Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
8327
View
127
Reply

KUCING & KESIHATAN ANDA NAK TAU?

[Copy link]

Author: adila39    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-9-2020 10:21 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Salam & Morning.

Saja kita bukak topik ni since terbaca pagi tadi. Maybe ada di kalangan kita yang takut kucing. And tak pernah nak ambil tau.  Like me, setahun lebih ni selalu sangat surrounded dengan kucing2. Dulu ada je kucing tapi not personally owned one. But now semua berubah. So, here... some of the best beneficial inputs especially untuk yang masih tak berapa sure nak bela atau tak.  Jom share ur journey with ur kittens /cats


Info : Public Health.
FB_IMG_1599790310375.jpg
FB_IMG_1599790313031.jpg
FB_IMG_1599790315375.jpg
FB_IMG_1599790320573.jpg
FB_IMG_1599790322979.jpg
FB_IMG_1599790329390.jpg
FB_IMG_1599790325275.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 11-9-2020 10:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku bela kucing.. ingat dah vaksin settle.. rupanya ade sakit fip yg tak de vaksin.
Satu lg sakit leukimia kena vaksin extra..byk pakai duit bela kucing nii.. aku cadang bela bg mkn dgn vaksin dah cukup.. rupanya kucing ni mcm mcm pentakit
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2020 10:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku suke sayang kucing dan buli kucing.. syok oo gaduh dgn kucing.. kucing aku ni pun pandai mengadu.. baru acah acah nak pijak kaki dia.. dah ngamuk
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2020 10:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Pasal kucing jugak kisah I ni.

Ada satu kes budak umur 8 tahun kena tinea capitis (mcm kurap d kepala la). Doktor ambik sample skin scrapping kat kepala dia dan buat culture fungal

Result keluar, positif Microsporum canis, sejenis fungal dari haiwan peliharaan mcm anjing, kucing dan boleh jangkit ke manusia

Kalau anak2 dah pegang kucing tu suruh depa cuci tangan. Pastu kerap2 la mandikan kucing takut terjangkit kat anak2 plak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2020 10:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 11-9-2020 10:27 AM
Aku bela kucing.. ingat dah vaksin settle.. rupanya ade sakit fip yg tak de vaksin.
Satu lg sakit  ...

kucing kakak pe citer? yg puteh tu ke? fip? btw im sure ur cats telah banyak beri good memories kan?
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2020 10:44 AM | Show all posts
Buritan replied at 11-9-2020 09:27 AM
Aku bela kucing.. ingat dah vaksin settle.. rupanya ade sakit fip yg tak de vaksin.
Satu lg sakit  ...

Kawan rosak penghilatan sebelah mata semasa sekolah menengah sebab virus dari kucing masuk ke salur darah sampai ke mata...ini pengakuan dari dia...


Haiwan peliharaan yang berbulu atau berambut seperti kucing, anjing, arnab, hamster dan guinea pigs boleh mencetuskan serangan asma-

http://pendidikanpesakit.myhealth.gov.my/serangan-asma-dan-faktor-pencetus/


Serangan Asma Dan Faktor Pencetus                                               
                               

                                                                                                                                                                               
Pengenalan
Apabila seseorang pesakit asma terdedah kepada faktor pencetus, mereka boleh mendapat serangan asma atau status asma menjadi teruk. Faktor pencetus asma adalah berbeza bagi setiap individu. Jika anda dapat kenal pasti dan kendalikannya dengan baik ini akan dapat  mencegah serangan asma.

Apakah faktor pencetus serangan asma?
Faktor pencetus serangan asma adalah bahan atau situasi yang boleh merangsang reaksi alahan kepada salur pernafasan. Salur pernafasan akan menghasilkan mukus dengan banyak dan otot saluran pernafasan akan mengecut. Penyempitan salur pernafasan berlaku dan menyebabkan pesakit berasa sesak nafas, batuk serta nafas berbunyi (wheezing).

