CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 6998|Reply: 87

Rakyat Indonesia Berjuang Guna Darah, Kita Di Malaysia Penakut?

  [Copy link]
Post time 10-10-2020 07:26 PM | Show all posts |Read mode








Umum tahu mengenai apa yang sedang berlaku di negara jiran, Indonesia. Protes rakyat terhadap polisi baru kerajaan yang memihak kepada majikan sekaligus menafikan hak pekerja membuatkan mereka membakar harta awam serta mengadakan demonstrasi di Jakarta.


Lantaran itu, ada segelintir individu memuji tindakan Indonesia yang berjuang dengan darah untuk hak mereka lalu membandingkan dengan rakyat Malaysia yang tiada semangat nasionalisme begini.  



Hal ini menyebabkan ramai yang marah kerana tidak adil ia dijadikan kayu ukur semangat nasionalisme.



Betul ke, rakyat Malaysia penakut?








Membandingkan semangat patriotik atau pun perjuangan hanya dengan melihat konteks demonstrasi adalah tidak adil.



Rakyat Malaysia perjuangannya juga turut menentang pentadbiran korupsi tetapi tidaklah sampai merosakkan harta-harta awam. Apatah lagi kita masih belum menang menentang Covid-19 ini.



Foto : Twitter




Foto : Twitter





Malahan untuk mengatakan sejarah Malaysia merdeka tanpa pertumpahan darah adalah tidak realistik. Berapa ramai pejuang orang Melayu semata-mata mahu mempertahankan tanah air dari cengkaman penjajah?



Foto : Twitter


Mungkin perjuangan kita adalah sama, mahukan keadilan kepada semua pihak dan menentang kerajaan yang tidak telus.



Bagaimanapun, untuk membandingkan perbezaan perjuangan adalah tidak wajar kerana semuanya mempunyai visi yang sama tetapi lain kaedah.



Foto : Twitter




Semoga apa yang rakyat Indonesia perjuangkan menjadi medan perubahan di sana. Dan kita rakyat Malaysia mengambil iktibar dari situasi tersebut.- CARI




Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 10-10-2020 07:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Merosakkn harta awam n menyusah kn org lain.
Tp yg kaya stay dlm banglo like nothing happened.

Ntahla.
Covid19 pn di katakan hoax je.
Lantak la dieorg sane. Asal jgn datang sini wat naya  
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2020 07:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Usahla ikut perangai bodoh rakyat indon....
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2020 07:39 PM From the mobile phone | Show all posts
So stupid.....
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2020 07:42 PM | Show all posts
hahahaha malaysia x same mcm indon,
kita kalau buat mcm tu nt dituduh racis,mmg laju je kena tangkap sape yg mulakan dulu
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2020 07:43 PM From the mobile phone | Show all posts
kt tiktok dorg claim dh bebas covid tu yg bergasak demo
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2020 07:46 PM From the mobile phone | Show all posts
tolong jangan bawak perangai barbarik tu keluar dari negara sendiri

n jangan la ada yg terkagum lalu terikut2 pe'el barbarik tu
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2020 07:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau baca current indonesia punya employment act, memang sgt2 menyebelahi employees. Even kalau resign pun (bukan terminated atau retrenched ye) employer still kena bayar compensation. Kalau terminated, or tak puas hati dgn anything, they can file the case kat labour court anytime. Takde timeframe. Lepas 10 tahun pun boleh. Kalau kat sini kena file within 60 days je. Lepas tu tak boleh dah.

I didn’t read thoroughly apa amendment yg diorg nak buat. But still, bring it to the street & rosakkan harta benda awam adalah sangat tak bertamadun ye
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 10-10-2020 07:51 PM | Show all posts
no, berjuang gune ilmu, akal dan adab. buat ape ikut org just nak dikatakn bermaruah? setaip nation - state lain pendekatan dan gerak gaya.
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2020 07:55 PM From the mobile phone | Show all posts
kalau berjuang dengan bijak boleh kenapa nak tumpah2 darah..
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2020 08:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Hebat2 pun mesia jgak yg ko hadap.sanggup berenang,sanggup lemas,sanggup 5 hari dalam lumpur lalu lorong tikus.
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2020 08:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Ummah twidder lagi ke? Tak buat hal x sah. Ape ntah siap nk compare dgn indon. Perlu ke sampai pertumpahan darah baru nampak patriotik? Sampai rosak semua harta benda awam? Rakyat boleh je bangkit tp buat la cara yg aman. Be civilized, bkn makin ke belakang. Ntah pape je budak yg komen tu pn. Nak sgt ke nampak keganasan mcm kt US or indon tu? Silakan la join diorg pny demo.
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2020 08:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku...'membaca jambatan ilmu' jer....
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2020 08:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Habis tu kita nk kna buat apa?
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2020 08:12 PM From the mobile phone | Show all posts
TomyamPuteh replied at 10-10-2020 08:08 PM
Habis tu kita nk kna buat apa?

Jadikn tauladan.
Jgn ikut perangai yg x bertamadun
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2020 08:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Skydiva replied at 10-10-2020 08:01 PM
Ummah twidder lagi ke? Tak buat hal x sah. Ape ntah siap nk compare dgn indon. Perlu ke sampai pertu ...

Kan Ntah2 tweet pn dr dlm selimut kt rmh parents. Smbil tgu mak pggl makan nasik pui
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 10-10-2020 08:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Budak yg sokong tu darah sana kot.. Kalau sayang sangat leluhur tukar la kerakyatan.. Baru ada akai rasa dok sana camno..
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2020 08:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Sembang budak twitter.. puikkk
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2020 08:30 PM From the mobile phone | Show all posts
missyL replied at 10-10-2020 08:13 PM
Kan Ntah2 tweet pn dr dlm selimut kt rmh parents. Smbil tgu mak pggl makan nasik pui

Pastu lepas makan pinggan tak basuh. Semua harapkan mak.
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2020 08:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Perlu ke nak ikut cara leluhur ni?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

13-8-2022 04:28 AM GMT+8 , Processed in 0.090386 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list