Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
57394
View
1982
Reply

[Borak-Borak Semi-Final MM35 V2] Alif Sattar disahkan +Covid19, episod ketiga ditunda!

 Close [Copy link]

Author: Rhyno    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-11-2020 02:25 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by Rhyno at 23-11-2020 06:07 PM

Dek kerna benang MM35 sudah roboh, iols bangunkan benang khas untuk semi-final MM35 Version 2.

So, acik2 forum memilih lagu-lagu mana ke AJL35?

LAGU-LAGU BERTANDING :


Haaaaa masuk!!!!!!!!!!















Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 21-11-2020 02:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Laa takde kesahihan lagi ke siapa ganti tokto lagu ABSM??

Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 02:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Hello

Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 02:27 PM | Show all posts
hallo semua, salam sejahtera
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 02:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Lebih curious sapa pengganti nabila razali untuk lagu sedap second chance.
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 02:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by supernaturalee at 21-11-2020 02:30 PM

Up lg nmpk
Netizen sedunia terus


20201121_142947.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 02:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg terawal check in dapat apa2 gift x hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 02:28 PM | Show all posts
hias lagi la cecantik kang aku suruh hijau kertas rogol ko kang baru tau
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 02:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Masih samar ya yg bakal ganti cik nab, ABS, judika...yang ganti cik nab tuh memang tiada klu langsung kah?
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 02:29 PM | Show all posts
akhirnya formula mencari jawapan semakin ditemui
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-11-2020 02:30 PM From the mobile phone | Show all posts
silampumeja replied at 21-11-2020 02:27 PM
Laa takde kesahihan lagi ke siapa ganti tokto lagu ABSM??

Queen Aishah based from igstory Liza Hanim.
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 02:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Adakah gambar kat atas tu hint 12 lagu yg layak ke final?
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 02:30 PM | Show all posts
kiranya penyanyi paling byk muncul di SEMI jatuh kepada TUJU
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-11-2020 02:30 PM From the mobile phone | Show all posts
jackreacher replied at 21-11-2020 02:28 PM
Lebih curious sapa pengganti nabila razali untuk lagu sedap second chance.

iols pilih Neeta Manis. suara dia sesuai lagu tu.
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 02:30 PM From the mobile phone | Show all posts
supernaturalee replied at 21-11-2020 02:28 PM
Up lg nmpk
Netizen sedunia terus

Alaaasa

Asal kecik naw ni


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-11-2020 02:31 PM From the mobile phone | Show all posts
DainaEli replied at 21-11-2020 02:28 PM
Yg terawal check in dapat apa2 gift x hahaha

kena tanya mod @friedfishsoup

Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 02:31 PM From the mobile phone | Show all posts
shania88 replied at 21-11-2020 02:29 PM
Masih samar ya yg bakal ganti cik nab, ABS, judika...yang ganti cik nab tuh memang tiada klu langsun ...

ABS mcm dh confirm Diva Ecah. Judika pn dh Xila kata kali Kedua duet rasa mcm mmg Alif Satar je. Cik Bella tu msh samar2 sbb very the last min maybe Hael sendiri atau rakan2 seangkatan sheols sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 02:31 PM From the mobile phone | Show all posts
DainaEli replied at 21-11-2020 02:28 PM
Yg terawal check in dapat apa2 gift x hahaha

3 org carizen yg pertama je dpt tealive

Kan rhyno


Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 02:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols tepek lg sekali yach..

Ulasan Juri tetap Youtube!

