Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
2003
View
19
Reply

Mamat Khalid Masukkan Dialog Keras, 'Pedas' Dalam Karyanya

[Copy link]

Author: CARI-MRO       Show all posts   Read mode

Author
Post time 26-11-2020 04:04 PM | Show all posts |Read mode
Pengarah Mamat Khalid, 57, mengakui tidak risau untuk memasukkan dialog keras dan 'pedas' dalam karya arahannya demi membuka mata penonton berkaitan isu kemasyarakatan yang berlaku.


Mamat atau nama sebenarnya Mohamad Mohamad Khalid berkata, cara penilaian penonton sekarang sudah lain dan dia mahukan mesej yang mengangkat isu berat seperti menyentuh kerajaan diterjemahkan dalam bentuk hiburan.


Foto: IG




"Cerita yang saya hasilkan akan lebih banyak menampilkan dialog keras dan lantang mengenai isu kemasyarakatan. Walaupun 'pedas', ia bukan bertujuan untuk menjatuhkan mana-mana pihak.


"Sebaliknya, dialog mengenai sesuatu isu itu bertujuan untuk mendidik dan mengajar penonton. Cuma, mesej itu dinikmati mereka dalam pendekatan elemen lawak.


"Sekarang cara penyampaian sebuah karya sudah lain. Bagi saya, menggunakan dialog sebigini membuka mata penonton untuk memberi perhatian lanjut kepada isu berat yang berlaku," katanya menerusi sebuah temubual dalam talian.


  



Terbaharu Mamat yang tampil dengan siri berjudul Kampung Pisang Bersiri-Siri mengakui elemen itu juga penting bagi memastikan penonton tidak berganjak. Apatah lagi, dia sendiri sudah terlalu lama tidak mengarahkan drama bersiri.


"Apabila mengarahkan siri, ruang untuk berkarya menjadi lebih banyak. Apa pun, cabaran terbesarnya tentu sekali bagaimana untuk membuatkan penonton akan terus tertarik menanti setiap episod akan datang.


"Jadi, penting buat saya menekankan dari segi dialog yang memberikan kesan selain kekuatan watak itu sendiri. Setiap episod dalam siri terbaru saya ini memiliki keunikan tersendiri untuk tujuan itu," katanya.


  



Dalam pada itu, Mamat mendedahkan dia menerima tawaran daripada artis seni lukis bagi mengadaptasi karya filemnya kepada komik. Meski teruja, dia belum bersedia untuk menerima.


"Memang ada yang datang kepada saya menunjukkan hasil lukisan komik filem saya. Diakui sangat seronok melihat hasil kerja ditunjukkan mereka yang sememangnya sangat bagus.


"Bagaimanapun, untuk merealisasikannya kena benar-benar ada syarikat percetakan yang dipercayai bagi mengendalikannya. Saya harap akan ada syarikat percetakan yang serius untuk tampil berbuat demikian," katanya.


  



Kampung Pisang Bersiri-Siri menampilkan pelakon Aziz M. Osman, Mat London, Bell Ngasri, Kazar Sairi, Datuk Awie, Hazama, Ellie Suriaty, Pekin, Imuda, dan ramai lagi. Ia adalah projek premium sulung Astro Originals dan mula ditayangkan 7 Disember, jam 9 malam menerusi Astro Citra. -CARI


Sumber: Harian Metro

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 26-11-2020 04:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada ellie suriaty dlm ni..msti karya terkreatif dan teragung serta terbaik ni..
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2020 05:46 PM | Show all posts
tengok line-up pelakon je dah rasa kelakar..
semoga ada masa nak tgk..
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2020 05:49 PM | Show all posts
YEAHHH....terbaik....drama yg ditunggu2...

Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2020 05:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Mcm best je siri kmpg pisang ni..tapi sayang ramai pelakon feveret abg mamat ni dh meninggal. Pak jabit ori paling dirindui
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2020 07:56 PM | Show all posts
Betullah..casting lejen ramai dah xdew...
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2020 12:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Cm best je..nak tgok ahhh tapi uma takda asterok..{:question
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2020 12:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Citer sampah lagi ke?
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2020 09:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Berapa episod ni? Nanti tayang hari2 ke mcm mana. Tak pernah plak tgk siri kat citra
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2020 09:52 AM | Show all posts
Mesti ada dialog baru yang bakal trending lepas ni.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2020 10:13 AM From the mobile phone | Show all posts
matchstick replied at 26-11-2020 05:51 PM
Mcm best je siri kmpg pisang ni..tapi sayang ramai pelakon feveret abg mamat ni dh meninggal. Pak ja ...

Aziz m osman jd pak jabit dalam siri ni. Kelakor gak tengok teaser kat ig mamat pasal drama ni.
Harap lawak laa walaupun pelakon berbeza tu pun masih ada pelakon2 asal yg berlakon.

Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2020 10:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Unsur seks seperti tokey kedai makan berbuah dada besar dan telur tersepit macam dalam manap karaoke ada masukkan jugak ke?
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2020 11:25 AM | Show all posts
aku pun xsabar nak tunggu kg pisang series ni. teringin tgk ac,que dgn johan bergabung balik. tp tgk pada poster mcm xde je diaorg
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2020 12:15 PM | Show all posts
mamajawie replied at 27-11-2020 12:41 AM
Cm best je..nak tgok ahhh tapi uma takda asterok..{:question

Pinjam le password astro go member yang ada..
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2020 01:33 PM | Show all posts
buragazz replied at 27-11-2020 12:15 PM
Pinjam le password astro go member yang ada..

iollss da soh adik iollss record kt decoder kang iollss balik uma mak iollss nak tgok..tgok previu kt ig mamat khalid klakar siot si joey jadi sengal M

Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2020 01:48 PM | Show all posts
ellie suriati ada noks...
masterpiece cite melayu ni kene tengok ni wajib rekod ulang tengok sejota kali noks
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2020 10:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Siri drama yg paduu {:hooray
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2020 12:14 AM From the mobile phone | Show all posts
x berkenan sbb ade elli suriati tu...
dia kan over..aku org perak pun x pernah dgr lagi org perak ckp mcm dia
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2020 12:15 AM From the mobile phone | Show all posts
btw aku rindu nak tgk lakonan pak uda...
true legend
alfatihah...
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2020 04:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Boleh laa nengok..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list