CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 12833|Reply: 93

Perbelanjaan dan nafkah keluarga..mcm mana korang uruskan?

  [Copy link]
Post time 3-8-2020 10:58 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Aku dh kahwin 11 tahun.. dr awal kahwin suami aku mmg dah tetapkan gaji utk bayar pgasuh,kereta,rumah, pamlers susu dan belanja sekolah anak.. dn skrg aku byar kredit kad... aku sedih... salah ke aku ada rasa x puas hati dalam diri?raya, sekolah biasanya aku yg cari duit... dan selama 11 tahun ni aku hidup dalam rasa x puas hati... Aku sorang je ke cmni atau korang ada pembahagian tanggungjawab dgn suami korang?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-8-2020 11:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Hsbd u tetapkn ke die yg byrkn?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-8-2020 11:12 PM From the mobile phone | Show all posts
pichee replied at 3-8-2020 11:11 PM
Hsbd u tetapkn ke die yg byrkn?

Die tetapkan suruh i bayar....
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2020 11:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Diamje replied at 3-8-2020 11:12 PM
Die tetapkan suruh i bayar....

Erk.... Abis  portion die apa
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-8-2020 11:17 PM From the mobile phone | Show all posts
pichee replied at 3-8-2020 11:13 PM
Erk.... Abis  portion die apa

Rumah n bil. Kitorg beli rumah sorg 1 (atas cadngan die jugak). Kdg jeles tgk kwn beli mcm..
.
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2020 11:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 3-8-2020 11:43 PM

Ni komen org bujang part ilmu nafkah
Yang wajib suami sediakan pakaian mininum 2 pasang/tahun atas bawah e.g pakaian sukan lengkap, baju kenduri lengkap. Tuala, stokin, tudung, bra semua minimum 2 helai/tahun. Part wajib pakaian

Part wajib makan. Cukup makan bini kat rumah bfast, lunch, dinner

Part ubat-ubatan. Cukup bagi supplemen, set pantang, bil hospital

Nasihat orang dah kawin kata minta 1/4 daripada pendapatan untuk nafkah isteri tak masuk belanja rumah pun

Kalau 1/4 dari income kasar mmg tak berhati perut pula
Tapi kalau 1/4 dari income bersih itu naya

Jadi segala bil2, loan, cc sepatutnya suami bayar. Kalau sis bayar, sis offer sukarela. Jangan lupa risiko bercerai dan isu yang berkaitan harta sepencarian


Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 12:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Diamje replied at 3-8-2020 11:12 PM
Die tetapkan suruh i bayar....

Kesiannya sis, knp dari awal.ikut je plan dia...
Patutunya dia yg byr semua tu...gaji dia brp ?gaji sis brp?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-8-2020 12:23 AM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 4-8-2020 12:08 AM
Kesiannya sis, knp dari awal.ikut je plan dia...
Patutunya dia yg byr semua tu...gaji dia brp ?ga ...

Gaji lebih kurang sama..tp awal keje dia tanggung fmly die n terjebak masalah kredit kad yg sgt teruk... tapi skrg i tgk die lebih kepada ambil kesempatan... n skrg die menangung hutang kredit kad adik ipar..  
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 4-8-2020 12:29 AM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 3-8-2020 11:41 PM
Ni komen org bujang part ilmu nafkah
Yang wajib suami sediakan pakaian mininum 2 pasang/tahun atas  ...

Anak dh 3.. kos bersalin n set pantang die tak pernah bayar pon. Termasuk kos keguguran pon i yg kuar duit.. salah i sis... dulu kesian tp lama suami mcm ambil kesempatan... tu yg i tanya... pasangan suami isteri lain mcm mana? Bestnya hidup suami tanggung head to toe..
I pon tpksa allocate 500 utk my mom.. kalau tak bg kang dia kata i buat die mcm hamba abdi..

Sorry i tanya kt sini....sbb kat sini forumer mcm matang bg pendapat
.

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-8-2020 12:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Sebab i suka diam kot.... i jadi mcm ni.. heheheh
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 12:34 AM From the mobile phone | Show all posts
TT yg bayar pengasuh, kereta, rumah,pampers, susu, sekolah anak... ingatkan suami patut tt rasa tak puas hati... I dengar pun tak puas hati

Tu semua kan patut suami yang tanggung.. tanggungjawab dia kan... Nak tarik balik semua tu sayang kat anak... TT dah bincang balik ngan suami tak? TT mintak belanja lain lebih sikit, buat topup perbelanjaan tu, mintak konar2 jgn direct boleh gitu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-8-2020 12:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 4-8-2020 12:34 AM
TT yg bayar pengasuh, kereta, rumah,pampers, susu, sekolah anak... ingatkan suami  patut tt rasa t ...

Bila bincang akan berakhir dengan gaduh besar.. kesian anak tgk mak ayah gaduh... bila i suruh die beli pampers or susu anak..smpai rumah die akan ulang ckp duit x ckup sbb dh beli pampers tadi.. i bila dgr die ckp cmtu remuknya hati... rasa mcm kita ni menyusahkan die...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-8-2020 12:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada kawan ckp kat i...suami i jadi x ckup duit ni sbb salah i jugak.. i salah sbb tak redha belanja utk rumahtangga menyebabkan suami dalam keadaan berdosa. I duduk n fikir... memang salah I ke? Mmg isteri kene redha smpai mcm tu sekali ke?..
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 12:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Diamje replied at 4-8-2020 12:38 AM
Bila bincang akan berakhir dengan gaduh besar.. kesian anak tgk mak ayah gaduh... bila i suruh die ...

