CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 9796|Reply: 132

Atuk 95 sedih dan sunyi,semua rakan-rakan lama sudah meninggal dunia

[Copy link]
Post time 19-11-2020 03:28 PM | Show all posts |Read mode
Edited by Boomibulat at 19-11-2020 03:28 PM

'Tinggal saya seorang, saya kesunyian' - Tun M luah rasa sedih atas pemergian sahabat

"TINGGAL saya seorang. Saya sedih.

"Semua mereka kawan lama. Saya kesunyian."

Itu luahan rasa bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad di blog rasminya chedet.cc hari ini.

Dalam posting terkini itu, beliau meluahkan rasa kesunyian selepas rakan-rakannya meninggal dunia.

"Khalid Julong meninggal pada 18 November 2020.

"Dengan pemergiannya maka tamatlah satu generasi pejuang Melayu.

"Khalid, Azahari Taib, Khir Johari, Khir Pa’ Awang, Hj Taha, Chegu Senu dan lain-lain sudah tidak ada," tulisnya lagi

Ahli Parlimen Langkawi berkata beliau dan Khalid bersama selepas tamat perang dunia.

"Kami berkenalan dan berdamping dalam arena politik apabila tamat sahaja perang Dunia Kedua.

"Kami berada dalam Saberkas, sekumpulan anak Melayu yang memiliki kesedaran akan bangsanya," tulisnya.

Menurutnya, British merancang merampas negeri-negeri Melayu untuk dijadikan tanah jajahan.

"Malayan Union akan tamatkan kewujudan orang Melayu dengan Tanah Melayu mereka," tulisnya lagi.

Mengakhiri penulisannya, beliau mendoakan semoga roh Allahyarham Khalid dirahmati Allah SWT.




This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 03:45 PM | Show all posts

"Tinggal Saya Seorang" - Tun M Sedih, Kesunyian

Mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menerusi penulisan di blog rasminya, chedet.cc hari ini meluahkan rasa sedih dan kesunyian selepas rakan-rakannya meninggal dunia.




Kredit foto: The Malaysian Insight



"Khalid Julong meninggal dunia pada 18 November 2020. Dengan pemergiannya, maka tamatlah satu generasi pejuang Melayu.

"Khalid, Azahari Taib, Khir Johari, Khir Pa’ Awang, Hj Taha, Chegu Senu dan lain-lain sudah tidak ada.

"Tinggal saya seorang. Saya sedih. Semua mereka kawan lama. Saya kesunyian," tulisnya.




Kredit foto: Blog Chedet




Ahli Parlimen Langkawi memaklumkan, beliau dan Khalid berdamping dalam arena politik sebaik tamat perang Dunia Kedua. - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 03:49 PM | Show all posts
xlama lg keluar iklan nangis depan budak2.
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 03:52 PM | Show all posts
bukan nak cakap dah umo atuk ni tahap2 fosil..berkenalan sejak tamat perang dunia kedua?maigaddddd mak bapak aku pun lahir lepas merdeka tau..
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 03:54 PM | Show all posts
Politics aside, ini mmg perasaan warga emas yg dah lanjut usia, 80 thn ke atas.

Berlaku kpd Allahyarham pak mertua.

Mmg dia rasa kesunyian bila rakan2 sebaya meninggal dunia seorg demi seorg. Nampak kesedihan pd raut wajah dia bila dpt berita kematian kwn2nya.

Kita mungkin akan merasainya juga jika umur kita panjang sebegitu nanti. Maka jgnlah dipersendakan isu ni.

Belajar utk merasa empathy.
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 03:56 PM | Show all posts
atuk, janganlah bersedih...
moh layan llama cute 2 ekor ni



Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 03:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak apa, baginda queen Elizabeth ada lagi
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 03:58 PM From the mobile phone | Show all posts
faham..rasanya perasaan ni sama mcm bila bff semua dah kawin..kau sorg xkawen lg..sama kot kan
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 03:59 PM | Show all posts
sbb tu x payah ad ramai kawan... lol...
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 04:01 PM | Show all posts
tu tandanyaaa.. ermmmm..
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 04:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by kakikuDibibirmu at 19-11-2020 04:03 PM

zu zu zu capoeira 4 tahun
owa owa eee
terlebih batang terlebih kain



Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 04:05 PM From the mobile phone | Show all posts
mmg org yg lanjut usia ni akan hidup sunyi.org sebaya dh takde nk berbual. ada dulu kisah org lebih 100 umo tk mau hidup lebih lama lagi sbb sunyi. mungkin mata n telinga pun dh kurang berfungsi menyebab makin sunyi hidup
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 04:11 PM | Show all posts
Tun bernasib baik jugak lah ada wife lagi.. boleh buat sembang2 jugak.. kalau Tun Siti takde tu baru betul2 sunyi
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 04:13 PM | Show all posts
makin berumur mmg makin sensitif
& mmg akan rasa sunyi
Abg aku yg sulong
mula2 lps pencen hari2 dtg ofis aku
borak2 minum2
to get use to the new unproductive days
lagi la klu umur panjang smpai dekat 100 tahun
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-11-2020 04:15 PM | Show all posts
chandrahusin replied at 19-11-2020 04:13 PM
makin berumur mmg makin sensitif
& mmg akan rasa sunyi
Abg aku yg sulong

Saya rasa mcm tu jugak perasaan org tua saya yg berumur 70+..hanya tinggal 2,3 org saja lg yg sebaya..sunyi sbb x de kawan2..
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 04:18 PM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 04:23 PM | Show all posts
Boomibulat replied at 19-11-2020 04:15 PM
Saya rasa mcm tu jugak perasaan org tua saya yg berumur 70+..hanya tinggal 2,3 org saja lg yg seba ...

takde kawan sembang sbnrnya
nak borak dgn org muda
dh tak sama wavelength
ada sorang aunty ni mak my fren
sblum Covid-19 dia sgt aktif
dia join karaoke, menang byk kali
tiba2 pkp dia pun lost
tapi anak2 dia baik sgt
sentiasa teman aunty ni
jalan2 makan2
5 of them
samada sama2 jalan tinggalkan family
dgn mak saja
atau take turns teman mak

Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 04:26 PM From the mobile phone | Show all posts
auntieagony replied at 19-11-2020 03:54 PM
Politics aside, ini mmg perasaan warga emas yg dah lanjut usia, 80 thn ke atas.

Berlaku kpd Alla ...

Betul... Kadang parents tak kasi doakan dorang umur panjang, ni jg la antara sebabnya. Huhu. tp tetap nak doakan dorang umur panjang sbb tanak berpisah cuma kadang rasa selfish bila doakan gitu padahal dorang tanak pun
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 04:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Tapi Tun masih ada Tun siti hasmah.org lain mulai merasai seusia 65,Tun hanya kesunyian di usia 90an..bertuah Tun usia panjang ialah benda  yg menjadi iri ramai orang..
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 04:35 PM From the mobile phone | Show all posts
auntieagony replied at 19-11-2020 03:54 PM
Politics aside, ini mmg perasaan warga emas yg dah lanjut usia, 80 thn ke atas.

Berlaku kpd Alla ...

Betul. Hormati la.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-5-2022 08:24 PM GMT+8 , Processed in 1.708119 second(s), 27 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list