Pentingnya kenal pasti faktor pencetus asma
Status asma anda akan lebih terkawal jika anda dapat menangani faktor pencetus dengan baik. Anda juga boleh mengambil langkah untuk menghindari faktor pencetus yang boleh menyebabkan serangan asma.
Faktor pencetus asma boleh terdapat
  • Dipersekitaran dalaman rumah (indoor allergens)
  • Persekitaran luaran rumah (outdoor allergens)
  • Pencemaran di udara

Faktor pencetus indoors allergen
Agen ini terdapat di persekitaran dalaman rumah, sekolah, tempat kerja dan bangunan. Ia mampu mencetuskan serangan asma anda. Ia mungkin tidak dapat dilihat oleh mata kasar dan tidak anda sedari.

Jenis
Berikut adalah indoors allergen yang biasa mencetuskan  serangan asma.
  • Hama habuk rumah House dust mites
  • Haiwan peliharaan seperti kucing, anjing, arnab
  • Serangga seperti lipas
  • Fungus atau kulat


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2020 10:45 AM | Show all posts
Haiwan peliharaan (pets)


Haiwan peliharaan yang berbulu atau berambut seperti kucing, anjing, arnab, hamster dan guinea pigs boleh mencetuskan serangan asma. Kebanyakan kita beranggapan bahawa ia disebabkan oleh bulu atau rambut pada haiwan tersebut. Tanggapan tersebut adalah tidak benar.

Reaksi alahan adalah disebabkan oleh animals dander iaitu protein daripada sel mati yang tertanggal dari tubuh haiwan, protein dari air liur atau urin haiwan. Animal dander adalah sangat ringan dan kecil dan boleh berterbangan di udara.

Agen pencetus asma yang utama bagi bagi kucing dan anjing peliharaan adalah glycoprotein yang terdapat di kelenjar sebaceous di bawah bulunya dan kelenjar air liur sublingual. Semasa ia menjilat bulunya agen ini berserta air liur akan terlekat pada bulu, dan tanggal apabila kering serta berterbangan di udara.Animals dander boleh melekat pada pakaian, peralatan rumah serta perabot selama berapa bulan.

Bagi haiwan peliharaan seperti arnab, hamsters dan guinea pigs urin adalah sumber allergen dari yang utama. Manakala haiwan jenis burung pula boleh menghasilkan animals dander daripada debu dari bulunya.

Bagaimana ia boleh mencetuskan asma?

Simptom alahan boleh terjadi serta-merta atau selepas 12 jam terdedah kepada haiwan. Paru-paru anda akan memberikan reaksi inflamasi. Anda boleh mendapat gejala asma seperti sesak nafas, nafas berbunyi dan rasa penat.

Bagaimana cara melindungi diri daripada alahan?

    Langkah yang terbaik adalah tidak memelihara haiwan peliharaan yang anda alah kepadanya.
    Jika anda mempunyai haiwan peliharaan, pastikan ia tidak berada di dalam bilik tidur atau bilik yang anda kerap gunakan. Bataskan ruang yang dibenarkan untuk ia berada. Sebaiknya letakkan ia di luar rumah.
    Mandikan dan bersihkan haiwan peliharaan anda setiap minggu. Bersihkan kandang atau tempat haiwan peliharaan setiap hari. Anda boleh meminta bantuan sesiapa yang tidak mempunyai alahan untuk melakukannya.
    Vakum hampagas karpet anda dan minimumkan pengunaan sofa fabrik bagi mengelakkan bulu atau animals dander melekat padanya.
    Jika perlu, anda boleh gantikan haiwan peliharaan berbulu kepada ikan atau kura-kura.
    Jika anda menziarahi rumah saudara/rakan yang mempunyai haiwan peliharaan, pastikan anda mengambil ubat asma sebelum pergi. Hadkan kontak kepada haiwan tersebut.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2020 10:50 AM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 11-9-2020 10:43 AM
kucing kakak pe citer? yg puteh tu ke? fip? btw im sure ur cats telah banyak beri good memories ka ...

Yg uteh sihat  walafiat.. tp dia ade corona dan corona tuu akan tunjuk simptom masa umur uteh 12 fahun.. sbb masa tu uteh imun sistem dan rendah..