@hijaukertas

PENILAIAN IOLS HARI PERTAMA :

STACY - KHAYAL
.
LAGU & LIRIK
Lagu Khayal ni bukan sebuah naskah yang kuat and bukan AJL material jika dibandingkan dengan lagu2 sheols sebelum2 ni yg berjaya ke final. Tp kekuatan lagu ni terletak pada penyampaian stacy sendiri. Dr segi komposisi tidak begitu kompleks dan lebih straight forward. Liriknya tidak menggunakan laras bahasa yang tinggi dan mudah difahami. Cuma ada penggunaab beberapa perkataan yang kurang gramatik contohnya "biar cinta kita sampai ke bulan". Agak kabur maksudnya. [MARKAH : LAGU - 66.25% | LIRIK - 60.36%]
.
VOKAL & PERSEMBAHAN
Vokal sheols dh kembali improve yer since beranak aritu. Kali ni voice control lebih baik. First note pun on point. Bunyi nafas yg kuat pun semakin kurang. Mungkin tempo lagu ni yg kurang laju membantu stacy dlm kawalan suara. Cuma part hujung2 lagu je ada sikit breathing issue. Persembahan okay cuma kita dh biasa lihat Stacy dan a bunch of dancers jd kurang rasa excitednya. But still iols ng kredit sbb bukan senang nk menyanyi dan menari. [MARKAH : VOKAL - 69.26% | PERSEMBAHAN : 78.82%]
.
RAMALAN :TIDAK KE FINAL

...................................................................

ERNIE ZAKRI - GUNDAH
.
LAGU & LIRIK
Lagu ni kekuatannya lebih kepada feel dan penghayatannya. Lagu ni bukan tentang show off high pitch vokal tapi bagaimana Ernie menyampaikan cerita dan isi lagu. Dr segi komposisinya iols tidak meletakkan lagu ini ditahap tertinggi kerana iols ada sikit issuel dgn karya2 Sharon Paul. Arrangement lagu2nya seakan2 template sesama sendiri. Sampai Bila, Terlalu Memuja, Gundan dan Angkara punya vibe dan sound yg seakan2 sama. Tp lagu ni menang pada LIRIKNYA. Penggunaan kata2 yang agak deep juga dan jalan ceritanya begitu menyedihkan. [MARKAH : LAGU - 70.66% | LIRIK : 80.27%]
.
VOKAL DAN PERSEMBAHAN
Low notes verse awal agak shaky. Kemudian bunyi nafas kali ni agak kuat. Lagu ni banyak guna mixed voice sheols especially pada first korus. Tp second chorus sheols start build up projection energy mula meningkat. Cumanya part klimaks bg brigde tu kurang memukul. Then last korus sheols terus all the way pakai head tone. Utk AJL harapan vokal terbaik agak sukar menerusi lagu ni unless heols ubah sikit arrangement. Dr segi persembahan biasa saje sbb lagu balada kurang gerakan atas stage. [MARKAH : VOKAL - 79.82% | PERSEMBAHAN - 55.83%]
.
RAMALAN - LAYAK KE FINAL

................................................................

YONNYBOI & AZLAN - KELABU
.
LAGU & LIRIK
Actually antara lagu2 Yonny. Iols plg suka melodi lagu ni. Mood lagu ni lebih deep n mengguris. Komposisinya agak dark tp arrangement muziknya ada gabungan lama dan moden. Karya2 yonny ni sangat brilliant dan unik. Beliau membawakan lagu2 rap yg ada Liriknya kebanyakannya kita boleh relate dgn isu2 semasa. Ada penceritaan yang bagus dan membawa pengajaran. [MARKAH : LAGU - 70.72% | LIRIK : 82.74%]
.
VOKAL & PERSEMBAHAN
Yes Yonny agak bermasalah sikit dengan pitch n passing notes heols. Style nyanyian heols yg makrotone tu mmg sesuai dgn lagu2 mcm ni. Jd x boleh lah expect heols nk belting and ambik part melodi. Azlan vokalnya agak terkurung untuk lagu ni tidak seperti lagu2 heols yg lain. Tp still heols berjaya compliment vokal Yonny walaupun heols lebh byk bermain dgn lower register. Dr segi persembahan biasa saje lebih bertumpu pada props atas pentas. [MARKAH - VOKAL : YONNY - 55.71% | AZLAN - 73.58% | PERSEMBAHAN : 65.81%]

RAMALAN -TIDAK KE FINAL

...................................................................

