CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 42887|Reply: 217

[Tempatan] Bukit Melaka adalah nama asal, St Paul nama diberi penjajah Portugis. Setujukah

  [Copy link]
Post time 22-7-2020 12:34 PM | Show all posts |Read mode
Edited by dizekni at 22-7-2020 03:41 PM

  • Wednesday, 22 Jul 2By M. Veera Pandiyan




    • [url=][/url][url=][/url][url=][/url][url=][/url][url=][/url][url=][/url]




Needless move to alter history
The proposal to change the name of Melaka’s iconic St Paul’s Hill to Bukit Melaka has not gone down well, with locals and those in the tourism industry questioning the motives behind it.

THE fixation on hills in Melaka often arouses amusement and, sometimes, even intrigue. There are just too many places around the historical city named after “bukit” (hill).

The truth is, the church is not there, just the ruins.
Nasruddin said that the name should “be returned to reflect the original owner of the hill – the Malay Sultanate of Melaka” and that Perzim had prepared a working paper to effect the change and this would be brought to state Exco for approval.

Melaka may be a DAP stronghold, but it was the MCA which publicly raised objections to Perzim’s plan

If the aim is just to highlight the original name and educate visitors about the glory of the Melaka Sultanate, there is a simpler solution. Just erect a signboard displaying all the information, covering the lineage of rulers from Parameswara to Sultan Mahmud.

There is already a replica of the Melaka Sultanate Palace (Istana Kesultanan Melaka), built in 1984, based on descriptions of Sultan Mansur Shah’s (1456- 1477) abode in the Sejarah Melayu (Malay Annals). The majestic structure serves as a museum highlighting the grandeur of the sultanate.

To his credit, Melaka Chief Minister Datuk Sulaiman Md Alias has responded by saying that feedback from the various stakeholders and serious deliberations were needed before such a move.

Yes, and the discussion should begin by examining the revision itself. Is it to reflect a more precise account or to appease the prevalent political, religious or racial tendencies?
Sumber : The Star

Ulasan dizekni : Usaha pihak Perbadanan Muzium Melaka (PERZIM) untuk mengembalikan nama Bukit Melaka perlu disokong sepenuhnya.

Ini kerana bukit tersebut pernah menempatkan Istana Kesultanan Melayu Melaka dan Masjid Agung Melaka, sebelum diruntuh dan dimusnahkan oleh Portugis, sebelum bahan2 binaan istana dan masjid diguna untuk membina pula kubu A famosa dan gereja St Paul..

Banyak pihak di kalangan bukan Melayu mula menolak perkara tersebut termasuk artikel di atas dan pihak MCA Melaka

Usaha baik pihak PERZIM dalam mengembalikan fakta sejarah sebenar tanahair kita sangatlah dipuji.







Single Polls, Total 64 Users voted
92.19% (59)
6.25% (4)
1.56% (1)
Your User group have no permission to vote

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 22-7-2020 12:41 PM | Show all posts
Boleh juga ke sini untuk tunjukkan sokongan anda


Lebih 7,000 dah undi

http://chng.it/W5bbLMfB
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2020 12:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Done undi.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-7-2020 01:06 PM | Show all posts

KM Melaka diberitakan perlu maklumbalas orang ramai sebelum
pertimbang permohonan PERZIM

semoga PERZIM berjaya
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2020 01:07 PM | Show all posts
Selaku orang melaka , aku rasa xde sebab pon nak tukar2 nama bagai. biar je la seadanya,lagipon unik & iconic nama st paul tu. tapi bila kau luahkan pendapat aku ni FB kena cerca sebagai anti-kesultanan. xpasal2 je kena fitnah. lagi satu banyak sangat bukit la, pening aku. bukit piatu, bukit godek, bukit rambai, bukit baru, bukit cina
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2020 01:12 PM From the mobile phone | Show all posts
dizekni replied at 22-7-2020 01:06 PM
KM Melaka diberitakan perlu maklumbalas orang ramai sebelum
pertimbang permohonan PERZIM


Aku harap depa juga dedahkan fakta saudagar cina dan india yg bagi bantuan kepada Portugis utk menakluk melaka.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-7-2020 01:15 PM | Show all posts


Ilustrasi senibina Istana Kesultanan Melayu Melaka
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-7-2020 01:25 PM | Show all posts
azimodin replied at 22-7-2020 01:07 PM
Selaku orang melaka , aku rasa xde sebab pon nak tukar2 nama bagai. biar je la seadanya,lagipon unik ...

