Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
2192
View
92
Reply

[Tempatan] Sarawak nak telco sendiri

[Copy link]

Author: Modngengade    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 25-11-2020 09:06 AM | Show all posts |Read mode
Sarawak Chief Minister, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg, has revealed plans by the state government to establish its own telecommunications company. He said that the decision was made by the state cabinet last week as existing telcos are reluctant to expand its internet services into rural areas of Sarawak which are deemed as not profitable.

During an interview with state-owned TV Sarawak, Abang Johari said the solution is for the state to have its own telco and they will subsidise the service to keep the cost low for users. The new state-owned telco is expected to be established within the next two years.



The largest state in Malaysia currently has its own initiative to improve coverage in rural areas. The Sarawak Multimedia Authority (SMA) has been allocated RM795 million to build 300 telecommunications towers in the state under the Sarawak Digital Economy Strategy 2018-2022. Last month, SMA had announced the first tower in Malaysia that uses a Multi-Operator Core Network (MOCN) which allows Celcom, Maxis, Digi and U Mobile to share infrastructure in a cost effective manner. The tower erected at Luban Ulu in Betong provides 3G and 4G network coverage with a 3km radius to address weak and intermittent coverage issues faced by the local community.

According to The Edge Markets, a total of 1,246 new towers have been planned throughout the state by 2023 through the combined efforts of the MCMC and SMA. In addition, Abang Johari has shared that a RM150 million project to increase WiFi access by zones in the state has been approved.

On the national level, the federal government has announced the JENDELA plan which aims to improve 4G population coverage from 91.8% to 96.9% while postponing 5G rollout by two years. After the change of administration, the NFCP Phase 1 project which covers 152 sites in 8 states is still ongoing with priority given to Sabah.


text, letter© Provided by Soya Cincau  
However, NFCP Phase 2 (NFCP2) has been scrapped as the MCMC has rejected all plans received on 5th May 2020. NFCP2 was originally planned to improve coverage at 500 locations covering 210 mukims in 10 states.

According to the official statement, the NFCP2 draft universal plans submitted do not meet the enhanced specifications required to meet new connectivity demands under JENDELA. Under JENDELA Phase 1, the number of sites will be tripled with higher speeds. The new tender will be closed on 31st March 2021 which pushes back coverage improvement plans for the 500 locations under NFCP2 by at least a year.

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 25-11-2020 10:38 AM | Show all posts
mcm2 Sarawak nak buat..
TV pon ade..harap2 x minta jadi negeri yg ade pemerintahan sendiri..
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 11:09 AM | Show all posts
Edited by cmf_shalom at 25-11-2020 11:27 AM

Yesss...

selain utk keperluan luar bandar...juga utk menyediakan kemudahan internet pada harga lagi murah bbanding telco sekarang...
kalau mengharapkan kerajaan Persekutuan...mmg x akan selesai isu ini...


Aku rasa-selepas minyak dikembalikan kepada Sabah, Sarawak dan selepas hasil cukai LHDN 40% juga dikembali ke Sabah, Sarawak-akan berlaku tranformasi di Sabah, Sarawak
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 11:30 AM | Show all posts
fms016 replied at 25-11-2020 10:38 AM
mcm2 Sarawak nak buat..
TV pon ade..harap2 x minta jadi negeri yg ade pemerintahan sendiri..



Memang Sabah, Sarawak berjuang ke arah autonomi pun...memang itu tujuan penubuhan Malaysia..bukannya digabungkan ke dalam Malaya.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 12:18 PM From the mobile phone | Show all posts
fms016 replied at 25-11-2020 10:38 AM
mcm2 Sarawak nak buat..
TV pon ade..harap2 x minta jadi negeri yg ade pemerintahan sendiri..

mmg la Sarawak dgn Sabah ada oemerintahan sendiri pon...berbeza dgn kerajaan-kerajaan negeri semenanjung Tanah Melayu.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 01:24 PM | Show all posts
izwan_izi replied at 25-11-2020 12:18 PM
mmg la Sarawak dgn Sabah ada oemerintahan sendiri pon...berbeza dgn kerajaan-kerajaan negeri semen ...