HAEL HUSSAINI - HATI
.
LAGU & LIRIK
Lagu ni dia ada attitude dan vibe yg segar. Melodi lagunya agak fresh dan modern. Kekuatan dia lebih kepada muzik dan melodinya yang moden dan terkehadapan especially bahagian beat yg catchy itu. Cumanya arrangementnya agak berulang2. Liriknya simple n straigh forward. Sekali dengar kita boleh tau apa maksud lagu ini. [MARKAH : LAGU - 93.54% | LIRIK - 63.74%]
.
VOKAL & PERSEMBAHAN
Seperti biasa kekuatan Hael bukan pada Vokalnya. Tp lebih kepada perfomance as a whole. Ada certain part yg sedikit flat and oit of tempo. Tp his energy and character on stage so good. Vibe yg dibawa heols sampai kepada penonton. Walaupun choreography yg dibawa pernah dilihat tp energy and aura tetap ada. [MARKAH : VOKAL - 64.83% | PERSEMBAHAN - 88.63%]
.
RAMALAN : LAYAK KE FINAL

........................................................................

ALIF SATAR - I WANT YOU TO LOVE ME
.
LAGU & LIRIK
Secara amnya lagu ni membawakan satu melodi yang menenangkan. Arrangmentnya ada sedikit blues. Komposisinya tidak terlalu mencuba tp lebih kepada membuai dan mengajak pendengar menggoyangkan badan secara perlahan2. Dr segi liriknya ada isu sikit sebab campur melayu n english. Dan seperti biasa lirik Faizal Tahir mesti ujung2 huruf "u".. kamu.. dulu.. tahu.. dirimu.. pastu ada perkataan Bisa.. seakan2 kosa katanya terhad.  [MARKAH : LAGU - 76.53% | LIRIK - 53.82%]
.
VOKAL & PERSEMBAHAN
Vokal Alif ni sejenis soothing n effortless. X perlu nak menjerit2 tetap feelnya sampai. Voice control heols mlm ni terjaga. Pitchy ada sikit tp ditutupi oleh persembahan yg urban dan instrumental. Energy yg Alif bg utk persembahan ni sangat bagus. Heols nampak enjoy atas pentas. Band The Locos pun turut membantu memberi energy. [MARKAH : VOKAL - 83.62% | PERSEMBAHAN - 80.27%]
.
RAMALAN - TIDAK KE FINAL

...................................................................

DAYANG NURFAIZAH - SEBENTAR
.
LAGU & LIRIK
Lagu ni dia ada progressif yg sangat baik. Arrangement dia sangat menarik. Serta permainan instrumental yang ada layers. Kekuatan lagu ni ada pada melodi dia yg catchy dan tempo yang laju. Liriknya pula sangat positif dan uplifting. Memberi kata2 semangat dan motivasi kepada pendengar. [MARKAH : LAGU - 92.64% | LIRIK : 90.83%]
.
VOKAL & PERSEMBAHAN
Lagu ni tempo dia agak laju. Kalau tersilap boleh lari tempo. Tp dayang xde masalah itu. Energy kena tepat. Sebutan dan intonasi sheols sangat jelas. Cuma ada beberapa part yg mcm sheols crack sikit kat high notes. Dr segi persembahan iols actually mengharapkan sesuatu dr sheols like menari dgn choreografi. Tp iols kecewa sheols masih setia dgn mic stand walaupun lagu rancak. Then berdiri setempat je. Sheols kena berani utk keluar dr comfort zone yach dan cuba bg persembahan yang lain dr lain. Iols harap di Final AJL nanti sheols tampilkan kelainan. [MARKAH : VOKAL - 87.64% | PERSEMBAHAN - 68.27%]
.
RAMALAN - LAYAK KE FINAL

................................................................

