CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Diamje

Perbelanjaan dan nafkah keluarga..mcm mana korang uruskan?

  [Copy link]
Post time 19-12-2020 09:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Bertabahlah TT... jgn rasa diri teruk sgt. Ada org lagi teruk drp TT... sekarang up to TT nk save your marriage or save your life... i baru jer cerai sebab ni... enough is enough..  
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-12-2020 11:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Adoi la tt...awat lembik sgt ni. Bincang la dari hati ke hati. Ingatkan dia tanggungjawab yg dia lupa.

Awal2 kawin boleh la nak tolak ansur.  Tu pun cukupkan apa yg x cukup je. Bukan jadi bread winner. Patutnya tahun ke tahun tt lepaskan sikit2 ikut kemampuan suami.

Dah bertahun mcm ni susah jgk sebab dia dh selesa. Bayarkan cc adik yg bukan tanggungjawab dia boleh pulak kan.
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2020 02:53 PM | Show all posts
Achik doakan TT berjaya selesaikan masalah ni. Achik harap suami sedar yang dia dah abaikan tanggungjawab dia pada TT. Achik sokong cadangan sorang foremer yang TT patut lepaskan sikit demi sedikit tanggungan TT pada suami. Kalau achik di tempat TT, tak taulah achik akan duduk diam atau angkat kaki.

Achik dgn hb Alhamdulillah..memula kawen hb bayar sewa rumah, kereta. achik bayar pengasuh anak. duit dapur sama2 bayar..kekadang duit dapur tak cukup, achik topup..sama sama baru belajar hidup kan.

Sekarang, duit loan rumah, kereta, belanja anak anak, belanja dapur semua dia tanggung...Hutang asb dia dan hutang asb achik, achik yg bayar sebab dia dh bayar rumah dan belanja rumah. Insurans anak semua dia tanggung. Achik tapup kat duit ikan dan ayam jer atau barang2 yang achik suka beli utk dimakan bersama keluarga..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-12-2020 03:19 PM From the mobile phone | Show all posts
yenil95 replied at 22-12-2020 02:53 PM
Achik doakan TT berjaya selesaikan masalah ni. Achik harap suami sedar yang dia dah abaikan tanggung ...

Tq achik.. bila ada anak ni kita sbg mak kot kot mana tetap la nk terbaik utk anak.. kalau dh ayahnya membatu dan buat tak tahu..bila ajak berbincang jadi drama gaduh depan anak2 susah la achik..
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2021 09:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Cadangan i - propose bukak joint account. Dan equally transfer duit ke account tu amount yang ditetapkan. Contoh- 2k sorang ke. Atau 75% gaji masing2 ke..
then perbelanjaan semua akan ambik dari account tu.

Trick dia part berapa nak allocate tu - kena la pikir cara yg lebih menguntungkan buat TT - sebab i tatau gaji TT or husband yg lagi banyak

Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2021 04:32 PM | Show all posts
Portion TT bayar tu dah serupa takde laki..baik betul2 takde laki kalau camtu daripada ada tapi tak berfungsi..bodoh laki2 zaman skrg ni..ada port baik buat pahala dah jadi kilang dosa dek kejahilan sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2021 07:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Somehow i wonder, lelaki ni tau tak tanggungjawab dia.. parent xajar ke? dah kira baik isteri tolong. Just bcoz isteri pergi kerja, dia boleh lepas tangan. I patut ckp kat court laki i xbg nafkah instead of tidak persefahaman. B
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2021 08:57 PM From the mobile phone | Show all posts
I pun perbelanjaan rumah 50-50.
Dari awal kawin husband dah tetapkan mcm tu..tapi dia kuat saving..selain dari perbelanjaan wajib..dia xreti nak joli..semksima mungkin dia akan simpan..so i ok je 50-50ni..walaupun kkdg rasa bestnya kalau semua husband tanggung..tapi kita paham la..gaji dia pun xla banyak mana..dgn zmn skrg ni..kena kongsi
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 28-1-2021 06:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Hi forumer2 yg sudi komen kt thread ni.. tabun 2021 ni nmpaknya beri sedikit sinar.. berbalik pd topik aku sblm ni..ttg perbelanjaan dan nafkah keluarga.. aku byk terima nasihat dan cadangan bernas..ada juga yg bg kata2 semangat..smoga Allah jua membalas kebaikan korg..

Hujung tahun lepas aku confess dgn suami. Yg ttg nafkah keluarga dan aku ckp aku nk angkut anak2 duduk dekat kawasan tmpat kerja aku.. aku ckp elok2. X nk dah marah2 dan tengking2 lagi sbb dh penat. Aku bg cadangan supaya kumpul gaji dia dgn gaji aku.. biar aku yg kira semua komitmen..aku ckp aku teringin nk makan nasi dari beras yg die beli..aku teringin nk beli susu anak pakai duit suami.. die diam je mula2. Memula laki aku diam x respon. Sampai la aku ckp kat die aku nk bagi mak ayah die duit tiap2 bulan hasil dari gaji aku dan die. Sbb aku tau die jrg bg mak ayah die duit.

So lepas tu..dia stuju utk bg semua duit gaji die pd aku. Gaji bulan januari baru ni..aku pun combine semua gaji aku dn gaji die.. dn bayar semua komitmen die dgn aku.. dan aku pun dpt bg mak ayah die duit bulan ni walau pun x byk.. dan dpt juga aku buat saving skit.. x sgka trick aku nk bg mak ayah die duit bulanan buat die lembut hati nk dengar cadangan aku.

Ni baru bulan pertama..bulan seterusnya x tau lg kan. Harap2 nya konsisten la die serah semua duit gaji die mengikut budget yg dh aku rancang.. aku masih belajar dan belajar mengatur kewangan terutama zaman skrg ni.
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2021 04:31 PM | Show all posts
Diamje replied at 28-1-2021 06:42 PM
Hi forumer2 yg sudi komen kt thread ni.. tabun 2021 ni nmpaknya beri sedikit sinar.. berbalik pd top ...

bagus laaaa... akhirnya ada juga jalan penyelesaisan.proud of you TT...
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2021 04:34 PM | Show all posts
Hai.
Ada tak kes isteri gaji lagi tinggi dari suami? How do you guys manage your family finance?
In my case, gaji I lagi tinggi dalam 15% dari suami macam tu.
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2021 01:54 PM | Show all posts
suweet replied at 1-2-2021 04:34 PM
Hai.
Ada tak kes isteri gaji lagi tinggi dari suami? How do you guys manage your family finance?
I ...

Hai..
like me..gaji lagi tinggi dari husband lebih kurang percent mcm you 15%.
as said kat atas.ktorang mmg share 50-50% perbelanjaan keluarga
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2021 11:55 AM From the mobile phone | Show all posts
good for you, TT. semoga terus berjaya dan bahagia dalam melayari alam rumah tangga.
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2021 12:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Diamje replied at 4-8-2020 12:41 AM
Ada kawan ckp kat i...suami i jadi x ckup duit ni sbb salah i jugak.. i salah sbb tak redha belanja  ...

Ckp kt kwn u, pale hotak dia.
Darling marriage is hard, divorce is hard.
Choose ur hard.
Bahagia tu kite yg buat.
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2021 12:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Diamje replied at 28-1-2021 06:42 PM
Hi forumer2 yg sudi komen kt thread ni.. tabun 2021 ni nmpaknya beri sedikit sinar.. berbalik pd top ...

Tahniah sbb berjaya settle kn mslh tanpa gadoh2...huhu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-1-2023 04:03 PM GMT+8 , Processed in 0.086206 second(s), 33 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list