Adoi... sian anak tengok. Gaduh nyorok2 tau hehe.. Tanya dia duit pergi mana tak cukup, pastu buat pekak, hehe..
Mana forumers lain, macam meols ngajar benda tak elok je

Rasanya u kena tolong dia atur belanja, hati kering sikit bila dia marah awak diam tapi kerja jalan. Baca ya latif banyak2 biar dia lembut hati

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-8-2020 12:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Diamje at 4-8-2020 12:50 AM
Catpaw replied at 4-8-2020 12:45 AM
Adoi... sian anak tengok. Gaduh nyorok2 tau hehe.. Tanya dia duit pergi mana tak cukup, pastu buat ...


Tq catpaw... kita cuba la buat hati kering tu.. rasa mcm nk angkat kaki bawak anak... tapi tu la anak manja dgn ayah nya..
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 12:55 AM | Show all posts
penah merasa sebegini termasuklah bila i dah benti keje, keje sambilan jek..

time keje dulu bil2 utilities i cover, bila dah benti kerja dia cover hutang2 besar, i cuma bayar hutang2 kad kredit i dan kadang-kadang topup la ape patut. tidak dilupe baju, mainan anak majoriti guna duit i.

tapi baru2 ni i tersedar i kasihan pada yg tak sepatutnya. tak tegas etc. ye la should be i duduk rumah benti kerja tak perlu la mencari duit sampingan. sekarang slow2 i mintak duit (selain duit belanje bulanan) walau sekecil2 beli mangga sekilo.dulu rase malu betul meminta2.sekarang i tengah slow2 la meminta keperluan mana patut

kene slow2 belajar meminta2 TT. mungkin bulan ni mintak dia bayar benda A, next month minta bayarkan B. lama2 dia sedar diri la kot itu a part of it tanggungjawab beliau terutamanya yang melibatkan makanan dan belanja anak.  

sekadar cadangan, mungkin perlu disesuaikan dengan kewangan dan situasi TT dan pasangan
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-8-2020 12:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Catpaw at 4-8-2020 01:12 AM
Diamje replied at 4-8-2020 12:41 AM
Ada kawan ckp kat i...suami i jadi x ckup duit ni sbb salah i jugak.. i salah sbb tak redha belanja  ...


Saya rasa kena uruskan perbelanjaan tu dulu... Takkan semua dosa isteri tanggung, habis laki tu terus masuk syurga tak dihisab ke, malaikat ka? Tanggungjawab dia macam mana pula...

Ada pula istwri je salah, baik takpayah  berlaki kalau macam tu.. Kita ni hamba Allah je,bukan hamba manusia laki ke sapa ke, semua kena lalu titian sirat tu

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-8-2020 01:07 AM From the mobile phone | Show all posts
t_hahahaha replied at 4-8-2020 12:55 AM
penah merasa sebegini termasuklah bila i dah benti keje, keje sambilan jek..

time keje dulu bil2  ...

Finally..ada gak org yg rasa apa yg i rasa.. Yes.. i MALU... i mcm baru realized yg i malu nk minta hak i....  

Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 01:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by green~tea at 4-8-2020 01:16 AM
Diamje replied at 3-8-2020 11:17 PM
Rumah n bil. Kitorg beli rumah sorg 1 (atas cadngan die jugak). Kdg jeles tgk kwn beli mcm..
.


Rumah lagi satu buat apa? Menjana income dgn cara cover installment tak?

Nafkah basic seperti forumer kim.k dah bgtau kat atas... kewajipan suami u sediakan rumah, tak kira lah sewa atau beli... groceries..  makan minum... nafkah anak... utilities bills semua tu kewajipan dia... tetapi kereta u pakai, bukan kewajipan suami u.... and duit u tu sepatutnya digunakan utk support ringankan beban dia je and utk simpanan....

I dulu ex justify i kena tanggung rumah and kereta dengan cara bgtau i yg dia memberi kebenaran i keluar bekerja pun dah dikira melepaskan tanggungjawab dia daripada memberi nafkah pada i.... LOL sgt jantan sebegini, selayak nya iols ceraikan dia (cerai hakam), tu pun after 12 yrs makan hati  

Dulu2 i tak berani... lama2 i belajar dan beranikan diri fight for my own life..  tp walaupun i choose to divorce,... i harap TT takde la resolve amek keputusan cam i... kalo boleh selamatkan, cuba lah selamat kan, betulkan apa yang tak betul.... anyway divorce is expensive.... lagi expensive dari nak mendirikan rumahtangga..  all the best TT
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 01:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Sorry mencelah..sis punya perbelanjaan mcm single mom..kawen sepatutnya meringankan bkn membebankan..bedoa la byk2 la..mulut asyik sebut tak cukup duit bekira dgn ank bini smpai bila rezeki tu takkan cukup dan berkat..maaf bkn nak hentam ya..kena cari kekuatan utk hak sis..kekuatan mintak kat Dia..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-11-2022 05:02 PM GMT+8 , Processed in 0.103477 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list