Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
850
View
17
Reply

Cream Cheese Habis? Eh! Boleh Buat Sendiri, Mudah Dan Murah Je

[Copy link]

Author: Cari-Azza       Show all posts   Read mode

Author
Post time 1-8-2020 03:30 PM | Show all posts |Read mode




Musim perayaan memang kebanyakan barang bakeri habis, semuanya gara-gara nak membuat kek sendiri.


Bagaimanapun, bagi mereka yang kreatif, ada sahaja cara untuk membuat sendiri bahan asas seperti cream cheese perkongsian pengguna Facebook, Halawiah SD yang menggunakan tiga bahan saja.




Foto :Fb



Foto : Served from scratch





Bahan-bahan
- 1liter susu segar/susu full cream/susu tinggi lemak
- 3 sudu besar perahan lemon/cuka
- Sehelai kain putih untuk memerah.


Cara membuatnya
1) Masak susu dengan api perlahan (tak perlu mendidih, sekadar nampak buih2 halus).




Foto : Served from scratch





2) Masukkan cuka sedikit demi sedikit sebanyak 3 kali hingga cuka habis. Kacau perlahan hingga susu dan air terasing. Tutup api.


Foto : Served from scratch



3) Tapis susu tadi dengan kain putih, biarkan 15 minit atau hingga bancuhan betul-betul kering. Perah bancuhan tadi, masukkan sedikit garam, kisar hingga sebati dan halus. Siap. Boleh disimpan dalam peti sejuk beku.




Foto : FB





Wah! Dah boleh buat sendiri ni, lebih mudah dan menjimatkan, lah. Anda yang suka 'baking' boleh cuba buat nanti. - CARI
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 1-8-2020 03:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Done aku save resepi
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2020 04:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku pernah buat yogurt je...memang menjadi...cream cheese tak pernah cuba lg
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2020 06:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Pernah baca diorang cakap guna susu hampir basi/basi entah dah lupa. Kira tak bazir la tak buang je susu tu
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2020 06:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Tq resepi {:love {:love klu rajin kita buat...sng je rupanya
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2020 06:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Mmg btol btol hype wei
Iols ada order ..cari merata puchong ni x jumpa..
Last cari kat aeon big..baru jumpa
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2020 08:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Wah.. Murah je cost dia.. Cream cheese ready so mahal now.. Huhu
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2020 08:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Tp rasa dia sama ke? Sbb biasanya yg ready made kat kedai2 tu mesti dah ada bahan tambahan..
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2020 09:04 PM | Show all posts
air lebihan tu boleh pakai buat red velvet cake..  boleh jadi, tapi kena uli2 sikit.. instruction dia ni tak lengkap..
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2020 03:32 PM | Show all posts
2) Masukkan cuka sedikit demi sedikit sebanyak 3 kali hingga cuka habis. Kacau perlahan hingga susu dan air terasing. Tutup api.


sampai cuka habis?
kalau ikut logik kepala bendul aku ni,
kat rumah ada 2 botol cuka.
sehingga cuka habis.. maksudnya, 2 botol ni la tuang
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2020 03:52 PM From the mobile phone | Show all posts
kroit92: sampai cuka habis?kalau ikut logik kepala bendul aku ni,kat rumah ada 2 botol cuka.sehingga cuka habis.. maksudnya, 2 botol ni la tuang

3 sudu daaa  {:cryrun
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2020 10:04 AM | Show all posts
wah boleh try lepas ni, mgu lps pg mydin mmg habis cream cheese ni
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2020 10:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Mcm buat tauhu.
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2020 03:42 PM | Show all posts
cream cheese macam ni yang ada kat cheese burst dominos pizza tu kan
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2020 04:15 PM | Show all posts
Info dan tips berguna
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2020 07:30 PM | Show all posts
butter milk ,base nya

org sini xbiasa .

Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2020 10:44 AM | Show all posts
siapa yg dah cuba..meh la share hasil tu mcmana.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2020 01:45 PM | Show all posts
mgu lepas ada godek kat utube pasal diy cream cheese
mat salleh buat, japanese pon buat gak
step semua sama, tinggal masa nak blend tu kalau rasa kering  boleh tambah air tapisan tadi utk dapatkan tekstur cream cheese
mmg da plan nak buat, ntilah klu berjaya iols update kat sini

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list