WANY HASRITA - CANGGUNG
.
LAGU & LIRIK
Iols actually a bit mixed feeling ttg lagu ni. Sbb  melodia dia actually unique sbb fushion n gabungan pop n etnik. Tapi somehow arrangeement nya agak bercelaru sikit dan berulang2. Tp iols percaya dwngan ketandusan lagu2 etnik sebegini lagu ni ada peluang besar ke final. Dr segi liriknya simple je ttg perasaan teruja seorang wanita apabila jatuh cinta. Bukanlah kisah nabi yg difitnah ke etc. Cuma pemilihan perkataan yang agak unik. Tp tu lah lagu ni agak berulang2. [MARKAH : LAGU - 77.49% | LIRIK : 70.12%]
.
VOKAL & PERSEMBAHAN
Ada improvement berbanding sebelum2 ni. Nampak lah effort sheols utk baiki kualiti nyanyian. Voice control semakin baik. Cumanya lenggok nya masih kurang lembut. High notes masih menggunakan falsetto. Sheols nampak agak berhati2 mungkin takut suata cracked kot. Iols harap utk final nanti sheols lebih confident utk explore lenggok2 yg baru. Kalau sheols lebih enjoy dgn persembahan lebih menarik. Persembahan sheols ada bau2 persembahan penyanyi bernombor suatu masa dulu. Kostum pun ada iras2. Pakaian penari tu iols agak terganggu sikit sbb mcm kurang kajian mesti main taram je buat kostum mcm tu. Sbb nak kata pakaian arab pun mcm tak. [MARKAH : VOKAL - 69.83% | PERSEMBAHAN - 63.96%]
.
RAMALAN - LAYAK KE FINAL

................................................................

NAIM DANIEL & TUJU - ADAKAH ENGKAU MENUNGGUKU

LAGU & LIRIK
Melodinya agak fresh n modern. Iols suka part verse sangat unik muziknya. Tp lagu ni banyak pengulangan lirik part "adakah kau menungguku". Lama2 annoying pulak. Komposisinya menarik tp repeatitive. Liriknya pun biasa saje. [MARKAH : LAGU - 70.63% | LIRIK : 58.36%]
.
VOKAL & PERSEMBAHAN
Naim ada improve sikit dan kurang shaky. Lagu ni banyak guna falsetto. Meanwhile Tuju agak oversinging dan menjerit. Sedikit merosakkan persembahan. Heols try utk buat adlib n modulation tp failed n xde arah tujuan. Kena rilek sikit. Lg satu iols x faham apa fungsi kostum jepun n set up pentas mcm tu dgn lagu. [MARKAH - VOKAL : NAIM - 65.88% | TUJU - 54.92% | PERSEMBAHAN : 59.55%]
.
RAMALAN : TIDAK KE FINAL

..................................................................

SUFFIAN SUHAIMI & AMIRA OTHMAN - TAKKAN MERUBAH
.
LAGU & LIRIK
Actually dlm byk2 lagu semifinal ni. Lagu ni lah plg sendu n iols x familiar. Sorry. For me komposisinya sangatlah dry n kosong. Just typical lagu2 template Farouk n Amylea copycat Melly Goeslow. So x byk yg iols nk komen pasal lagu ni. Melodinya monotoneous n xde klimaks. Liriknya okay lah boleh diterima. [MARKAH : LAGU - 50.83% | LIRIK : 55.93%]
.
VOKAL & PERSEMBAHAN
Xde harmoni. Vokal pian shaky n flat sangat especially lower register. Then heols x pandai nk buat second voice masa harmoni. Suara Amira plak entahlah iols tak tau warna tone suara sheols sbb lontarannya mendatar n projectionnya sangat lemah. Plus low notes nya besar. Sangat membosankan dan membuat iols menguap sepanjang persembahan dorang ni. [MARKAH - VOKAL : SUFFIAN SUHAIMI - 43.92% | AMIRA OTHMAN - 49.36% | PERSEMBAHAN : 30.83%]
.
RAMALAN - TIDAK KE FINAL

..................................................................

