Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
4722
View
125
Reply

[Tempatan] Peguam memfailkan SAMAN berhubung KEPUTUSAN Yang di-Pertuan AGONG Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah untuk TIDAK TERIMA CADANGAN Perdana Menteri Muhyiddin Yassin untuk pengisytiharan DARURAT

[Copy link]

Author: I.am.PH       Show all posts   Read mode

Author
Post time 30-10-2020 12:43 PM | Show all posts |Read mode
Edited by I.am.PH at 30-10-2020 04:57 AM

Peguam fail saman isu Agong tak isytihar darurat
Hidir Reduan Abdul Rashid Diterbitkan Hari ini 12:35 pm



Seorang peguam memfailkan tindakan undang-undang berhubung keputusan Yang di-Pertuan Agong Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah untuk tidak menerima cadangan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin untuk pengisytiharan darurat.

Plaintif Syed Iskandar Syed Jaafar, melalui firma guaman Tetuan Kengadharan & Co, memfailkan Saman Pemula di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pagi ini.

Kerajaan Malaysia disenaraikan sebagai defendan tunggal dalam tindakan undang-undang itu.

Ahad lalu, Agong memutuskan untuk tidak memberi perkenan cadangan Muhyiddin dengan menyifatkan tiadak keperluan untuk perkara itu selain menambah kerajaan Perikatan Nasional (PN) sekarang menangani pandemik Covid-19 dengan berkesan.

Syed meminta mahkamah untuk antara lain menentukansama ada Agong mempunyai budi bicara sepenuhnya untuk tidak mengisytiharkan darurat walaupun perdana menteri menasihatkan sebaliknya.

Plaintif meminta mahkamah menentukan perkara ini berdasarkan Artikel 40 dan 150 Perlembagaan Persekutuan.

Artikel 40 antara lain secara umum membahas tentang perlunya Agong bertindak sesuai dengan nasihat kabinet atau menteri yang bertindak di bawah kekuasaan umum kabinet.

Artikel 150 pula antara lain membahas tentang kuasa Agong untuk mengeluarkan pengisytiharan darurat di mana terdapat situasi di mana keselamatan, ekonomi, atau ketenteraman awam di Persekutuan atau mana-mana bahagiannya terancam.

"This is a public interest litigation brought to vindicate the rule of law and to uphold the Federal Constitution," the plaintiff stated in the cause papers

"Ini merupakan litigasi kepentingan awam untuk menegakkan Perlembagaan Persekutuan," kata plaintif pada surat sebab samannya.

Syed Iskandar juga meminta pengadilan untuk menentukan keabsahan suatu pindaan terhadap Artikel 150, yang memasukkan klausa antara lain, melarang mahkamah mendengar tindakan undang-undang berhubung dengan isu pengisytiharan darurat.

Di antara pindaan ini adalah penyisipan Artikel 150 (8), yang antara lain menyatakan bahawa tidak ada mahkamah yang memiliki kuasa untuk memenuhi atau menentukan permohonan, pertanyaan atau proses apa pun, dalam bentuk apa pun, dengan alasan apa pun, mengenai kesahihan pengisytiharan darurat.

Menurut salinan afidavit, Syed Iskandar dengan hormatnya mendakwa bahawa keengganan Agong bertindak atas nasihat perdana menteri mengakibatkan Raja menjalankan fungsinya dengan cara yang tidak sesuai dengan Artikel 40 dan 150 Perlembagaan Persekutuan.

"Saya benar-benar percaya bahawa penentuan mengenai pertanyaan-pertanyaan di atas oleh mahkamah terhormat ini penting untuk menegakkan kedaulatan undang-undang dan Perlembagaan Persekutuan," katanya.

Syed Iskandar juga menuduh bahawa pindaan Artikel 150 tersebut adalah tidak berperlembagaan dan dengan itu batal serta tidak sah.

"Pindaan seperti itu meminggirkan kuasa semakan kehakiman yang merupakan sebahagian daripada struktur asas Perlembagaan Persekutuan," katanya.


Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Author
 Author| Post time 30-10-2020 12:46 PM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-10-2020 12:49 PM | Show all posts
Kepada fan club, followers dan haters saya, mohon doakan yang baik-baik kerana saya dan rakan-rakan berbilang kaum sedang kuarantin...

Detail dan gambarnya nya bolehlah baca di link ini:

https://mforum1.cari.com.my/foru ... &page=2#pid71725404
COVID-19. KM dan semua Exco Pulau Pinang kena kuarantin



#FreeStayCation@Penang
#MakanSedap
#BersamaRakanBerbilangKaum

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-10-2020 01:03 PM | Show all posts
Izinkan saya kongsi beberapa komentar netizen di FB Malaysiakini ya...

