CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 3680|Reply: 22

[tvN] Birthcare Center - Uhm Ji Won, Park Ha Sun, Choi Ri, Jang Hye Jin

[Copy link]
Post time 10-11-2020 10:56 PM | Show all posts |Read mode
Edited by xyla73 at 10-11-2020 10:57 PM



Profile
Drama: Birthcare Center
Screenwriter: KimJi Soo
Director: Park Soo Won
Country: South Korea
Episodes: 8
Aired: Nov 2, 2020 - Nov 24, 2020
Aired On: Monday, Tuesday
Original Network: tvN
Duration: 1 hr. 5 min.
Content Rating: 15+ - Teens 15 or older





Oh Hyun Jin  has had a glittering career in her work life. She is the youngest member on the board of executives at the company she works at and is used to acing everything she does. But when she delivers her first child, she is in for a shock. Giving birth was far more difficult than she had expected, and she quickly discovers that although she is a dab hand at all
things work-related, she hasn’t got the first clue about how to bring up a baby. After being discharged from hospital, she heads to a birth care center – an exclusive establishment where even A-list stars come to get postpartum care. She is dismayed to realize that she is the oldest mother in the center, and embarrassed to notice that everyone else seems to know what they are doing when it comes to looking after babiesFortunately, the other mothers at the center prove inspirational. Among their number is Cho Eun Jung, aka the Queen Bee – a seemingly perfect mother whom everyone wants to befriend in order to learn childcare secrets. And Choi Hye Sook is the charismatic center manager – a veritable font of knowledge about all things childcare-related.


Cast
Uhm Ji-WonPark Ha-SunChoi Ri
Oh Hyun-JinJo Eun-JungLee Roo-Da
Serenity Postpartum Care Center
Jang Hye-JinChoi Soo-MinLee Se-RangNam Yoon-SooOh Ji-Young
Choi Hye-SookAn Hee-NamKang Eun-MiHa Kyeong-Hooninstructor (ep.3)
Serenity Postpartum Care Center: Mothers
Lim Hwa-YoungChoi Ja-HyeKim Youn-Jeong
Park Yoon-JiJeon Yoo-RimLee Si-Won
Serenity Postpartum Care Center: Fathers
Yoon ParkLee Joon-HyukJung Sung-Il
Kim Do-YoonYang Joon-SukLee Sun-Woo

credit : mydramalist, asianwiki


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-11-2020 11:09 PM | Show all posts
iols dah tgk 3 episod...bestlah drama ni...
sgt menarik pasal dia explore tema yg tak pernah disentuh sebelum ni...
pasal susah payah the mommies lepas bersalin...
dlm gelak2 tu sebenarnya ada sindiran kat society...
kira macam satira...


iols tgk drama ni with zero expectation...saja2 je browse kat viu tu tgk ada tak drama baru yg best...
dahlah pelakon2 pun tak kenal cuma a few jelah yg pernah nampak...

heroin ni iols tak pernah tgk...tapi quite impressed dgn lakonan dia...bila google patutlah dia pernah menang award...yg jadi laki dia tu pulak jadi Captain Song dlm Search...watak dia kat sini 180 darjah berbeza kat sini...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-11-2020 09:04 PM | Show all posts
dah tgk epi 4...
memang betul ke ada tempat camtu yg jaga ibu2 dlm pantang kat sana? best jugak kalau ada tempat camtu kat sini...tapi lemas gak kalau kena tegur depan2 kalau tak ikut apa yg staff kat situ nak..

cite ni realistik sebab semua watak ada kekurangan masing2...xde yg perfect...
Hyun Jin rasa insecure takut ada org ambik alih kerja dia masa dia cuti bersalin tu...
iols boleh relate dgn dia...

Hyo Rin kena kecam dgn netizen sebab berat badan naik lepas bersalin...sebab dia pelakon teruklah dia kena...

Roo Da pulak rupa2nya single mother...walaupun dia paling muda & nampak mcm yg paling degil kat situ tapi apa yg dia cakap/buat tu ada yg betul...

Sarang punya omma tu (x tau pulak nama dia) memang nampak fake dari awal lagi...too perfect tapi rupa2nya x semudah yg disangka...ada babysitter pun dah lari...anak2 dia pun mcm anak org lain...xdelah perfect mcm yg dia claim...

ios speku laki Hyun Jin tu ada one night stand dgn hoobae dia...mungkin x sengaja sebab x nampak mcm dia ada affair dgn hoobae dia tu...kalau betul kesian Hyun Jin...

drama ni agak unexpected mcm My Unfamiliar Family...kalau tgk tajuk je mcm x menarik tapi bila dah start tgk baru dapat rasa yg cite ni best...tapi sayang cite ni 8 episod je...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-11-2020 12:07 AM From the mobile phone | Show all posts
xyla73 replied at 11-11-2020 09:04 PM
dah tgk epi 4...
memang betul ke ada tempat camtu yg jaga ibu2 dlm pantang kat sana? best jugak kal ...

Dah lama x review drama by episode...ntah kenapa tetiba kali ni terpanggil pulak nak buat review..iols suka citer ni sebab dia more to slice of life...recommended untuk sapa2 yg minat genre gini...cuma satu je iols agak pelik kenapa baby diasingkan, x tido sekali dgn omma masing2..

Epi 5
Memang lumrah pompuan kalau lepas bersalin rasa diri dia dah x menarik, x dpt perhatian dari suami etc..rasa lega bila tgk rupa2nya laki Hyun Jin tu kena haemorrhoid bknnya curang...Hyun Jin dah pikir mcm2 bila tgk laki dia mcm x layan dia padahal org tu tgh tahan sakit..pompuan memang camtulah sensitif..actually  they are still so in love with each other...lovely couple...suka tgk flashback masa diorg tgh bercinta tu...

lawak pulak tgk Hyun Jin try tiru stail Eun Jung masa nak gi jumpa doktor tu...tapi Hyun Jin lagi cantik kalau kurang mekap...nmpk natural...kalau dia mekap lebih2 mcm dia gi ofis tu dia nmpk lagi tua...

