Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
2166
View
34
Reply

Mentua puaka ni wujud sebenarnya ya

[Copy link]

Author: Jemahjemah    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-11-2020 04:53 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by Jemahjemah at 15-11-2020 05:02 PM

Aku nak melepas beban di bahu dan hati aku ni. Aku dua beradik je. Parent divorce. Bapak aku mmg xtau ke mana. Mak aku dgn kehidupan dia sendiri.

Kakak aku kawen 8tahun lepas. Aku ingat dia akan bahagia dgn keluarga mentua dia. Orang yang terkenal jgk area selangor ni. Ustaz ustazah. Tapi rupanya mulut diaorang ni lagi puaka dari org biasa mcm keluarga aku ni.

Kakak aku kerja. Abg ipar aku bisnes. Biasa la bisnes ada turun naik. Masa diaorg baru dapat anak pertama, abg ipar kantoi bermesej dgn janda, ex cikgu la mcm2 lagi. Yang paling buat kakak aku kecewa, masa tu dia kata dia busy bisnes dia down. Kakak aku uruskan semua, byrkan semua. Dgn kerja, jg anak, urus rumah semua dia buat sendiri. Bila abg ipar kantoi sibuk bersocial kat socmed, sedangkan dia struggle urus anak, urus rumah. Dia kecewa sgt. Dia bgtau mentua dia apa yg jd. Mak mentua dia ni pernah kena curang dgn ex husband pertama dia dan bercerai. So dia ingat mak mentua dia akan faham dan nasihat husband dia. Rupenya kantoi lagi mak mentua dia kata suruh ceraikan kakak aku sbb kakak aku mengungkit apa yg dia buat untuk abg ipar aku. Dia kata kakak aku burukkan la abg ipar aku ni.

Lepas dia tau keluarga mentua dia mcm tu, dia pun nekad nak cerai. Selama ni dia cerita kat aku je. Tapi haritu, dia bagitau mak aku sekali. Mcm biasa mak aku ni jenis xberapa kisah hal kteorg sbb dia rs kteorg ni independent.

Tapi abg ipar aku dtg merayu rayu. Siap merayu kt mak aku. Dia mntk mf. Mak aku pun pujuk kakak aku suruh jgn cerai. Kesian kt anak. Nanti anak kakak aku jd mcm kteorg yg hidup xde bapak ni. Kakak aku pun maafkan abg ipar aku. Tp dia masih xdapat nak maafkan mak mentua dia.

Mak mentua dia langsung xrasa bersalah apa yg dia dah buat. Mak & bapak mentua dia sibuk cakap anak diaorg ni dah dididik elok masuk sekolah agama semua. Sibuk canang di fb kata kakak ipar aku ni yang buat anak dia lupa mak bpk. Bila tgk kakak ipar aku ni beli kereta baru, anak buah aku masuk sekolah swasta dia mula la nak bising kat fb. Kat group ws keluarga suruh abg ipar aku belanja adik2 dia la. Apa la. Masalah nya sampai skrg abg ipar aku pakai duit kakak aku ye. Tp mak bpk dia xrasa malu pun nak kutuk kakak aku. Nak kakak aku sara diaorg tapi keje mengutuk kakak aku. Apa punya manusia la mcmtu.

Dahla kereta yg abg ipar aku sambung byr dari mak dia, kakak aku byrkan sampai habis hutang. Mak mentua dia ambik balik. Tanpa byr satu sen pun duit kakak aku. Tak cukup tu, mak mentua dia merungut kata kereta tu dah mcm2 rosak. Spttny sama mcm baru kalau dijaga elok. Kereta tu dah 10tahun. Bukan kereta mahal pun. Kereta viva je pun. Nak expect kereta tu mcm baru even dah 10tahun. Aku yg dengar ni mcm nak maki tau x. Tapi tu la. Aku xboleh nak masuk campur lebih lebih. Aku mampu jd tempat dgr masalah dia je.

Kakak aku tgh pregnant lg skrg. Mak mentua dia masih menjadi2 kat fb. Benda ni dah 3tahun jd. Tp mak mentua dia tak stop lg meroyan kat fb. Aku tak faham org camni. Dahla kau aniaya anak perempuan org lain. Nak play victim lagi. Jahat betul la. Brag diri ustazah tapi action xselari. No wonder semua org yg berkawan rpt dgn dia end up tglkan dia atau bermasam muka. Mulut tu jahat betul.

Memang mcmni kehidupan rumahtga ? Macam mana aku nak tenangkan kakak aku ? Aku dah habis kata nak bagi kat dia. Lagi2 skrg pregnant, dia sensitive. Kerap ngs. Aku tak sampai hati nak suruh cerai. Anak anak dia layak untuk hidup dalam kerluarga yg sempurna.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 15-11-2020 05:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by lattehazelnut at 15-11-2020 05:06 PM

Bukan curang sekali.. berkali kali..
dah lah biawak hidup..
Tau nak pregnant kan kakak u je..
Dgn mertua from hell lg..
Kenapa nak stay? Takat demi anak2.. kamon la.. dah 2020 kot.. anak2 u pun paham kot xnak tgk mak dia terseksa..
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2020 05:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Ko ingt semua org beragama ni baik?

