CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Diamje

Perbelanjaan dan nafkah keluarga..mcm mana korang uruskan?

  [Copy link]
 Author| Post time 4-8-2020 06:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Tq forumers.. nasihat, tips, n panduan... bila i baca semua komen... i rasa diri i lg teruk..sbbnya renovation rumah pun duit i... which is i pon x perasan..selain nafkah wajib byk lagi perbelanjaan lain yg i tanggung.... teruknya rasa diri ni...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-8-2020 06:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Boleh refer chef wan sebagai contoh suami dan ex suami terbaik dalam hal nafkah. Hingga ke akhir hayat die jaga ex wife dia. X ramai lelaki ade kesedaran itu sbb Mahkamah Shariah kita amat mengecewakan pihak isteri.
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 07:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by CocoCily at 4-8-2020 07:36 PM
Diamje replied at 4-8-2020 06:18 PM
Tq forumers.. nasihat, tips, n panduan... bila i baca semua komen... i rasa diri i lg teruk..sbbnya  ...


Eh  jgn blame diri sendiri. Dalam perkahwinan ada suami, ada isteri. Be strong. Semoga dipermudahkan.
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 07:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Diamje replied at 4-8-2020 12:41 AM
Ada kawan ckp kat i...suami i jadi x ckup duit ni sbb salah i jugak.. i salah sbb tak redha belanja  ...

Kawan u tu yang bodo. Laki u asik x cukup duit bukan sebab u x redha. Tapi sebab dia kedekut dengan anak bini.
Lagi satu, dia kedekut jugak ke dengan parents? Kalu semua kedekut sampai mampus la duit x penah cukup.
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 08:46 PM | Show all posts
Diamje replied at 4-8-2020 06:18 PM
Tq forumers.. nasihat, tips, n panduan... bila i baca semua komen... i rasa diri i lg teruk..sbbnya  ...

u're not too late... awareness ni setiap masa penting.. dan u mesti bertindak lepas ada awareness
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 10:07 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 4-8-2020 02:19 PM
Iols baca nafkah isteri termasuk dua persalinan serba lengkap atas bawah e.g baju gi majlis, telek ...

Orang dulu2 bijak kan, dah fikir siap2 dah
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 10:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Diamje replied at 4-8-2020 06:18 PM
Tq forumers.. nasihat, tips, n panduan... bila i baca semua komen... i rasa diri i lg teruk..sbbnya  ...

Jangan rasa diri teruk,  nanti bawa kemurungan pula...

Slow talk dengan suami,  atau kalau ada ceramah pasal nafkah2 bagi kuay sikit biar suami dengar..

Dia nak tolong adik beradik dia tak salah,  tapi jangan sampai mengabai yg wajib.
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 10:19 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 4-8-2020 04:26 PM
ok lah i will share what i experience from my previous marriage and current

Previous marriage

Oh..thank you sis sudi bagi ilmu
Tau semua ni pun sebab berkuntum forum cari
Tu pun dah usia lewat. Kalau ada kesempatan boleh guna ilmunya insya Allah
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-8-2020 10:23 PM From the mobile phone | Show all posts
ramaramu replied at 4-8-2020 11:47 AM
TT ni cadangan iols.. you kena discuss heart to heart dengan dia.. beritahu dia kenapa nak tanggung  ...

Thank you for sharing
Hutang dan pendidikan isteri bukan sebahagian nafkah jadi isteri bayar sendiri

Sounds really wonderful partnership sis
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 11:33 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 4-8-2020 10:19 PM
Oh..thank you sis sudi bagi ilmu
Tau semua ni pun sebab berkuntum forum cari
Tu pun dah usia lew ...

Semoga uols diberi kemurahan rezeki dan polish ur gojesness... insyaAllah ada rezeki sis
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 11:34 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 4-8-2020 07:20 AM
Kadang iols malu gak orang kata ingat lepas kawin takpayah cari duit sendiri ke. Lagi banyak nak p ...

oh wow i pun baru tahu barang2 hantaran can be nafkah utk setahun tu... logik jua kan org tua buat simbolik
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2020 10:40 AM | Show all posts
KIM.K replied at 4-8-2020 10:23 PM
Thank you for sharing
Hutang dan pendidikan isteri bukan sebahagian nafkah jadi isteri bayar sen ...

semoga apa yang kita share bermanfaat pada orang lain..
like you said, i pun sama banyak belajar dari forum ni juga..

but it was not easy to get this point. previous marriage i was hell so i betul betul plan and lay out all the terms when i met my hubs.
kalau suami you nak bayar kan hutang you alhamdulillah la kan.. tapi kalau tak, jangan la kata dia tak guna pulak.. kita yang pandai berhutang kan hehe...



Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2020 11:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Diamje replied at 4-8-2020 06:18 PM
Tq forumers.. nasihat, tips, n panduan... bila i baca semua komen... i rasa diri i lg teruk..sbbnya  ...

Simpanan tuk diri sendiri..dan tuk anak pun, kalau awak ada..tak perlulah bagitau suami. Simpan sendiri...hanya terdesak guna tuk awak dan anak je. Kalau ditanya..cakap je takde. Kalau jujur sgt..sampai bebila pun dia akan rasa senang..dan tak nak berusaha tolong awak.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2020 11:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by MissyMolly at 5-8-2020 11:47 AM
Diamje replied at 4-8-2020 06:18 PM
Tq forumers.. nasihat, tips, n panduan... bila i baca semua komen... i rasa diri i lg teruk..sbbnya  ...


Menda yg dah lepas tu jgn dikenang tt.ikhlaskan je..yg sekarang ni yg boleh dibaiki.jgn la rasa teruk..mula2 tu betullah u bantu suami sbb dia berhutang.alih2 sekarang dia p byr hutang adik tanpa lunaskan keperluan keluarga sendiri & masih u yg tanggung.yg tu yg tk betul..
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2020 02:01 PM | Show all posts
nak share masalah kawan i sekarang ni pasal perbelanjaan rumah juga..
dia engineer so alhamdulillah she's doing great..
tapi the problem is husband dia pula business sendiri.. dari mula kahwin until now ( dah almost 4 years kawin) her husband asyik tukar tukar business katanya semua kena tipu dengan business partner..

mula mula we all macam ok la kesian kat husband dia tapi lama lama macam hmmm takkan la bodoh sangat asyik kena tipu.. lepas tu kalau ada apa apa kerugian my friend yang tolong bayar kan..

rumah pun duduk rumah my friend yang beli, anak sorang sekarang nak masuk dua. semua dia tanggung.. kereta dia pun husband yang drive..  rumah, anak, kereta, utilities semua dia bayar.

kesian dengar tapi bila nasihat tak nak dengar cakap kita buruk kan husband dia pulak.. i harap perkara ni boleh buka mata tt dan kita semua jangan sampai jadi macam my friend
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2020 04:59 PM | Show all posts
CatMiow replied at 4-8-2020 10:10 PM
Jangan rasa diri teruk,  nanti bawa kemurungan pula...

Slow talk dengan suami,  atau kalau ada ...

iolsss dh letih dah bg dgr ceramah tu..langsung xjalan..last sekali iolss berenti keje buat bodo dok rumah selama 1tahun..lpas tu baru la cakap nk dgr..klu tidak segala benda perbelanjaan rumah nk tolak kt iolss
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-8-2020 12:26 PM From the mobile phone | Show all posts
ramaramu replied at 6-8-2020 02:01 PM
nak share masalah kawan i sekarang ni pasal perbelanjaan rumah juga..
dia engineer so alhamdulilla ...

Bahaya ni,  kita kawan rasa sengsara,  tapi kalau dia tak kisah,  susah juga.

Kalai susah niage partnership,  pesal tak niaga sendiri.

Suami dia biz apa sampai 4 kali tukar2 pun tak jadi?
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2020 12:37 PM | Show all posts
huhu maaf la TT. klu dari awal kes kawen mmg mcm ni perjanjian mmg smpai bila2 laa susah nk ubah dah. sbb tu org kata kesian kat laki brpada2. zaman dulu boleh la nk tolak ansur. zaman skrg sayang laki mcm mana pn kena pegang prinsip duit kau duit aku jugak
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2020 12:45 PM From the mobile phone | Show all posts
TT, salah mcm ni. Suami TT telah gagal tunaikan tanggungjawab dia dari segi nafkah zahir. Kalo TT tak redha, selama-lamanya ya suami TT akan berdosa.

Sekarang TT nak suami TT terus berdosa atau TT nak ajar suami TT? Kalo rasa nak ajar suami, laporkan je pada pejabat agama.

Ramai org fikir, g pejabat agama bila nak cerai je. Tak semestinya ye. Pejabat agama pun kerja dia buat kerja2 mengajar suami. Sy lupa istilah dia. Senang cerita, pergi je lah sebab nak dapatkan kaunseling.
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2020 12:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Nurul8001 at 7-8-2020 12:50 PM

Untuk family saya, suami saya takde ruang nak amik kesempatan sebab gaji dia 3 kali ganda lebih banyak dari gaji saya. Segala perkara dia settle kan.

Tapi, saya ada lah menyumbang sikit. Kalo nak pergi bercuti contohnya, kalo ikut dia, cukup sekadar check in hotel tahap2 hotel seri malaysia. Kalo saya yg sponsor merasalah duduk lexis, pool dlm bilik. Mcm tu je lah.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-1-2023 04:53 PM GMT+8 , Processed in 0.107606 second(s), 38 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list