Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
2625
View
41
Reply

(HEALTHCARE HIGHLIGHTS) ANTARA PUNCA KANSER USUS

[Copy link]

Author: adila39    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 31-8-2020 10:18 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Salam and hi... kebetulan baca pasal Black Panther, Chadwick Boseman yang meninggal tu.. and baca di Public Health.. ada pulak info yg related to kanser usus ni... so I share utk semua. Hopefully manfaat.

Obviously apa kita makan and tabiat harian kita memainkan peranan. So eat well everyone.


Sumber Poster : Public Health
FB_IMG_1598882861390.jpg
FB_IMG_1598877658107.jpg
FB_IMG_1598877654677.jpg

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 31-8-2020 11:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Ayah iols pesakit kanser kolon ni..
Doc cakap kita kena makan daging 2 minggu sekqli sahaja sebab daging sukar hadam dalam perut kita..
Yang mana salah satu sebab lah pada ayah iols..sebab ayah iols selalu bawak weols malan sup utara..huhu...
Pastu makan tak tentu...huwaaa....
Iols nak nanges jap...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-8-2020 11:52 PM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 31-8-2020 11:34 PM
Ayah iols pesakit kanser kolon ni..
Doc cakap kita kena makan daging 2 minggu sekqli sahaja sebab d ...

Al Fatihah.

Hmm kita pun suka makan daging.. semalam steak medium rare.. hmm kena start jaga makan.

Kanser kolon adalah antara yg tertinggi di Malaysia.. so makananlah kena alert.
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2020 02:29 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 31-8-2020 11:52 PM
Al Fatihah.

Hmm kita pun suka makan daging.. semalam steak medium rare.. hmm kena start jaga ma ...

Yezza...pemakanan punca.utama.kan..
Sebab mula mula doc cakap buasir je
Pastu gi hukm..doc siap.buat mri kot..
Terus emergency operation..rupanya dah tahap 4...huhu
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2020 01:19 AM | Show all posts
shernazz replied at 1-9-2020 02:29 PM
Yezza...pemakanan punca.utama.kan..
Sebab mula mula doc cakap buasir je
Pastu gi hukm..doc siap. ...

innalillahi wa inna ilaihi raajiun
apa khabar dia? harapnya masih sehat dan tak lah in pain ke apa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-9-2020 06:04 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 2-9-2020 01:19 AM
innalillahi wa inna ilaihi raajiun
apa khabar dia? harapnya masih sehat dan tak lah in pain ke ap ...

Al fatihah.. semoga arwah ditempatkan dgn org yg beriman.. Bapa beliau dah tiada.
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2020 07:37 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 2-9-2020 01:19 AM
innalillahi wa inna ilaihi raajiun
apa khabar dia? harapnya masih sehat dan tak lah in pain ke ap ...

Dah.meninggal dah doc...huhuuu...
Dari masa dia diagnos kanser tahap 4 tu..dalam.masa 100 hari dia dah pergi...
Doc ckp sel kanser tu terlalu aktif..
Selalu kena keluarkan.air dari dalam perut..kena tebuk..huhu...

Mmg pada mulanya sebelum tau kanser tu..dia selalu buang air besar berdarah tapi tak sangka kanser..
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2020 01:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Good info. Thx for sharing

Br je mkn sosej last Monday
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-9-2020 09:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Scheherazade replied at 5-9-2020 01:11 AM
Good info. Thx for sharing

Br je mkn sosej last Monday

my pleasure Sche.. hope u dont that too much.
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2020 10:42 AM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 5-9-2020 09:22 AM
my pleasure Sche.. hope u dont that too much.

Once in a while je mod. Masa tu can't cook & nothing on grab or fp tickles my fancy. Quite a few days gak la no appetite. Today buat courgette pancakes for breakfast, so kira offset la tu, kekeke.
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2020 11:46 AM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 2-9-2020 07:37 AM
Dah.meninggal dah doc...huhuuu...
Dari masa dia diagnos kanser tahap 4 tu..dalam.masa 100 hari di ...