Ada hajah yg da brp kali buat umrah pun msk disko tau. Ha yg tau, tau lah
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2020 05:26 PM From the mobile phone | Show all posts
ahahhahah..tt ko br kuar gua ek...kes mentua dr neraka ni dh berzaman ada...ko hengat citer kat tb tuh khayalan belaka? tuh blum citer bab sihir2 ni
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2020 05:27 PM From the mobile phone | Show all posts
This is real guys. Kadang memang pelik dengans ikap sesetgah org suka tegakkan benang basah. Kalau meroyan dalam hati dia sendiri takpe tapi ni duk canang kt fb wassap group semua.. mmg serius tak fhm org mcm ni.. kau mmg tkleh tgok hidup org lain happy ke?? Tp kalau fikir balik kenapa dia mcm tu mesti ada something wrong somewhere gak dlm hidup dia.. selalunya mmg lack of love la org mcm ni.. tk dpt attention dr laki.. anak2 or family sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2020 05:28 PM | Show all posts
depence sebenarnya inikan lidah lagi tergigit inikan lidah lagi tergigit
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2020 05:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagi aku lah kan, doa je banyak2... bagi aku juga, aku percaya sangat2 dengan balasan Tuhan akan berikan kepada orang yang jahat terutama yg acah2 baik... tak cepat, lambat tapi pasti akan terima balasan...
Aku tulis macam ini sebab aku dah nampak sebab & akibat orang yg mulut jahat, busuk hati nih Tuhan balas sampai org jahat tuh merayu melutut mintak maaf kat org yg dia aniaya...

Untuk kakak u, bagi dia semangat sebab u je tempat dia meluah rasa, nasihatkan dia jangan tinggal solat, baca Quran setiap hari, doa banyak2 untuk kesejahteraan dia & anak2, laki dgn famili mertua dia pergi mampos.

Sekian
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2020 05:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Beritahu kak usahlah beranak lagi
Cukup2lah dgn perangai laki Dan mertua gituaa

Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2020 05:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Hidup bukannya panjang smpi 100 tahun
Paling penting hati kene hepi Dan tak stress
Silap besar pi rujuk dgn track rekod laki Dan mertua gitu
Kalau Aku... Dah cerai Aku lari jauh siap syukur sgt
Dah nasib Kakakl kau termakan rujuk siap peknen pulak

Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2020 06:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by becir at 15-11-2020 06:07 PM

Hidup bukan untuk merana ok..kalau takde kekuatan cerai, pisah la dulu..hambat jantan kabaret Tu keluar rumah...lama2 hati tenang pegi pulak mahkamah shariah..

Yg mil Tu pulak, if I were u i maki je orang tua Tu balik kat FB. Carutkan dia kaw2 sampai heart attack..
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2020 06:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Bak mai fb acik bawang tu. nak tgok gak so called ustajah ni
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2020 06:37 PM | Show all posts
otai_g replied at 15-11-2020 05:05 PM
Ko ingt semua org beragama ni baik?

Ada hajah yg da brp kali buat umrah pun msk disko tau. Ha yg  ...

apa kau ni?

lelaki yg baik xkan ungkit kisah silam wanita

Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2020 06:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Mertua haprak memang wujud sis. Kalau aku, aku blah je. Buat apa sakitkan hati sendiri & menambaj dosa.
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2020 06:40 PM From the mobile phone | Show all posts
becir replied at 15-11-2020 06:06 PM
Hidup bukan untuk merana ok..kalau takde kekuatan cerai, pisah la dulu..hambat jantan kabaret Tu kel ...

Hahaha. Kita geng! Aku pun akan buat benda sama.
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2020 06:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku xde experience dgn mil ni. Tp ade experience org mulut jahat ni kt opis. Jenis mengata org xtau btul ke x main kata je. Siap buat grup wasap ajak org ramai2 kutuk dan pulaukan org tu, jahat gila. Hari ni ape bende yg dikata blk kt diri sendiri, org plak pulaukan die ape rase. Malu die smpai skg malu. Konsepnye cpt atau lmbt je nk kene org mcm ni. Utk kakak ko tt the best is out from there. Kalau aku lah, aku xleh hidup stress
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2020 07:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Baik bercerai je sis.
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2020 08:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Move on & minta cerai is better if hidup merana & x happy. Pendapat aku lerr..mak mentua yg so called ustazah tu blum cukup iman didada. Org yg betul2 beriman akan cuba sedaya upaya mengelakkan buat perkara yg dilarang Allah. Aku tak tau tahap pendidikan or background mak mentua tu smpi dpt gelaran ustazah, but from what i read, shes just another penunggang agama. Appearance can be deceiving though.
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2020 08:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Jgn cerai.. bawak anak laki dia keluar dari zon merah tu.. jgn bg bgaul.. blok semua social media anak dgn mak tu.. blok npon anak gan bapak mak adek bradek..(jgn bgtaw laki dia,blok dediam)  kalau blh kakak awak up jgk kat fb kata kan mak mentua dari neraka bla bla bla.. perli2 ja kat fb bg dorg tgk.. tgk apa dorg buat plak.. tp jiwa kne fighter! Nak berentap kan... kite buat cara gitu.. memandangkan laki dia syg ke kak awak kan.. mesti dengar cakap kak awak.. ok go!!!
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2020 09:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinggalkan je daripada hidup merana sampai ke tua. Daripada kecik hidup dlm keadaan merana tak puas lagi ke. As long as your sister dapat bagi kasih sayang sepenuhnya dkt anak2 dia (+tt too mesti sayang anak buah), their life will be better & happier. BIL & family dia tu hanya parasit yg menumpang & musnahkan kebahagian kakak u..
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2020 09:41 PM From the mobile phone | Show all posts
TT dan kakak membesar tanpa bapak jadi orang berguna tak? Si kakak siap mampu tanggung suami walau ada mak mertua dari neraka.... so cakap dgn kakak, anak2 lebih bahagia membesar tanpa melihat mak bersedih, diperlekeh nenek mereka...

Ada yg kata suami kakak sangat sayangkan kakak TT kan... bagi la pilihan kat suami tu, bercerai atau buat sesuatu utk tutup mulut puaka mak dia... bagi mak dia diam! Takkan isteri kena perli/kutuk suami dia tak berkutik mcm takde telur?  

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list