CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 6016|Reply: 32

Nanas Celup Tepung - Unik Pada Nama, Sedap Pada Rasa

[Copy link]
Post time 21-8-2020 10:53 AM | Show all posts |Read mode




Resipi celup tepung sering disajikan untuk kudapan masyarakat Malaysia. Lazimnya, ia dikaitkan dengan sotong, udang dan lain-lain masakan bergoreng seperti pisang dan ubi. Namun, pernahkah anda merasa nanas celup tepung?


Kedengaran agak aneh bagi sesetengah orang, namun bagi peminat buah nanas, ini adalah antara masakan yang perlu anda cuba.




Kredit Foto - Google





Resipi unik ini dikongsikan oleh Arra Wady Zayyad Shafi.


Resepi Nenas Celup Tepung


Bahan:



  • Tepung beras
  • Sebiji telur
  • Air kapur
  • Pewarna
  • Secubit garam
  • Air



Cara-caranya:



  • Kupas kulit nanas dan potong mengikut sebanyak mana diperlukan.
  • Bancuh telur, garam, air kapur dan pewarna.
  • Masukkan tepung dan air, kemudian kacau. Pastikan tidak terlalu cair atau terlalu pekat.
  • Kemudian, masukkan nanas dan goreng hingga kekuningan mengikut cita rasa.


Kredit Foto : Arra Wady Zayyad Shafi Via Sinar Plus






Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba. - CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-8-2020 11:05 AM From the mobile phone | Show all posts
X meletup ke bila goreng? Sbb berair kan nenas ni. Mcm menarik, tp mana nk carik kapur
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2020 11:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Maybe sedap kalau guna nanas tin. Kalau nanas yg buah tu dpt yg masam ewwwwwwwwwww
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2020 11:25 AM | Show all posts
dah pernah rasa sedap jugak la boleh la telan
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2020 11:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Orix replied at 21-8-2020 11:06 AM
Maybe sedap kalau guna nanas tin. Kalau nanas yg buah tu dpt yg masam ewwwwwwwwwww

Iols rasa skang femes nenas md2
Konfem manis
Nenas ni yg diorg dok wat celup tepung tu..
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2020 11:37 AM | Show all posts
boleh la nk try. tp aku lebih suka makan nenas mcm tu je. cicah kicap pun aku tak gemor
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2020 11:37 AM | Show all posts
sedap nih boleh try nanti. tapi air kapur tu untuk apa eh? selalu tengok orang makan dengan sirih je
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2020 11:55 AM | Show all posts
dah pernah makan, rasa cam pisang goreng yang pisang dia tu dah terlebih masak

lagi prefer pisang goreng kot, tapi worth untuk try
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-8-2020 11:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Scheherazade: X meletup ke bila goreng? Sbb berair kan nenas ni. Mcm menarik, tp mana nk carik kapur


Kedai runcit selalu ada.
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2020 12:39 PM | Show all posts
siputpepel replied at 21-8-2020 11:37 AM
sedap nih boleh try nanti. tapi air kapur tu untuk apa eh? selalu tengok orang makan dengan sirih je ...

Untuk lg rangup...try la.. kat tmpt aku, org campur kapur kalau buat pisang goreng, ayam goreng..
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2020 01:03 PM From the mobile phone | Show all posts
dekmieDandy: dah pernah makan, rasa cam pisang goreng yang pisang dia tu dah terlebih masaklagi prefer pisang goreng kot, tapi worth untuk try

Akk pon prnh try buat, boleh laa.. Tp mcm sis ckp, akk pon prefer goreng pisang lagi
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2020 01:55 PM | Show all posts
bbasir replied at 21-8-2020 12:39 PM
Untuk lg rangup...try la.. kat tmpt aku, org campur kapur kalau buat pisang goreng, ayam goreng..

tula ada banyak resepi yang jumpa bubuh air kapur. tapi taktau apa fungsi. mungkin untuk bagi rangup kot
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2020 03:01 PM | Show all posts
makton replied at 21-8-2020 11:37 AM
boleh la nk try. tp aku lebih suka makan nenas mcm tu je. cicah kicap pun aku tak gemor

uiiiiii tak lidas ke zissssss???

labu goreng pun tak sempat buat lagi, ni nak kejar nenas goreng pulak ahaaiiii
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2020 03:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Nenas ni super food
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2020 03:04 PM | Show all posts
iols suka makan tempe salut  tepung jah,,makan ngan sambal kicap ..ya Rabbi sedap
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2020 03:57 PM | Show all posts
siputpepel replied at 21-8-2020 11:37 AM
sedap nih boleh try nanti. tapi air kapur tu untuk apa eh? selalu tengok orang makan dengan sirih je ...

nak bagi rangup
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-8-2020 03:57 PM | Show all posts
siputpepel replied at 21-8-2020 01:55 PM
tula ada banyak resepi yang jumpa bubuh air kapur. tapi taktau apa fungsi. mungkin untuk bagi rang ...

kalau kuih kaswi tu nak bagi kuih tu pejal
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2020 04:25 PM From the mobile phone | Show all posts
I pernah rasa. Kalau panas2 tengah rangup tu sedap la. Bila dah sejuk rasa macam pelik pulak
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2020 05:07 PM From the mobile phone | Show all posts
mkn rangup ok la kot. tah la xprnah cuba. biasa mkn nenas pnggang dip dgn coklat cair. celup2 tpung ni pisang je sedap.
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2020 05:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Awal Bulan ogos
TC ke Kota Bahru. Sempatlah menjamah nenas goreng.

Memng sedap
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

20-8-2022 11:18 AM GMT+8 , Processed in 3.521266 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list