CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 3980|Reply: 20

Lelaki Hilang Mak Ngah Akibat Kanser Berang Dengan Iklan "Penawar Kanser&qu

  [Copy link]
Post time 19-11-2020 03:01 PM | Show all posts |Read mode
Banyak pendedahan dibuat tidak bermakna tawaran dan permintaan berkurang, malah masih ramai berani menjual produk cegah kanser secara terbuka kepada umum.


Perkara ini menimbulkan kemarahan seorang pemuda, Jat Ikhwan yang kehilangan ibu saudara akibat kanser.







"Ternampak iklan ni di Instagram. Rasa nak marah betul. Aku hilang arwah Mak Ngah sebab kanser (tahap) 4.

"aling sedih sebelum ajal dia, adik beradik terdesak hingga bayar berpuluh ribu pada "perubatan alternatif" seperti ni yang mendakwa macam-macam padahal perubatan moden di hospital ada," ciapnya.









Menurut iklan berkenaan, 'penawar kanser tahap 4' itu berjaya menyembuhkan seorang warga emas yang dijangka doktor hanya dapat bertahan selama empat bulan saja.


Berikutan itu, Jat mengadukan isu penjualan ubat terbabit kepada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) kerana melanggar Seksyen 4 Akta Ubat (Iklan dan Penjualan).




Kredit foto: Twitter




Justeru, lelaki itu menyeru penjual di luar sana agar lebih bertanggungjawab dan menyemak garis panduan disediakan KKM. - CARI

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 19-11-2020 03:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Suppliment utk darah tggi, kencing manis dan semua sgala jenis mak nenek mmg punca kpd strok. Depa tau nak untung ja dah tau org yg sakit terdesak nak sembuh. Gila punya org
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 03:15 PM | Show all posts
supplements tu semua bukannya ubat..dia nak bagi tambah apa yang badan kurang ja.. nama pun makanan tambahan...
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 03:58 PM From the mobile phone | Show all posts
kucingitam: supplements tu semua bukannya ubat..dia nak bagi tambah apa yang badan kurang ja.. nama pun makanan tambahan...

Haha mesti join mlm ni kan..
Pakai ayat penawat cancer tahap 4
tp supplemen je bukan ubat..
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 04:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau jmpe produk y claim boleh rawat kanser etc,tolong laa report kt kementerian..biar pdn muka ponder produk ni y cuma fikir untung jah..

Lagi satu,kalau nk mkn perubatan alternatif ni,better check betul2 asal usul dia..kalau setakat baru muncul 2,3tahun,claim boleh rawat kanser,dah sah2 produk tipu tuh..
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 06:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Mcm produk L.... ..far lah ni. last2 disamannya org.
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 06:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Mcm produk L.... ..far lah ni. last2 disamannya org.
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 09:54 PM | Show all posts
pak engku pon muka pasrah jah terpaksa promote produk gitu

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 19-11-2020 10:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Takziah kpd dia dan keluarga dia. Mesti perit tapi nak wat camne kalau  adik beradik makcik dia yg usaha mcm tu?
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 11:17 PM | Show all posts
Yang sedihnye, diorang ni kaya atas duit orang sakit yang terdesak nk sembuh.
X rase berdosa ke?
Org kalau dah mmg xde harapan ni kadang2 x kisah kuarkan duit, dgn harapan kot2 berkesan.
I've been there. So aku tau rase hopeless tu mcm mana. So mmg kalau ade org bg harapan tipis pun, orang yang xde harapan ni akan berpaut x nk lepas.
And this is the time yang diorang and ahli keluarga akn vulnerable sgt and will try anything.
Bodo la yang menagguk di air keruh ni.
Termasuk agen2 sangkak yang terdesak nk tunjuk kat orang lain yang die mampu beli kete besar dengan jual produk camni.
May you guys rot in hell.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2020 02:56 AM From the mobile phone | Show all posts
kucingitam: supplements tu semua bukannya ubat..dia nak bagi tambah apa yang badan kurang ja.. nama pun makanan tambahan...


Dan semuanya tak perlu asalkan makan makanan seimbang
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2020 02:58 AM From the mobile phone | Show all posts
slyfynx: Yang sedihnye, diorang ni kaya atas duit orang sakit yang terdesak nk sembuh.X rase berdosa ke?Org kalau dah mmg xde harapan ni kadang2 x kisah kuarka ...


Amin.

