Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1250
View
13
Reply

[Tempatan] Air tercemar dari loji nuklear Fukushima akan dilepaskan ke laut.Habisla shusi.Godzilla akan muncul?

[Copy link]

Author: YgBenar    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-10-2020 01:22 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 18-10-2020 01:24 AM

TOKYO – Kerajaan Jepun memutuskan untuk melepaskan air terawat yang mengandungi bahan radioaktif dari loji nuklear Fukushima Daiichi ke laut, lapor agensi berita Jiji.

Keputusan rasmi dijangka dibuat dalam bulan ini, kata laporan itu.

Cadangan itu bakal menghentikan tujuh tahun perdebatan mengenai cara membuang air yang digunakan untuk menyejukkan stesen janakuasa yang terjejas teruk dalam bencana gempa bumi dan tsunami pada tahun 2011.

Awal tahun ini, sebuah jawatankuasa kecil pemerintah melaporkan bahawa melepaskan air ke laut atau menguapnya adalah “pilihan realistik.”

Nelayan dan penduduk tempatan menentang pembebasan air tersebut ke laut kerana dikhuatiri pengguna akan menjejaskan aktivit laut di kawasan berhampiran. Korea Selatan, ketika pada saat ini larangan import makanan laut dari kawasan itu dilaksanakan.

Selain itu, banyak pihak telah berulang kali menyuarakan kebimbangan mengenai kesan alam sekitar.

Tokyo Electric telah mengumpulkan lebih dari satu juta tan air yang tercemar sejak kilang itu lumpuh akibat gempa bumi dan tsunami yang berlaku pada tahun 2011.

Air tersebut telah dirawat menggunakan sistem pemprosesan cecair canggih, atau ALPS, untuk membuang kebanyakan bahan cemar, selain daripada tritium yang kurang beracun dan disimpan di dalam tangki di premis kemudahan tersebut.

Tetapi, ruang dijangka habis pada musim panas 2022, dengan air yang tercemar meningkat sekitar 170 tan sehari.

Sehingga September tahun ini, Tokyo Electric telah mengumpul sejumlah 1.23 juta tan air yang tercemar itu dalam  mengisi 1,044 tangki.

Ketua Pengarah Agensi Tenaga Atom Antarabangsa Rafael Grossi  semasa lawatannya ke kilang itu pada bulan Februari berkata, pelepasan air yang tercemar ke laut itu memenuhi standard amalan global dalam industri ini.

Ini adalah cara biasa untuk melepaskan air di loji tenaga nuklear di seluruh dunia, katanya. – MalaysiaGazette
IMG_20201018_012125.jpg
IMG_20201018_011737.jpg
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 18-10-2020 01:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Mana ultraman taro?
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2020 04:05 AM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 18-10-2020 01:26 AM
Mana ultraman taro?

Biasa lepas rasaksa mengganas baru ultraman keluar.
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2020 04:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Dunia makin hancur....manusia makin terancam dgn covid....bahan beracun dari laut...
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2020 06:44 AM | Show all posts
Katanya Jepun bijak sgt.  
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2020 09:13 AM From the mobile phone | Show all posts
sib baik la najib xsempat buat logi nuklear dulu, dulu da plan nak buat siap thn 2020, lps kes fukushima, xjd buat..syukur!
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2020 09:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by kelapaparut at 18-10-2020 09:16 AM

so pasni ikan2 jepun cacat blake la kot..ade video kat utube, ade rusa bkepala dua kat fukushima.
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2020 11:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Dang, tak lama lg rasaksa gorgon muncul dari japan
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2020 11:55 AM From the mobile phone | Show all posts
kelapaparut replied at 18-10-2020 09:14 AM
so pasni ikan2 jepun cacat blake la kot..ade video kat utube, ade rusa bkepala dua kat fukushima.

Tak jumpa yg dari fukushima. Jumpa yg dari US.





Binatang2 yg ditinggalkan ada penjaga yg sukarela jaga depa.

Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2020 05:45 PM | Show all posts
Harap jangan ada hidupan laut yang mutant sudah
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2020 05:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Manusia adalah virus di atas mukabumi ni

Covid19 adalah antibodi bumi untuk hapuskan virus manusia ni
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2020 07:46 PM From the mobile phone | Show all posts
kemaruk replied at 18-10-2020 05:52 PM
Manusia adalah virus di atas mukabumi ni

Covid19 adalah antibodi bumi untuk hapuskan virus manusi ...

Kann.. iols pun pikir mcm cuols.. manusia lah virus sebenar kat muka bumi ni..
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2020 07:54 PM From the mobile phone | Show all posts
kelapaparut replied at 17-10-2020 05:14 PM
so pasni ikan2 jepun cacat blake la kot..ade video kat utube, ade rusa bkepala dua kat fukushima.

Japan collect toxic waste dan bersih kan...kemudian relase semula ke laut... Normal kata nya mengikut stardard yang di benar kan...
Di malaysia selama i berada di forum toxic waste di biar kan ke sungai so far tiada siapa pun ber tukar jadi ninja turtle... Or jenis mutant yang lain..  Hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2020 08:24 PM From the mobile phone | Show all posts
gigih i google pasal pakcik naoto tu. Now dah 2020 dia masih hidup & teruskan kerja2 murni dia tu. Salute la orang mcm ni, truly an angel on earth.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list