CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Diamje

Perbelanjaan dan nafkah keluarga..mcm mana korang uruskan?

  [Copy link]
Post time 4-8-2020 02:21 AM From the mobile phone | Show all posts
teringat ada ustaz ni kata 'duit suami adalah duit isteri, duit isteri adalah duit isteri'

maka dengan itu nafkah 100% sebenarnya tanggungjawab suami...

berbalik pada hukum asal

bukan kerna norma zaman sekarang
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-8-2020 05:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Diamje replied at 4-8-2020 12:41 AM
Ada kawan ckp kat i...suami i jadi x ckup duit ni sbb salah i jugak.. i salah sbb tak redha belanja  ...

Suami u tak cukup duit..rezeki tak murah sbb dia berkira nak hulurkan belanja wajib tuk u dan anak2.

Tul juga mcm single mum pun ya. Tp ada je single mum pun hidup aman2 je nafkah anak ditanggung ex nya. Apa perlu buat, u kena keraskan hati. Suh je dia beli pampes ank ke susu..yg mana tanggungjwb dia. Pedulikkan...dia nk ungkit ker..bebel ker..just pekakkan telinga. Itu sekadar iklan jer. U pun jgn kecik hati juga. Focus pd apa matlamat u. Matlamat u..u nak suami tanggung semua. Benda lain cam dia bebel tu sume..tolak tepi..jgn melawan dia ckp. Diam je. Lagi nanti dia x nk buat. Janji matlamat tu tercapai. Lama2 dia dah terbiasa..ok lah tu. Good luck..semoga dipermudahkn.
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 06:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Diamje replied at 4-8-2020 12:29 AM
Anak dh 3.. kos bersalin n set pantang die tak pernah bayar pon. Termasuk kos keguguran pon i yg k ...

Bukan awak seorang sahaja. Zaman sekarang ramai isteri yang tanggung suami. Cuma tak luah di forum atau social media. I’m talking about Chinese people here.

Kalau tak ada duit jangan kahwin. Bila cakap macam ni kaum lelaki marah dan terasa pula.
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 07:20 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 4-8-2020 01:14 AM
Rumah lagi satu buat apa? Menjana income dgn cara cover installment tak?

Nafkah basic sepert ...

Kadang iols malu gak orang kata ingat lepas kawin takpayah cari duit sendiri ke. Lagi banyak nak pakai duit. Isunya bini ada or takda duit, si lelaki kena tau bahagian dia

Sebenarnya terpaksa pilih laki yg berilmu dan responsible tentang pemberian nafkah. Ramai suami lari bila taktahan tanggung anak2

Part nafkah isteri ni paling susah nak jumpa rujukan. Berapa persen, berapa banyak, barang apa etc. Rupanya barang2 hantaran masa merisik, tunang dan nikah tulah melengkapkan nafkah isteri pada tahun tersebut.
Part nafkah gali pun tak jumpa semua jawapan yang memuaskan
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 07:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Diamje replied at 4-8-2020 12:29 AM
Anak dh 3.. kos bersalin n set pantang die tak pernah bayar pon. Termasuk kos keguguran pon i yg k ...

Dulu arwah bapa iols bagi fix amount untuk makan dan belanja anak. Tak cukup selalulah mak merungut dan topup. Part nafkah isteri termasuk cash, pakaian, ubat langsung takda nasib baik mak penjawat awam, ubat pun gomen bayar. Bapa bukan tak mampu tapi taktau/takmau. Satu part nafkah je dia buat yakni menyediakan tempat tinggal

Susah nak cari rujukan tentang nafkah isteri sis. Ramai orang melayu taktau. Kalau di laman jodoh tu majoriti kata bagi berapa2 yang mampu pastu komen kawin ni untuk jannah bukan dunia ja. Iols dah cringe

Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 08:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Tt kena mtk jgk la dia byr kan..
Sbb byk tt tanggung tu..
Lpas tu knp suami tt plak kena byr hutang kad kredit adk ipar?..
Susah nk kata..ramai llaki yg xtahu or xpaham bab2 ni..
Duit xcukup sbb suami berkira nak bg duit utk tt dan anak2..
Ni pglmn dr org tdekat sy jgk..bila dia dh phm..dia xberkira nk bg duit utk ank istri..rezeki dtg mencurah2..
Ada sstgh2 tu..bila istri keje dia mtk tlg byr itu ini..tp bila istri dh xkeje..pndai plak dia byr kan semua..
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 08:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by umbut at 4-8-2020 09:07 AM

Kena tegas... soh dia bayar..jgn kasi dia byk duit.. rumah,bil2 ,makan patut dia bayar... aku baca pun geram. Baik hidup sendiri dari tanggung bewak... semua tt bayar brp kos tu..