Jangan lupa juga produk jenis tilam ajaib stokin ajaib cergam ke apanama semua tu. Ribu raban.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2020 03:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Sdg research pil kerajaan langit .Telan sebiji terus terampak jumpa Ayah Pin ...
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2020 10:16 AM | Show all posts
Orang dah terdesak nak sembuh, semua cara dia buat sampai berabis beribu ringgit. Produk2 ni pula mengclaim kononnya mampu merawat penyakit padahal tak pun. Sekadar teknik melariskan jualan.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2020 11:09 AM | Show all posts
Saya penah attend workshop pasal pemakanan sihat, tips sihat yg saya dpt:

-Takde istilah sesuatu produk bole rawat penyakit tertentu. Guna combinasi concept.
- Convert makanan harian jadi ubat kita
- Penyakit dtg dari :
70% - makanan yg kita ambil
(badan kita perlukan 60/68 nutrien (40/48 jenis nutrien perlu) + 20% makanan berasid & 80% makanan beralkali)
20% - life style eg. tidur lewat, tak senam
10% - genetik

lagi satu tips yg saya dpt, org yg sakit cancer tak bole tidur lewat. Jam 11malam tu patut  tidur.

Arwah abg ipar saya meninggal sakit cancer, dari stage 2 nak ke stage 4 sekejap je dlm masa 2-3  bulan mcm tu. Yg saya perhati, lepas berita dia di diagnos cancer tu ramai juga la tetamu2 dtg berkunjung kat rumah dia melawat, sampai lebih 11malam pun dia melayan tetamu. Beberapa bulan kemudian dari cancer tahap 2 doktor kat HUKM sahkan kanser dia dah sampai tahap 4.  Sebulan dua kemudian dpt berita dia kembali ke rahmatullah.  

Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2020 09:56 AM | Show all posts
i pun benci org yg duk overclaim mcm ni...my dad bekas pesakit cancer leukemia 11thn yg lalu.......pesakit cancer @ bekas pesakit cancer mmg xblh ambk bende2 camni...i mmg xbg die ambk bende2 mcm ni...tp 2 kali terlepas pandangan i...1st i igt lg die ambk cellmax...die ckp org surau die yg promot...i dh igtkn dh ms tu xblh ambk...tp die degil kwn die tu ckp elok...skali kene kencing manis...ble i google rupenye ramai yg ambk cellmax tu kene kencing manis...

beberapa bln lps tibe2 my dad muntah darah...mule2 die x bg tau i sbb die tau i akan marah...last2 die bg tau kakak i die ade ambk supplement ape tah kwn die jual...i bwk terus emergency...darah drop gila...platlet mmg jatuh gila...4 pack darah 2 pack platlet kene masukkn...doc ayah i giling kepala dpt tau my dad ambk supplement tanpa consult doc...doc bg tau utk pesakit mcm my dad even ubat hospital pun diorg akn make sure btul2 bdn my dad blh trima...mmg my dad xblh ambk sebarang supplement @ ubat tanpa pantauan doc...

alhamdulillah penyakit lama my dad xdtg balik tp my dad mmg skrg dlm pantauan doc sbb ade cell yg doc ckp mcm xnormal...lps jd camtu br le my dad insaf xnk ambk dh supplement sebarangan...
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 22-11-2020 11:39 AM | Show all posts
Orang yang kurang pengetahuan dan malas membaca je yang selalunya terpedaya dengan iklan macam tu
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 08:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau pesakit2 yang mengalami barah, tidak dinafikan kebanyakan daripada mereka akan rasa desperate/terdesak. Datang pulak all these sellers yang jual supplement with claims like it can cure cancer based on placebo and not scientific evidence... betul-betul tak berhati perut. Nak kasi false hope especially to cancer patients is despicable
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 09:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Pesakit mmg buruan penjual ubat2 entah2 apa2.alasan simpati nak tolong ...kesian jadi mnagsa
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 10:33 PM From the mobile phone | Show all posts
My in laws antara yang suka dengar cakap jiran jiran dan dah habis ratusan (hampir ribuan) ringgit beli produk entah apa apa. Bila I perhati kotak kotak tu, dah la tak ada kelulusan KKM langsung. Mahal pulak harga. Ada 1 susu kotak warna ungu, beli sekotak 100+, jadi ahli, beli 3 kotak dapat 380 macam tu. Lagi I tak suka dengan manusia yang sibuk promote produk macam ni. Tak semestinya ubat tu berkesan dengan kita, berkesan dengan orang lain juga.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-8-2022 09:10 PM GMT+8 , Processed in 0.100849 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list