CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 7854|Reply: 22

Do you have a ringing in your ears? It could be tinnitus!

  [Copy link]
Post time 5-11-2020 08:25 PM | Show all posts |Read mode
Tinnitus is a very annoying condition that can affect one or both ears. This is usually a buzzer, but it can also cause a buzz, buzz, or click. Every now and then it even sounds like a hiss or a roar.

Tinnitus can be a temporary problem or constant noise. In any case, it can be very annoying and even affect thinking and mental functions. Some people find it difficult to sleep at night because the sound seems to be amplified when the ear presses on the pillow.Silencil Tinnitus pills are also isffective after a few consecutive months. You can find useful customer reviews and opinions on the official website.

Tinnitus can originate in any of the three sections of the ear: the outer ear, the middle ear, the inner ear, and it can also originate in the brain. One of the most common causes is damage to the microscopic ends of the auditory nerve in the inner ear. This is usually the result of loud noises like guns or engines. Tinnitus can be caused by a number of things like ear wax and allergies that affect fluid drainage. Aspirin and some other medications can also cause ringing in the ears. However, many cases of tinnitus cannot be attributed to a specific cause.

There are a few things you can do to help:

- exercise

- Check your blood pressure

- Reduce your salt intake

- Get enough rest and avoid fatigue.

- Avoid loud and noisy noises.

- Avoid stimulants such as coffee and cola (caffeine) and tobacco (nicotine).

- Reduce anxiety or stress

Some people suffer so much that they see a doctor, while others find their discomfort simply annoying. It seems that some natural homeopathic approaches to relief are increasingly being recognized as very helpful.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-11-2020 10:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Yeah, i do experience some buzzing at times, but i sleep just fine. Maybe i shld do some exercise, though. Thx for sharing tt
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2020 05:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya pernah kena. Bunyi buih belon meletop-letop. Ada sekali tu bunyi gesekan biola.. mmg bertabahlah.
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2020 08:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Yang iols tau.kalau iols kena..mesti time.temgahari dan penat...
Kekadang tu iols saja nyanyi nak tenggelamkan bunyi tu..haha
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2020 01:26 PM | Show all posts
Scheherazade replied at 6-11-2020 09:54 AM
Yeah, i do experience some buzzing at times, but i sleep just fine. Maybe i shld do some exercise, t ...

Puncanya? Tahu tak...






.


Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2020 11:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Yes, experience this masa kena gerd attack dulu. Pi ENT dia akan buat ujian pendengaran
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2021 09:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Pernah kena dlu. Dan dah dirujuk pada pakar. Lama lama hilang sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 08:51 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 9-11-2020 01:26 PM
Puncanya? Tahu tak...



Maybe sbb not enough rest, fatigue or stress? Den pun tatau. I don't take mine seriously though sbb dia come and go
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-3-2021 08:53 PM From the mobile phone | Show all posts
MaxBME replied at 11-3-2021 02:02 AM
It also happened to me. I experienced some buzzing from time to time, but later it started getting ...

I have been to an audiologist before, found nothing wrong with me though. Everything is normal.
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2021 06:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam guys. Ingatkan nk bukak thread  psl ni tajuk "what t heck is tinnitus?? & How to treat??

Mlm 1st tu x bleh tdo sbb 1st time jd. Then gi klinik Dr suruh jumpe ENT. Tp ppum dpt jumpe oktober ni je.

Dah nk 2 mggu. No kidding guys. Rs mcm mk gile sbb bunyi b'desing tu x b' henti & kadang2 jd kuat.

So planning mggu ni nk gi ENT private. Menakutkan serius. Fed up pun yea. Baru je sembuh dari chronic Axzema kedua tgn  & kaki now this?? Tau x suffer sgt kena Azema tgn kaki. Ttiber mcm oku fizikal..nk cebuk, pakai baju x bleh u all . Tpaksa pasang bidet kat toilet. Nasib 2 jari kanan ok. Bleh la mkn tp guna sudu garpu plastik. Nk kopek pisang mintak mak tlg.
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 07:41 AM From the mobile phone | Show all posts
manjalara_01 replied at 29-8-2021 06:03 PM
Salam guys. Ingatkan nk bukak thread  psl ni tajuk "what t heck is tinnitus?? & How to treat??

Mlm  ...

Teruk sgt ya? Hope all getting better manja
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 01:35 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 21-9-2022 07:41 AM
Teruk sgt ya? Hope all getting better manja

Thanks u

Alhamdulillah my tinitus dah makin kurang skrg. At t same time bleh la adapt. Tdo x ingat dunia gituww .

How about u?

Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 10:11 AM | Show all posts
manjalara_01 replied at 21-9-2022 01:35 PM
Thanks u

Alhamdulillah my tinitus dah makin kurang skrg. At t same time bleh la adap ...

im not doing so well, having back pain ni yg limitkan my movements usually kaki langkah panjang ni ciput...heheheh

good day manja also update me ya nnt ur shope tu
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 01:28 PM | Show all posts
Edited by Scheherazade at 22-9-2022 01:29 PM

hai sb how r u doin? puncanya still tak ketahuan. dia mai tetiba je. but it comes and goes.kdg jd lps mandi, masa lps keringkan rambut dgn tuala. tp xde la lama
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2022 04:30 AM | Show all posts
Scheherazade replied at 22-9-2022 01:28 PM
hai sb  how r u doin? puncanya still tak ketahuan. dia mai tetiba je. but it comes and goes.kd ...

jika persistent dan mula halang daily routines, kerja etc, barulah kita buat something
sebabnya, short tinnitus common juga
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2022 01:00 PM | Show all posts
ipes2 replied at 18-10-2022 04:30 AM
jika persistent dan mula halang daily routines, kerja etc, barulah kita buat something
sebabnya, s ...

apa penyebab dia eh doc? sbb dia come and go. mcm this morning, ada la sat. now dah ok.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-10-2022 01:42 PM | Show all posts
Scheherazade replied at 18-10-2022 01:00 PM
apa penyebab dia eh doc? sbb dia come and go. mcm this morning, ada la sat. now dah ok.

tinnitus ni ialah bunyi yang kita percieve seolah dekat2 di kepala / telinga kita tetapi tanpa external source.
qualitynya berbeza bagi seseorang.
ada kata bunyi macam loceng, ada kata hissing
ada macam bunyi wild animals mengaum

sebab dia ialah dari brain system kita sendiri
kita ada area dalam brain yg committed utk pendengaran
kita panggil dia Auditory Cortex
bila ada problem dengan nerve yg terlibat, iaitu Vestibulocochlear Nerve atau components nya, maka input nya ke AUditory Cortex tu akan jadi weird
nanti Auditory Cortex akan cuba juga untuk tafsirkan input tadi
dan hasilnya ialah variety of tafsiran bunyi oleh otak
ini lah tinnitus

jgn risau, 15-20% penduduk dunia boleh dgr tinnitus ini
i pon dgn jelas tgh mendengar tinnitus ni
sambil tgk al-Jazeera ni, i can clearly hear high-pitch noise ini
cuma, 1-3% je yg really get bad tinnitus dan i am not one of them
i ignore je
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2022 02:42 PM | Show all posts
ipes2 replied at 18-10-2022 01:42 PM
tinnitus ni ialah bunyi yang kita percieve seolah dekat2 di kepala / telinga kita tetapi tanpa ext ...

aah, thx for the explanation doc! al-jazeera eh? den since last wk dok pasang sky news kt tv. dgr sambil buat keje. last wk kn kecoh kt sana psl Kwasi Kwarteng. minggu ni tgh kecoh psl Liz Truss lak kan?
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2022 12:12 AM | Show all posts
Scheherazade replied at 18-10-2022 02:42 PM
aah, thx for the explanation doc! al-jazeera eh? den since last wk dok pasang sky news kt tv. dgr  ...

Ya.. sian Kwarteng.. terer mamat tu actually nyer.
Ah, Truss ni, kejap lagi out lah dia.
Hunt tu tere tau.
Jika depa dalam Conservatives tu vote Truss out, Hunt la akan naik.
Londoner tu Hunt tu

sy kaki Al-Jazeera sebab byk sikit Islamic World punya news dalam tu
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2022 10:35 PM | Show all posts
ipes2 replied at 19-10-2022 12:12 AM
Ya.. sian Kwarteng.. terer mamat tu actually nyer.
Ah, Truss ni, kejap lagi out lah dia.
Hunt tu t ...

dah silap langkah dah kwarteng tu, kesian, sat je jd Chancellor. dia 2nd shortest tempoh jd chancellor ni kan. Ha ah, ada tgk Truss siap apologised lg atas mistakes yg dia buat and siap Minister of Defense dia ckp tu cth leadership dan patut bg second chance kt Truss ni. nmpk la MoD dia tu backing, hehehe. yg Labour party (eh, betul kan? Truss Conservative kan?) tu siap mintak election lg. Td sat kat Al Jazeera reported kata Truss refused to resign, saying she's not a quitter tp MPs lain semua dah carik jln nk oust kan dia

den salu klu p travelling for work, mmg psg news je on tv. either BBC, CNN, Sky, ABC, Al Jazeera whatever they have la. mmg on sentiasa till tido bkn apa, hotels kt europe ni ada yg kdg interior dia cam zmn dedulu nye style. so, paham2 je ler bila sensorg tu tp alhamdulillah, i slept fine selalu
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-12-2022 06:29 PM GMT+8 , Processed in 0.121750 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list