Jeff Jilaker DAP ni...Agong pun nk disaman...sbb itu aku byk kali pesan sama anak sebelum aku pergi kerja, malaysia akan aman tanpa DAP....Run abah...runnnnn.
Izwan Auzai Khadam upahan dari pihak2 tertentu yg sengaja nak mencetuskan sentimen yg berbeza walaupun tahu kes x kan pergi ke mana pun.
Zahid Hisham Alhamdulillah suatu perkembangan yang sangat positif, marilah sama-sama kita doakan semoga dipermudahkan urusan.- ( Penyokong Kerajaan Perikatan Bersatu ) PKPB
Kanna Kannama Geng baju merah,biru,hijau,kuning semua boleh masuk balai polis buat report ramai2
Muhammad Atan Ok Mana pejuang melayu islam? Umno pas apa cerita ni?
Cik Kiah Mat Din Plaintif Syed Iskandar Syed Jaafar, melalui firma guaman Tetuan Kengadharan & Co, memfailkan Saman Pemula di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pagi ini.
- Saman Agong..? Baru tau Agong boleh disaman
Shiddique Que Lawyer ni mewakili UMNo ke PAS?
Xbleh ke dakwa parti ni nk cabar kedaulatan agong?
Kalau roonie tweet pasal raja di thailand laju je polis amik tindakan
Zulkifli Hamzah Ni baru betul kurang ajor...nasib baik melayu,kalau bangsa lain mesti da berdemo dipadang merbok..
Shiddique Que PAS dan UMNo makin biadap
Polis amik la tindakan, bubarkan PAS
Cicak Kobeng Ok,.mana pejuang Pendekar Melayu berada sekarang ni? Takkan makan dedak sekali terus kenyang,..yang ni nak kira mcm mana lak ni kalau bukan dengan sengaja mempertikai YDPA? Ke Syed Iskandar ni nak kene ada kad ahli DAP baru nak bersilat kat depan balai?
Banyak lagi komentar yang menusuk hati dan perasaan pejuang Ketuanan...

Saya dan rakan-rakan berbilang kaum hanya mampu tersenyum sahaja...
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2020 01:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Syed tu syd org yg sama dlm forum ni ke?
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2020 01:17 PM | Show all posts
sayang abah eng kau ketat ketat
dulu #rindupkp500%

skrg #rindudarurat2000%
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2020 01:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Motip tt dik ayam soh kita doa utk dia padahal tajuk citer lain
Ko bukak tered lain laaaa tt khas utk doa jek, ada brannnnnn
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-10-2020 01:48 PM | Show all posts
Edited by I.am.PH at 30-10-2020 08:35 AM
Acikgomen replied at 30-10-2020 05:32 AM
Motip tt dik ayam soh kita doa utk dia padahal tajuk citer lain
Ko bukak tered lain laaaa tt khas ...

Motifnya adalah, saya berkomunikasi dengan fan club saya, followers saya yang sudah lebih 10 pages jumlahnya dan juga para haters saya dalam forum ini...

Adalah wajar saya sentiasa engage dengan mereka, kerana ini sesuai dengan status saya sebagai selebriti Forum Cari Isu Semasa...

And please remember, I love each and everyone of you...

Jika trend ini berterusan sehingga hujung tahun nanti, mungkin status saya akan upgrade dari selebriti kepada influencer...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-10-2020 01:52 PM | Show all posts
WHO IS THIS MAN WHO DARES TO SUE AGONG FOR REFUSING TO GRANT MUHYIDDIN & CO THE RIGHT TO IMPOSE EMERGENCY RULE? ALL EYES ON SYED ISKANDAR C AND WHO COULD POSSIBLY BE BACKING HIM IN HIS UNPRECEDENTED LAWSUIT
Politics | October 30, 2020 by | 0 Comments



A lawyer has gone to court over the Yang di-Pertuan Agong Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shahs decision not to accede to Prime Minister Muhyiddin Yassins request for a declaration of emergency.

Plaintiff Syed Iskandar Syed Jaafar, through law firm Messrs Kengadharan & Co, filed his originating summons at the High Court Registry in Kuala Lumpur this morning. The government of Malaysia is listed as the sole defendant in the legal action.

On Sunday last week, it was reported that the Agong decided not to accede to Muhyiddins request for a proclamation of emergency on the declared reason that the current Perikatan Nasional government was handling the Covid-19 pandemic effectively.

According to a copy of the cause papers, Syed Iskandar seeks for the court to determine, among others, whether the Agong has an unfettered discretion not to declare an emergency despite the advice of the prime minister of the federal cabinet to the contrary.

Article 40 generally deals with the need of the Agong to act in accordance with the advice of the cabinet or of a minister acting under the general authority of the cabinet, among others.