SYAMEL - CURANG
.
LAGU & LIRIK
Lagu curang ni underrated for me. Lagu ni range dia agak besar. Dia punya komposisi sesuai utk perform dgn orkestra. Dia start dgn slow tempo then dia build up energy bila masuk korus then terus grand arrangement. Liriknya walaupun agak cliche tp masih relevan kisah yang diketengahkan. [MARKAH : LAGU - 85.82% | LIRIK - 73.92%]
.
VOKAL & PERSEMBAHAN
Tak perlu dipertikaikan lagi syamel ni one of the great male vocalist in this generation. Pitch perfect dan lontaran suara yg sangat solid. Dia punya build up kat korus tu so strong. Ada harapan vokal terbaik AJL nanti kalau layak ke final. Walaupun sorang atas stage tp suara heols sorang je memenuhi ruang entas. [MARKAH : VOKAL - 95.72% | PERSEMBAHAN - 76.25%]
.
RAMALAN - LAYAK KE FINAL

.............................................................

KAKAK AZRAFF, NOKI & TUJU - GILA
.
LAGU & LIRIK
Melodi lagu ni berhantu dan ada vibe mystical. Such a genius betul yg buat melodi lagu ni. Dia seperti membawa kita ke alam lain especially part Gila Gila Nandung Nandung tu. Sangat menjampi dan terbuai2 bila mendengar. Liriknya pun best. Walaupun part rap tp penggunaan ayatnya agak bombastik. Iols merasakan lagu ni ada strong shot utk menang AJL kalau juri lebih terbuka mindanya. [MARKAH : LAGU - 97.82% | LIRIK - 94.71%]
.
VOKAL & PERSEMBAHAN
Walaupun x seflawless versi studio tp iols salute energy level dorang sangat bagus. Masing2 tahu peranan sendiri. Kaka lebih kepada membuai2 dan menyeru2. Noki lebih kepada penekanan rapping yg berkarakter. Tp iols still prefer versi Loca B sbb Tuju mcm over sikit menjerit2 gitu. Mcm kena sampuk. [VOKAL - 79.26% | PERSEMBAHAN - 85.72%]
.
RAMALAN - LAYAK KE FINAL (TOP 3 AJL)

...............................................................................

RESHMONU & VE
OMG! Rindunya group R&B ni. Sebuah gabungan yang serasi. Walaupun tanpa Lah still doang sangat best. Suara masih boleh menyanyi dgn baik. Mohon VE masuk GV next year please. Reshmonu pun boleh try GV. Suara boleh tahan. Damien nampak makin hensem seyyy.. lagu kerna sayang tu best sangat. Harmoni yg ditampilkan sangat baik. [MARKAH : 88.64%]

...................................................................

PILIHAN TOP 3 IOLS HARI PERTAMA :
JUARA - GILA
KEDUA - HATI
KETIGA - SEBENTAR

ULASAN :
Iols berpendapat juri2 memilih lagu Hati sebagai Lagu Terbaik hari pertama kerana melodi dan komposisi lagu yg agak fresh dan catchy plus impak penerimaan umum yg baik. Tp iols berpendapat lagu Gila lebih layak memenangi Lagu Terbaik kerana konsep lagunya lebih unik dan misteri. Anyway TV3 ni dh xde org lain ke yg boleh jd juri ke? Balikw muka yg sama. Tak Ajai, Azmeer.. Tak Azmeer, Ajai.
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 02:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Sesuai jugak aisyah ganti tokti utk lagu abdsm sbb mmg lagu2 balada dia dari zaman 90-an kan.. lagu abdsm kan katanya feel 90-an.. tgk balik performance aisyah kt AJL 1991 & 1995, mmg vokal mantap
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list