Bincang dan senaraikan gaji dan belanja bersama.. kena bincang.. penting..knp 2 rumah.. lagi satu umah sapa duduk
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 11:47 AM | Show all posts
TT ni cadangan iols.. you kena discuss heart to heart dengan dia.. beritahu dia kenapa nak tanggung credit card adik dia pulak bila dia sendiri tak cukup duit nak sediakan nafkah untuk you and anak anak..

combine take home pay both of you.. and list down monthly commitment yang wajib macam mortgage, hire purchase, duit anak, utilities and so on.

as for credit card, i think you should stop using and ask the bank to restructure your payment.

rumah ada dua kan.. yang lagi satu ada tenant ke? ke biar gitu je? kalau ada tenant make sure la cover installment mortgage tu.. kalau tak memang la sakit nak cover.

suami patut tahu la yang mana wajib.. pelik jugak suami gini yang selfish.. sorry bahasa nya kasar but it is what it is..

this is my experience, every month hubs akan put aside money for mortgage, his son allowance, my allowance.. this three memang fixed amount monthly so dia akan transfer siap siap.

i will compile all other bills, electricity, internet and so on and dia akan transfer to me then i bayar..
groceries tu budget dia because dia yang beli...
lepas tu baru dia bayar his car. i pay for my own car as i got the car before we got married so tak perlu dia bayar.

hope this helps ya TT.. tak ada konsep redha kalau hati you tak ikhlas..


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-8-2020 12:06 PM | Show all posts
rumah yang u bayar means rumah atas nama u la kan?
kalau tak menjana income, jual cari rumah lain yang senang nak sewa..
pastu berhenti tambah anak..
cukup la 3 tu..
pandai-pandai la u cari jalan supaya tak mengandung lagi..
ikutkan, belanja sekolah anak-anak laki u la kena tanggung..
dah itu tanggungjawab dia..
kereta kalau under nama u, u yang beli and u yang guna, patut u yang bayar..
melainkan kereta tu kereta family and laki u guna selalu, dia patut bayar and bear semua kos repair and servis..
kalau suami berkira, u pun patut berkira dengan dia..
salah u juga biar diri dipijak dari mula kawin..
now memang lemak la laki u gunakan u..
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 12:19 PM | Show all posts
KIM.K replied at 4-8-2020 07:20 AM
Kadang iols malu gak orang kata ingat lepas kawin takpayah cari duit sendiri ke. Lagi banyak nak p ...

baru hari ni i tahu duit hantaran tu untuk nafkah tahun seterusnya..
good info.. thank kim!
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 12:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Diamje replied at 4-8-2020 12:41 AM
Ada kawan ckp kat i...suami i jadi x ckup duit ni sbb salah i jugak.. i salah sbb tak redha belanja  ...

B*do ye kawan u.
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 02:19 PM From the mobile phone | Show all posts
ramaramu replied at 4-8-2020 12:19 PM
baru hari ni i tahu duit hantaran tu untuk nafkah tahun seterusnya..
good info.. thank kim!

Iols baca nafkah isteri termasuk dua persalinan serba lengkap atas bawah e.g baju gi majlis, telekung, kasut , tuala etc

Jadi teringat hantaran risik, tunang, nikah bagi itu semua barulah faham
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 02:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Diamje replied at 4-8-2020 12:41 AM
Ada kawan ckp kat i...suami i jadi x ckup duit ni sbb salah i jugak.. i salah sbb tak redha belanja  ...

Eh kwn kau tu ckp ikut sedap mulut je..kau lembik sgt ni dik..kalo dh smpai pampers susu pn tak nak beli baiik kau ddk sorg je tinggalkan die..nmpk mcm hampir semua kau yg kua duit..aku rase punca sbb kau lembik..kalo die xnk kua duit pg la ddk sorg2 xde die pn xpe..kau bg sepatah dua kate kt die, berubah la nnt..ha giteww aku menghasut
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 02:58 PM | Show all posts
Edited by CocoCily at 4-8-2020 03:02 PM

"Aku dh kahwin 11 tahun.. dr awal kahwin suami aku mmg dah tetapkan gaji utk bayar pgasuh,kereta,rumah, pamlers susu dan belanja sekolah anak"

That is almost everything. Then husband bayar rumah dia sahaja & bil?

Sorry to say habis tu husband tu kahwin buat apa? Orang bujang pun bayar rumah/kereta. Kaum lelaki ni memang tau. Iskh
I think dia fikir u can managem everything so dia diam saja. Be careful sis.


By the way, our arrangements seperti di bawah;

1. Houses 50-50. 1st house bagi sewa. Tenant will pay $$ to our joint account. We contribute a fixed amount of $$ to that account every month. Loan auto debit from the account.

2. Cars. Kereta masing2 punya so sendiri tanggung. I ols beli kereta buruk - no loan. Kedekut.

3. I dulu give & take especially yang berkaitan with kids. But after dia buat perangai, 100% related to house expenses/kids - dia tanggung . If i beli apa2 i will claim back gitu.

4. Insurance - 100% husband.

5. Credit Card - sendiri manage. Kalau ada swipe for family, I can claim.


I think you & husband need to sit down,talk & calculate.  Sis kena tegas.
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 03:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Diamje replied at 4-8-2020 12:41 AM
Ada kawan ckp kat i...suami i jadi x ckup duit ni sbb salah i jugak.. i salah sbb tak redha belanja  ...

