CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1605|Reply: 17

Bunuh Diri Lepas Kantoi Meniru Ketika Peperiksaan

[Copy link]
Post time 15-6-2020 11:55 AM | Show all posts |Read mode
Seorang penuntut tahun dua sebuah universiti di China membunuh diri selepas tertangkap meniru ketika peperiksaan.


Penuntut pengajian teknologi komputer bernama Shi, 20, dilaporkan kantoi sedang melihat telefon pintarnya di bawah meja ketika peperiksaan jam 2.30 petang pada 6 Jun lalu.




Kredit foto: Shanghaiist




Shi meninggalkan dewan peperiksaan sekitar 20 minit kemudian selepas kertas soalannya dirampas dan ditemui mati melompat dari sebuah bangunan di kampus berkenaan kira-kira jam 3 petang.


Sejurus sebelum membunuh diri, Shi mengirimkan pesanan ringkas terakhir kepada ibunya.

"Maaf, ibu tak perlu risau tentang saya," tulisnya.




Kredit foto: Shanghaiist




Keesokan harinya, pihak universiti mengumumkan insiden berkenaan menerusi laman sosial dengan memaklumkan rakaman kamera litar tertutup (CCTV) tidak menunjukkan mangsa dimarahi pengawas peperiksaan, mahupun berlaku sebarang pertengkaran mulut antara mereka.


Menurut seorang warganet di Sina Weibo yang dipercayai sepupu mangsa mendakwa Shi diperlakukan tidak adil oleh pihak universiti kerana hanya kertas peperiksaannya dirampas sedangkan seorang lagi calon peperiksaan dibiarkan terlepas selepas kantoi meniru.

"Kami mengakui Shi bersalah kerana meniru ketika peperiksaan, namun ia tidak bermakna pihak universiti boleh lepas tangan berhubung insiden ini.

"Kami masih tertanya-tanya tekanan apa yang dialami Shi dalam masa 20 minit hingga membuat dia mengambil keputusan membunuh diri dan sehingga kini pihak universiti belum memberi sebarang penjelasan," kata Zhang kepada Global Times.


Sementara itu, insiden serupa berlaku di India juga hari Sabtu waktu tempatan.




Kredit foto: New Indian Express




Pihak universiti menjelaskan kepada media bahawa penuntut wanita jurusan perdagangan, Anju P Shaji, 20, tertangkap meniru dengan membawa masuk nota ke dalam dewan peperiksaan.


New Indian Express melaporkan mangsa hilang pada 6 Jun sebelum mayatnya ditemui pada tengah hari keesokannya dalam Sungai Meenachil iaitu empat kilometer dari jambatan Cherpungal, tempat beg tangan dan kasutnya ditemui.


Bapa mangsa bagaimanapun menafikan anaknya meniru ketika peperiksaan dan menyalahkan pihak universiti kerana memalukan Anju di hadapan calon peperiksaan lain hingga menyebabkan anaknya membunuh diri. - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-6-2020 01:24 PM | Show all posts
mendonia betul dua2 leluhur ni
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2020 01:30 PM | Show all posts
Dah kantoi baru nak rasa bersalah sampai sanggup bunuh diri satu tindakan yang sia2.  
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2020 01:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Seperti biasa parents & family masih in denial, ank2 diorang baik katanya
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2020 01:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesiannya.
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2020 01:53 PM | Show all posts
muda mudi skrg lemah akalnya. takut berhadapan dgn realiti kah?  maybe parents patut muhasabahhhh
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2020 01:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Lorr.. In the first place klu dh tahu ade potensi nk kantoi, kenapa buat perbuatan meniru tu?

Ni jenis play victim smpi ke suda.. Pandai buat pandai la tanggung. Aiyooo.lembbikkkkk
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2020 02:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Dh mmg salah kau meniru. Pastu bunuh diri pulak. Haihh ceteknya pemikira kau dek
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-6-2020 02:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Murahnya nilai harga sekeping nyawa
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2020 02:50 PM | Show all posts
Kenapalah mudah sangat ambil keputusan untuk bunuh diri.
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2020 03:01 PM | Show all posts
aku berani meniru pun setakat tanya2 kawan je.
atleast takde bukti nak didakwa hihi
tp berani ek meniru guna henpon, tak takut ke..
maybe bunuh diri sbb rasa malu+bersalah kat parents kot..
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2020 03:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak sempat study ke apa ni sampai sanggup nak meniru bagai. Dh kantoi terus bunuh diri.
Takut kena kecam.

Iols dulu masa belajar di ipta di selatan nun,
ada cina jenis camni.
Pointer tkde la rendah mana tp dia dipulaukan kawan2 sebangsa. Kemurungan.
Last2 bunuh diri dalam bilik.
Kuang asam betul.
Bunuhla diri kt tmpt lain.
Hostel kitaorg juga jd mangsa
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2020 05:18 PM From the mobile phone | Show all posts
selalunya yg meniru ni suka play victim.. xsngaja bawak notalah.. byk nota tp, xtgk pon.. mcm2 ler peragai org meniru ni..
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2020 09:55 PM From the mobile phone | Show all posts
punca bunuh diri tu sbb meniru just a tip of the iceberg ja... dia meniru sbb tekanan keluarga agaknya.. . nak anak 100% semata mata.. mostly kita tgk kat sini pun sama leluhur wuhan itu, letak harapan tggi sgt kat anak padahal bukan cerdik mana pun anak.. tk mau terima hakikat kekurangan anak.. force amek course yg tak leh carry.. last2 resort to meniru and plagiat assignment.. kalau depress sgt, bunuh diri dr mengadap mak pak dgn result yg teruk.. kalau berjaya kerja pun, ada kes bunuh diri sbb tekanan kerja.. teringat kes budak cina baru kerja dgn bosch terjun bangunan  sbb stress kerja..
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2020 10:25 PM | Show all posts
penting ke ???????
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2020 11:18 PM From the mobile phone | Show all posts
dah agak dah
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-6-2020 12:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Takziah kpd keluarga.
Toksah la meniru. Kalau tak tau, goreng je mcm bebudak kat sini. Pastikan bawak kicap, sos, minyak dan garam secukupnya.
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2020 01:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Ala rileks la. Meniru je pon. Thun dpn repeat je la
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-2-2023 07:55 AM GMT+8 , Processed in 0.112700 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list