CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 4850|Reply: 24

Cara Potong Anggur Boleh Buat Anda Kehilangan Anak!

[Copy link]
Post time 13-6-2020 01:34 AM | Show all posts |Read mode
Nampak remeh, tetapi mampu meragut nyawa anak anda jika dipandang enteng.




Gambar hiasan: Taste of Home



Menerusi perkongsian di laman Facebook Public Health Malaysia, potongan buah-buahan untuk anak kecil terutama anggur adalah sangat penting untuk mengelak daripada tercekik.

"Walaupun nampak lembut dan kecil, buah anggur suduh cukup untuk menyendal saluran pernafasan kanak kanak," tulis pengendalinya.








Maklumat itu adalah berikutan kejadian kanak kanak berusia 5 tahun yang dikejarkan ke hospital kerana mengalami kesukaran bernafas selepas tercekik sebiji anggur hingga perlu menjalani pembedahan bagi mengeluarkannya.


Lantaran itu, Public Health Malaysia berkongsi cara memotong buah anggur yang betul untuk anak kecil.




Kredit foto: FB Public Health Malaysia




Pastikan ia dipotong secara memanjang dan bersaiz kecil. - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-6-2020 09:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Budak kecik ni mana reti mengunyah sgt. Dia main telan je. Tambah plak kalau dia makan sambil main. Tak reti duduk diam.
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2020 09:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Nasib baik tak jadi apa2 masa iols belikan anggur utk anak2 buah
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2020 10:20 AM | Show all posts
laa tak tahu pun bahaya...thanks yaa gud info
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2020 10:41 AM From the mobile phone | Show all posts
wlau ank2 buah xsuka mkn buah tp info bgus sbg lngkh bjga2. bdk2 mmg gelojoh mkn. ank buah i sorang tu klau mkn roti bun sumbat sbijik trus pnuh msuk mulut.
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2020 01:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Takutnya lahai...
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2020 06:09 PM | Show all posts
suapkanlah, jangan malas
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2020 06:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Risau kalau budak2 makan tercekik

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-6-2020 09:15 PM | Show all posts
bahaya sbb budak2 bkn kunyah pun.. diorg masuk mulut terus telan..
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2020 09:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa iol tgk no yg dah potong tu sama dgn yes tapi diterbalikkan? Ke mata iol juling?
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2020 11:23 AM From the mobile phone | Show all posts
234126 replied at 13-6-2020 09:59 PM
Kenapa iol tgk no yg dah potong tu sama dgn yes tapi diterbalikkan? Ke mata iol juling?

Yg no tu potong 2, yg yes potong 4
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2020 07:23 PM From the mobile phone | Show all posts
blinkII replied at 14-6-2020 11:23 AM
Yg no tu potong 2, yg yes potong 4

memang sah mata iol juling thank u chuol
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2020 08:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Bgus info ni..
Kena xtra hati2 dan pikir pnjg...

Mcm rambutan..smpai skrg ssya buang biji, pastu siap2 bg jd kecik

Sbb masa jg anak di nicu..paed bgtau..byk sgt kes budak tercekik buah..tmbhan bila musim buah, byk rambutan dan kes lemas..
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2020 02:47 AM | Show all posts
iols baru tau..nicee
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2020 08:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Xpernah bg buah direct mcm tu. Aku potong masuk dlm puting buah tu baru bg ank aku mkn.
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2020 08:45 AM | Show all posts
234126 replied at 14-6-2020 07:23 PM
memang sah mata iol juling  thank u chuol

DP u pun dah membuktikan.

hahahahahahaaaahahahahaha
hahahaa sssooorryyy aku x boleh tahan!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-6-2020 09:49 AM | Show all posts
anak sedara aku pon gini, kalau anngur laju je makan

sebab dia tak nak kongsi ngan orang

punye la laju, sebab dia telan je
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2020 11:02 AM | Show all posts
memang bahaya tercekik ni sampai boleh bawa kematian.
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2020 03:11 PM | Show all posts
baru tau, nice info.. tq TT
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2020 03:28 PM | Show all posts
biasa memang potong kecik2 tapi yelah kadang - kadang terlepas pandang jugaknya bila letak atas meja, laju je anak- anak mengambil sebiji sebiji..risau..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-12-2022 12:06 PM GMT+8 , Processed in 0.119242 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list