Please stop blaming yourself. You’ve done more than you’re suppose to. Jgn perangkap diri ko dgn judgement berat sebelah kwn ko tu.
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 03:48 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 4-8-2020 01:14 AM
Rumah lagi satu buat apa? Menjana income dgn cara cover installment tak?

Nafkah basic sepert ...

Cerai hakam tu maksudnya camner? Fasakh ke?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-8-2020 03:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Ckp direct je tt. Bnda ni tanggung jawab Husband. Lgypon Bile dia sediakan sume tu untuk anak isteri dia, rezeki dia lagi berkat.Percaya la.

Btw, husband Ai x la tanggung sume. Tp dia bgy nafkah sekian, n dgn duit tu Ai guna baya sume bil.

Hutang ptptn Ai je Ai bayor sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 04:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Cookingholic replied at 4-8-2020 03:48 PM
Cerai hakam tu maksudnya camner? Fasakh ke?

Cerai hakam ni permohonan cerai oleh isteri dengan melantik hakam, talak yg jatuh adalah talak bain sughra (tidak boleh ruju').. cerai hakam ni akta yg diluluskan di selangor sahaja, and option yg lebih cepat proses dia dari cerai fasakh.... i copy paste je lah definition dia ye....


(1) Apabila seseorang suami telah melakukan sebarang penganiayaan ke atas isteri atau menyakiti atau melakukan sebarang mudharat kepada tubuh badan atau kehormatan atau harta benda isteri sama ada dengan perkataan atau perbuatan dan isteri itu tidak sanggup untuk hidup bersama dan meneruskan perhubungan sebagai suami isteri, bolehlah isteri itu mengadu menuntut cerai kepada Mahkamah dan manakala sabit aduannya dan Mahkamah gagal mendamaikan di antara kedua-duanya, Mahkamah bolehlah menjatuhkan hukum cerai dengan satu Talak Ba'in.


Overall information ada sini... http://www2.esyariah.gov.my/esyariah/mal/portalv1/undangbm.nsf/bydocunidp/464B5BF9B471832148256F850004438F?OpenDocument
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 04:26 PM From the mobile phone | Show all posts
ok lah i will share what i experience from my previous marriage and current

Previous marriage
1. Rumah - downpayment, installment i bayar 100% rm500k rega asal, tp kos renovation rm100k dia bayar
2. Kereta - civic 50-50, merz husband bayar, SUV i bayar
3. Utility bills - husband bayar 100%
4. Groceries - husband 50%, i 50%
5. Jalan2 and makan2 - i tanggung 100%
6. Insurance savings - i tanggung both for husband abd myself
7. Medical - company i tanggung whole family unlimited
8. Savings asb, koperasi, tabung haji, semua masing2 la
9. Sspn anak, asb anak, tabung haji anak semua covered by ex i lepas cerai.... i pun carum sspn utk anak i jugak..

Lepas cerai, husband nak rumah, walau loan i serve 100%, so i file harta sepencarian utk bahagi ikut portion sapa bayar, so mahkamah putuskan berapa ex i kena bayar, kira jual beli cam biasa lah.... MUJUR dia nak beli, kalo tak, mmg rumit nak cari pembeli ETC...
Honda civic and merz dia tuntut, so i kasik je la dia.. i amek SUV sbb dah mmg i bayar 100%

Tp dari prosiding mahkamah ni la i belajar is nafkah zahir kewajipan suami actually as follows.. kalo takde bukti dia kasik, boleh tuntut kat mahkamah nafkah tertunggak

1. Rumah
2. Utility bills - bil tepon, internet, air, letrik
3. Groceries
4. Pakaian

Lain dari tu mcm kereta etc is not kewajipan suami..  
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 04:35 PM From the mobile phone | Show all posts
As for 2nd marriage pulak, my husband mmg betul2 faham yang mana nafkah wajib, yg mana utk complement sahaja...

Current marriage (semoga till jannah)
1. Rumah - 100% husband provide, termasuk renovation cost etc
2. Kereta - SUV i continue byr, sportscar and axia husband mmg beli cash je, and axia dia hadiah kat i
3. Utility bills - husband bayar 100%
4. Groceries - husband 100%
5. Jalan2 and makan2 - tongtong 50-50%
6. Insurance savings - tanggung utk masing2
7. Medical - company i tanggung whole family unlimited, husband punya pun ada medical cover skali mak ayah sume
8. Savings asb, koperasi, tabung haji, semua masing2 la
9. Continue carum sspn utk anak

Since husband dah provide groceries, i usaha masak utk family everyday.. anak i plak suka makan nasi, so senang je dia tak cerewet.. husband i tak berkira utk belanja makan minum anak i.... tp yuran & belanja skolah etc EX i masih tanggung.... alhamdulillah

For now, mmg ada lebihan gaji vs commitment i, so husband i ckp, i should now focusing on building up my financial lepas keruntuhan previous marriage yg byk merugikan dari segi duit.. kitorang plan utk building our 2nd beach resort, and petrol station.. now tengah mengumpul liquid asset utk tujuan tu...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-2-2023 01:59 AM GMT+8 , Processed in 0.094296 second(s), 38 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list