Mcm ex housemate iols zaman bujang dulu... also meninggal cancer usus to found out dah stage 4..  sbb tak pernah sakit.... even masa dia hospitalized sblm operation dan selepas operation pun dia elok duk borak2 gelak2 je....
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2020 11:48 AM From the mobile phone | Show all posts
this is why i rela beli ayam banyak2 and masak buat nugget (isi ayam celup tepung bistari)... goreng ayam dgn air fryer utk anak i makan nasi.... tatau cemane nak paksa anak i makan sayuran... so far dia makan laa carrot.. tu pub kemain gegak gempita bangga show off dpt makan secebit carrot
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-9-2020 12:31 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 5-9-2020 11:48 AM
this is why i rela beli ayam banyak2 and masak buat nugget (isi ayam celup tepung bistari)... goreng ...

hmmm good idea.. i pun dah hesitate nak beli nuggets ni.. sama! xnak sayur.. susah betul nak buat
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-9-2020 12:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Scheherazade replied at 5-9-2020 10:42 AM
Once in a while je mod. Masa tu can't cook & nothing on grab or fp tickles my fancy. Quite a few d ...

alaa for few days wont do harm much... hmm tingat hotdog yg dgn mustard tu...sedapp..but yeah kita makan berpada pada.. still boleh je bila teringin
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2020 06:20 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 5-9-2020 11:46 AM
Mcm ex housemate iols zaman bujang dulu... also meninggal cancer usus to found out dah stage 4..   ...

Kan..
Doc cakap rupanya dalam 6 tahun cam tu la kanser tu dah naik stage by stage..
Ayah iols jadi down sangat sangat...
Sampai ke hari kemeninggalan dia
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2020 01:52 AM | Show all posts
shernazz replied at 2-9-2020 07:37 AM
Dah.meninggal dah doc...huhuuu...
Dari masa dia diagnos kanser tahap 4 tu..dalam.masa 100 hari di ...

inna lillahi wa inna ilaihi raajiun
takpe shernazz, dia sudah selesai urusannya dan tidak lagi dalam derita atau kesakitan
dia tidak perlu risau, dia ada daughter baik macam awak untuk terus berdoa untuknya dan untuk berbuat baik pada kawan2nya
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2020 01:53 AM | Show all posts
Scheherazade replied at 5-9-2020 01:11 AM
Good info. Thx for sharing

Br je mkn sosej last Monday

balun jejgn terlampau banyak sudahlah
omputeh makan red meat daily
breakfast pun bacon setiap hari, mana tak cancer usus
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2020 09:24 PM From the mobile phone | Show all posts
My arwah ayah pun meninggal kanser usus stage 4...all happened dlm tempoh 3 bulan shj...dah la i olls tgh brpantang anak 1st time tu...rase berat sgt dugaan tu..he had 2 wishes sblm meninggal 1stly nak dukung cucu(alhamdulilah dpt dukung my doter) 2ndly nak tgk my lil bro konvo(tak dpt sbb dah meninggal)..

According to oncologist yg rawat arwah ayah tu mmg red meat antara penyumbang kpd colon cancer...selain kurangnya makan makanan berasaskan fiber....anyway...it has been 10years since he left us

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-10-2020 09:53 PM From the mobile phone | Show all posts
my_irina replied at 14-10-2020 09:24 PM
My arwah ayah pun meninggal kanser usus stage 4...all happened dlm tempoh 3 bulan shj...dah la i oll ...

Al fatihah to arwah. xpe sis...arwah ayah in a better place now.. yeah surely kita akan doakan org tua kita. So kita pun kenalah jaga makan lepas ni.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-10-2020 09:54 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 13-9-2020 01:53 AM
balun jejgn terlampau banyak sudahlah
omputeh makan red meat daily
breakfast pun bacon setiap ha ...

exactly, ada org terus x makan. xboleh jugak kan?... so sederhana aje lah... hmmm steak, medium rare.. sedapnyaa.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list