Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
651
View
18
Reply

Jejas Keselamatan Negara, India Haramkan TikTok Dan WeChat

[Copy link]

Author: CARI-MAL       Show all posts   Read mode

Author
Post time 30-6-2020 11:47 AM | Show all posts |Read mode
Selepas kematian bintang TikTok India dipercayai akibat bunuh diri baru-baru ini, negara itu mengambil langkah mengharamkan aplikasi berkenaan.


Menurut media tempatan seperti dipetik AWANI, selain TikTok, 59 aplikasi lain termasuk WeChat buatan China turut diharamkan kerana didakwa mendatangkan bahaya kepada negara.








Kementerian Teknologi Maklumat India dalam satu kenyataan berkata, tindakan itu diambil selepas pihaknya menerima banyak aduan yang mendakwa aplikasi terbabit mengambil data secara tidak sah.

"engumpulan, perlombongannya dan pemprofilan data itu mempunyai elemen yang boleh menjejaskan keselamatan dan pertahanan negara India.

"Ia akhirnya boleh mengugat kedaulatan dan integriti India dan hal ini memerlukan langkah kecemasan segera," kata kenyataan itu.


Dianggarkan lebih 120 juta pengguna, India menjadi pasaran asing terbesar aplikasi berkenaan.


Syarikat ByteDance berpangkalan di Beijing yang membangunkan aplikasi TikTok bagaimanapun menafikan dakwaan berkongsi data pengguna yang diambil secara tidak sah dengan kerajaan China. - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 30-6-2020 11:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Ala... Leluhur ni memang suka bunuh diri kan
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2020 12:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Y main tiktok tu mmg elok bnuh diri jah..mcmm xde maruah sekor2 bertiktok..

Dgn pakaian ntah apa2,mmg masing2 nak tnjuk kebodohan diri..yucksssssssss~
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2020 12:09 PM From the mobile phone | Show all posts
sambung tiktok dlm kubur larr
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2020 12:12 PM From the mobile phone | Show all posts
India mmg x ngam sangat dgn China pun kannn
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2020 12:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Perang dunia ke3 la india dgn china ni..siap haramkan tiktok dgn wechat dah
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2020 12:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Elok la....diorg dgn china same je wat video tiktok mngarut2....ingt kelakar gaknye lawak recycle tu....malaysia pn dah start bjangkit prangai.....
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2020 12:22 PM | Show all posts
makcik malaysia juga kental kan walau kena hentam macam2 dikata tetap tegar membuat video baru hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2020 12:42 PM | Show all posts
Tunggu bila lah Malaysia nak haramkan jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2020 12:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Pulakkkk {:run{:run
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2020 02:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau malaysia ban tiktok habislah kak dosah x blh nak bayo rumah 800k eh 300k dia tu.
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2020 02:15 PM | Show all posts
media war ke nih
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2020 02:18 PM From the mobile phone | Show all posts
so apa kaitan tiktok user yg bunuh diri dgn kebocoran maklumat di china tu
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2020 03:51 PM | Show all posts
malaysia tolong la haramkan tiktok jgk. rengsa aku tgk sekor2 retis msia bertiktok. baik yang bertudung mak bdk pun tergedik2 sekali
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2020 08:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku kalau Malaysia ban TikTok memang setuju. Mengarut ntah apa2 dgn yg dah tua2 bangka pun nak terjebak jugak
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2020 10:01 PM | Show all posts
sebenarnya india insecure dengan china... phone maker china pegang, apps pun china pegang, e-commerce pun china pegang...

dari segi teknologi china jauh maju kedepan berbanding india...
ikutkan apps lain especially google lagi banyak collect data user...
nape tak ban youtube tu semua? abistu negara jepun yg lagi ketat dasar privasi tu takde ban pun?
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2020 06:46 AM From the mobile phone | Show all posts
angkara taksub dgn sesuatu..nyawa sggp digalang..aduhai
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2020 07:18 AM From the mobile phone | Show all posts
RatuDunia94 replied at 30-6-2020 04:12 AM
India mmg x ngam sangat dgn China pun kannn

Tengah konflik sekarang ni dekat border srinagar-leh. Askar india mati last week kena tembak
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2020 08:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Taksub sgt..smpi sggp buat apa2 demi viral
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list