CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: highcastle

[Tempatan] Batu Nisan Dipercayai Dari Dinasti Qing Abad Ke-17 Dijumpai Di Rumah Bekas MB

  [Copy link]
Post time 18-11-2020 10:00 PM From the mobile phone | Show all posts
sukacactus replied at 18-11-2020 09:49 PM
Wow! Amazing!
Dulu buat rumah tu xde tambak tanah kot ye
Shallow je tertanam

Saya pun fikir benda yang sama... Kalau dalam 3 ke 4 kali boleh jugak diterima akal
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-11-2020 10:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Tp cetek benar ya. X cakap batu nesan mesti aku igt laluan pejalan kaki
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 10:05 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_almondpecan replied at 18-11-2020 09:34 PM
Walaupun saya tak reti baca tulisan cina atau bahasa cina tapi saya ada mengkaji sedikit sebanyak da ...

Kawan chinese saya cakap Mao even experimented with romanised writing untuk selesaikan masalah buta huruf tapi gagal. Ia macam mustahil tapi sebenarnya boleh. Contoh Vietnam.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 10:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Bangbot replied at 18-11-2020 10:00 PM
Saya pun fikir benda yang sama... Kalau dalam 3 ke 4 kali boleh jugak diterima akal

Kannn...mcm dilitupi rumput je
Selalu masa nak tanam rumput pun ada letak pasir skit kan
Masa tu xnpk ke
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 10:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Banyaknya artifak cina di kawasan tanah melayu ni
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 10:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Cyempaka replied at 18-11-2020 10:03 PM
Tp cetek benar ya. X cakap batu nesan mesti aku igt laluan pejalan kaki

Iols pun pikir benda sama...
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 11:11 PM From the mobile phone | Show all posts
sukacactus replied at 18-11-2020 10:06 PM
Kannn...mcm dilitupi rumput je
Selalu masa nak tanam rumput pun ada letak pasir skit kan
Masa tu ...

Rmh warisan kan..entah generasi ke berapa dah ni..rumput tu dr dulu dah ada dan mungkin bukan jenis suka berkebun. Geram tgk laman dia. Kalau dpt kat kiyah mau penuh tanam ulam ulaman n buah buahan
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 11:14 PM | Show all posts
haznor replied at 18-11-2020 09:27 PM
Halaman rumah member kubur lama, elok je dia.

masa study mrsm jasin dulu, bila gi masjid lalu rumah kampung nampak nisan kubur kat laman setiap rumah.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-11-2020 11:16 PM | Show all posts
Susun rapat2 macam tu, paling pangjang 1 meter lebih je, mungkin hanya batu nisan je, takde tanam mayat kat bawahnya.

Macam ada forumer kata, batu tu tenggelam tak dalam sangat, artikel kata dari abad 17-20.
Abad 20 takdela lama mana, mungkin dalam tahun 1800-1900an dorang susun2 batu nisan tu buat perhiasan kot..  
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 11:26 PM | Show all posts
BeskotCekelat replied at 18-11-2020 11:16 PM
Susun rapat2 macam tu, paling pangjang 1 meter lebih je, mungkin hanya batu nisan je, takde tanam ma ...

mcm mana la dorang bina rumah tu?
tengok laman tu tanahnya elok rata je.
nisan pon sejengkal je dari permukaan.
mcm mustahil je tak perasan masa pembinaan.

jentolak tak lalu area tu ke?
masa dpt tanah mmg da rata mcm padang bola ka?
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 11:37 PM From the mobile phone | Show all posts
wah menarik.
keadaan batu tu trsusun rapat2 gtu klau yg jnis xambik kesah msti dok ingat laluan pjalan kki je tu
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 11:37 PM | Show all posts
bangcak replied at 18-11-2020 11:26 PM
mcm mana la dorang bina rumah tu?
tengok laman tu tanahnya elok rata je.
nisan pon sejengkal j ...

Itula pasal... Tengok susunan nisan tu tak nampak macam Jirat pun..
Maybe props untuk landscape je kot... hahaha...


Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 11:41 PM | Show all posts
sarah82 replied at 18-11-2020 09:18 PM
wohaaaa....satu penemuan menarik..

mungkin itu kubur pejuang2 yg
dah selesai perjuangannya.  



This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 11:42 PM From the mobile phone | Show all posts
bangcak replied at 18-11-2020 11:41 PM
mungkin itu kubur pejuang2 yg
dah selesai perjuangannya.

baru aku tau yg 300 tahun dulu dah wujud PAS ni..

maknanya terbukti cina hanya pendatang..tq bangchak sbb mengakui kebenaran cina adalah pendatang.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 11:46 PM | Show all posts
sarah82 replied at 18-11-2020 11:42 PM
baru aku tau yg 300 tahun dulu dah wujud PAS ni..

maknanya terbukti cina hanya pendatang..tq ba ...

ehh??
ada sebut pasal pas ka?
takde pon.

itu kubur2 "pejuang angkat sepanduk" je.
mungkin deyol da senyap sbb da mati.

patut la bapak adib teruskan usaha sorang diri skang nih.
suara2 hapus dong zong pon ilang.

Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 11:47 PM From the mobile phone | Show all posts
bangcak replied at 18-11-2020 11:46 PM
ehh??
ada sebut pasal pas ka?
takde pon.

Laaa...jadi faham la tulisan cina tu.. Baru aku tau.

Siannya.. Neutral katanya.. Yela.
Tapi bodoh antara sejarah dgn politik pun x tau beza.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-11-2020 11:49 PM From the mobile phone | Show all posts
tu pun ade yg claim dh. .. tgk kt fb the star.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-11-2020 11:49 PM | Show all posts
sarah82 replied at 18-11-2020 11:42 PM
baru aku tau yg 300 tahun dulu dah wujud PAS ni..

maknanya terbukti cina hanya pendatang..tq ba ...

Kekadang kesian tengok dia sarah.. Semua thread dia nak kaitkan ngan politik...... Tapi aku mmg tak terdaya nak lawan hujah dia sebab keNEUTRALannya yg sangat tinggi..........
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 11:52 PM From the mobile phone | Show all posts
highcastle replied at 18-11-2020 11:49 PM
Kekadang kesian tengok dia sarah.. Semua thread dia nak kaitkan ngan politik...... Tapi aku mmg ta ...

Patutnya ang letak dlm bod aku.. Maka terus yg menyalak2 ni akan diam..

Utk tidak ok.. Aku tertarik nak tau apa maksud tulisan kat batu nisan tu.

Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 07:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Decaffeinated replied at 18-11-2020 10:05 PM
Kawan chinese saya cakap Mao even experimented with romanised writing untuk selesaikan masalah but ...

Ya betul. Vietnam mmg contoh bahasa tonal tukar sepenuhnya ke romanised daripada chinese script. Bahasa cina pun ada wade Giles system of romanised chinese masa tu. Kemudian dibangunkan hanyu pinyin. It seems stalin yg suruh jangan buang Chinese script.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-1-2023 05:48 AM GMT+8 , Processed in 0.106974 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list