CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4575|Reply: 11

[ILMU MUDAH]: MIDSUMMER'S DAY, SUMMER SOLSTICE 24/06/2020

  [Copy link]
Post time 25-6-2020 01:49 PM | Show all posts |Read mode
Edited by ipes2 at 25-6-2020 02:20 PM

Selamat menyambut Summer Solstice Day untuk tahun 2020 kepada semua. Ianya juga dipanggil  Midsummer's Day atau Estival Day. Ianya dikira sebagai The Longest Day juga, dan disambut pada 24/06 pada setiap tahun di negara yang mempunyai summer (walaupun sebenarnya, The Longest Day di Hemisphere Utara di millenia ini sudah jatuh pada 20/06). Hari ini 24/06 adalah Cuti Umum di sesetengah negara Barat dan ianya disambut di hampir kesemua negara Barat (lihat gambar).
Dari segi mitosnya, di hari Summer Solstice adalah hari dimana ruh ruh jahat akan keluar, lalu orang2 Hemisphera Utara dizaman pra-sejarah akan memakai kalung2 dileher mereka yang diperbuat dari herbs dan bunga2 (lihat gambar). Di hari ini, pelbagai perayaan yang sangat Paganistic akan dilakukan di serata negara Eropah, dan di hari Estival ini ada pelbagai rituals, mitos, festivals dan perayaan2 yang agak berbeza diadakan, bergantung kepada locality negara masing2 (eg lihat gambar dari area Stonehenge, Sweden etc).


Kerana miringnya Bumi di atas paksinya sedemikian rupa (lihat gambar), maka pada hari ini ialah hari dimana matahari berada di paras paling tinggi dilangit suatu bahagian lain dan betul2 tegak di atas kepala di tempat2 yang berada di Tropics. Juga, kerana Bumi yang mengelilingi matahari ini sebenarnya didalam paksi membujur (dan Bumi juga, sedikit bujur), maka akan ada suatu tempat di Tropics dimana mataharinya betul2 tegak diatas kepala, lebih dari tempat yang lain, di tempat2 yang dinamakan Tropic of Cancer (kerana ianya mulai disedari disuatu zaman pra-sejarah dimana ketika itu bahagian Bumi yang terjadinya fenomena ini terletak di atas Constellation of Cancer (zodiac lah pada yang percaya pada Astrology) dan Tropic of Capricorn (untuk Hemisphera Selatan, lihat gambar). Di hari itu, tempat tadi tidak menghasilkan bayang kerana matahari betul2 diatas kepala. [Nota, kerana Bumi bergoyang seolah gasing yang akan terhenti berpusing, maka sebenarnya, Tropic of Cancer telah berubah untuk millenia ini kepada Constellation Taurus]. Lihat: https://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=1205306&page=1&extra=#pid71180316



This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-6-2020 03:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols tak sempat lawat stonehenge masa blaja dolu2. Dgr citer, dolu2 depa bg pi dekat2 dgn batu2 tu. Tapi skang dah block off dan kena tgk dari jauh juga. Ada juga balloon rides utk tgk area tu dari atas..

Bila ckp psl pagan rituals ni, iols tingat jaman iols tgk The Wicker Man, lakonan nicholas cage. Those were funs times.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-6-2020 08:14 PM | Show all posts
Tinot7 replied at 25-6-2020 03:31 PM
Iols tak sempat lawat stonehenge masa blaja dolu2. Dgr citer, dolu2 depa bg pi dekat2 dgn batu2 tu.  ...

untuk Summer Solstice itu, masih dibenarkan untuk pergi dekat, atas dasar perayaan kot. If Tinot tengok pix kedua di Stonehenge itu, itu adalah picture tahun lepas dimana mereka ini menunggu matahari naik di hari 24/06/2019
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2020 08:20 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 25-6-2020 08:14 PM
untuk Summer Solstice itu, masih dibenarkan untuk pergi dekat, atas dasar perayaan kot. If Tinot t ...

Maknanya kalau nak melawat, kena mai masa tarikh tu supaya dapat pi dekat2.. tengkiu Dr Ipes. Learnt something new today.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-6-2020 08:31 PM | Show all posts
Tinot7 replied at 25-6-2020 08:20 PM
Maknanya kalau nak melawat, kena mai masa tarikh tu supaya dapat pi dekat2.. tengkiu Dr Ipes. Lear ...

..or why dont you gi tengok Tropic of Cancer itu.. dimana 1 moment in the evening tu, tidak ada bayang masa itu. cuba tengok thread saya yang satu lagi.. saya rasa ianya lebih menarik.. tidak ada bayang a few minutes.. can you imagine? siapakah kita jika tidak tidak cast shadow in life

Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2020 07:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by adila39 at 26-6-2020 07:34 PM
ipes2 replied at 25-6-2020 08:31 PM
..or why dont you gi tengok Tropic of Cancer itu.. dimana 1 moment in the evening tu, tidak ada ba ...


oh ni... interesting. Kalau living without shadow? probably kita living without light? also known as season mother nature, anyway in ancient china, summer solstice ni berkait dgn Yin kan? celebrating the sun and symbol of all good things. Brings all the good luck.. ada jgk bad luck? mcm doc kata tu bad spirits?.. interesting.

Thanks doc for d info.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-6-2020 11:37 PM | Show all posts
adila39 replied at 26-6-2020 07:27 PM
oh ni... interesting. Kalau living without shadow? probably kita living without light? also know ...

itulah, di kata ada bad spirits running free.
so they wear kalung dekat leher, made of herbs etc.
so this kalung becomes the symbol for summer solstice celebration

oh yang tempat tak ada shadow itu just a few places in the world, when, noon nya the sun doesnot cast any shadow as it is straight above any items during that particular  moment
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2022 05:26 PM | Show all posts
omg macam cerita midsommar je ni
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 9-6-2022 01:38 AM | Show all posts
KoolDas replied at 8-6-2022 05:26 PM
omg macam cerita midsommar je ni

cerita midsommar ni mcm mana.
best tak.
sy tk tahu pon cerita2 psl midsummer's dream, midsummer murders, midsommar etc

kita tak ada summer kan? sayang lak
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2022 07:14 PM | Show all posts
ipes2 replied at 9-6-2022 01:38 AM
cerita midsommar ni mcm mana.
best tak.
sy tk tahu pon cerita2 psl midsummer's dream, midsummer mu ...

kat mesia, summer sepanjang tahun... yg takde, autumn dan winter jahh.. tapi ice-skating rink ada jahh kat Sunway pyramid.. bunga pula mekar sepanjang tahun.. giteww..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-7-2022 03:04 AM | Show all posts
Tinot7 replied at 20-7-2022 07:14 PM
kat mesia, summer sepanjang tahun... yg takde, autumn dan winter jahh.. tapi ice-skating rink ada  ...

summer kita tu kering kemain
tetapi kita ada summer rain kan?
best jugak.. hujan tgh hari, kata org2 tua
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2022 05:27 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 26-7-2022 03:04 AM
summer kita tu kering kemain
tetapi kita ada summer rain kan?
best jugak.. hujan tgh hari, kata or ...

Kat mesia ada musim tengkujuh.. feeling main dlm banjir laeennn.. laeeenn...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-12-2022 05:39 PM GMT+8 , Processed in 0.131815 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list