Kita bercakap pasal Bukit Melaka sahaja

bukan bukit2 yang lain

bersungguh portugis musnahkan segala binaan bersejarah berkait
Islam di Melaka, jika tidak, hari ini kita ada simbol2 ikonik Melaka yang sangat hebat

Istana, masjid, kapal Mendam berahi dan kota

sangat memalukan replika kapal flor de la mars dan binaan batu A famosa milik penjajah
pula dipilih sebagai simbol Melaka

beratus tahun lamanya kehebatan silam disembunyikan

kini kita mampu membela semula keutuhan sejarah
sendiri
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-7-2020 01:33 PM | Show all posts
dizekni replied at 22-7-2020 01:25 PM
Kita bercakap pasal Bukit Melaka sahaja

bukan bukit2 yang lain

dah nama pon pendapat peribadi, masing2 ada view masing2. aku xrasa pon secubit "kebangkitan" kalau esok lusa bukit tu ditukar jadi bukit melaka. mungkin lepas ni boleh la tutup sekali potugis settlement tu - tu pon ala2 meraikan tinggalan penjajah. ini pon pendapat peribadi la.
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2020 02:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Hanya 'Sultan Melaka' yg berhak.
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2020 02:43 PM | Show all posts
Malangnya sejarah Melaka ni banyak tiada bukti.

Kat Jawa ada Borobudur, Cambodia ada Ankor Wat. Even Sumatera pun banyak candi2 lama.

Kalau nak kata rumah2 semua kayu dah reput at least kubur patut ada macam Arab Saudi.

Melaka actually dah lama 'benefit' oleh peninggalan penjajah (walau dalam hati acah2 tak rela). Ada nama Bukit St Paul at least curious juga lah orang luar nak tengok walau seketul batu bodoh ja pun. Tukar nama jadi Bukit Melaka akan jadi macam Bukit Seremban ja lah.

Takde isu sangat dah kot.


Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2020 02:45 PM | Show all posts
apa kelebihan nye?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-7-2020 02:46 PM | Show all posts
azimodin replied at 22-7-2020 01:33 PM
dah nama pon pendapat peribadi, masing2 ada view masing2. aku xrasa pon secubit "kebangkitan" kala ...

Itu la antara kelebihan merdeka

boleh tentukan hak dan kepentingan sendiri tanpa
dikongkong orang lain


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-7-2020 02:48 PM | Show all posts

Mengembalikan yang hak pada tempatnya

tanpa perlu pergi ke negara portugis, robohkan gereja di sana
dan bagi nama lain pada tempat tersebut
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-7-2020 02:54 PM | Show all posts
Nahnukutu replied at 22-7-2020 02:43 PM
Malangnya sejarah Melaka ni banyak tiada bukti.

Kat Jawa ada Borobudur, Cambodia ada Ankor Wat. E ...

You kurang sumber maklumat

semakin banyak dokumen primer dan bahan artifak
yang ditemui

telah diarkibkan dan banyak juga dalam pelbagai peringkat kajian

Hikayat Hang Tuah ditarik daripada teks sejarah sebelum ini
kerana kurang bukti primer, bukan kerana tak wujud seperti yang cuba
digembar-gemburkan cina DAP

penemuan artifak keris dan bukti2 bertulis primer dari Ryukyu, Jepun, meriam dan lain2
alatan di Goa, India, artifak di muzium2 utama negara Portugal sendiri, serta banyak sumber
lain semakin mengukuhkan usaha pengumpulan
bahan bukti sejarah
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2020 02:57 PM From the mobile phone | Show all posts
azimodin replied at 22-7-2020 01:07 PM
Selaku orang melaka , aku rasa xde sebab pon nak tukar2 nama bagai. biar je la seadanya,lagipon unik ...

aku pun berpendapat sama biarpun bukan ic 04, tapi membesar kat sana
yang kecoh ramai org luar jer, org melaka x rasict sampai nk tukar nama
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 22-7-2020 03:02 PM | Show all posts
vespa_oren replied at 22-7-2020 02:57 PM
aku pun berpendapat sama biarpun bukan ic 04, tapi membesar kat sana
yang kecoh ramai org luar je ...

Jadahnya rasis

ni nak kembalikan sejarah asal

bukan nak halau siapa2

bukit tu ada runtuhan gereja portugis je,
bukan kawasan rumah orang


Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2020 03:04 PM | Show all posts
dizekni replied at 22-7-2020 02:54 PM
You kurang sumber maklumat

semakin banyak dokumen primer dan bahan artifak

Okay.

Sebagai anak jati Melayu (yang kadang2 dituduh RBA), I hope and I pray hard that you're right.

Bring back those evidence. Kalau setakat sembang siapa nak percaya. Orang asli pun lagi terer.




Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-7-2020 03:06 PM | Show all posts
sarah82 replied at 22-7-2020 01:12 PM
Aku harap depa juga dedahkan fakta saudagar cina dan india yg bagi bantuan kepada Portugis utk men ...

Fakta tersebut telah banyak didedahkan dalam pelbagai
bahan penulisan sejarah

yang tulis artikel kat post #1 tu mungkin salah seorang keturunan
Nina Chatu
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2020 03:06 PM | Show all posts
nama x komersial langsung..brapa byk bukit lerr
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-2-2023 02:51 AM GMT+8 , Processed in 0.153384 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list