Pasal Roo Da...Iols x faham kenapa dia xnak kahwin dgn Woo Seok...dia mungkin nak jadi independent woman tapi bkn senang nak jadi single mother...the father shd share the responsibility to raise the baby...lagipun Woo Seok tu bknlah cikai2 punya org...anak director & tgh buat medical study lagi..

Pasal Eun Jung aka Sarang’s omma...faham kenapa dia jadi camtu...laki dia lepaskan urusan anak2 semua kat dia..sapa yg x stress? Cuma iols harap dia cuba discuss dgn laki dia dulu...cuba bincang elok2 dulu sblm beralih arah ke delivery man tu...
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2020 09:32 AM | Show all posts
versi exaggerate sangat mak2 dalam pantang  dalam cerita ni... tapi suka tgk
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-11-2020 11:08 AM | Show all posts
atira replied at 23-11-2020 09:32 AM
versi exaggerate sangat mak2 dalam pantang  dalam cerita ni... tapi suka tgk

kan..exaggerate tapi bukan kategori makjang...sebab bila tgk apa yg berlaku next episode tak seperti apa yg dijangkakan..

lebih back to reality gitu..

PD kreatif..guna symbolism nak explain something yg agak sensitif...
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2020 03:44 PM | Show all posts
xyla73 replied at 23-11-2020 11:08 AM
kan..exaggerate tapi bukan kategori makjang...sebab bila tgk apa yg berlaku next episode tak seper ...

category dark comedy ni..

tapi awat mak2 ni jarang dgn baby.. kita beranak dulu mau 24 jam dgn baby... wpon tak le dok pegang baby sentiasa... tapi baby depan mata lah...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-11-2020 04:34 PM | Show all posts
atira replied at 23-11-2020 03:44 PM
category dark comedy ni..

tapi awat mak2 ni jarang dgn baby.. kita beranak dulu mau 24 jam dgn  ...

kan? tu yg pelik tu...apsal dia asingkan baby dgn mak dia?si Glue Stick tu kan awal2 dia x mau menyusu...abis tu diorang bagi apa lepas tu?
kata x boleh bagi susu formula..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-11-2020 12:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Sedih pulak epi 7 ni...
Epi 8 ada cameo cha tae hyun..
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 01:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagi aku jalan cerita menarik tapi aku stress pulak tgk drama ni taktahu kenapa
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 09:41 PM From the mobile phone | Show all posts
baru tgk 1st episod, drama betul tapi best lah, kelakar suspen semua ada
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-11-2020 11:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Ala dah abis...rasa x puas pulak tgk...
Byk benda blh belajar dlm ni especially utk mereka yg baru nak jadi omma..
Rasa mcm throwback balik zaman ada baby dulu...kena bengkak susu, x cukup tidur, tiba2 basah je tang dada tu...
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2020 09:02 AM | Show all posts
8 episod aje? mcm drama special  kot
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-11-2020 10:01 PM From the mobile phone | Show all posts
La...yg jadi nanny kat situ tu memang cha tae hyun punya mak in real life ke?
Ada terbaca komen kat soompi...
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2020 11:56 AM From the mobile phone | Show all posts
frust lah ceta ni 8episod je, nak tau kesudahan alex tu tapi yelah dah tajuk pun give birth centre kan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-12-2020 06:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by xyla73 at 21-1-2022 09:45 PM



Asyik terngiang2 je lagu ni dlm kepala...
Nanti kalau ada masa iols tulis review cite ni...
@wima uols dah tgk ke blm cite ni?
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2020 03:18 AM From the mobile phone | Show all posts
xyla73 replied at 5-12-2020 06:09 PM
Asyik terngiang2 je lagu ni dlm kepala...
Nanti kalau ada masa iols tulis review cite ni...
@w ...

Dah uols..
Iols tgh tgk...
Tinggal last episode je lg..
Best la drama ni...suka sbb dia up kan isu2 biasa yg golongan ibu ni kan..working mom vs stay at home mom..
Center dorg duduk tu pun cantik je tmptnya..dgn baju gown mcm tu..cantik je seragam kan..hihi..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-12-2020 10:12 AM From the mobile phone | Show all posts
wima replied at 9-12-2020 03:18 AM
Dah uols..
Iols tgh tgk...
Tinggal last episode je lg..

Kan..tema simple je but very detail & informative...working mom vs stay at home mom, breastfeed vs susu formula, mintak tolong mak utk jaga anak bila dah start kerja balik sampailah ke pilih nama anak...lepas tu cara writer & pd ni present satu2 isu tu sgt menarik...memang nmpk exaggerated tapi tu yg buat dia jadi menarik...
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2021 08:03 PM From the mobile phone | Show all posts
xyla73 replied at 9-12-2020 10:12 AM
Kan..tema simple je but very detail & informative...working mom vs stay at home mom, breastfeed vs ...

tengok sampai habis tk sis? ok ke cerita ni?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-10-2021 08:49 PM | Show all posts
honeyvanilla replied at 8-10-2021 08:03 PM
tengok sampai habis tk sis? ok ke cerita ni?

of course lah tgk sampai abis...best sgt2...
tapi org yg dah jadi mak2 je blh relate...
yg belum kahwin tu x faham kot...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-5-2022 08:22 AM GMT+8 , Processed in 0.108938 second(s), 28 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list