CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 3412|Reply: 29

California Kini Catat Suhu Terpanas Di Dunia, Kita 37 Celsius Pun Dah Merungut

[Copy link]
Post time 19-8-2020 11:20 AM | Show all posts |Read mode




Jika kita merasakan cuaca di Malaysia sudah sangat panas dengan suhu tertinggi 37.4 darjah celsius ketika ini, bayangkan pula suhu yang direkodkan setinggi 55 darjah celsius?

Pada Ahad lalu, Taman Negara Death Valley California, Amerika Syarikat (AS) mencatatkan rekod suhu terpanas di dunia.





Foto :Kidnews




Menurut BBC, perkembangan itu susulan gelombang cuaca panas yang melanda pantai barat negara itu. Lebih dasyat, ianya dijangka semakin meningkat minggu ini.



Memburukkan lagi keadaan, ianya menganggu bekalan elektrik di California apabila stesen jana kuasa mengalami masalah.


Seorang petugas di taman negara berkenaan, Brandi Stewart menyatakan dia banyak menjalankan tugas di dalam bangunan sepanjang bulan ini.

"Ini adalah haba yang amat menyeksakan. Bila berjalan di luar, anda akan berasa seperti berada di dalam ketuhar dengan gelombang haba terasa di seluruh badan."





Foto :in.glbnews.com




Bagaimanapun, ianya tidak menghairankan kerana taman negara sama pernah merekodkan cuaca paling panas di dunia iaitu 54 darjah Celcius pada 2013.

Dalam masa sama, pihak berkuasa meramalkan gelombang haba akan meliputi kawasan dari Arizona di barat daya menghala ke pantai di Washington barat laut negara itu.

Ia dijangka mencapai kemuncaknya pada Isnin dan Selasa sebelum suhu panas itu diramal menurun dalam tempoh sekurang-kurangnya 10 hari lagi.




Foto : n.glbnews.com


Mujurlah negara kita tidak sepanas itu. Paling tinggi pun pernah mencapai suhu sehingga 40 darjah Celsius, itu pun sekali sahaja pada tahun 1998 disebabkan fenomena El Nino. Jadi, bersyukurlah ya. - CARI

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-8-2020 11:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Dwdrum at 18-8-2020 07:29 PM

Memang ramai tahu death valley memang selalu extreme climate... Jika sejuk extreme sejuk jika panas extreme panas... Ada resort saja di sana..
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2020 11:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Kawan aku kat arizona smlm tunjuk telur masak lepas 2 jam letak kat luar rumah.
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2020 11:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Nana_Man: Kawan aku kat arizona smlm tunjuk telur masak lepas 2 jam letak kat luar rumah.

kalau tgk gambar tu langit tiada awan. mmg direct matahri.
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2020 12:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Kita 37 pun dah cam sauna.. lagi 55
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2020 01:01 PM | Show all posts
Ni baru betul2 hareudang.
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2020 01:09 PM | Show all posts
55 C..tp kelembapan rendah ok la jugak..berpeluh je sejat..sejuk la juga badan..
kat sini jgn kata 55..30+ ke atas pun berpeluh2 tak kering kalu jalan2 kat luar
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2020 01:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Betul2 malapetaka
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-8-2020 01:18 PM | Show all posts
Panas melampau dan kering ni amat bahaya sebab boleh menyebabkan hydration
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2020 01:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Padang pasir Arab dgn Afrika countries x sampai suhu ni ke?
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2020 01:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Hahaha harus berendam dlm baldi je dlm rumah
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2020 02:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by RatuDunia94 at 19-8-2020 02:16 PM
ulamalu: Padang pasir Arab dgn Afrika countries x sampai suhu ni ke?


Gurun sahara plg tinggi 40 celcius.. suhu normal 30 celcius je.

Saudi Arabia suhu normal 30.5 celcius..
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2020 02:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Malam pulak macamana?
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2020 03:06 PM From the mobile phone | Show all posts
madinah ada jer 51c
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2020 03:30 PM | Show all posts
Gilerrr!!! 43°c pon klu angin tiup rasa nak tersiap kulit wehh... Ni 55°c camno lah agaknya..

abis lumur badan dgn sun screen lotion dah kene ulang balik lumur..
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2020 03:40 PM | Show all posts
malaysia dah pernah merasa suhu panas cenggini last few years...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-8-2020 03:41 PM | Show all posts
tapi...tak perlu merungut sebab neraka lagi panas...
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2020 03:54 PM | Show all posts
mereka panas tapi kering

kita panas dan lembab tu yg sesak nafas...
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2020 04:10 PM | Show all posts
death valley tu ada org tinggal kee...
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2020 05:19 PM | Show all posts
Pernah di Madinah waktu malam 49C.  Keluar airport terus tutup hidung dan mulut, tak boleh tarik nafas sebab terasa haba tu masuk dalam paru-paru.  Patutlah kalau perempuan Arab tutup muka.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-9-2022 10:16 AM GMT+8 , Processed in 0.095808 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list