata, Sheila sudah tujuh tahun menjawat jawatan itu, tetapi isu royalti belum ada kesudahan sehingga kini.


Kemudian, SPRM menyerbu empat pejabat badan pengurusan royalti artis kelmarin bagi memulakan siasatan berhubung isu dana hasil kutipan royalti hak cipta lagu.


Antara pejabat yang diserbu adalah Recording Performers Malaysia (RPM), Public Performance Malaysia (PPM), Badan Pengutip Royalti Hak Pelaku dan Persembahan Artis (PRISM) dan Badan Perlindungan Hak Cipta Muzik (MACP).-CARI


Sumber:Harian Metro

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 27-11-2020 12:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Pa cite Datuk Shiela..
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2020 12:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Knpa dgn crush i ni
..
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2020 12:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ira_sindarella at 27-11-2020 12:59 PM

Masa kerja kt butik lama.. boss first time nak involve fesyen show. Suruh i cari lagu melayu nak buat catwalk sesuai ngan koleksi baju sopan kemelayuan...

Bagi music dekat organizer.. organizer suruh tukar lagu. Dia ckp jgn pakai lagu melayu. Sebab leceh. Nnt kalau ada orang industri kat event show.. nnt dia claim kena bayar royalti. Last last tukar... Ambik lagu kety peri. Hahahaa.

Tak sangka time kutip rajin. Tp tak sampai plak pd tuan punya lagu. Hahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2020 01:27 PM From the mobile phone | Show all posts
ira_sindarella replied at 27-11-2020 12:58 PM
Masa kerja kt butik lama.. boss first time nak involve fesyen show. Suruh i cari lagu melayu nak bua ...

Baru iols paham kenapa rwstoran suka pasang lagu omputih
Paling tak.boleh lupa..kfc pasang lagu mahligai dari air mata by lestari..
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2020 01:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Sampai ke hari ni aku tak faham kaedah bayaran royalti ni..
1. Sampai bila seseorang artis tu layak mendapat royalti? Macammana pembahagian percent? Penyanyi, pencipta, penerbit..
2. Berkenaan hak cipta, publishing/ recording company pegang hak cipta sampai bila?
3. Ada dengar juga, artis tak boleh persembahkan karya nyanyian sendiri kerana terikat dgn isu hakcipta dari sykt penerbitan..

Isu ni, bukan hanya isu kat Malaysia, tapi seluruh dunia.
Harap sapa2 dalam industri boleh bg pandangan..
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2020 01:38 PM From the mobile phone | Show all posts
najib888: Sampai ke hari ni aku tak faham kaedah bayaran royalti ni.. 1. Sampai bila seseorang artis tu layak mendapat royalti? Macammana pembahagian percent? P ...

Yup me too. Can someone in industry explain please
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2020 01:44 PM | Show all posts
Tok Sheila Majid... makan gaji buta keee
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2020 02:58 PM | Show all posts
RPM takde duit ke tu...Tak baik buat macam tu, sampai kena tagih datang tuntut royalti.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2020 07:42 PM From the mobile phone | Show all posts
legend ni......
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2020 07:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Tok Sheila dah kena serbu SPRM kan kelmarin?
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2020 08:09 PM From the mobile phone | Show all posts
sokmogitu replied at 27-11-2020 07:57 PM
Tok Sheila dah kena serbu SPRM kan kelmarin?

Acik forever menyampah dgn silamajid perasan namampos neh
Mak heshe fefeling kerabat chuols puikkkk
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2020 08:11 PM From the mobile phone | Show all posts
so maknanya mmg AIM pun berkubur je la di angin lalu.. sedihnyaaa..
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2020 08:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Negara leluhur aman2 buat Anugerah Musik Indonesia 2020 smlm...di saat AIM macam berkubur tanpa nisan
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2020 08:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Bukan main si shila majid ni...dulu mulut macam hangsuang mengata kerajaan najib dan BN. Hujung2 sendiri dapat kuasa pon kelepet gak. Tak de ketokohan langsung nak jd pemimpin retis.

Mohon wardina ambik alih organisasi ni bg membuktikan kau lebih pandai setanding maszlee telinga capang.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2020 08:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Lama beno,tak kan nak tunggu smpai 10thun kot
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2020 08:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Lagu dia jarang2 orang mainkan dah, macam logik jugak royalti 7k tu.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2020 08:45 PM From the mobile phone | Show all posts
dudaberhias replied at 27-11-2020 08:37 PM
Lagu dia jarang2 orang mainkan dah, macam logik jugak royalti 7k tu.

Tak juga. Kerap je iols dengar lagu heols compose kat radio like Janji Kita-Spin, Bertakhta Di Hati-Faradhiya, Peneman-Hazama n few others. Kalau lagu spider memang jarang dah dengar di radio
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2020 09:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Hahaha retis, nak wat camana? Memanjang nak hidup mewah, tapi dia lah victim paling teraniaya seantero planet. They are always in a character, any character, you name it.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2020 09:23 PM From the mobile phone | Show all posts
I terbaca dh 5 thn xpakai spender
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list