Sabah dan Sarawak masih di bawah kerajaan Persekutuan..
sbb tu minyak Sabah, kerajaan persekutuan yg tentukan syer yg Sabah dpt..
tapi Sarawak mmg dah buat mcm2 utk kepentingan negeri sendiri..sbb tu Petronas kene caj SST oleh kerajaan negeri jika beroperasi di sana..
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 01:26 PM | Show all posts
Edited by cmf_shalom at 25-11-2020 01:39 PM
izwan_izi replied at 25-11-2020 12:18 PM
mmg la Sarawak dgn Sabah ada oemerintahan sendiri pon...berbeza dgn kerajaan-kerajaan negeri semen ...


Mereka masih tebal lagi dengan mentaliti Sabah, Sarawak itu sebahagian Malaya.

Bila kita cakap selama ini mereka menjajah Sabah, Sarawak-mereka kompom x ngaku

Salah satu sebab kenapa Sabah, Sarawak tidak menyaman Petronas-untuk mengelakkan Petronas jatuh bangkrap seterusnya ngan negara sekali terduduk

Tapi mereka masih lagi tuduh Sarawak pentingkan diri....


Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 01:28 PM | Show all posts
Edited by cmf_shalom at 25-11-2020 01:46 PM
fms016 replied at 25-11-2020 01:24 PM
Sabah dan Sarawak masih di bawah kerajaan Persekutuan..
sbb tu minyak Sabah, kerajaan persekutuan ...

Mungkin ko x sedar selama ini Petronas merompak Sabah, Sarawak menggunakan perintah darurat 13 Mei

Sama juga dengan LHDN...Kalau ikut Perlembagaan Persekutuan sendiri (bukan sarawak)-setiap tahun wajip utk LHDN pulangkan 40% hasil cukai daripada Sabah, Sarawak. kepada Sabah, Sarawak. sejak tahun 1964, haram-ditelan semua oleh Putrajaya.

Untuk kes LHDN ini-ko nak tau, berapa hutang ttunggak LHDN ke atas Sabah, Sarawak? 1 trilion-masing2 utk Sabah, Sarawak.

Hak Sabah, Sarawak tersebut semuanya tercatat dalam Perlembagaan...Tapi biasala la..Perlembagaan cuma bergema bila melibatkan ketuanan melayu

Ko ingat, kalau apa yg Sarawak buat ini tidak disokong Perlembagaan, Putrajaya duduk diam ngangkang begitu sahaja ke....Tu pun sampai menumpang perintah darurat 13 Mei   untuk ngap Sabah, Sarawak..

dan Petronas sendirinya masih hutang 25bilion dengan Sarawak
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 02:02 PM From the mobile phone | Show all posts
fms016 replied at 25-11-2020 01:24 PM
Sabah dan Sarawak masih di bawah kerajaan Persekutuan..
sbb tu minyak Sabah, kerajaan persekutuan ...

Diye mcm ni..Persekutuan Malaysia itu sendiri adalah gabungan 4 Negara yang berbeza yg merangkumi Persekutuan Tanah Melayu , Sarawak, Sabah dan Singapore (Singapore keluar dari gabungan pada 1965)

masing2 ada self govern body yg sendiri..cuma ada beberapa bahagian yang dikongsi bersama dlm Persekutuan Malaysia seperti pertahanan, perubatan, pendidikan, percukaian dan yg lain2 la..

Sama juga macam kes tanah2 dan agama dlm negeri tanah melayu ni..setiap negeri ada hak masing2 yg mana Kerajaan Persekutuan di Putrajaya tu tiada hak untuk mencampuri urusan kerajaan2 negeri Tanah Melayu.

Sedangkan kes tanah durian musang king raub yg melibatkan royalties Pahang pun , kerajaan persekutuan di Putrajaya tak berani nak masuk campur..

