CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: highcastle

[Tempatan] Batu Nisan Dipercayai Dari Dinasti Qing Abad Ke-17 Dijumpai Di Rumah Bekas MB

  [Copy link]
Post time 19-11-2020 10:52 AM From the mobile phone | Show all posts
myoujin replied at 19-11-2020 09:38 AM
Tu bacaan kanji onyomi... Kalau bacaan asal jepun "kunyomix bacaan dia 神= kami.. cam cerita kami  ...

Oh iya la kan. Ni mcm 水 sama ada shui atau mizu ke apa ye?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-11-2020 11:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Saya tgk gambar nesan tu perasan ada satu tulisan yg bermaksud ayam tp ditulis dlm bentuk tulisan Jepun. Ia bukan tulisan cina tradisional mahupun simplified.
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 11:09 AM | Show all posts
actually lg satu hakisan.  tanah2 ni especially yg belah2 bukit bile bertahun2 terhakis makin nipis so tu yg baru2 sedar ada batu nisan tu

tp dr segi susunan tu aku rasa mcm sengaja je susun mcm tu hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 11:10 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 19-11-2020 08:01 AM
Aku rasa aku kena panggil saka aku iaitu @Kurex utk temankan dia.. Sbb dia perlukan perhatian.

...

Sebenarnya bangcak dah syg aku. Sebab tu mana2 mn dia ingat aku..
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 11:17 AM | Show all posts
cmf_almondpecan replied at 19-11-2020 07:26 AM
Ya betul. Vietnam mmg contoh bahasa tonal tukar sepenuhnya ke romanised daripada chinese script. B ...

walau pun romanised jangan harap kita boleh sebut perkataan mereka dengan tepat. satu lagi bahasa tonal ialah Thai yang ada 5 tone. Menariknya tulisan kanji ini juga digunakan di Jepun.

Back to topic, saya sangsi apa betul ini kuburan sebab kubur cina yang saya tau bukan macam ni.


Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 11:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by cmf_almondpecan at 19-11-2020 11:24 AM
Decaffeinated replied at 19-11-2020 11:17 AM
walau pun romanised jangan harap kita boleh sebut perkataan mereka dengan tepat. satu lagi bahasa  ...


Mcm yg saya ckp tadi mcm ada tulisan bermaksud ayam yg khas untuk kanji Jepun. Tulisan cina tradisional dan simplified lain bentuknya manakala tulisan hanja Korea pun lain bentuknya utk perkataan ayam. Mungkin ada kaitan dgn Jepun?

Berkenaan bahasa Vietnam mmg susah nak sebut. Tran bunyi Chan. Bahasa siam pulak alphabet dia agak rumit tp senang dari cina yg ideogram. Tp tulisan siam ayat dia takde spacing atau noktah. Satu ayat tu bersambung terus dan bunyi bertukar bergantung pada kedudukan dalam perkataan.
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 11:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Kurex replied at 19-11-2020 11:10 AM
Sebenarnya bangcak dah syg aku. Sebab tu mana2 mn dia ingat aku..

Tu la.. Aku faham.. Dia syok kat ang dah kurex.. Sampai aku pun dikatakan ang tau.. Ouchh.
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 11:39 AM | Show all posts
menariknya.....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-11-2020 11:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Mesti malam2  hantu toing toing sibuk cari mangsa dgn kaedah bauan
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 12:00 PM | Show all posts
underground replied at 18-11-2020 11:14 PM
masa study mrsm jasin dulu, bila gi masjid lalu rumah kampung nampak nisan kubur kat laman setiap  ...

pernah nampak juga kat kwsn situ... teman anak pi gunting rambut kat barber luar mrsm tu.. memang ada batu nisan lama.. betul2 luar kedai...
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 12:16 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_almondpecan replied at 19-11-2020 11:22 AM
Mcm yg saya ckp tadi mcm ada tulisan bermaksud ayam yg khas untuk kanji Jepun. Tulisan cina trad ...

Tentang huruf Thai yang bertukar sifat bergantung kedudukan tu pun very  interesting. Dari situ kita akan faham kenapa mereka pronoun certain English words in certain ways.

But it's still alphabet based unlike Chinese.
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 12:38 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_almondpecan replied at 19-11-2020 10:52 AM
Oh iya la kan. Ni mcm 水 sama ada shui atau mizu ke apa ye?

Bukan shui tapi sui kunyomi pula mizu
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 12:48 PM From the mobile phone | Show all posts
zeed replied at 19-11-2020 10:35 AM
Jinjya no jin jyanai no?

Bole jer sebab しん=shin じん=jin

Ikut keadaan dan perkataan tu.

神経 shinkei
神社 jinjya
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 12:53 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_almondpecan replied at 19-11-2020 11:22 AM
Mcm yg saya ckp tadi mcm ada tulisan bermaksud ayam yg khas untuk kanji Jepun. Tulisan cina trad ...

Yang ada tiga baris tu ke.. tulisan simple jepun ayam 鶏 (にわとり niwatori) tulisan china macam mana?
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 01:48 PM | Show all posts
menarik benang ni
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 03:38 PM | Show all posts
myoujin replied at 19-11-2020 08:58 AM
Bahasa jepun pun camtu... Fuku= luck.. shin = god.. tapi gugel translate jadi mascot haha..

btul la tu.. fu shen... god of luck...ni bkn batu nesan...
yg lain2 tu ada huruf qing kat atas skali...mmg dinasti qing ni..tp dinasti qing ni panjang abad 17-abad 20
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-11-2020 04:05 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 18-11-2020 09:29 PM
dari gambar nampak batu nisan tu dah terbenam...aku rasa maybe 300 tahun lepas kwsn ni ada perkampun ...

Kannn boleh lak tak perasan...idak pulak dorang jumpa antu loncat
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 04:16 PM From the mobile phone | Show all posts
oranjes replied at 19-11-2020 03:38 PM
btul la tu.. fu shen... god of luck...ni bkn batu nesan...
yg lain2 tu ada huruf qing kat atas s ...

Ching @ Manchuria / Qing  bermula 1644 Masihi tak salah aku...dan berakhir 1911
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 04:17 PM From the mobile phone | Show all posts
tikusmontok replied at 19-11-2020 04:05 PM
Kannn boleh lak tak perasan...idak pulak dorang jumpa antu loncat

hahaha,...tak tahan dgn melayu kot...rasanya sini perkampungan cina sementara...bukan kekal..
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2020 05:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Betullah kubur yang bawah tu




Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-2-2023 07:42 PM GMT+8 , Processed in 0.105527 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list