CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
12
Return to list New
Author: Cari-Azza

California Kini Catat Suhu Terpanas Di Dunia, Kita 37 Celsius Pun Dah Merungut

[Copy link]
Post time 19-8-2020 07:34 PM From the mobile phone | Show all posts
angka suhu ni xboleh di sama kan sbb rasa dia beza2 ikut tempat

aku penah p bosnia Bosnia dan Croatia bulan september 2018 penduduk sana kata drg summer kali ke2 walaupun sptutnya da masuk autumn. rasa panas dia mmg menyengat xsama dgn msia walaupun suhu dia xsetinggi Msia

masa pergi Mekah Madinah bulan 7-8 2019, suhu purata lebih 40 darjah celsius dan kadang2 cecah 50 darjah celcius tapi kebanyakan hari aku kt sana aku rasa Msia lagi panas. tapi kalau suhu lebih 50 tu mmg rasa perit juga kat pipi
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-8-2020 08:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada hikmahnya. ....kata covid slow hidup cuaca panas ni.....
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2020 07:06 AM | Show all posts
Artemesiaa replied at 19-8-2020 01:18 PM
Panas melampau dan kering ni amat bahaya sebab boleh menyebabkan hydration

dehydration
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2020 07:11 AM | Show all posts
noor2 replied at 19-8-2020 08:16 PM
Ada hikmahnya. ....kata covid slow hidup cuaca panas ni.....

covid slow down bukan directly sebab heat daripada cuaca panas dapat bunuh virus tapi bila musim panas, simptoms orang2 yg resdung/alahan (sneeze etc) berkurang berbanding dalam cuaca sejuk so indirectly, kurang lah sikit virus transimission tu. tapi in a way, ye lah bila directly ke indirectly ke still cuaca panas membantu jugak sikit slow down kan virus transmission
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2020 07:14 AM | Show all posts
airmineral replied at 19-8-2020 07:34 PM
angka suhu ni xboleh di sama kan sbb rasa dia beza2 ikut tempat

aku penah p bosnia Bosnia dan Cro ...

Kan?

Member aku yg lama duk Arab pun cakap camtu. Bahang panas kat Malaysia tak sama ngan kat sana...... Walaupun tak cecah 40 darjah C tapi boleh berpeluh/belengas satu badan....... Sana panas kering, Malaysia panas lembab........
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2020 07:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Bezanya kat sana tiada org tinggal di death valley kerana ia adalah national park. Kedua, ada beza panas kering dan panas lembab. Badan dapat regulate suhu badan bila panas kering.perlu minum banyak air. Bila panas lembab,badan berpeluh pun tak dapat singkir haba disebabkan peluh tak evaporate disebabkan udara dah tepu dengan wap air. Contoh paling senang adalah ibarat dalam sauna. Senang nak dapat heat stroke.
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2020 07:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Xyah nak banding dgn msia lah
Msia ni spjg masa panas
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2020 10:49 AM | Show all posts
Mujurlah negara kita tidak sepanas itu. Paling tinggi pun pernah mencapai suhu sehingga 40 darjah Celsius, itu pun sekali sahaja pada tahun 1998 disebabkan fenomena El Nino. Jadi, bersyukurlah ya. - CARI



Bukan tak bersyukur, tapi kalau boleh memilih untuk dapat iklim macam California, aku akan pilih iklim California untuk Malaysia anytime.

Panas dia pun sebab heat wave bukannya hari2 macam tu. Winter dia pun cuma perlu light jacket tak ada snow.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-8-2020 10:53 AM | Show all posts
saladin780 replied at 19-8-2020 01:09 PM
55 C..tp kelembapan rendah ok la jugak..berpeluh je sejat..sejuk la juga badan..
kat sini jgn kata  ...

Betul. Humidity yang lebih merengsakan.

Kat tempat aku ni kalau bergerak sikit je walau dalam rumah abis lencun baju aku walau suhu 20 lebih ja.


Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2020 11:00 AM | Show all posts
NekNgah replied at 19-8-2020 05:19 PM
Pernah di Madinah waktu malam 49C.  Keluar airport terus tutup hidung dan mulut, tak boleh tarik naf ...

i think yang Nek rasa tu bukan heat tapi dry air. Sebab paru2 kita dah terbiasa dengan udara lembap.
try duduk obersea 2-3 bulan. first time hirup balik udara Malaysia kita akan rasa macam hirup udara tepu penuh air


Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-9-2022 09:00 AM GMT+8 , Processed in 0.134151 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list