Fip yg mati tuu si itam.. mati minggu sudah..
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2020 10:50 AM | Show all posts
kalo baru nak bela kucing, ingat 2 benda ni
penat & duit

pikir masak2 sebelum kucing tu korang buang jadi strays

dah lama bela
kutip strays yg kecik2 & sakit
berpuluh2 ekor dah
hidup mati berganti

sekarang tinggal 12

penat jangan cakap la

tp kepuasan bila dah kemas semua sangkar, lepas semua main berkejar2, bagi makan minum, jaga elok2 sihat
tuhan je yg tahu

alhamdulillah rejeki pun dipermudahkan

tapiiii

kalo tak mampu dilambung ombak, jangan la bela kucing

bela je la burung tu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2020 10:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Its a common facts.. apa apa yg dijaga perlu dijaga kebersihannya. Manusia jugak perlu faham.. apa apa penyakit pasti ada puncanya. apa apa yg dijaga perlu dijaga kebersihannya. Kucing ni kan binatang yg disayangi dan bukan najis atau merbahaya atau kotor. Oh come on  manusia sesama manusia pun berjangkit.
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2020 10:53 AM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 11-9-2020 10:44 AM
Kawan rosak penghilatan sebelah mata semasa sekolah menengah sebab virus dari kucing masuk ke salu ...

So far.. ok je kucing..kucing yg cakat tuu ade penyakit kot
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2020 10:57 AM | Show all posts
saviour_09 replied at 11-9-2020 10:50 AM
kalo baru nak bela kucing, ingat 2 benda ni
penat & duit

ni setuju
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2020 10:59 AM | Show all posts
Edited by adila39 at 11-9-2020 11:13 AM
Buritan replied at 11-9-2020 10:50 AM
Yg uteh sihat  walafiat.. tp dia ade corona dan corona tuu akan tunjuk simptom masa umur uteh 12 f ...

oh...takpelah , u already done ur best. And like it or not, kaka juga willing to spend more..sbb apa, sbb kucing tu u sayang. And why> am sure components diatas reflects to it.

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2020 12:34 PM | Show all posts
Buritan replied at 11-9-2020 09:53 AM
So far.. ok je kucing..kucing yg cakat tuu ade penyakit kot

Tu le terkejut bila kawan tu kena sampai penghilatan dia...tak sangka kan
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2020 12:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagi aq yg dh bela kucing sejak umur 9 tahun ni banyak sanggat kenangan aq ngan kucing2,yg paling teruk bila anak kucing aq yg batch ke empat kena sejenis penyakit apa ntah yg buatkan mata dyorg bengkak...mmg teruk keadaan waktu tu,hanya sekor selamat,adik beradiknya yg lain mati n mak dia pon abaikan dia,aq cuba sebaik mungkin nk rawat dia,dhla waktu tu x mampu nk bawak dia g vet...based from past experience with other cat yg penah kena sakit ni aq usaha n doa banyak3...yg sekor tu selamat bila bola mata dia yg membengkak tu jatuh dengan sendirinya...ja di oku la kitten tu,hilang sblah mata tapi alhamdulilah panjang umur dia,nasib baik juga lepas mak dia abaikan dia tu sekor kucing jantan dari first batch cam kesian kat dia sudi jaga dia,groom dia...ni cite tahun lepas skrg ni dah besar dh kitten tu,dh jadi kucing besar,lagi gemuk n berat dari abang dia yg first batch tu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2020 12:43 PM From the mobile phone | Show all posts
My experience.. Mmg kucing boleh reda kan stress..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2020 12:54 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 11-9-2020 10:59 AM
oh...takpelah , u already done ur best. And like it or not, kaka juga willing to spend more..sbb a ...

Ye.. jgn dia lupe aku udah.. dah syok duk kat syurga.. aku yg duk kat bumi ni dia dah lupe..
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2020 12:55 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 11-9-2020 12:34 PM
Tu le terkejut bila kawan tu kena sampai penghilatan dia...tak sangka kan

Tu la.. kucing ni aids pun depa afe
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2020 12:57 PM | Show all posts
Buritan replied at 11-9-2020 11:55 AM
Tu la.. kucing ni aids pun depa afe

Aids hari tu Covids pun depa leh terjangkit kan...

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2020 12:59 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 11-9-2020 12:57 PM
Aids  hari tu Covids pun depa leh terjangkit kan...

Aids kat depa tak jgkit kat kita.. depa je yg kena
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list