Plus hasil balak Kelantan/Perak/Kedah yang masing2 ada melibatkan Royalties..mana ada Putrajaya nak masuk campur sgt.

inikan pulak hasil galian Sabah dan Sarawak.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 02:10 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_shalom replied at 25-11-2020 01:28 PM
Mungkin ko x sedar selama ini Petronas merompak Sabah, Sarawak menggunakan perintah darurat 13 Mei ...

7C2AE6E3-FCB8-4B02-ABD4-E94A23D7888F.png

Orang Sarawak tanak re-instate balik Dinasti Rajah ke sisthur..Dah alang2 bahasa rasmi kerajaan Sarawak pon bahasa Inggeris..

mana la tau kut2 Sarawak ada balik Sultan org putih...sir sana..yes sir sini..

Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 02:14 PM | Show all posts
izwan_izi replied at 25-11-2020 02:10 PM
Orang Sarawak tanak re-instate balik Dinasti Rajah ke sisthur..Dah alang2 bahasa rasmi kerajaa ...

aku sokong...

dah tbukti, keluarga Brooke ni baka yang elok..baik perangai dan yg ini mmg ensem juga...
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 02:45 PM | Show all posts
cmf_shalom replied at 25-11-2020 01:28 PM
Mungkin ko x sedar selama ini Petronas merompak Sabah, Sarawak menggunakan perintah darurat 13 Mei ...

haha..ko ni mcm suka plak Sarawak ade kuasa autonomi..
x pasal2 nnt mereka kluar Malaysia klu buat mcm tu..

aku x kisah klu Sabah dan Sarawak minta mcm2 sbb itu hak mereka..contoh naikkan royalti minyak kpd 20%..
skang ni cuma 5%..nnt akan jadi, syarikat pengeluar dpt 60%, 20% Persekutuan dan 20% Sabah atau Sarawak..

tapi klu mereka minta mcm2 sampai nak kluar Malaysia, rugi laa utk negara..

ko suka ke Sabah/Sarawak kluar Malaysia??
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 02:48 PM | Show all posts
izwan_izi replied at 25-11-2020 02:02 PM
Diye mcm ni..Persekutuan Malaysia itu sendiri adalah gabungan 4 Negara yang berbeza yg merangkumi  ...

sebenarnya Persekutuan Malaysia tu, semua negeri ade hak sendiri..bukan Sabah/Sarawak shj..sbb tu setiap negeri ade sultan atau YDP..cuma Sabah/Sarawak ni spesel ckit bab kebebasan beragama iaitu tidak terikat ngan tanah melayu yg menjadikan Islam agama rasmi..

marilah kita berjuang bersama2 agar Sabah/Sarawak x dpt kuasa autonomi..takut kluar Malaysia je nnt..
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 03:12 PM From the mobile phone | Show all posts
fms016 replied at 25-11-2020 02:48 PM
sebenarnya Persekutuan Malaysia tu, semua negeri ade hak sendiri..bukan Sabah/Sarawak shj..sbb tu  ...

Mcm mana ye nk sexplain ni..ok..

1- Negeri2 Selat
2- Negeri2 Melayu Bersekutu
3- Negeri2 Melayu Tidak Bersekutu

4-Kemudian bergabung dan jadi Malaya (ni yg Semenanjung Tanah Melayu je)

5-Selepas kemerdekaan 1957, Malaya menjadi Negara Persekutuan Tanah Melayu

6- Suruhanjaya Cobbold ditubuhkan yang mana Negara Sarawak, Negara North Borneo (Sabah) dan Singapore bergabung dgn Negara Persekutuan Tanah Melayu bagi membentuk Persekutuan MALAYSIA dan kesemua 4 negara ini telah menjadi negeri didalam Persekutuan MALAYSIA pada 1963. Sebab mereka bergabung dgn Tanah Melayu kerana hanya Tanah Melayu sahaja yg merdeka dahulu, jadi dengan bergabung Persekutuan Tanah Melayu  bagi membentuk Malaysia, mereka akan mendaapat kemerdekaan automatik dari British.