This is a public interest litigation brought to vindicate the rule of law and to uphold the Federal Constitution, the plaintiff stated in the cause papers.

Article 150 deals with the power of the Agong to issue a proclamation of emergency where there is a situation where the security, economic life or public order in the federation, or any part thereof, is threatened, among others.

The plaintiff is also seeking for the court to determine the validity of an amendment to Article 150, which inserted clauses among others, that bars the court from hearing legal action in relation to the issue of a proclamation of emergency.

Among these amendments is the insertion of Article 150 (8), which, among others, states that no court shall have jurisdiction to entertain or determine any application, question or proceeding, in whatever form, on any ground, regarding the validity of the proclamation of emergency.

According to a copy of the affidavit in support of the legal action, Syed Iskandar claimed that the Agong, in declining to act upon the advice of Muhyiddin, had resulted in the ruler having exercised his functions in a manner inconsistent with Articles 40 and 150 of the Federal Constitution.

I verily believe that a determination of the aforesaid questions by this honourable court is important for the vindication of the rule of law and for the purpose of upholding the Federal Constitution, the plaintiff claimed through the cause papers.

Syed Iskandar also alleged that the said amendment to Article 150 was unconstitutional and thus null and void.

Such an amendment cuts across the power of judicial review, which is part of the basic structure of the Federal Constitution, the plaintiff claimed, among others.

Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2020 01:53 PM From the mobile phone | Show all posts
peguam tu macai tegar midin ka atau penyokong darurat...

ramai rakyat tolak darurat... majority pembangkang pun tak mo darurat... LKS LGE... jijah anwar  mat syabu pun takmo darurat.. sbb darurat ni byk merugikan org... kecuali midin jah...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-10-2020 02:00 PM | Show all posts
The obvious question here is: SIAPAKAH PALING UNTUNG JIKA DARURAT?

Kenapa Muhyiddin mahu isytihar darurat?
23 October



RAMAI yang tertanya-tanya kenapa tiba-tiba Perdana Menteri Muhyiddin Yassin mahu memohon kepada Agong untuk mengisytiharkan darurat.

Jawapannya mudah, Muhyiddin takut nak bentang bajet di Parlimen sebab takut bajet tak lulus dan terbukti dia tak ada majoriti (indirect vote of no confidence).

Dia takut masa tu nanti semua orang tahu dia seorang PM yang tidak ada majoriti dan terpaksa letak jawatan.

Sebab itu dia mahu isytiharkan darurat.

Bila darurat parlimen akan digantung, tiada lagi semak imbang, dia boleh buat apa sahaja dia suka tanpa melalui parlimen, tanpa dipersoalkan dan dibahas keputusan yang dibuat.

Jika Muhyiddin betul ada sokongan majoriti sebagai PM, dia takkan minta isytihar darurat.

Namun darurat akan bawa implikasi yang sangat besar, akan bunuh ekonomi, pelabur akan keluar dari Malaysia, rakyat akan bertambah susah.

Tapi Muhyiddin tak peduli semua itu asalkan dapat kekalkan jawatan orang nombor satu negara.

Teringat kata Tengku Mahkota Johor satu masa dahulu

"Orang yang dah nak lemas, tahi pun dia sanggup capai,"

#MuhyiddinOUT

Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2020 02:01 PM From the mobile phone | Show all posts
I.am.PH replied at 30-10-2020 12:49 PM
Kepada fan club, followers dan haters saya, mohon doakan yang baik-baik kerana saya dan rakan-rakan  ...


I baru gi jln2 penang n bli murtabak hameediah tu pd 28sept
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2020 02:04 PM From the mobile phone | Show all posts
peguam ni org Bersatu ke? umno pun xnak darurat, ph lagilah xnak nanti nuart xleh jd pm
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-10-2020 02:04 PM | Show all posts
pearl.silver replied at 30-10-2020 06:01 AM
I baru gi jln2 penang n bli murtabak hameediah tu pd 28sept

Yes... saya juga beli murtabak tadi, RM12, memang sedap...
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2020 02:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Syed ereb ke syed jemahat yang saman ni?
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2020 02:29 PM | Show all posts
this lawyer gt phD.. jarang lawyer yg ada phD ni..
tak faham apa motif heols.. tp pendapat iols is heols is bijak..
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2020 02:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Ayam ph selebriti bod ci katakauuuuuuuu
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2020 02:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Gedik nye nak darurat ... bytheway.. aku suka je tgk politaik dgn bayangan tuhan bergasak
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2020 02:41 PM From the mobile phone | Show all posts
INTERESTING DEVELOPMENT....
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2020 02:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah ada Artikel 150(8) pun ada org nak pertikai lagi...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list