7.- Walaupun negeri Singapore keluar, Persekutuan Malaysia tetap wujud.

8- Walaupun kita berada dibawah Persekutuan Malaysia, Pihak Pentadbiran Persekutuan di Putrajaya tidak boleh sewenang2nya mencampuri urusan setiap negeri. Sebab tu Negeri Johor Darul Takzim masih mengekalkan identiti tentera johor yg dikenali Timbalan Setia apa ntah dan Kerajaan Persekutuan tidak boleh mencampuri urusan2 didalam kuasa Negeri dan Sultan.

iolss pon dh pening ni sistherr nk sexplain banyak2...
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 03:45 PM | Show all posts
Edited by cmf_shalom at 25-11-2020 04:01 PM
fms016 replied at 25-11-2020 02:45 PM
haha..ko ni mcm suka plak Sarawak ade kuasa autonomi..
x pasal2 nnt mereka kluar Malaysia klu bua ...



Kalau Malaya digabunng menjadi satu daerah di Singapura, kau ok x?

Apa yg ak sangat paham perjuangan autonomi adalah utk keluar Malaya...bukan keluar Malaysia..sebab skrg malaya sedang menjajah Sabah sarawak
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 03:54 PM | Show all posts
bagus...    boleh lah sarawak buat jv and revenue sharing dgn telenor ke.. atau vodaphone atau huawei...   lepas tu internet bagi free jha....
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 03:57 PM | Show all posts
fms016 replied at 25-11-2020 02:45 PM
haha..ko ni mcm suka plak Sarawak ade kuasa autonomi..
x pasal2 nnt mereka kluar Malaysia klu bua ...

ai fikir, kalau sarawak keluar dr malaysia, and kalau miracle happen.. apa ada2 resource ilmiah yg dah pernah study mcm mana sarawak nak survive?.


Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 04:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Kerexxx replied at 25-11-2020 03:57 PM
ai fikir, kalau sarawak keluar dr malaysia, and kalau miracle happen.. apa ada2 resource ilmiah yg ...

Sarawak ada 200 lagi lokasi telaga minyak yg belum diterokai
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 04:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Kerexxx replied at 25-11-2020 03:54 PM
bagus...    boleh lah sarawak buat jv and revenue sharing dgn telenor ke.. atau vodaphone atau huawe ...

Mmg itu antara rancangan...slain isu telco sedia ada x nk bg pkhidmatan ke kawasan luar bandar...ia hugs sbg langkah utk bg pkhidmatan lg murah dan bkualiti
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 04:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Sarawak dan Sabah tu mmg secara teknikalnya autonomi...

sebab itu level Ketua Menteri diaorg lebih tinggi dari Menteri Besar di Semenanjung Tanah Melayu ni..

dan Ketua Menteri Sabah / Sarawak ada hak untuk menggubalkan undang2 mereka tanpa perlu merujuk kepada Pentadbiran Persekutuan Di Putrajaya nunnn...

Sedangkn dalam kes2 guaman, peguam2 dari semenanjung Tanah Melayu pon tak boleh nk masuk kerja di Sabah dan Sarawak jika tidak melalui proses2 yang ditentukan oleh pihak Sarawak dan Sabah.

By the way, org2 semenanjung Tanah Melayu yg bekerja di Sarawak / Sabah kene pakai work permit yaaa...sama macam pekerja asing. Tetapi org Sarawak dan Sabah boleh bekerja di Semenanjung Tanah Melayu tanpa permit..

jadi boleh bayangkan...besar ke tak besar perjanjian MA63 yg di persetujui tuu..

Fun Facts : Sebelum MyKad / IC dicadangkan untuk digunakan bagi travel ke Sabah / Sarawak...Orang2 Semenanjung Tanah Melayu kene apply passport khas tauuu untuk ke Sabah / Sarawak ni..

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list